Politika

SAD i EU uveli sankcije Rusiji zbog Navaljnog, šta će uraditi Crna Gora

Aleksej Navaljni

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija uveli su sankcije protiv ruskih zvaničnika i preduzeća, nakon što su američki obavještajci zaključili da iza napada na kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog stoji ruska vlada. Iz Ministastva vanjskih poslova CdM-u je saopšteno da Crna Gora za sada nije dobila poziv za pridruživanje ovim restriktivnim mjerama.

EU je prije dva dana prvi put uvela sankcije u okviru novog globalnog režima za “kršenje ljudskih prava” i to protiv četvorice ruskih državljana zbog hapšenja Alekseja Navaljnog, navedeno je u dokumentu objavljenom u Službenom glasniku EU.

Na spisku za sankcije nalaze se predsjednik Istražnog komiteta Ruske Federacije Aleksandar Bastrikin, direktor Ruske garde Viktor Zolotov, generalni tužilac Rusije Igor Krasnov i šef Federalne kaznene službe Aleksandar Kalašnjikov.

SAD su u utorak takođe uvele sankcije ruskim pojedincima i entitetima zbog skoro fatalnog trovanja Navaljnog, rekli su zvaničnici administracije američkog predsjednika Džo Bajdena.

Odgovarajući na pitanje CdM-a kako će se Crna Gora odrediti prema ovom pitanju, iz MVP-a na čijem čelu je Đorđe Radulović je pojašnjeno da Crna Gora, kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i jedina zemlja kandidat koja je otvorila poglavlje 31 (Vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika), u potpunosti usaglašava svoje pozicije sa zajedničkom bezbjednosnom i odbrambenom politikom Unije.

“Za sada, Crna Gora nije dobila poziv za pridruživanje restriktivnim mjerama koje je Savjet EU prekjuče izrekao četvorici ruskih pojedinaca odgovornih za kršenja ljudskih prava u slučaju Alekseja Navaljnog. Odlukom o restriktivnim mjerama, Evropska unija prvi put djeluje u okviru novog EU globalnog režima sankcija u vezi sa ljudskim pravima koji je uspostavljen 7. decembra 2020. godine, a kojim se omogućava sankcionisanje pojedinaca, subjekata i tijela, državnih i nedržavnih aktera, koji su odgovorni za teža kršenja i povrede ljudskih prava, ili su u takva djela uključeni ili povezani, nezavisno od toga gdje su se u svijetu dogodila”, kazali su CdM-u iz MVP-a.

S tim u vezi, kako su naveli, Crna Gora se, kao država u kojoj po pitanju poštovanja ljudskih prava postoji široki konsenzus i u javnom mnjenju i među političkim akterima, u decembru pridružila Deklaraciji visokog predstavnika za vanjske poslove i politiku bezbjednosti Evropske unije Žozefa Borelja, koja se odnosi na globalni režim sankcija EU, a u kojoj je istaknuta odlučnost Unije da ojača svoju ulogu u borbi protiv kršenja ljudskih prava.

“Crna Gora će, poštujući postulate na kojima počiva evropski sistem vrijednosti kojem teži i crnogorsko društvo u cjelini, a po kojima je zaštita ljudskih prava neupitna, nastaviti da principijelno doprinosi odbrani i afirmaciji koncepta i vrijednosti ljudskih prava, a koje, između ostalog, proizilaze iz našeg statusa države kandidata i buduće članice EU”, zaključili su za CdM iz Ministarstva vanjskih poslova.

Aleksandra Obradović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gastos
Gost
Gastos

CG je ‘suverena’ drzava, moze da radi kako hoce. 🙂

Nama
Gost
Nama

Živjela Rusija !

Nenad
Gost
Nenad

Ni americi ni rusiji nece nista ni po prstu biti zbog tih sankcija al cemo da stradamo mi koji moramo da slusamo i uvedemo im sankcije.
Zamisli uvedes sankcije oni ti salju vakcine..uvedes sankcije a pregovaras da pokusas da vratis nasa vina na rusko trziste. A ako odbijemo da im uvedemo sankcije opet smo nadrljali

Lipovo
Gost
Lipovo

Kome god ameri uvedoše sankcije ONI izađoše još jači, jer crpe svoju pamet i snagu, a vojno se uzdižu. Čemu svrha, posebno rusima i kinezima.

Limenka
Gost
Limenka

Ja mislim da se nama ne isplati da im uvodimo sankcije …
Najvise Rusi trose para po primorju i pune nam budzet…
Isto tako Plantaze izvoze najvise vina u Rusiju…
Prosle godine smo im uveli sankcije pa Plantaze dodjose pred gasenje…

BlagiNk
Gost
BlagiNk

Nemojte jos uvodit sankcije, sacekajte da ovoj sirotinji doniraju jos vakcina😂

jorgovan
Gost
jorgovan

Ma tu nema dileme.Dje svi turci,tu i mali Mujo.

Barka
Gost
Barka

Mali ili veliki, uz EU se mora. Inace, puce nam pogibija…

Milos
Gost
Milos

Crna Gora ce izvozit vino sa plantaza u Rusiju ako su pametni

Milorad
Gost
Milorad

Sankcijonisace nova vlada Rusiju MOŽDA neće na sva zvona alu će sankcije biti žestoke

zabjelo
Gost
zabjelo

Ne mogu nas na mapu nac

Bozidar
Gost
Bozidar

To bi bilo otprilike kao kad na medvjeda padne suhi list ako i toliko.

Leon
Gost
Leon

Kad se smijeni vlast, trebaju sve sankcije da se ukinu. A ne da slušamo zapad koji nas drugi put u istoriji servira Srbiji. Rusi su uvijek podržavali CG naciju i državu

mislim
Gost
mislim

Eno ga Putin gricka nokte i strijepi od naših sankcija

Fendi
Gost
Fendi

To što rade EU i druge je glupost, a pitanje što CG je još veća glupost je smo potpisnici da se moramo usklađivati sa EU.
A mislim da će moći Rusija bez naših suvih smokava i Bsrskog šipka

Ivan
Gost
Ivan

Nagrdićemo ih…

Ivan
Gost
Ivan

Evo Rusi strepe i strahuju , ocekujuci sta cemo mi uraditi.

Kotoranin89
Gost
Kotoranin89

Cu sta,ono sto nam gazde kazu cemo uraditi 🙂

freeMNE
Gost
freeMNE

Hm,to će biti interesantno…

Markisa1
Gost
Markisa1

Vec smo im uveli sankcije prije neki dan. Tako da je svejedno

Stari
Gost
Stari

Ako im uvedemo sankcije, propašće Rusija. Ne činite to braćo Crnogorci……………..

anusmne
Gost
anusmne

uvesti sankcije i cekati gratis rusku vakcinu ni voda ni vino

Send this to a friend