Politika

Rud: Izuzetan uspjeh Crne Gore u reformisanju bezbjednosnog sektora

Zadovoljan sam što Sjedinjene Američke Države i Crna Gora sarađuju u svojstvu saveznika u okviru Alijanse i izuzetan je uspjeh vaše zemlje u sprovođenju neophodnih reformi bezbjednosnog sektora koje su prethodile NATO članstvu, kazao je podsekretar za odbranu SAD Džon Rud na jučerašnjem sastanku sa generalnim direktorom Direktorata za politiku i planiranje odbrane Ivicom Ivanovićem u Vašingtonu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, on je pohvalio aktivan doprinos Vojske Crne Gore kolektivnom sistemu bezbjednosti, te naglasio da će SAD nastaviti da podržavaju dalje procese unapređenja kapaciteta VCG.

Ivanović je, pak, apostrofirao sveobuhvatnu podršku SAD-a Crnoj Gori u domenu evroatlantskih integracija, kao i aktuelnu saradnju dvije zemlje, koja se primarno zasniva na principima strateškog savezništva i partnerstva.

“On je naglasio da su Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore snažno posvećeni sveukupnoj modernizaciji crnogorskih oružanih snaga, a naša država aktivnom doprinosu međunarodnom miru, kao i dugoročnoj stabilnosti Zapadnog Balkana”, navode u Ministarstvu.

Ivanović je sagovorniku predstavio prioritete razvoja crnogorskog odbrambenog sektora, istakavši da je članstvo Crne Gore u NATO istorijski uspjeh naše zemlje u pogledu vanjske i bezbjednosne politike.

“Naglasio je da će Crna Gora, kao najmlađa punopravna NATO članica, nastaviti aktivno da prati i sprovodi odbrambenu politiku Alijanse, podržavajući integracijske napore partnerskih zemalja i promovišući politiku otvorenih vrata”, dodaju u Ministarstvu, naglašavajući da se Ivanović osvrnuo i na značaj saradnje sa Nacionalnom gardom Mejna, u okviru Programa državnog partnerstva, uz očekivanje da će se ukupna odbrambena saradnja dvije zemlje dodatno unaprijediti kroz sadržajne zajedničke projekte.

Generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane se sastao i sa v.d. pomoćnika zamjenika sekretara odbrane za NATO, Endrjuom Vinternicom.

“Tom prilikom, Ivanović je naglasio značaj sveobuhvatne podrške SAD-a koja je bila presudna za realizaciju primarnog spoljnopolitičkog cilja naše zemlje – članstva u NATO. On je istakao da Crna Gora dosljedno slijedi bezbjednosnu politiku Alijanse, te posvećeno pristupa ispunjavanju obaveza koje proizilaze iz članstva”, navode u Ministarstvu odbrane.

Tokom sastanka, ističu u tom resoru, identifikovani su modaliteti unapređenja odbrambene saradnje dvije zemlje u okviru NATO.

“Vinternic je naglasio da će SAD nastaviti da podržavaju Ministarstvo odbrane i Vojsku Crne Gore u ispunjavanju ciljeva sposobnosti i jačanju nacionalnih odbrambenih kapaciteta”, naglašavaju u Ministarstvu.

Ivanović predvodi delegaciju Ministarstva odbrane tokom posjete američkom Sekretarijatu za odbranu – Pentagonu, povodom današnjih, osmih po redu Bilateralnih odbrambenih konsultacija i, kako je najavljeno, sa zamjenicom pomoćnika sekretara za odbrane, Lorom Kuper razgovaraće o aktuelnoj i budućoj saradnji dvije zemlje u oblasti odbrane.

Send this to a friend