Politika

Rušili svoju državu za tuđi račun

Foto: Forum CdM

U proteklih tridesetak godina rušilačkih demonstracija “pogurani” sa strane, uz domaće izvođače radova, nije nedostajalo. Najžešće i najdramatičnije, koje su Crnu Goru dovele na ivici građanskog rata, desile su se na današnji dan, prije 21 godinu 14. januara 1998. godine u Podgorici. Pristalice Momira Bulatovića i njegovog koalicionog partnera prof. dr Božidara Bojovića, čelnika Narodne stranke, po izričitim nalozima Slobodana Miloševića, krenule su tada ka zgradi Vlade i pokušale da izvrše klasičan državni udar. Cilj je bio spriječiti inauguraciju novoizabranog, proevropskog, predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, čovjeka koji je uspio da napravi otklon od Miloševića i da politički preživi i pobijedi na predsjedničkim izborima. Epilog žestokih sukoba više hiljada demonstranata i crnogorske policije, tokom rušilačkih demonstracija u centru Podgorice, bio je 45 povrijeđenih policajaca i deset građana.

Sukob sa “velikim voždom

Krvavim obračunima u Podgorici prethodio je sukob, do tada, neprikosnovenog “velikog vožda” Slobodana Miloševića i crnogorskog premijera Mila Đukanovića. Crna Gora se tada našla pred istorijskim izborom – biti i dalje privjezak srpskog političkog korpusa ili krenuti u pravcu Evrope kao samostalna država.

Sve je počelo u proljeće 1997. godine kada je tadašnji premijer i potpredsjednik DPS-a Milo Đukanović, u nedjeljniku Vreme, najavio otklon od Miloševićeve politike. Prvi put je javno rekao da je “Milošević čovjek prevaziđene političke misli, lišen sposobnosti strateškog gledanja na izazove koji stoje pred našom državom”. Bio je to uvod u raskol u vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista. Na reakciju Slobodana Miloševića nije se dugo čekalo. Uslijedio je kontraudar preko domaćih izvođača radova Momira Bulatovića, predsjednika DPS-a i Crne Gore i još nekih članova partije koji su se žestoko na sjednici Glavnog odbora, najjače crnogorske partije, obrušili na svog potpredsjednika zbog toga što je dirnuo “velikog vožda”. Đukanović je 25. marta 1997. godine podnio ostavku na mjesto potpredsjednika DPS-a, ali mjesec dana nakon toga, na prijedlog Bulatovića, ponovo je postao potpredsjednik DPS-a.

Bitka za prevlast u DPS-u

Međutim, Bulatović je ubrzo krenuo u konačni obračun se Đukanovićem na novoj sjednici Glavnog odbora DPS-a. Predložio je zaključke koji su u suštini bili “Jugoslavija bez alternative”. Protiv njih je glasalo samo sedam članova GO: Milo Đukanović, Filip Vujanović, Svetozar Marović, Duško Marković, Milutin Lalić, Vojin Đukanović i Blagoje Cerović.

Za Bulatovićeve zaključke glasala su 64 člana, uzdržano je bilo 24 (Danilo Vuksanović je kasnije promijenio stav i priklonio se konceptu Momira Bulatovića). Međutim, na sjednici Glavnog odbora DPS-a 11. jula 1997. godine Đukanović je dobio većinsku podršku. Momir Bulatović je smijenjen sa funkcije predsjednika partije, a Milica Pejanović Đurišić izabrana za njegovog nasljednika. Đukanović je predložen za kandidata ove partije na oktobarskim predsjedničkim izborima. Momir Bulatović i njegove pristalice napustili su sjednicu. Glavni odbor Đukanovićevog, većinskog, dijela DPS-a raspušta Opštinski odbor u Podgorici, koji je podržao Bulatovića. Kongres Bulatovićeve frakcije, koja se takođe nazivala DPS, održan je u dva dijela prvi u Kolašinu, a drugi u Sportskom centru “Morača” u Podgorici 16. avgusta 1997. godine.

Predsjednički izbori

Na predsjedničkim izborima 5. i 19. oktobra 1997. godine sukobili su se Đukanović i Bulatović sa dvije potpuno različite političke platforme razvoja Crne Gore i SRJ.

Đukanović je insistirao na tržišnoj privredi i otvaranju Crne Gore prema svijetu, uključujući i ispunjenje uslova za ukidanje “spoljnjeg zida sankcija” (striktno sprovođenje Dejtonskog sporazuma i izručenje optuženih za ratne zločine Međunarodnom sudu u Hagu), ravnopravnost dvije republike u SRJ i otpočinjanje dijaloga sa albanskom manjinom na Kosovu. Bulatović je kao ključni cilj crnogorske politike postavio održanje SRJ i politički status kvo i – odanost politici Slobodana Miloševića.

Osam kandidata odmjerilo je snage u prvom krugu predsjedničkih izbora 5. oktobra 1997. Bulatović je dobio 147.614, a Đukanović 145.348 glasova. Ostalih šest kandidata osvojilo je samo 13.520 glasova. Uoči drugog kruga u Crnu Goru je, u tajnosti, iz Beograda i Novog Sada stiglo jedanaest pripadnika vojnih, paravojnih i policijskih formacija, koji su imali zadatak, kako je crnogorska policija saopštila, da izvrše atentat na Mila Đukanovića. No, crnogorska tajna policija je u akciji “Ljubović”, 14. oktobra 1997. godine, u podgoričkom hotelu “Ljubović” pohapsila tu grupu. Pet dana nakon toga, u dramatičnom odmjeravanju snaga, u drugom krugu pobjeda je pripala Đukanoviću. Dobio je 174.745, a Bulatović 169.276 glasova.

“Događanje naroda” drugi put

Beogradskom “velikom voždu” se nije svidjelo da mu Crna Gora izmakne iz “bratskog zagrljaja”. Natjerao je Momira Bulatovića da povuče priznanje izbornog poraza i da primijeni već oprobani recept “događanje naroda”. Bulatović je zbog “neregularnosti izbora” izjavio da će svoju funkciju “staviti na raspolaganje narodu” i najavio proteste u Podgorici kojim bi spriječio primopredaju vlasti. Inauguracija pobjednika na predsjedničkim izborima Mila Đukanovića je, inače, bila zakazana na Cetinju 15. januara. Novo “događanje naroda” po nalogu iz Beograda u Podgorici 12, 13. i 14. januara 1998. godine predvodili su Momir Bulatović i prof. dr Božidar Bojović, čelnik Narodne stranke. Iako je najavljeno da će početi u pet minuta do dvanaest, kada se većina demonstranata okupila, “veliki narodni miting” počeo je tri sata kasnije. Formiran je i pregovarački tim od tri člana Zoran Žižić, Predrag Bulatović i Ranko Kadić. Pročitano je pismo upućeno Saveznoj vladi i predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću. Zahtijevano je da budu zaustavljene sve aktivnosti koje za cilj imaju promjenu Ustava Crne Gore i raspisivanje referenduma o državnopravnom statusu republike, od crnogorskog parlamenta da donese odluku o skraćenju mandata i da se, najkasnije do 15. aprila 1998, održe prijevremeni parlamentarni, kao i novi izbori za predsjednika Crne Gore. Tražene su i ostavke Filipa Vujanovića, tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova i dr Miomira Mugoše, ministra zdravlja.

Foto: Forum CdM

Juriš na Vladu

Pregovori sa vlastima i medijatorom, saveznim premijerom Radojem Kontićem, bili su neuspješni. Momir Bulatović je oko 18 sati sa stepenica Skupštine Crne Gore vatrenim govorom protiv premijera pozvao okupljene na “mirnu šetnju” do zgrade Vlade, čime je praktično počeo juriš na crnogorske državne institucije po isplaniranom scenariju.

Iz različitih pravaca krenule su dvije kolone ka zgradi Vlade u ulici Jovana Tomaševića. Treća kolona razjarenih demonstranata, koja je krenula ka zgradama Pobjede i Televizije, nije mogla da probije kordon policije. Demonstranti su zasuli kamenicama policiju koja je obezbjeđivala prostorije Vlade, a jednom policajcu oduzeli su automatsku pušku. Milo Đukanović i neki članovi njegovog kabineta, partijski vrh i predsjednik parlamenta Svetozar Marović u tom trenutku bili su u zgradi Vlade.

Momiru Bulatoviću, koji je pozvao građane da krenu put Vlade, pred zgradom se gubi svaki trag. Policija je tada upotrij ebila suzavac i natjerala razjarenu masu na povlačenje. Nekoliko hiljada demonstranata, nakon toga, u centru grada, neposredno ispred crnogorske Skupštine zabarikadiralo se koristeći vozila, kontejnere, pripremljene balvane. Palili su automobile, lomili izloge, pljačkali radnje. Dio demonstranata bio je naoružan automatskim puškama. Na kordon policajaca koji su se približavali barikadama bačenaje bomba od koje je tridesetak policajaca ranjeno, a četvorica teže.

Čuli su se i sporadični pucnji po gradu. Razbijene grupe demonstranata su se okupile i oko kasarne u centru grada i tražile od vojske da im se podijeli oružje i da se “otvore kapije da se narod skloni u kasarne jer policija tuče narod”. Tadašnji načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije general Momčilo Perišić oglušio se o Miloševićevo naređenje i nije dozvolio da se vojska umiješa u sukobe u Podgorici. Milošević ga je zbog toga nakon nekoliko mjeseci smijenio.

Epilog

Policija je oko ponoći, nakon četiri sata, uspjela da razbije barikade i to je praktično označilo kraj organizovanog otpora Bulatovićevih pristalica. TV Crne Gore emitovala je ujutro saopštenje tadašnjeg načelnika CB Podgorica Gorana Žugića o zabrani daljih mitinga Bulatovićevih pristalica, a u tri sata ujutro uveden je policijski čas. Uhapšeno je 12 lica za koje, kako je rekao Vuk Bošković, tadašnji zamjenik načelnika podgoričkog Centra bezbjednosti, postoje osnovane sumnje da su pucali na policiju. Među njimaje i Emilo Labudović, tadašnji portparol partije Momira Bulatovića i bivši urednik informativnog programa TV Crne Gore.

Nerede u Crnoj Gori su već sjutradan osudile i sve parlamentarne stranke u republici. Iz redova političke grupacije Momira Bulatovića jedini se oglasio Predrag Bulatović, koji je svojim pristalicama poručio da ne nastavljaju eskaliranje sukoba, te da “mirno i trezveno prihvate situaciju”. Predstavnik SAD za Balkan Robert Gelbard naglasio je da SAD smatraju Bulatovića i Miloševića direktno odgovornim za nasilje u Podgorici. Sudskog epiloga nije bilo, a akteri ovog rušilačkog pohoda na državne institucije nastavili su da obavljaju svoje političko djelovanje za istog nalogodavca i sa istim ciljem po svaku cijenu zaustaviti put Crne Gore ka nezavisnosti i Evropi.

Na Cetinju, u Vladinom domu, 15. januara, 1998. u prisustvu diplomatskog kora, poslanika u republičkom parlamentu, brojnih novinara, Milo Đukanović položio je zakletvu kao novi predsjednik Crne Gore. Bez ravnopravne države Crne Gore još manje može biti Savezne Republike Jugoslavije, a mnogi ne razumiju ili ne žele da shvate da je pitanje crnogorske državnosti i ravnopravnosti Crne Gore u jugoslovenskoj federaciji uveliko prevazišlo moći odlučivanja bilo kojeg pojedinca u Crnoj Gori ili izvan nje kazao je, između ostalog, na inauguraciji Đukanović. Crna Gora je izabrala svoj put i nezaustavljivo krenula ka obno vi nezavisnosti, koja se desila 21. maja 2006. godine.

Bulatović i Milošević komandovali napad na Vladu CG

Orilo se “Slobo Srbine, Amfilohlje Turčine…”

Na mitingu dominirale su uglavnom jugoslovenske i crnogorske trobojke, slike Momira Bulatovića i Slobodana Miloševića, obilježja Narodne stranke kao i transparenti sa natpisima  “Jugoslavija je naša sudbina”, “Lješkopolje za dostojanstvenu Crnu Goru u Jugoslaviji”, “Amfilohije Turčine”, “Policijo, vi ste narodni sinovi”, “Rušimo vlast, branimo čast“”, “Fundina u Kučima za istinu i Momira”, “Narod strada, dolje vlada”, “Dolje teror američke vlade, njihovih emisara i trabanata koji unose zlu krv u naš narod”.

Skandirano je “Jugoslavija, Jugoslavija”, “Momo, Momo”, “Milo lopove”, “Lopovi, lopovi”, “Ovo nije Turska”, “Milo Turčine”, “Slobo Srbine”, “Ustaše, ustaše”, “Gdje ste sada, balije”, “Ovo je Srbija”, “Žiža Srbine”.

Razbijene grupe demonstranata su se okupile i oko kasarne u centru grada i tražile od vojske da im se podijeli oružje i da se “otvore kapije da se narod skloni u kasarne jer policija tuče narod”. Tadašnji načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije general Momčilo Perišić oglušio se o Miloševićevo naređenje i nije dozvolio da se vojska umiješa u sukobe u Podgorici. Zbog toga je bio smijenjen.

Zoran Darmanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
wnk
Gost
wnk

Bravo režimski čuvari. Glasila poštena kao i devedesetih. Tako treba. Stalno pisati i pričati o ‘918. o ‘990. da se ne bi sjetili šta nam se događalo i događa u 2018. i ’19.

Asim
Gost
Asim

Preskočio si dosta bitnih stvari Zoki voliš ga slagat vise no ljeba pojes

Gost
Gost
Gost

“Razbijene grupe demonstranata su se okupile i oko kasarne u centru grada i tražile od vojske da im se podijeli oružje…” – Užas! Na kakvo su zlo ti bolesnici bili spremni.

NiksicCG
Gost
NiksicCG

Amfilohije Turcine ahhahahahahahha nijesam znava za ovo ahahahhahahhahahahhahahah

minac
Gost
minac

“…Smajo srbine, Amfilohije turčine…” To je bila parola tada. Odnosila se na Dr. Smaja šabotića koji je stao uz Bulatovića. Arazlog za cio njihov ispizd na Rista bio je što Rile nije htio da se sastane sa Bulatovićem i njegovom klikom. Risto ih je eskivitao tako što je izmišnjena neka njegova obaveza u inostranstvu pa je avionom Vlade CG napustio… Više »

Bravo
Gost
Bravo

Samo da dodamo par cinjenica u stvaranju banana drzava. Perisic covjek CIE odbio poslusnost Slobu i nije dao vojsku. Ili je bio karakter ali otkud onda vojni suzavac baca milicija od 1kg nije se Podgorica vidjela od vojnog suzavca. A ljudi koji mogu posvjedociti dogadajima iza protesta ubijeni kao Zugic.

dejo
Gost
dejo

tako je done udri milicijo moja stvoricemo mi sebi neki bolji ljepsi narod zvacemo ih milogorci sve ostalo je istorija

Antilopije
Gost
Antilopije

A dotad ste vi bilo milosrbi, pa ostaste samo CPBИ …. Pogledaj kako si se izjasnjavao do 90-tih….

Bhf
Gost
Bhf

Srbima je bio dobar Milo koji je bio na pozicijama velikosrpskog nacionalizma 90ih ali sad pošto je napravio otklon od te politike koja je pogubna za crnu goru sad ga najstrašnije pljuju

Pravnik
Gost
Pravnik

Ove slike što ste objavili, podsjeti me sjećanje na ta vremena. Uz svu ikonogrfiju, parole i skandiranja, skandirali su naglas “Rušićemo Rožaje”! Muslimanima je tada bilo opasno se kretati Podgoricom. Stvorena je klima straha i mržnje. Palikuće i strani plaćenici, i dan danas su aktivni. Emilo, Pedja i ta izdajnička ba*ra. I još se pitaju zašto su manjine uglavnom za… Više »

Bhf
Gost
Bhf

Tačno sve si upravu

CPRC
Gost
CPRC

100 000 $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

UDBA
Gost
UDBA

SVE JE OVO TAČNO SAMO NEDOSTAJE JEDNA “SITNICA” – PRVOBORAC AB REVOLUCIJE BIO JE I MILO ĐUKANOVIĆ!
SRAMOTA JE NE POMENUTI GA, ZBOG ZASLUGA ZA SATIRANJE CRNE GORE!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Sve oću da pitam, ima li slika sa sinoćnjeg dočeka. Niko ništa ne javlja. Jutros sam gledao RTS. Ispred hrama Sv.Sava u Beogradu, nije bilo 100 ljudi. Ovi se naši “srbi” ućutali a bili su najavili 100 hiljada ispred hrama.

UDBA
Gost
UDBA

Dozvali se!

DUKLJA
Gost
DUKLJA

STARA PODGORICE,TRI NULE GORE DOLJE.ADA NI BOŽU OBUĆARU SAHAT KULA NIJE NULU OTKUCAVALA.

Mila K
Gost
Mila K

A gdje je neuspješni ckl bio / na strani CG?

Da nije tragično, bilo bi smiješno

sprdnja
Gost
sprdnja

Kako ste naivni vi iz CDMa? Samo proturate ovakve informacije kao da neko drugi gura građane u proteste sa strane a sjećate li se upisa 15.000 glasača za jednu noć I krađe Milove na izborima za predsjednika? Vama je svaki protest vezan za neku stranu državu. A šta sa žutim prslucima, protestima Mađara, itd itd

crnogorac
Gost
crnogorac

Vama su svi rušili državu osim lopova, zar nije kontradiktorno

Dirigent
Gost
Dirigent

Tekst odličan! Što se tiče ostalih komentara, da se kojim slučajem snimilo da DF prima 3.000.000€ pitam se kakvi bi komentari bili? Ne odobravam DPS ni slučaj sa Migom, ali se sjećam 90-tih kada su pojedinci i državno-privatne firme davale pare LSCG-u pa nikome ništa. Ne može se u istom loncu dio mesa skuvati a dio da bude frešak.. svi… Više »

Takuma Sato
Gost
Takuma Sato

Kakav tajming za postavljanje ovog clanka-ne moze bolji 🙂

Kaiš i tregeri
Gost
Kaiš i tregeri

Za koga je bio MiskoSisko?

Toni
Gost
Toni

” koje su Crnu Goru dovele na ivici građanskog rata” – valjda na IVICU građanskog rata. E kukala nam majka, ko kreira javno mišljenje. Ni padeže ne znate koristiti kako treba. Ili je ovo Migov pravopis?

Nikola
Gost
Nikola

A objaviste li išta o tome da se prije par dana navršilo 30 godina (!) od kada su Milo, Aco i Momo srušili onu bivšu, lijepu državu i došli na vlast na talasu velikosrpskog nacionalizma?

Dirigent
Gost
Dirigent

Nijesi u pravu. Tada se jedino pitao Milošević i on je numero uno sa svim polugama vlasti u rušenju SFRJ pa Tuđman nijansu od njega. A Milo i Momo su postavljeni od strane Miloševića i oni objektivno nisu imali ni mogućnost niti snage za ovo što si ih optužio. Znači da lupaš.

Ljuta
Gost
Ljuta

A sto prihvatise da ih slobo postavlja? Ko je tada bio milo? Podstanar i radio na fakultetu po tatinoj vezi kao asistent sa prosjekom ocjena 6.6…

Andriod
Gost
Andriod

Ovo je novo! Milo bio asistent na fakultetu. Prosjek mu bio 6.6!

Nikola
Gost
Nikola

Dirigentu, bolje bi ti bilo da se prebaciš na bubnjeve. Dobro ti to ide. Bili su saučesnici Miloševića, srušili po njegovom nalogu vlast u Crnoj Gori. Ali, bili su punoljetni i uračnljivi, pa si ipak to uradili. Uporedi, nesrećo, Milovu priču tada i danas. To je kao da je Hitler postao De Gol.

Mujica
Gost
Mujica

A dje sce ne zapalise!

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Đe su popci danas? Ove rušilačke demonstracije guslara i rakijaša iz 98. je lično “blagoslovio” njihov budući svetac patrijarh Pavle. I ne ove već ima dosta fotki sa ekipom iz BiH.

sveti tajo
Gost
sveti tajo

Turevidac opusteno

BadnjakZaPoneti
Gost
BadnjakZaPoneti

jesu li cg badnjaci jeftiniji od sevijanskih

Leopold I
Gost
Leopold I

A 100 000 💲💲💲💲?Migo? Snimak? Ziks?

Tuborg123
Gost
Tuborg123

Cuda radi Beba Popović. Slabo je ovo, ipak bismo o aktuelnim desavanjima da čitamo, davno je ovo bilo, davnoooo!

eeee
Gost
eeee

A sto ne poceste od samog pocetka, par mjeseci unazad kad su Milo. Momir i ostali bili na ulici ispred Vlade pa nastavili ovaj tekst ako ste vec htjeli pisat o rusenju drzave za tudj racun. Tekst je sramotan u najmanju ruku. Ni vrijeme ni tekst nije odabran za ovo vrijeme. Samo ste postigli negativan efekat a za to i… Više »

Geret
Gost
Geret

Nebitan tekst, da vidimo za ove koverte i pljačku naroda.

Dirigent
Gost
Dirigent

Valjda je Knežević “opljačkao” ili učestvovao u pljački? Pare iz Knezevicevih firmi je Knežević davao za svoj interes. Sad kad je uhvaćen za 17miloona odlučio je da ne pada sam, nego ljudski uhvatice se za svakog koga moze da zajedno potonu.

nebojša
Gost
nebojša

Ako dođe kad ova druga opcija na vlast,kao što sad gledamo ovaj naslov,tada će na istom ovom mediju biti sledeći naslov ,,rušili kriminalni režim za račun svoje države,naše djece i naroda”.Eto što su naši mediji i što je ovaj narod i što je naša istorija.

Cicko
Gost
Cicko

Još samo neko da vam.povjeruje u ova bulaznjenja. Vi ste ljudi potpuno locirani van realnosti.

NBA
Gost
NBA

NEPONOVILO SE NIKADA VISE!

NBAANB
Gost
NBAANB

Jesi li ti i onda bio klošarkaš?

Velimir
Gost
Velimir

I , TAKO SRAMNI IZDAJNICI VRLO CESTO I BEZ IMALO STIDA REPRIZIRAJU,ODNOSNO POKUSAVAJU REPRIZIRATI 1918-tu GODINU,
BEZ IMALO STIDA,SRAMA I OSJECAJA KRIVICE PREMA SVOJOJ DRZAVI!

Vidak
Gost
Vidak

Pa i Milo je rušio svoju državu za tuđ račun, zajedno sa Momom i Svetom 1990, 91… i bio u velikosrpskoj koaliciji čitavo vrijeme trajanja rata u Bosni i Hrvatskoj. Može se reći i da je bio u koaliciji sa Radovanom Karadžićem.

Mašan prelomio
Gost
Mašan prelomio

Imaš li snimak, odobren i potpisan? Inače ne važi.

Budo_pg
Gost
Budo_pg

Ovaj Vam tekst nije trebao ništa,znamo mi dobro ko je sa kime šurovao i mimo Mila i Momira 🙂

LOLcina
Gost
LOLcina

Naruceni tekstovi, sad kad im je frka.

Migo žalosni
Gost
Migo žalosni

A onda je lovac rasporio vuka, iskočile su baka i Crvenkapa, sa kovertom!

Serdar Janko
Gost
Serdar Janko

Aaaaaa sram vas bilo,ovo postaje smijesno,vidji ti o cemu oni jutros pisu! Alooo kakav Milo i Momir ima trenutno mnogo bitnijih i aktuelnijih tema u ovoj zemlji a znate vi dobro koje!!!

Jeksi Arap
Gost
Jeksi Arap

Kako fino isfriziran tekst, pola nije tačno a pola prefarbano, kao da ga je Jevrem prepodobni ondulirao!

Sova
Gost
Sova

Nije tačno da je policija tukla demonstrante. Samo su im davali savjete kako da što prije stignu kući.

Prijatelj
Gost
Prijatelj

Sjećam se ovog događaja. Bio sam srednješkolac u Podgorici. Mislio sam da je izbio građanski rat. Ipak nije bio nego se DPS podijelio na DPS i SNP 🤓

Delta sity
Gost
Delta sity

Mi rusili a ‚‚spasitelji‚‚ punili dzepove

Sto o tom ‚‚rodoljublju ‚‚ ne pisete

bhf
Gost
bhf

pokusali da ponove prevrat iz 89

Prc CG
Gost
Prc CG

Opet se ovi iz dps-a sprdaju sa nama…..Nalaze ove propale novinare koji za sendvič pišu sve sto im se naredi,bruka i sramota.Pa vi rušite državu i podižete tenzije ovakvim tekstovima,obuće vam se ovo o glavi, polako samo.

Pendula
Gost
Pendula

Ustaški portal

Nikolina
Gost
Nikolina

A da malo napravite kakav istrazivacki tekst o Migu I DK , necete bogomi

Nasmijani
Gost
Nasmijani

Nikolina, Nikolina djevojka si fina 😅😄😆🤣😂😁❤🤗

Satnik Olujko
Gost
Satnik Olujko

Brm brm 🚜🗯

Laik
Gost
Laik

Mora da sam nesto ruzno napisao sto mi ne objavljujete komentar????

Veselinka
Gost
Veselinka

Nečitak ti je rukopis! Obrni na drugu stranu.

Srbo
Gost
Srbo

Idemo ljudi sad je šansa da se vratimo matici i da svi Srbi žive u jednoj državi!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Srbo, potpuno si u pravu Sad je vrijeme da se vratite matici i da budete svi u jednoj državi kao nekad. Samo si zaboravio da napišeš da je ta država bila od Kraljeva do Beograda.

brat Srbin
Gost
brat Srbin

Srpska Crna Gora i Srpska Srbija i Republika Srpska! Znaš što ide dušmanima, Stara?

Lukase
Gost
Lukase

Klasicno spinovanje i prepadanje narodada se slucajno ne usudi da protestvuje.Ne čoče protiv države.A nije Dps dŕžava daleko bilo.

teleca glava
Gost
teleca glava

A sto cemo sa Migom gospodo iz CDM-a?
Je li vas tim parama platio pa ne pisete o njemu?

oteto-prokleto
Gost
oteto-prokleto

kako je neke, iz tog vakta, vec bog kaznio

Kosta
Gost
Kosta

Kako se ne stidite ovo objavljivati , napisite gdje su pare i kako ce narod da zivi u drzavi koja ulazi u duznicko ropstvo.

ooo
Gost
ooo

Je li u Srbiji što bolje? Ako jeste lažeš. Ako nije onda možda nije do vlasti nego do nečeg drugog?

mare
Gost
mare

pusti srbiju zivim u cg i crnogorka sam i druge drzave nema i jedino nju volim, tako sto se tamo desava mene ne zanima vec ono sto se desava u nasu CG

ooo
Gost
ooo

Zanimaće te bogomi ako planiraš smjenu vlasti, jesi viđela za šta se opozicija zalaže? Imaćeš opet dinare da trčiš u mjenjačnicu svakog prvog da kupiš koji euro.

Lola
Gost
Lola

Ovaj tekst je objavljen za tebe i sve one kojima je mozak ispran. Mene je briga za moju zemlju, moju Crnu Goru. Cvetale ruze svima ali zelim miris ruza u mojem dvoristu. Ne bojim se ja DF-a jer sam sigurna da nikad nece dobiti podrsku vecu od 5-10%, bojim se da nista ne funkcionise u ovoj zemlji ako ne ide… Više »

mirko
Gost
mirko

lola to sto si napisla sad je prva istina, i tako razmislja neko kome nije mozak ispran i ko moze slobodno da razmislja. Zao mi je sto CG nema vise takvih jer bi mnogo srecniji bili i napredniji

Tragikomedija
Gost
Tragikomedija

Boli njih uvo nemaju oni osjecaja za realnost.oni su opijeni i zaslijepljeni polozajima i parama.ali dok ovaj narod to shvati ode sve do djavola.

Jorgovan
Gost
Jorgovan

Kakvi tekst.Sto je najzalosnije,vecina ce ga popit.

Laik
Gost
Laik

Nema te drzave na svijetu koja bi izdrzala ovo sto izdrzava Crna Gora svi je ruse neko na ovaj neko na onaj nacin,i gledaj cuda nikome da proradi savjest da kaze precerasmo daj malo da se okrenemo obicnim smrtnicima koji jedva prezivljavaju a nama je dosta.Jadni smo mi narod koji se,,koljemo,,preko raznih portala jesmo li pismeni ili ne a o… Više »

Radoslav sa R
Gost
Radoslav sa R

Bljak su mi i Moki i Milki.
Nego ne reagova glavni drzavni tuzilac da ih uhiti obojicu, kada onom tv duelu rekose jedan drugome:ti svercujes cigare,a ti svercujes naftu, ma ti svercujes brasno, a ti ti secer…banane obojica…..

rrr
Gost
rrr

Kakav tekst za DOBRO JUTRO i skretanje paznje sa Migovih 100000$ . Prolazi jos uvjek kod gladnog naroda “zavadi pa vladaj”.

Traktorijada
Gost
Traktorijada

Bogami ko da je 100 miliona a ne 90 hiljada. A na ulici svako peto auto košta 90 hiljada pa nikom ništa.

Dule
Gost
Dule

Kod pametnog naroda samo se jos vise ukopavaju sa ovim tekstovima

Jorgovan
Gost
Jorgovan

Takvih ti je malo u C.G. tako da oni ovim tekstom uspijevaju u svojoj namjeri.NAZALOST.

pobjeze uteče
Gost
pobjeze uteče

A unutra 2000 austrijskih nato specijalaca koji su dovedeni ujutro halihopterom da brane djukanovica i vladu. Tako da ste mogli da upirete koliko god ocete niste mogli uci bez da poginete.. prema tome dzabe ste krečili… a sto ne napisaste i da je na inauguraciji bio i Šešelj ovaj isti sto ga danas toboz pljuje i prica da crnogorci ne… Više »

Oto
Gost
Oto

Helihopterom stiglo 2000 ljudi!? Koliki je taj helic Bog te vidio

Mico P
Gost
Mico P

Još od Duklje i Raske srbi su osvajali Crnu Goru , tada su domaći janičari za tuđe interese popalili pola Podgorice , i danas bi da ih zapadne .

Lukase
Gost
Lukase

U cijelom svijetu se ljudi bore za svoja prava jedino si odje protivu države ako se pobuniš za bilo što.Plata mi se kao prosvjetnom radniku nije povecala od kako sam poceo da radim prije 11 godina a sve zivo je skicilo.Zivis do 15.u mjesecu nekako a onda krpi,pozajmljuj dok neki ne znaju sto ce od para.Dajte patriJote da se to… Više »

ooo
Gost
ooo

Ljudi mi smo u stanju hibridnog rata. Ovo nisu komentri građana CG, ovo su plaćeni napadi na CG koje vode botovi s ruskim tabletima i građani Šumske (maskiranje ubistva Davida) i Srbije (maskiranje predaje Kosova)! Zabraniti komentarisanje do daljnjeg da se ova zemlja odbrani!

Zora
Gost
Zora

Ne komentarišem po portalima jer su oni amortizeri građanskog bunta, ali jutros kad sam viđela ovaj tekst toliko sam poluđela da bi sve vas kvazi Crnogorce proćerala iz Cg, ukinula i himnu i zastavu jer ne mogu gledat ko drži ruku na srce dok svira himna i ko maše svetom Crnogorskom zastavom. I ja i moja porodica smo bili za… Više »

Филео
Gost
Филео

Исти случај. Само треба на вријеме признати себи да си био у заблуди и да је сав тај пројекат – и застава и химна, и држава и нација, па и тај несрећни Славко, само дио братоубилачке стратегије.

Suzana DPS
Gost
Suzana DPS

Izgleda da četnici preovladavaju komentarima čak i na CDM-u.Nadam se da će administrator zabraniti četnicima da pišu protiv DPS-a i Mila a samim tim i države CG.

Lscg
Gost
Lscg

Ja sam evo crnogorac i liberal stari iz 90tih i pravi patriota a to sam i danas. Sto ste Vi i Milo bili 90tih?

Čapur
Gost
Čapur

Ako si Liberal onda si sa Milom…

Terra nova
Gost
Terra nova

A Liberalu stari, izjasni se za koga si ti i kakav status CG. Svi znamo što je Milo bio ali isto tako znamo da bez njega ne bi bilo ni nezavisne Crne Gore, znamo da je uzeo program Liberala, ali i da Liberali nisu bili u stanju da ,,naprave” nezavisnost, to je realnost. Izmedju dva zla izabralo se manje a… Više »

Lscg
Gost
Lscg

Hahaha cus koga podrzavam. Od politicara nikog. Podrzavam CG u EU kao nezavisnu, slobodnu i pravnu drzavu. Da se zna red da su kriminalci u zatvor i ovi sto su pokrali CG. Svako ko se bavi politikom, kod nas, nije tu ni zbog tebe ni mene ni CG no za sebe. Je li ti sad jasno koda podrzavam i koga… Više »

Terra nova
Gost
Terra nova

Mozda imas smisla za humor ali ne i za realnost. Ti pricas bogami kao da ce sama zemlja uc u EU bez politicara na vlasti, onako sama od sebe. Iz humora predji u zbilju pa objasni kako to mislis da CG udje u EU i sa kim. Politika je biznis kao i svaki drugi samo moras imat dobar stomak da… Više »

caka
Gost
caka

Što ćemo sa Milom i rušenjem Jugoslavije i one vlasti đe su plate bile u prosjeku 1500 DM. Rat za Mir. Sad Titu dižu spomenik pošto su rasprodali i stavili u džepove sve što je ostavio ovome narodu.Sram ga bilo i stid. Zadnji bastion mafije na čelu države u Evropi.

Globularnik
Gost
Globularnik

Hahaha stvarno cdm briljira iz dana u dan..ko su vam ovi tipovi,ko vam ovo pise:-):-) jeste li dobili sendvice i sokice za novu:-):-)

Kralj Nikola I
Gost
Kralj Nikola I

Najbolje da im je Momcilo podijelio oruzje a Momcilo Perisic crnoforac ortodoksni j to vrijeme veci i od mila.. meni je godinu dana ranine u vojsci u srbiji dao 15 dana nagdadno +7 na vojnoj vjezbi koju je posmatrao na pasuljanskim livadama… vazda mu fala i za jedno i za drugo…

alo
Gost
alo

Otvorih CDM, vidjeh ovaj tekst, zatvorih. Nikad vise CdM!

Kralj Nikola I
Gost
Kralj Nikola I

Sto boli istina jel.. ovo treba svake godine na 14 jan pisat..

Lukase
Gost
Lukase

Rezimska propaganda ali klasična.

ooo
Gost
ooo

A ti bi da se zaboravi što ste radili je li? Treba svaki dan pisati o Vukovaru, Sarajevu, Srebrenici, Kosovu, sedmom bataljonu, božićnom ustanku itd, jer je to jedini način da ljud ne zaborave ko ste i na što ste spremni zlikovci!

Himnošpijač
Gost
Himnošpijač

Stižu uskoro novi snimci. Rejting će samo da pada.

Traktorijada
Gost
Traktorijada

Možeš ih mačku o rep okačit, ko i ove do sad. Osim ako Knežević nije u dnevnoj sobi okačio: Pažnja, objekat pod video nadzorom.

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Ne optuzujte mila i dps za unisyavanje pravoslavlja u cg, za to su krivi mandic i cetnicke kokarde!!! Pravoslavlje se ne brani kokardom, makar ne u cg. Nijesu svi ljudi hrvati, to je rijetka nikakva sorta. Ja sam sad tefinitivno zavrsio sa svim novinama i portalima!

milos
Gost
milos

a sto novinar ne pise kako je bilo nego . . . . .

Zora
Gost
Zora

Ajde više mičite nam se sa grbače, svi do jednoga. I idite u pm sa 1918 i 1990,1998 i 41 i Titom, gadovi jedni. Ne znate čega imate više, krša bi vam malo bilo. A ja mislim đe da šaljem đecu da uče, žive i rade i da ih želim cijeli život. A zašto? Zbog nepismenoga Miga, Sulja i ostalih… Više »

nikola
Gost
nikola

dobro je kad imas da ih posaljes nedje

Podgorica
Gost
Podgorica

Hahaha.. to su mu obezbijedili ovi iz srbije.. a ja gledam da ne palim auto i srecan sam sto mi je skola blizu zgrade da ne trosim gorivo da ih vozim dalje na drugi kraj grada iki u skolu koju mi odrede jwr vise ne mozes u najblizu ako su je popunili ovi pridosli podgoricani..

Zora
Gost
Zora

Nemam đe da ih pošaljem jer nemam nikoga u inostranstvu. Al sam ih vaspitala da uče i rade od kad su mali bili. I utuvila im u glavu da samo svojim radom mogu da napreduju. Tako su i mene moji roditelji vaspitali. Ali to ovđe ne pije vodu. Neću da dozvolim da mi sudbina đece zavisi od Miga, Mila i… Više »

Himnošpijač
Gost
Himnošpijač

Najbolji komentar! Nemaju naši vlastodršci ni naciju ni vjeru. Oni samo vjeruju novcu.

Ime
Gost
Ime

@Zora Bravo za komentar!

Mario
Gost
Mario

Zora,ako si pravi roditelj ne moras barem svoju djecu “zeljeti”nego lijepo sa njima,pa pu pod noge.Cuvaj se klizavo je.

Zora
Gost
Zora

Kad sam mogla da odem ostala sam. I pokajala se žestoko. Al je trebalo država da se brani od “stranih” okupatora. I dobili smo državu đe se koverte trpaju u džepove, đe su dileri droge uvažene komšije i biznismeni i jedno društvo totalno poremećenih vrijednosti.

Terra nova
Gost
Terra nova

Zore u pravu si sto se tice i koverata i Miga a bogami i drustva u kojem zivimo ali ti je komentar na pogresnom mjestu. Vjetrometina na kojoj se nalazi CG zahtijeva stalno podsjecanje dje smo sad a dje smo mogli bit, ali i sto se jos uvjek moze desiti sa ovakvom opozicijom koju imamo. Ako je neko ocekivao da… Više »

Zora
Gost
Zora

Crna Gora nema alternativu. Ja želim zemlju gdje se odgovara za ono što uradiš, da je mjerilo nečije znanje i da ti za posao nije najveći kvalitet partijska knjižica i to koliko si spreman da budeš ljigav i gadan kad treba oblatit nekoga ko ne misli kao ti. Ja sam želela zemlju đe šaka jada može normalno da živi a… Više »

Terra nova
Gost
Terra nova

E pa Zoro ne zivis u drzavi u kojoj svi misle da CG nema alternativu. I dok god to bude prioritet i izgovor ovoj vlasti, da strasi gradjane da cemo izgubit drzavu ako dodju ovi drugi na vlasti, bice onako kako si opisala ovo drustvo, nazalost.

Mila
Gost
Mila

Mario,nece moci.Doci ce i u Crnoj Gori vrijeme da ce ti trebati nesto vise od te zajedljivosti da zaradis sendvic.Kuda ces ti tada nikoga nece zanimati,kao sto ni tebe sada,roditelju dobri,ne zanima sudbina tvoje djece.

Oktagon
Gost
Oktagon

Šta je sa Stijepovićem i uzimanjem koverti pred kamerama? Da li je tužilac reagovao? Da li su akteri pohapšeni? Pustite vi šta je bilo, sve mi to znamo i to je prošlost.

Mario
Gost
Mario

Oktagon,valjda ce tuzilastvo reagovati u obadva ova slucaja -Knezevic-Stijepovic,ali prioritet je novas “ubacen”u CG za rusenje Drzave Crne Gore,pa onda 17 MILIONA eura za cem terete Knezevica,pa onda 1OO hiljada eura koje je upumpao Stijepovic u DPS.Samo redom,i nikoga od osumnjicenih e “pustiti”da izadje iz CG,a Knezevica pod hitno “dovesti”u CG,sto ce vjerovatno biti tesko kao sa Marovicima.Igra pocinje,budimo strpljivi.

Mila
Gost
Mila

Jeste Mario,prvo Knezevica uhapsiti,pa tek onda Stijepovica ne uhapsiti.Sve prema tvojim sendvic prioritetima.

Traktorijada
Gost
Traktorijada

Izgleda da nije propala investicija onih 2000 tablet uređaja što je DF nabavio rusko-četničkim krvavim novcem – gledaj koliko komentara i pluseva, kao da smo na kuriru ili in4s-u a ne na Cafe del MONTENEGRO! Alal vera, Mandiću naručuj koljenice danas umjesto sendviča!

Himnošpijač
Gost
Himnošpijač

Uuuuuuaaaaaaaaa

Sanctum
Gost
Sanctum

A drva, brasno, ulje… sto dijelite po selima? Koverta je mala maca.

brkoo
Gost
brkoo

To je po meni bio unutar partijski obračun DPS-a, borba za moć i kontrolu novčanih tokova.

Tragikomedija
Gost
Tragikomedija

A ovi aktuelni je ruse za svoj racun.stvarno bolesno kakvo shvatanje drzave imaju,mi u eu necemo uci ni za sto godina.

Lukase
Gost
Lukase

Jeste li se prepali jeste.Ne no cemo vas na izborima smijenit ovim ovakvim.Nikada,uporni protesti ovo zlo miču sa grbače ovog naroda.Tekst je spin klasični.

Aja
Gost
Aja

Koji su to protesti?

Lukase
Gost
Lukase

Oni koji ce biti,kao u Francuskoj,Srbiji i po cijelom svijetu.Svudje se ljudi bore za svoja prava jedino si odje protivnik drzave ako to radiš.A makse

nikola
Gost
nikola

Pricaju o patriotizmu oni koji je nisu priznavali CG 90 tih i koji je pokradose i unistise

anoniman
Gost
anoniman

cim pocne pobuna u dps vazda je neko drugi kriv samo je dps u pravu sve stidi te se i pokrijte usima vi iz dps a i glasaci a vi iz cdm ne blatite vise opozicuju i srbiju i ova danasnja vlast rusi zemlju radi tudjih racuna

Hilpas
Gost
Hilpas

Baš me briga za 98mu, ja vidim da je ova drzava opljačkana i vidio sam one koverte koje uzimaju lopovi iz DPS.

NIk
Gost
NIk

Vama je ovo udarna vijest i u Pobjedu naslovna strana?? Čoek podmićuje stotinama hiljada eura vladajuću stranku, DPS finsnsira izbore iz crnih fondova, ko zna koliko procenata daju ostali, Stanković ćuti i optužuje opozicuju za konkretno te pare i državni udar a vama je ovo naslovna? Pa sramota me sto živim ovđe. Sramota me sto postoje mediji kao vi u… Više »

Kurica
Gost
Kurica

Presmjesan tekst..klovn ovako nesto ne bi napisao..djeca se ne sjecaju bila su mala ali mi odrasli se sjecamo zbog cega je bio miting 1998-e..i koliko je demokratije bilo na tim izborima

ČovkeGmaz
Gost
ČovkeGmaz

Razbijene grupe demonstranata su se okupile i oko kasarne u centru grada i tražile od vojske da im se podijeli oružje… Istorija se ponavlja, četnici su za ostvarenje ciljeva velike srbije spremni i da pucaju na narod i kompletan nesrpski živalj!!!

Aska
Gost
Aska

Sad opet ide kampanja DPS=CRNA GORA, to tako može samo u zemljama gdje je sve u rukama par ljudi. Evo, mi građani, pozivamo institucije da počnu da rade za svakog po istim aršinima. Moma u Hag, dps i df ukinuti. Pa dako preteknemo

Fileo
Gost
Fileo

Slušajte, “čuvari tvog poštenja”! Napoleon i Skviler iz Životinjske farme bi vam pozavidjeli na spremnosti da ispiranjem mozga podstičete mržnju radi očuvanja vlasti. Na našu sreću, razočarali bi se vašom sposobnošću, jer ste tako odvratno ogavni i smiješni, da je neshvatljivo koliko čovjek treba da bude ogrezao u lažima i zlu, koliko treba da zavoli laž, da bi vašu veleizdajničku,… Više »

Kurta
Gost
Kurta

Migo Stijepovic!

free samples
Gost
free samples

KOVERTE …..KOVERTE
neka vi preturanja po staroj i novijoj istoriji,rezimski mediji

Musa
Gost
Musa

Nisam znao za ove u Ljubovicu..vidis ti to, istorija se ponavlja..

Hande
Gost
Hande

Uzalud skrecete paznju sa Migovih i Milovih koverti i lopova iz DPS.

Blazo
Gost
Blazo

Koverte su srusile drzavu.

Lićko
Gost
Lićko

Kreće kampanja skretanja pažnje sa snimka kako DPS krade pare.

Čapur
Gost
Čapur

Svaka cast generalu Perisicu, trebalo je imati petlje tad i usprotivit se odluci onog ludaka…

razocarang i
Gost
razocarang i

Darmanovicu,sve si lijepo slozio,samo si EPILOG,namjerno iskrivio.
Nijesmo stvorili NARODNU Drzavu,vec PRIVATNI posjed ,7-8 PORODICA.
Prema tome ,borba za Pravnu,Demokratsku zemlju ,gdje ce SVAKI gradjanin imati svoje zasluzeno mjesto,mora se nastaviti,NORMALNO Demokratskim putem

Eky
Gost
Eky

falš priča

Max
Gost
Max

Ma šta pričaš četmik istina te zaboljela ajde u tvoju srbiu pa sa vlasima bistrite politiku ako smijete od Vučića!

ČovkeGmaz
Gost
ČovkeGmaz

Laž je najmoćnije srpsko oružje – Dobrica Ćosić

Mali
Gost
Mali

Mali si bio Eky bilo je još gore .Ovaj Bulatović bi trebao biti u Hagu ali ga opet Milo čuva.

nikola
Gost
nikola

i on i milo u hag i to si zaboravio Mali

marko
Gost
marko

sto ne pocnete od 89- 91 godine?

ekolog
Gost
ekolog

Bravo marko , sad sam to htio da napisem.Nijesam pročitao tekst (oprostite ali mi je gadno) ali vidim da ste preskocili “prvoborce” iz 1989 .
Dzabe krečite .

marko
Gost
marko

Te godina su zaboravljene, kad su milo i ekipa bili nesto drugo, kad se igrao gumenom loptom u becice, bio u borolete zimi u dzemper, koliko je mladosti poginulo na ratiste, sankcije, unistene fabrike, kad smo mi bili izdajnici koji smo istinski voljeli CG.

deutsch
Gost
deutsch

najdramatičnije je danas…kada smo svi vidjeli kako Migo trpa koverte sa parama u sako…kud ces veceg rušenja države i njenih temelja…

Sigurica
Gost
Sigurica

Ko ruši sada državu „ za svoj račun”… Šta ćemo s’ njima…???

Svasta je bilo
Gost
Svasta je bilo

Sad zato pravi crnogorci, ruse svoju drzavu za svoj racun…

Send this to a friend