Politika

Samo građanska, multinacionlna i evropska Crna Gora može biti povoljan okvir za razvoj države

Foto: Arhiva

Danas se iznova i sa tugom podsjećamo genocida u Srebrenici koji je otpočeo na ovaj dan prije 25 godine i u kojem je stradalo preko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka. Na današnji dan je prije deceniju, upravo na inicijativu SDP-a, podržanu od strane građanskih partija u Skupštini Crne Gore, usvojena Deklaracija o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta o genocidu u Srebrenici i, indirektnom, ustanovljavanju dana sjećanja i na sve ostale civilne žrtve sukoba vođenih u tom periodu na prostorima bivše SFRJ, saopšteno je iz SDP-a.

“Ni danas, poslije četvrt vijeka, nema odgovornosti bilo koje vrste tadašnje vlasti koja je bila saveznik politike koja je dovela do genocida dok dio retrogradnih političkih stranaka i dalje negira sam genocid”, navode u SDP-u.

Prema njihovim riječima ovi dani nas iznova podsjećaju na značaj očuvanja dobrih međuljudskih i međunacionalnih odnosa u Crnoj Gori kao temeljnoj osnovici očuvanja mira i stabilnosti i u godinama u kojima je razorena naša bivša država.

“Samo građanska, multinacionlna i evropska Crna Gora može biti povoljan okvir za razvoj i napredak naše države. SDP će se, kao i uvijek od osnovanja prije tri decenije, snažno boriti da ovaj koncept u potpunosti zaživi u našoj državi. Ovaj koncept se mora braniti i riječima i djelima, jer ne smijemo više ćutati na aktivne revizionističke politike i poruke o tome da su nalogodavci i izvršioci genocida za nekoga zločinci, a za nekoga – heroji”, ističu u SDP-u.

Naglašavaju da nema”srednjeg puta” na kojem bi se, zarad neke lažne političke korektnosti, trebali naći kad je u pitanju najveći pojednačni zločin u Evropi poslije drugog svjetskog rata.

“Kao što nijedna normalna, zdrava i demokratska evropska država ne traži “pomirenje” između antifašizma i fašizma, nego upravo antifašizam predstavlja temelj današnje moderne Evrope, a 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom je istovremeno i Dan Evrope. Zbog toga tiha većina ne smije okretati pogled u stranu, niti se praviti da puzajući revizionizam i fašizam nije dobio svoje predstavnike na javnoj sceni Crne Gore. Sa nosiocima tih politika se moramo obračunati kao društvo, da ne bi sjutra došli u situaciju monoetničnih “istina” o dešavanjima u bližoj i daljoj prošlosti koje će sigurno voditi destabilizaciji Crne Gore”, zaključuju u SDP-u.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Darina
Gost
Darina

SDP će ponovo dobiti moje simpatije i glas kad se razdruži sa nacionalistima kao npr u H. Novom.

Promjene,promje
Gost
Promjene,promje

Jedini normalni i koji nijesu bukaci iz skupstine i za koje se moze glasati na sledecim izborima su Draginja Stankovic i Konjevic, i da bi se vise makla ova tridesetogodisnja lopovska vlast u crnoj gori, narode crne gore zar vam vise nije dosadilo da vas DPS krade evo vec 30 godina, nego kakav je narod u cg krasce nas jos… Više »

C G
Gost
C G

Alo, “građani”, što još uvijek sjedite u vlasti sa četnicima u HN? Što je razlog i opravdanje za to, što vas drži tamo? Kako se to uklapa u ovu priču? Razmislite malo…

Hermiona
Gost
Hermiona

SDP mi je po prvi put od nestanka LSCG pokret dje cu uliziti sve svoje vrijeme da ostvare sto bolji rezultat.

Rozaj
Gost
Rozaj

SDP da se skloni od cetnicki harangi.! SDP je za u vladu i drzavu !!!👌

Ragnar
Gost
Ragnar

Podrska ljudi!

Milos
Gost
Milos

SDP da se vrati u vlast gdje i pripada!

Animus
Gost
Animus

A rasprodata privreda nije bitna? Zivimo od dizanja kredita i kafancina…

Crnogorac
Gost
Crnogorac

SDP i ovim pokazuje da je sve vrijeme bio na pravoj strani istorije.Svaka čast za dosljenu politiku!!!

KLanplan
Gost
KLanplan

NEMA DISTANCE
NEMA MASKE

Rovo92
Gost
Rovo92

Fotografisano je ranije

marius
Gost
marius

Iako svi dobro znamo koje su to partije i pojedinci koji velicaju ratne vodje 90-ih, nije mi jasno zasto se vu ovo doba demokratije, kad se sve zna, i kad istina ma koliko bila teska javno iznosi, zast to niko ne kaze. Sve nesto u zavijenoj formi. Mozda kad bi se imenovali, mozda bi se makar postidjeli, i izvinuli. Ovako,… Više »

Send this to a friend