Politika

Sačuvajmo Sinjajevinu: Radić brani neodbranjivo, stavlja se u službu ministra Boškovića

ilustracija

Iz građanske inicijative “Sačuvajmo Sinjajevinu” pozvali su vojnog analitičara Aleksandra Radića da se ne stavlja u službu ministra odbrane Predraga Boškovića i brani neodbranjivo, jer, kako su istakli, ne postoji ni jedna analiza koja je rađena za procjenu uticaja poligona na Sinjajevinu, posebno ne ona koja je pokazala da je granatiranje planine dobro za biodiverzitet.

Radić je ranije saopštio da gradnjom vojnog poligona na Sinjajevini ne može biti narušen ekosistem tog područja i to je mitomanija, ali je problem arogancija vlasti prema građanima, jer njima moraju da objasnite što želite da radite na tom području.

“Ako postoji mit gospodine Radiću, onda je to tvrdnja da uspostavljanjem vojnog poligona na Sinjajevini neće biti narušen ekostistem tog područja. Sa gospodinom Radićem smo saglasni da ministarstvo treba da promijeni pristup prema građanima, te da prestanu sa arogantnim i bahatim odnosom prema nama koji želimo dobro ovoj državi i želimo da zaštitimo prirodu”, poručuju iz građanske inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu.

Kako su istakli, u nedostatku argumentacije zašto želi spriječiti proglašenje Sinjajevine parkom prirode, čime bi se otvorio prostor za odrżivi razvoj tog područja, ministar odbrane pokušava već dobro poznatim ali prevaziđenim modelima, uključivanja obavještajnih službi i njihovih saradnika, kvazi analitičara svega i ničega, izvršiti pritisak na javnost i skrenuti pažnju sa suštine problema.

“To što neko, ko nikad nije bio na Sinjajevini, iz Beograda tvrdi bez ikakve argumentacije da vojne aktivnosti neće imati negativne efekte po ekosistem i tradicionalni način života na tom predivnom prostoru u srcu Crne Gore, uz to kao kritikujući upravo izostanak argumentacije od strane Ministarstva odbrane, samo pokazuje nemoć onih koji su zbog ličnog spremni da ugroze javni interes”, tvrde oni.

U najmanju je, kako dodaju iz ovog pokreta,  ruku jadno da u moru potplaćenih ekoloških eksperata, koji za šaku eura stavljaju potpis na sve i svašta, izvučete „vojnog” analitičara da govori o ekosistemskim uticajima.

“Samo bi jadnije bilo da se ustvrdi da će gađanja bojevom municijom i korišćenje eksplozivnih sredstava pozitivno djelovati na razvoj organske poljoprivrede, ljekovito bilje, zdravstveni i eko turizam, mada ni to ne bi bilo začuđujuće. Potpuno je jasno da sva potrebna argumentacija postoji u Studiji zaštite Sinjajevine koju je uradila Agencija za zaštitu prirode i żivotne sredine, na zahtjev opština Mojkovac, Kolašin, Šavnik i Žabljak, a gdje je na osnovu terenskih istrażivanja i stručne obrade podataka zaključeno da Sinjajevina, shodno vażećim zakonima, zaslużuje status Parka prorode i da bi planirane aktivnosti vojske to ugrozile”, navode oni.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fileopg
Gost
Fileopg

Ovi naši ekolozi su dio hibridnog rata protiv Crne Gore. Neće : vrtiće, Škole, puteve, mostove, hotele, fabrike, elektrane, neće da vade naftu, ne daju vojsci da vježba, ništa što je korist Crnoj Gori ne daju. Njihova borba nas vodi ka obećanju onoga branka Kostića: ješćemo korijenje….

alo
Gost
alo

Treba pogledati u kakvim su predjelima vojni trenazni poligoni u susjednim drzavama. Npr. najpoznatiji i najveci Krivolak, je obicna bezvodna pustinja bez sume, kameniti predio. Potpuno ekonomski neiskoristljiv. Sinjajevina je prelijepo mjesto koje bi moglo da postane i nacionalni park. Pozivam ove sto podrzavaju Boskovica da podju jednom na Sinjajevinu pa neka onda procijene je li to pravo mjesto za… Više »

Janik
Gost
Janik

Ne znaju oni ni dje se nalazi Sinjavina a kamo li kako izgleda i koliko je to dragocjen dio teritorije Crne Gore !!! Bolje lokacije za poligon su, slicne Krivolaku, katunska nahija i malesija !!!! Sinjavinu treba ostaviti zbog buducnosti Crne Gire i Crnogoraca !!!

Tim snova
Gost
Tim snova

Radić, Radić… kako sam ovoga izostavio?

Ljubo
Gost
Ljubo

Od kad Crnogorci ne vole vojsku

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Na tlu SAD vojska testira i atomske bombe, ovoj našoj “ekolozi” evo ne daju ni da obavi bojevo gađanje jednom godišnje. Znam ja te “ekologe”. Da je u pitanju ona Slobova vojska, vukli bi ih za rukav da naprave poligon. Jadno & bijedno!

Janik
Gost
Janik

Poligon treba da bude u katunskoj nahiji ili u malesiji ! Sinjavina je isuvise dragocjena teritorija za trovanje eksplozivnim materijama raznih vrsta i razornih osobina !!! Zivimo u vremenu kada su i jabuke zatrovane, u vremenu kada je ekologija i ekoloska svijest sve vaznija a mi biramo jedan netaknuti i ekoloski potpuno cisti dio drzavne teritorije za vojni poligon i… Više »

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Kakvo trovanje, čovječe? Koliko je eksploziva palo na Berlin 1945. znaš li ti? Po tvojoj logici u Berlinu bi izumrle sve žive vrste, ne bi ni travke bilo. Meni se čini da se u Berlinu nakon svega ne rađaju rogata đeca ni mutanti. Klasično, konvencionalno naoružanje ne uništava životnu sredinu, jadni ne bili! Pogotovo ne bojevo gađanje jednom ili dvaput… Više »

Janik
Gost
Janik

Popricaj malo tu temu sa ljudima iz berlina pa da vidis sto su bolidi, nece ti vise padat na pamet ni da spomenes berlin !

Fileopg
Gost
Fileopg

dajete, ali slabom argumentacijom, podršku svim protivnicima države Crne Gord i njene vojske…

KNJAZ DANILO
Gost
KNJAZ DANILO

a ko ste vi jadovi i od koga vi cuvate sinjajevinu!! od vojske te zemlje.. ako vojska kaze da joj treba ima da stojite mirno i masete dok prolaze i idu tamo.. oce Vaš Boskovic da vam napravi puteve kroz ta sela ali vi ga ne razumjeste dobro, oce covjek pod okriljem vojske da vam dovede infrastrukturu a vi ga… Više »

Turimvamga
Gost
Turimvamga

Oce li to boskovic od svoijeh para, iz svog budjelara ?

Beli Orao s 4S
Gost
Beli Orao s 4S

Zakučiće i on ponešto ili će tužiti državu!

Send this to a friend