Politika

Rusija nezdovoljna, i dalje pokušava destabilizaciju

Nema dileme da Rusija na Balkanu želi da ostvari još veći uticaj i da nije zadovoljna sadašnjim položajem, naročito nakon ulaska Crne Gore u NATO, smatraju sagovornici NoveM.

Saglasni su i da iza protesta, kako u Crnoj Gori, tako i regionu, stoje strane sile koje imaju podršku u pojedinim opozicionim strukturama.

“Nesumnjivo je da Rusija nije zadovoljna svojim tretmanom i svojom pozicijom trenutno na Balkanu naročito nakon ulaska CG u NATO savez”, smatraju sagovornici.

“Iz nekih nacionalističkih i klerikalistiočkih cenatara u Moskvi skoro svakodnevno dolaze izjave „zašto smo pustili Crnu Goru, to je greška, to bi trebalo da se poništi“, kazao je urednik iz Dnevnih novina, Goran Popović.

“Mislim da u Crnoj Gori i dalje postoji to očekivanje da njena destabilizacija, ili barem osporavanje stabilnosti preko osporavanja Đukanovića usporava dalje integrisanje Crne Gore u NATO”, poručio je politički analitičar Dušan Janjić.

I predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nedavno je u intervjuu za AP izjavio da je jedinstvo evropske i posvećenost EU proširenju važnija nego ikad i poručio najvišim evropskim zvaničnicima „ Ne predajte nas Rusiji“ .

Da je integracija u EU i te kako važna kako bi se naša zemlja zaštitila od uticaja stranih sila, saglasan je Popović.

“I danas postoje određene razlike u stavovima između EU i Moskve. EU još drži sankcije u odnosu na Moskvu. Tako da bi učlanjenjem u EU dodatno bio ojačana pozicija Crne Gore, iako je ona sada veoma jaka i stabilna, prostom činjenicom što je članica NATO-a. U CG postoje političke organizacije poput DF-a, koje su proruski orjentisane, i koje su, kako se prethodnih dana pokazalo i najveći finansijeri protesta koji su organizovani u glavnom gradu sedmicama unazad. To je dokaz i da u Crnoj Gori, kao i u zemljama regiona, iza protesta stoje strane sile”, smatraju  sagovornici.

“Znamo da u našoj drzavi postoje političke organizacije i pojedinci koje su i danas protiv toga sto smo mi postali članica NATO saveza i svaku priliku koriste da na neki način proizvedu bilo kakvu vrstu nestabilnosti, kako bi se eventualno smijenila aktuelna vlast i redefinisale te odluke o članstvu CG u NATO. Dakle, to je fakat i sasvim je jasno da i iza ovih protesta koji su možda i nastali spontano i građanski su odmah stale neke politicke organizacije koje su instruirane sa stane”, ističe Popović.

Kada su u pitanju Crna Gora i Srbija tu ima značajnog uticaja Istoka Rusije.

“Ja lično mislim da Rusija uspješno manipuliše dijelom pretesta, ili ljudi”, saglasan je Janjić.

Janjić ipak vjeruje da će se u CG stvari odvijati drugačije nego u zemljama regiona, budući da se teško može naći zamjena za sadašnjeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

42 Komentara na "Rusija nezdovoljna, i dalje pokušava destabilizaciju"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend