Politika

Šaranović: Znaće se ko je sproveo nezakonite upise vjerskih objekata

Danilovgradska, nikšićka i gusinjska filijala Uprave za nekretnine dostavile su Upravi za imovinu listove nepokretnosti za vjerske objekte, potvrđeno je Pobjedi. Kako je za te novine kazao, još ne znaju jesu li im dostavljeni upisi za svaki vjerski objekat na teritoriji ovih gradova, a to će se utvrditi u procedurama koje slijede.

“Mi smo, pošto je Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica stupio na snagu 8. januara, shodno našim obavezama, 27. januara uputili dopis Upravi za nekretnine da dostave dokumentaciju o upisima svih vjerskih zajednica. Smatram da bi po našem zahtjevu trebalo postupiti u najkraćem roku, ali su za sada jedino reagovale područne jedinice Danilovgrad, Nikšić i Gusinje”, kaže Šaranović.

On očekuje da će narednih dana dobiti podatke i iz ostalih gradova.

“U Upravi za imovinu formirali smo centralnu popisnu komisiju koja će neposrednim uvidom uraditi kontrolu te dokumentacije. Komisija je podijeljena na tri regije sjever, centralni i južni dio. Za svaki upis za koji se nesporno, na osnovu dokumentacije koju dobijemo, utvrdi da je riječ o državnoj imovini podnijećemo zahtjev da se u skladu sa Zakonom knjiži na državu. Uprava za nekretnine je dužna da donese takvo rješenje i odluku po našem zahtjevu”, objašnjava Šaranović.

Direktor Poreske uprave Miomir Mugoša saopštio je prije desetak dana da Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve ima više privrednih društava čiji je osnivač, više otvorenih žiro-računa u poslovnim bankama preko kojih je u proteklih nekoliko godina prometovano više desetina miliona eura, te da je poreski dug za prijavljenih 38 sveštenika premašio 300.000 eura.

Istakao je i da je procjena da je ukupni dug višemilionski. Najavio je i da će dug biti naplaćen, ako bude neophodno prinudno, „ne od vjerskih objekata već od nekretnina kojima MCP raspolaže na atraktivnim lokacijama”. Saopšteno je i da Mitropolija crnogorsko-primorska predstavlja najveću vjersku organizaciju u Crnoj Gori, kako po broju objekata koje koristi, tako i po imovini kojom raspolaže, iznosu prihoda koje ostvaruje, te broju računa otvorenih u komercijalnim bankama i broju privrednih društava u kojima je osnivač. Mugoša je kazao i da je Mitropolija crnogorsko-primorska imala „promet sredstava u iznosu odviše desetina miliona eura preko žiro-računa”.

Uprava za imovinu, kako kaže Saranović, nema ni približan podatak kojom imovinom raspolažu vjerske zajednice. Nije im jasno ni kako se moglo desiti da skoro sva crkvena imovina u našoj zemlji, među kojom i kulturna baština, budu prepisane na Srpsku pravoslavnu crkvu, bez obzira na to što, kako kažu, u skladu sa Ustavom, Zakonom o državnoj imovini i Zakonom o svojinsko-pravnim odnosima ti objekti su isključivo u svojini Crne Gore.

“To je i nama velika nepoznanica. Kako i na osnovu čega je to neko uradio i što je to motivisalo pojedine katastre da mogu upisivati imovinu na SPC”, kaže sagovornik Pobjede.

Kategoričan je da će, kada dobiju dokumentaciju i vide hronologiju upisa, sve biti jasno.

“Na osnovu hronologije upisa znaćemo ko je, kada i kako uknjižio državnu imovinu. Ono što bude državna imovina, što je neregularno upisano, pokrenućemo postupak za ispravku tog upisa, bez obzira na to o kojoj se vjerskoj zajednici radilo”, naglasio je Šaranović.

Službenici koji su nezakonito uknjižili imovinu na neku vjersku zajednicu biće, kaže on, sigurno procesuirani.

“Svako ko je radio nezakonito odgovaraće. Državni organi moraće da ih procesuiraju po službenoj dužnosti”, uvjeren je Šaranović.

Uprava za imovinu ima rok od godinu od stupanja na snagu Zakona oslobodi vjeroispovijesti da utvrdi vjerske objekte i zemljište koji su državna svojina, izvrši njihov popis i podnese zahtjev za upis prava državne svojine na tim nepokretnostima u katastar nepokretnosti. Organ uprave nadležan za poslove katastra dužan je da upis zahtjeva izvrši u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva, o čemu, bez odlaganja, obavještava vjersku zajednicu koja koristi objekte i zemljište iz stava 1 ovog člana.

Šaranović je uvjeren da će Uprava kojom rukovodi u propisanom roku ispuniti svoje obaveze.

Pravni zastupnik države isped Uprave za imovinu u ovom procesu je Luka Globarević koji ističe da Zakon o državnoj imovini precizno definiše da su dobra u opštoj upotrebi i kulturno istorijski spomenici koji ne mogu biti predmet privatne svojine.

Globarović je siguran da će država lako dokazati vlasništvo nad nepokretnostima koje su nezakonito prepisane na SPC. Objašnjava da će uvidom u hronoligiju upisa sve biti lako dokazivo. Do danas neidentifikovani službenici Uprave za nekretnine su u posljednjih nekoliko decenija nezakonito na Srpsku crkvu upisali skoro svu crkvenu imovnu u našoj zemlji od manastira i crkava, do livada, pašnjaka, šuma…

Ti službenici vjerovatno su i danas angažovani u katastru tako da je moguće da ponovo pokušaju da zloupotrijebe podatke, ali Globarević vjeruje da im sada to neće ići tako lako.

“Katastar nepokretnosti nije samo list nepokretnosti i kopija ažurnog katastarskog plana, nego je to i elaborat i zbirka isprava. Samo se namjerno može desiti da neko sakrije neku dokumentaciju. Zloupotrebe su moguće, ali će sve izaći na vidjelo”, izričit je on.

Osnov utvrđivana prava na zemljitu je, objašnjava Globarević, član 63 Zakona o državnom premjeru i katastru koji kaže: “prilikom utvrđivanja prava na zemljište izvršiće se upoređivanje prethodne evidecije sa novoformiranim elaboratom i drugi dokazi”.

“To znači da se ne bi moglo desiti ako ste bili upisani u prethodnoj evidenciji da vas neko eliminiše iz te evidencije”, kategoričan je Globarević.

Ko je, kada, kako i zašto nezakonito upisivao državnu kao vjersku imovinu utvrđivaće se na osnovu važećeg katastarskog operata.

“U listu nepokretnosti jasno piše osnov sticanja imovine, tačno se zna ko je obrađivač predmeta, a isto tako mora da postoji trag i u situacijama gdje je upisivana Mitropolija crnogorsko-primorska bez pravnog osnova, unošenjem matičnog broja, bez sprovedenog upravnog postupka. Postojala je mogućnost da se uđe u elektronsku bazu podataka, tako da je neko unosio matični broj Mitropolije kao vlasnika, Ali, ostao je trag koje to radio i svi mogu biti identifikovani”, objašnjava Globarević, koji je veliki dio radnog vijeka proveo na rukovodećim pozicijama u katastru.

Država će za svaki upis koji smatra nezakonitim inicirati postupak Uprava za imovinu u okviru svojih nadležnosti pred upravnim organima, dok će zaštitnik imovinsko-pravnih intresa Crne Gore zastupati državu u sudskim postupcima, shodno Zakonu o državnoj imovini.

U Zakonu o državnom premjeru i katastru nepokretnosti se kaže da se podaci upisani u katastru nepokretnosti smatraju tačnim i da niko ne može da trpi štetne posljedice u bilo kojem pravnom poslu, kao i da ako neko smatra da je lišen prava svojine može kod nadležnog suda pokrenuti postupak za povraćaj u pređašnje stanje. Taj postupak će se zabilježiti u G listu u Upravi za nekretnine, a postupak se pokreće u roku od tri godine od dana saznanja za taj upis u katastru nepokretnosti objašnjava Globarević.

Da bi katastar nepokretnosti bio u pravnom prometu neizostavno je da se usaglase grafička i numerička baza podataka list nepokretnosti i kopija katastarskog plana, gdje površine moraju biti istovjetne.

On očekuje da će Uprava za nekretnine u narednom periodu brže i ažurnije dostavljati podatke Upravi za imovinu, kako bi bili poštovani zakonom definisani rokovi i zaključuje da će državna imovina biti vraćena državi Crnoj Gori.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
CCCCCC
Gost
CCCCCC

BRAVO!!! udri samo po zakonu!!!!!

slavko
Gost
slavko

Samo po zakonu pa kome opanci kome obojci a lopove gdje im je mjesto.

Ljubo
Gost
Ljubo

Ne znam ko je upisivao ali znam da je Luksic presudijo iprekinuo ponistenje upisa u katastre

To je to.
Gost
To je to.

Eto tako. Da više ne glavoboljimo jes-nije.

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Banana republika ! Pravo na život i pravo svojine je neprikosnoveno.Ne mijenja se svake godine

akademac BSCG
Gost
akademac BSCG

Šaranović je predsjednik Bokserskog Saveza Crne Gore (BSCG)

Ajmo botovi
Gost
Ajmo botovi

Tzv sendvic meraklije,kako ste se raspisali,a sve jedno te isto pisete… Ista matrica ,1 do 2 “covjeka”. Ovo covjeka pod navodnicima

mrkela
Gost
mrkela

Što se nešto vodi na srpsku crkvu pravno to ništa ne znači jer su se oni upisivali u vrijeme kad su komšije ubijali i trpali u masovne grobnice i Crnogorci su ih puštili da bi sčuvali glave .

Maki
Gost
Maki

hahaaaaa znaci i one koje su upisane nisu nase,pucam od smijeha…..vi bi da otimate,pa zakon kaze nesto drugo…..

Mestar
Gost
Mestar

Napokon je doslo vrijeme naplate. Sve njihove nelegalne radnje i poslovi izlaze na povrsinu. Ovdje se vidi da to nisu izaslanici boga, vec opasni biznismeni i mafijasi koji se kriju iza mantija. Ocigledno su se bavili svacim samo ne duhovnim propagiranjem. Ocigledno da je SPC bila najveci vlasnik nekretnina u zemlji, i to sve objekata i zemlje koje su oteli… Više »

nik
Gost
nik

Treba jednom utvrditi ko je radio nezakonito i da jednom pocne da se odgovara za to, kao i ko opstruira izvjestaje iz pojedinih Opstina. Vrijeme je da se zakoni postuju i da vrijede za svakog jednako

LJUBO
Gost
LJUBO

ODAVNO ZAPUSTENO GRADIVO RISTOVI DJACI.

Zvezdasica
Gost
Zvezdasica

Popovi na aparatima 😂

Maki
Gost
Maki

Svice,svice……Zivjela CG !

Tetrijeb
Gost
Tetrijeb

Nisu popovi svih ovih godina stajali u mjestu. Ko zna koliko imaju para koje su za sebe uštekali a za koje niko ne zna

Crna Ruza
Gost
Crna Ruza

Grdan ovaj narod, dok oni šetaju popovi se bogate na njihov račun

Dakica
Gost
Dakica

Ostaše popovi bez dzipova. Nece biti svaki mjesec najnoviji

Samopitam
Gost
Samopitam

A smiješ li napisati, da će DPS ostati bez voznog parka,…

Minja
Gost
Minja

E sad ce popovi da se pomame. Nema više para kao što su navikli

Simba
Gost
Simba

SPC je prijavila 20 svestenika a ima ih 600 u CG? Samo vidite koliko je to utajenog poreza.

LJUBO
Gost
LJUBO

Pridruži se diskusiji…Ne bih volio ni da obracunam toliki porez I doprinose, a meni uzese dusu zbog 1000.00 E neplacenog poreza

Boka
Gost
Boka

Sto se ne registruje Spc u CG kao sto se registrovala u Srbiji i Hrvarskoj.

LJUBO
Gost
LJUBO

Pridruži se diskusiji…ZBOG toga sto je ovo odavno srbijanska prcija zahvaljujuci svakoj vlasti u CG

Marocco
Gost
Marocco

Bitno je da se popovi voze u blind dzipovima a narod im seta na litijama sa sve maloljetnom djecom zarad njihovih interesa.

Petra
Gost
Petra

Samo im pogledajte vozni park i sve ce vam biti jasno kako imovinski dobro stoje.

Maki
Gost
Maki

Pogledajte i od Mila i njegovih blizih ljudi….

Gordan
Gost
Gordan

Kad bi se uslo u posjed cega sve posjeduje SPC tu bi se svasta naslo.

vukomita
Gost
vukomita

U PRIMJENU ZAKONA ODMAH..NEMA CEKANJA

Za Vukomitu
Gost
Za Vukomitu

Da imaju dokaze ne bi setali,ovako dosa im je nelok

StevanPG
Gost
StevanPG

Mene samo zanima kako moze SPC da bude investiror izgradnje gradjevisnih objekata i da to stoji na tabli, a oni su crkva??

Maki
Gost
Maki

Hahahaaa rijetko si glup!!!!!!!

DonjiKokoti
Gost
DonjiKokoti

Vi ih slobodno pitajte i za one gradjevinske objekte koje grade sirom Crne Gore.

Cipsy
Gost
Cipsy

Oni da imaju vlasnistvo nad imovinom kao sto pricaju oni bi davno podnijeli dokumenta o vlasnistvu nego nemaju pa zato sam pompu preko litija prave.

Serdar
Gost
Serdar

A Limenka, a petlja, a koverta itd vidimo kakvo nam je sudstvo i tužilaštvo. Ljepota , šteta što nije živ Živko Nikolić imao bi dosta materijala za filmove.

Bokelj
Gost
Bokelj

Hapsi bandu po katastra!

Bora Bora
Gost
Bora Bora

U Apsu s prevarantima u katastar.

Kolasinacc
Gost
Kolasinacc

Svima kojima se ne sviđa ovaj zakon neka idu tamo gdje misle da će im biti bolje

Bokelj
Gost
Bokelj

Oni misle da je bolje u srbiju i rusiju, znači tamo neka idu, nemojte nikako na mrski Zapad.

Aca Palikuca
Gost
Aca Palikuca

Svi koji su iz Crne Gore u srbiji imaju tretman ka nekad Albanci

Gospodja Franca
Gost
Gospodja Franca

Dosta je bilo popuštanja svima, sveštenici zloupotrebljavaju svoj položaj a to znaju svi ovi koji ih podržavaju. Prije svega ne poštuju svoju državu, to sve govori o njima

Sony
Gost
Sony

Imovina se mora konačno vratiti onome kome pripada a to je Crna Gora, ne traži ništa što nije njeno

Maki
Gost
Maki

Love,love….svice,sviceeeee

Zvezdasica
Gost
Zvezdasica

Zakoni se moraju poštovati i nema povlastica ni za koga pa da je ne znam ko u pitanju.

Rozaj
Gost
Rozaj

Sve po zakonu, ko ima dokaz da je imovina njegova odmah neka se upise na onog cija je

PraviCG
Gost
PraviCG

Pametnice,ako nesto hoces da uzmes po zakonu moras da dokazes da je tvoje 😉 see yaaa

Uz vjetar
Gost
Uz vjetar

Kakvi su ovo činovnici,… Može, ne može, drž ne daj,… ko je, šta je, čije je,… Nije to tuška pijaca,… Ispade da je sve kao Mugijev porez,… Sve vas treba pohapsiti,… Čuš, da ponište nešto,…i datum rođenja ,…. Nevjerovatno

Nikolas
Gost
Nikolas

Slažem se u potpunosti sa ovakvim stavom gospodina Saranovica.

Koviljka tomic
Gost
Koviljka tomic

Ko zna kako su oni upisivali vlasnistvo nad tim objektima i kad je Amfilohije na svoje ime upisivao vlasnistvo sve je jasno.

Maki
Gost
Maki

Kove de nam ti malo pojasni…hahhahaa

Dragana
Gost
Dragana

Oduzmite im poslovni prostor koji su napravili u Budvi, oduzmite im zgrade u Podgorici, Svetom Stefanu…. znali su da izaberu kad su otimali

Jovan
Gost
Jovan

To nijesu popovi nego biznismeni

Marko
Gost
Marko

To rade zato sto misle da su jaci od drzave 500 popova seta ulicama, a 38 je prijavljenih dje su pare Amfilohije Radovicu?

Antonije
Gost
Antonije

Nidje u svijetu nema da crkva izdaje drzavno zemljiste za organizovanje festivala elektronske muzike. Za one koji nisu znali SPC u Crnoj Gori daje pod zakup plazu na kojoj se organizuje Sea dance.

Stanimir
Gost
Stanimir

Ovo je klasicna pljacka ne moze crkva da bude iznad drzave i da uzima ono sto pripada drzavi. Pricaju kako su srbi ugrozeni, pa kad su ugrozeni neka im poklone svoj vozni park njima ionako ne trebaju oni su u sluzbi Bogu :))

POJK
Gost
POJK

Ovako ćemo se za mnoge stvari kasno sjetiti da je neko radio kako ne valja. Odnosno sada se sjetimo kad nam je milo i iz interesa da to procesuiramo, a do tada se pravimo kao da je sve bajno i sjajno. Potonja pamet, mačku pod rep, rekli su naši stari, a kod nas je to najizraženija pamet.

ZoranM
Gost
ZoranM

Desetine miliona preko žiro računa!!! Ko zna koliko je tek gotovine koja nije prijavljena.

Kengur
Gost
Kengur

A sto ce da bude sa onom gradjevinom u BD sto su radili zajedno sa Lakovicem, sa onim hotelom sto su radili sa Carinama, onom zgradom pod Goricom?

Bokelj
Gost
Bokelj

Oburdat.

Marta
Gost
Marta

Dokle oni idu, uzimaju, otimaju, raspolazu sa imovinom, cak i grade zgrade

Antoan
Gost
Antoan

Svako da odgovara za ono sto je pocinio, nema izuzetaka

Maki
Gost
Maki

Ante gledaj svoja posla…

Stevro Geodeta
Gost
Stevro Geodeta

Zna li se kako je upisana ona kuća na Gorici što nije ničija?

Maki
Gost
Maki

Evo nek je upisu na mene….hahaha

Komita
Gost
Komita

Glavno da znaju za kosovom da kukaju ,a kad treba zakon da se ispostuje to ne razumiju

Bogdan
Gost
Bogdan

Sve sprovesti po zakonu, nikome ne treba popustiti ni najmanje

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Ada ko ? Pa ja licno poznajem popa koji ne placa nista u market nego iznese kese i kaze ,,bog ce to da plati”

Liberal
Gost
Liberal

Mene vise interesuje ko ce da plati porez od njih

Stefo12
Gost
Stefo12

Kolka je kvota na amfilohija ?

badžana
Gost
badžana

Na Amfija ti je kota 150

Kotor
Gost
Kotor

Amin
Amin
Amin

nick
Gost
nick

Sve ih treba pohapsiti…evo što su izazvali

Podgoričanin
Gost
Podgoričanin

Bez procesiranja službenika koji su nezakonito na osnovu ličnih političkih uvjerenja prepisali ogromnu imovinu drugoj državi čitav proces nebi imao smisla i ličio bi na neku prevaru.

Puna podrška Upravi za nekretnine po ovom pitanju. Molim vas da ne iznevjerite građane!
Vi čuvate našu zajedničku imovinu!

Bula
Gost
Bula

Kuku vam u pamet….

Zabjelo
Gost
Zabjelo

miran zeko!

furaj_mali
Gost
furaj_mali

Vrijeme je vise!

Mrki
Gost
Mrki

ovi isti koji su donijeli ovaj zakon su ranije upisivali istu imovinu na Spc jer im je tadašnja politika bila anti-crnogorska tako da mi iskreni i bez interesa crnogorci ne vjerujemo ovima koji to rade samo iz interesa

Goran
Gost
Goran

Kako je upisano!!!Kako su i sudovi i katastar prihvatali izjave i punomoćja od lica koja su donosila ih sa potpisom Anfilohije bez bilo kakve ovjere nekog Državnog organa. Dovoljan im je bio potpis i pecat crkve bez ovjere Notama ili Suda..ili Opštine. Godinama nadležne nije bilo briga za sve osim partijski stav.

Marsej 1934
Gost
Marsej 1934

A zašo to nije do sad urađeno?

Nick
Gost
Nick

Ja mislim da ova SPC ima vise od 38 popova i monahinja. Kad planiraju da ih prijave? Zar to nije rad na crno?

Suljo Omerov
Gost
Suljo Omerov

Fin neki cojek ovaj Saranovic.

Preko Morače
Gost
Preko Morače

Bravo, ali što ne kažte ko je Šaranović! E novinari, novinri Pobjede

NHM
Gost
NHM

Imajući u vidu da je većina te imovine prepisana 1997. godine, u kojem to zakonu piše da zastarijevanje za to krivično djelo ne nastupa ni poslije 23 godine? Ne karikiram, stvarno me zanima.

Imovina
Gost
Imovina

Revizija imovine. Mozda je ovo i izvelo 250 000 gradjana na ulice. Kad su vidjeli kako se crkvi otima imovina, sta gradjani treba da ocekuju. Oce li revizijom imovine biti oteti otkupljeni stanovi iz devedeserih. Mozda neko odredi da bi ti stanovi danas vise kostali. Mozda oni koji su nesto prodali u vrijeme inflacije sad revizijom mogu traziti da im… Više »

Mestar
Gost
Mestar

Ne otima se crkvi vec se vraca gradjanima to sto je crkva otela od gradjana devedesetih godina. Potpuno ste pobrkali loncice.

Aca Palikuca
Gost
Aca Palikuca

Nesto si mnogo plasljiv kad si cinio ili podrzava genocide ima si lice zlikovca a sad si uplaseno lane niko krupno ka srbin ne laze

Velimir
Gost
Velimir

Samo neka se ovaj cirkus setacki prebaci na Kosovo ili u RS ili bilo kuda dje ih vole(mada NE znam dje je to)!
Bradate nakaze na konjima Iz 17. Oh vijeka nidje vise nijesu dobrodosli!
Nikad vise 1918!

Komšo
Gost
Komšo

Sve će doći na svoje, samo polako.

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

to nam treba da vidimo ko je ostrog potpisao na srpsku crkvu i da li je postojala dozvola za one radove koje je placao daka od krvavih para iz raya u bosni ….to nije vjera to je zlocin

Bora Bora
Gost
Bora Bora

Vrijeme je da se idgicara pred sudom i Drzavom.

Darija
Gost
Darija

BRAVO ! A ŠETAČI NEKA ŠETAJU KAO PUTUJUĆI CIRKUS

Montenegrin
Gost
Montenegrin

A zasto ne prosiriti odgovornost na primorske gradove-pogotovo Budvu,pa da se utvrdi urbicid koji je izvrsen. To bi bila opomena za sve buduce katastarske sluzbe. To je Najkorumpiraniji dio drustva,pa za te novce nek malo i odgovaraju!!

PraviCG
Gost
PraviCG

O cemu pricas druze znas li? Pa ovi iz Vlasti su sve nelegalno uzeli i sagradili hahajajaj

Blaki
Gost
Blaki

Odlično. Prvi korak je napravljen.

Vava
Gost
Vava

A drugi cemo mi litijasi i zelenasi, u boj u boj za krst svoj

Mestar
Gost
Mestar

Sve vas je manje, a idite vi u boj na Kosovo ako smijete. Ovo je srecom demokratska drzava gdje vlast bira vecina.

Send this to a friend