Politika

Šaranović: Ovo su dokazi kapitulacije DPS-a

Danilo Šaranović

Demokratska partija socijalista DPS je u kontinuitetu odbijao usvajanje “Briselskog plana” Demokrata i Građanskog pokreta URA koji je podržala EU. Prošle godine su odbili pomenuti Plan i sa DF-om formirali Odbor za dogradnju izbornog zakonodavstva. Međutim, za godinu dana nije bilo rezultata rada tog Odbora, tvrdi Danilo Šaranović poslanik Demokrata.

On ističe da je prije dva dana, pod velikim pritiskom međunarodne zajednice i domaćih evropskih snaga, DPS bio prinuđen da prihvati “Briselski plan”.

Da pogledamo šta sve podrazumijeva plan Demokrata i GP URA za sveobuhvatnu izbornu reformu i zašto se DPS toliko protivio pomenutom Planu:

-Novi Savjet RTCG-a
-Novu Državnu izbornu komisiju
-Novi Savjet Agencije za spječavanje korupcije
-Novi Sudski savjet
-Održavanje svih lokalnih izbora u jednom danu
-Potvrđivanje datuma palamentarnih izbora
-Implemetaciju svih preporuka OEBS i ODIHR
-Novi Zakon o biračkom spisku
-Novi Zakon o izboru odbornika i poslanika
-Novi Zakon o registrima prebivališta i boravišta
-Novi Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja
-Nove medijske zakone i Zakon o RTCG-u
-Specijalno skupštinsko tijelo koje će nadzirati i kontrolisati cjelokupni predizborni i izborni proces
-Mogućnost formiranja tehničke Vlade
-Ostanak u bojkotu dok se ne dogovore sva rješnja, svi datumi i svi predlozi zakona

“Samim tim, koliko je Demokratska Crna Gora dosljednošću i upornošću uspjela da postigne u cilju stvaranja uslova za sveobuhvatnu izmjenu izbornog zakonodavstva i održavanja prvih poštenih izbora u Crnoj Gori, može se vidjeti ako se u svim segmentima uporedi plan Demokrata i međunarodne zajednice sa dosadašnjim planom DPS-a i DF-a.U predlogu DPS-a i DF-a, naziv Odbora je Odbor za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva, a u Predlogu Demokrata i međunarodne zajednice naziv odbora je Odbor za sveobuvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva”, naveo je Šaranović.

Ističe da odbor DPS-a i DF-a predviđa implementaciju samo nekih preporuka OEBS-a i ODIHRA, dok Predlog Demokrata i međunarodne zajednice zahtijeva impelmetaciju svih preporuka OEBS-a i ODIHR-a.

“Odbor DPS-a i DF-a je predviđao razmatranje Nacrta zakona o medijima i Zakona o RTCG-u, što znači da Vlada Duška Markovića daje konaćnu riječ, a Odbor samo mišljenje. Sa druge strane, Predlog Demokrata i međunarodne zajednice predviđa odobravanje i predlaganje Predloga medijskih zakona i Zakona o RTCG-u, što znači da Odbor daje konačnu riječ, a ne Vlada Duška Markovića. Odbor DPS-a i DF-a je predviđao da se novi Savjet RTCG-a može birati u primjerenom roku, što ostavlja mogućnost da se to desi i nakon izbora, dok Predlog Demokrata i međunarodne zajednice insistira na izboru novog Savjeta RTCG-a odmah nakon usvajanja Zakona”, naglasio je on.

U Odboru DPS-a i DF-a odluke su se mogle donositi i sa samo 7 od 14 članova Odbora, dok Predlog Demokrata i međunarodne zajednice predviđa odlučivanje sa minimum 11 od 14 članova, odnosno 75 odsto, što opoziciji daje drastično veći uticaj u donošenju odluka.

Odbor DPS-a i DF-a je eliminisao mogućnost zakonodavnog modela nadzora, odnosno izbrisao mogućnost formiranja specijalnog tijela za kontrolu izbornog procesa, dok je Predlogom Demokrata i međunarodne zajednice obezbijeđeno formiranje specijalnog tijela koje će nadzirati i kontrolisati cjelokupni predizborni i izborni proces.

Odbor DPS-a i DF-a je u dijelu izvršnog modela za nadzor impelementacije predviđao član 11 koji kaže da će Odbor predložiti Kolegijumu modele za kontrolu implementacije. Pomenuti član je u našem Predlogu ostao nepromijenjen i, kao i do sada, ostavlja mogućnost formiranja tehničke Vlade.

Odbor DPS-a i DF-a je zahtijevao bezulsovni prekid bojkota DF-a i povratak u Parlament, dok “Briselski plan” definiše nastavak bojkota Demokrata do stvaranja uslova za poštene izbore.

I na kraju, rad u Odboru DPS-a i DF-a je DF-u obezbjeđivao pune poslaničke plate, dok će Demokrate zbog realizacije “Briselskog plana” biti kažnjeni ukidanjem poslaničkih plata, zbog osvete DPS-a.

“Sve ovo dokazuje kapitulaciju DPS-a, ali i potvrđuje da kolege iz DF-a rade po principu NE Evropi, DA DPS-u, dok Demokrate uvijek jasno poručuju – Sa Evropom uvijek, sa DPS-om nika”, zaključio je Šaranović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
DUKLJA
Gost
DUKLJA

NIJESAM ČLAN NIJEDNE PARTIJE,SLOBODAN GRAĐANIN,ZAR GOSPODO VI MISLITE DA SMO RETADIRANI,PA VI NIJESTE NI ZA VRTIĆ DPS.VI SAMO NA KVALITETAN NAČIN KORISTITE TRENUTNU SITUACIJU,NIJE TO DUGOKA DAHA,IMA DA VAS IZUJU IZ CIPELA,A DA NE OSJETITE.

kamper
Gost
kamper

Šaranović omladinac Miloševićeve politike, SNP mu je u srcu
da ste se vi pitali jedna od tačaka bi bila ,,novi referendum o državnom statusu Crne Gore”

"Kapitulacija"
Gost
"Kapitulacija"

a 30 godina pobjedjuju sve njih Haahahahahahahaahahaha

Slavko
Gost
Slavko

Od ovih Demokrata ce se i najrodjeniji odreci.Kazu da pate zbog toga sto zskon o istopolnim brakovima, nije izglasan

dagy
Gost
dagy

Ko moze da glasa da momcici iz demokrata od 25-35 god bez ikakvog iskustva i staza postanu ministri,jos uleceli sa dosom a ovamo su ludilo od opozicije,prava dječina

Fileopg
Gost
Fileopg

Da,Da, kako da ne, DPS je potpuno kapitulirao: 1. Predśednik Milo Đukanović je podnio ostavku 2. Duško Marković je podnio ostavku. 3. Ivica Stanković je podnio ostavku. 4. Katnić je podnio ostavku. 5. u jednim danu će se održati parlamentarni, predśednički i lokalni izbori. 6. Tehnička vlada samo što nije formirana. 7. Ne boj se gotov je samo što nije… Više »

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Jesu li svoji kako ovi Šaranovići i Krapovići ?

Meho
Gost
Meho

DF je uvek bio sa DPSom.

CrnogorskiPecat
Gost
CrnogorskiPecat

Ne samo da nije UVEK no nece NIKAD. To je najveca politicka patka ikad, jer otkud interes bilo kome da zivi u Crnoj Gori a da mu majka bude Srbija? Takvi ce polako kod majke jer, necemo se igrati misa i macke. Dosta smo se igrali. Tacka.

Mina
Gost
Mina

Zao onim nesrecnicima iz DF sto oni nisu natjerali DPS na ove uslove,pa vas sad vrijedjaju.Doduse,od njih se ne moze niko smatrati uvrijedjenim,jer oni nemaju kredibiliteta.

CrnogorskiPecat
Gost
CrnogorskiPecat

Mina, a sto, isto je to: DF i Demokrate…A da neko moze ” natjerati” DPS na nesto, a da to nije interes DPSa, to se salis. Demokrate su navikli da pripisuju sebi zasluge koje nemaju…

Mina
Gost
Mina

Nije DPS pristao na ove uslove zbog Demokrata,vec zbog pritiska EU,kako vam to nije jasno.EU ne tretira DF,jer oni apsolutnp nemaju ugleda ni kod koga.Iste Demokrate ,sa ostalim opozicionim strankama,stali su iza njih,da bi im oni ovako sa uvredama zahvalili.Osim mnogo mana koje DF ima,krasi ih i nezahvalnost.

Svjefol
Gost
Svjefol

Ko su ovi?

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Ma samo da se dps makne vise.sve je to super.

Hmmm...
Gost
Hmmm...

TK, načekaćeš ti to što sanjaš svaku noć!

Jasno
Gost
Jasno

A sto cete sa njima u koaliciji ako su ka dps?? aa mile foteljice

Send this to a friend