Politika

SAD ohrabruju evropsku perspektivu Zapadnog Balkana

Sjedinjene Američke Države ohrabruju evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, zaključeno je trećeg dana posjete Sjedinjenim Američkim Državama, kazao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović nakon sastanka sa pomoćnikom državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Filipom Rikerom.

Darmanović je upoznao sagovornika sa aktuelnim dešavanjima u Crnoj Gori, osvrnuvši se u tom kontekstu posebno na Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Razmijenjena su mišljenja o situaciji na Zapadnom Balkanu, modalitetima za snaženje međusobnog povjerenja i daljoj stabilizacije regionalnih prilika. Na toj liniji, Riker je istakao da Sjedinjene Američke Države ohrabruju evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.

Ministar Darmanović sastao se i sa Semjuelom Braunbakom, ambasadorom u Stejt Departmentu za vjerske slobode.

Darmanović je čestitao Braunbaku na uspješno organizovanoj Ministarskoj konferenciji koja je adresirala pitanje vjerskih sloboda. Sagovornici su razgovarali o modalitetima za unapređenje stanja u dijelu vjerskih sloboda u svijetu i regionu Zapadnog Balkana.

Darmanović je razgovarao i sa Kurtom Volkerom, izvršnim direktorom MekKejn instituta za međunarodno liderstvo i specijalnim izaslanikom SAD-a za pregovore sa Ukrajinom.

Razmijenjena su mišljenja o politici Sjedinjenih Američkih Država u Istočnoj Evropi. Istaknuto je zadovoljstvo odnosima i sveukupnom saradnjom Crne Gore i SAD-a koji se zasnivaju na prijateljskim osnovama i kontinuiranom razvoju.

Ministar Darmanović bio je specijalni gost na koktelu koji je za diplomatski kor Zapadnog Balkana i “think tank” zajednicu priredio izvršni potpredsjednik Atlantskog savjeta Dejmon Vilson, na temu daljih aktivnosti inicijative Altantskog savjeta “Balkan naprijed”.

Tom prilikom Darmanović je govorio o rezultatima evroatlantskog integracionog procesa zemalja regiona i aktuelnim izazovima na Zapadnom Balkanu.

Darmanović je apostrofirao važnost zajedničkog prisustva EU i SAD na Zapadnom Balkanu, kao i snaženja uzajamnog povjerenja i unapređenja dobrosusjedskih odnosa.

B.M.

Send this to a friend