Politika Građanski demokratski forum

Sahrana Amfilohija kao druga antibirokratska revolucija u Crnoj Gori

Latinka Perović

Istoričarka Latinka Perović izjavila je da je sahrana crnogorsko-primorskog mitropolita Srpske pravoslavne crkve Amfilohija izgledala kao “druga antibirokratska revolucija”.

“Gledajući prenos te sahrane, sve to me podsjetilo kao da se radi o drugoj antibirokratskoj revoluciji. To je, poslije Gazimestana, najizraženiji politički događaj i snažna homogenizacija Srba u Crnoj Gori i doprinos velikoj podjeli u toj zemlji”, ocijenila je Latinka Perović na sjednici Političkog savjeta Građanskog demokratskog foruma (GDF), saopšteneo je iz GDF.

Prema njenim riječima, u Srbiji nije došlo do promene politike iz osamdesetih i devedesetih godina prošlog vijeka, a ono što se čini kao privid promjena je rezultat “pritiska spolja”.

“Kakve su to najave ako predsjednik države kaže da Srbija ‘ima vojsku mnogo jaču od nekadašnje jugoslovenske’. Hoće li Srbija novi rat? Šta, u stvari, hoće Srbija”, upitala je Latinka Perović.

Predsednik GDF-a Zoran Vuletić rekao je da su predsjednik Savjeta Boško Jakšić, potpredsjednik Rade Veljanovski i on juče imali razgovor sa predstavnicima pokreta Ne davimo Beograd o mogućnostima saradnje.

Profesor beogradskog Fakulteta dramskih umjetnosti Nenad Prokić rekao je da GDF ne treba da širi svoja politička savezništva po svaku cijenu.

Predsjednik Političkog saveta GDF-a Boško Jakšić ocijenio je da se u Srbiji proevropska opredjeljenja „iskazuju stidljivo“, a pisac Svetislav Basara da se „ogromna većina“ građana Srbije „hvata na lijepak srpske sabornosti“.

Advokat Vlatko Sekulović rekao je da su u Crnoj Gori partneri GDF-a „svi koji nisu bili na Amfilohijevoj sahrani“, jer u toj zemlji postoji jaka građanska svijest.

Novinar Mijat Lakićević je ocijenio da postoji raskol izmeđ srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i novih crnogorskih izbornih pobjednika i dodao da te događaje treba pratiti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mirjana
Gost
Mirjana

U tim godinama ne bih mnogo komentarisala bilo čiju sahranu,nepristojno je .

Bananaman
Gost
Bananaman

Vazi baba. Pozdrav

Objektivno
Gost
Objektivno

Ee latinka lijepo li bjese u sfrj…

anatema
Gost
anatema

serbistan uvijek mimo naroda

Crna Gora
Gost
Crna Gora

A latinka 80% pravoslavaca podrzava MCP i djaba sve pričaš! I kad Joanikije ili neko drugi iz MCP kaže da se crkva odvoji od SPC tako će biti!🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Logika
Gost
Logika

Pa to nije baš tako… SPC kontroliše sve bogomolje u CG… Ne znamo ko tamo ide zbog SPC a ko bi išao svejedno…

Aco
Gost
Aco

Latinka hahahah aooo

mačor
Gost
mačor

Ovakvom politikom Srbija će biti sve manja u svakom smislu.

adačuš
Gost
adačuš

Koji predstavnik strane pravoslavne crkve,osim SPC, bi na sahrani?U govorima je ocigledno vodjeno racuna da se Crna Gora prikaze kao srpska zemlja, bez ijednog Crnogorca u njoj.Ne mozemo se oteti utisku da je skup bio veoma slican skupovima,sa slicnom retorikom,uoci dogadjaja 90’tih godina.

Rastko Nemanjić
Gost
Rastko Nemanjić

Ne lupaj

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Pokojnik se još 2016. učešćem na Saboru na Kritu zamjerio Ruskoj struji u pravoslavlju. Vaseljenska Patrijaršija i njena frakcija nijesu učestvovali zbog tihog sukoba u samoj SPC jer je pokojni Amfilohije bio vođa tzv opozicione struje u SPC, i nijesi htjeli da se miješaju. Tako da je sam skup pretvoren u velikosrpsku kampanju u sred CG.

Send this to a friend