Politika

Savjet Evrope preporučuje: U pripremu Popisa obavezno uključiti manjine

Savjet Evrope

Crna Gora treba da obezbijedi da se predstojeći Popis stanovništva sprovede uz puno poštovanje principa slobodne samoidentifikacije, kao i konsultacije sa predstavnicima manjina tokom njegovog planiranja, a posebno o pitanjima etničke pripadnosti, religije i maternjeg jezika, preporuka je Savjeta Evrope.

“Preporučuje se preduzimanje mjera za poboljšanje socijalne i ekonomske situacije Roma i Egipćana, posebno povećanjem mogućnosti zapošljavanja i obezbjeđivanjem efikasnog pristupa zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i stanovanju, u tijesnoj saradnji sa dotičnim zajednicama i na osnovu redovno i sistematski okupljanih, sveobuhvatnih, pouzdani podaci o položaju pripadnika ovih zajednica”, piše u Rezoluciju o sprovođenju Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina od strane Crne Gore, koju je usvojio Komitet ministara Savjeta Evrope.

Preporučuje se da je potrebno preduzeti dalje korake za poboljšanje obrazovanja romske i egipćanske djece, istovremeno ne smanjujući standard obrazovanja, naglašavajući važnost obrazovanja i rješavajući, između ostalih problema, pitanje ranog prisilnog braka. Takođe, napominju da treba pružiti dugoročnu podršku programu romskih medijatora u predškolskom i osnovnom obrazovanju, bez obzira na broj učenika, a vlasti treba da obezbijede da se medijatori zapošljavaju sa sigurnim, dugoročnim ugovorima.

Prema mišljenju Savjeta Evrope neophodno je ponovo uvesti predmet građanskog vaspitanja u obavezni nastavni plan, kao i uvesti obaveznu obuku nastavnika o korišćenju 20 odsto nastavnog plana i programa rezervisanog za obrazovanje na lokalnom području kako bi se osiguralo da tolerancija, međukulturni dijalog i uzajamno poštovanje budu među osnovnim principima obrazovne politike i prakse.

“Osmisliti sveobuhvatne i dugoročne mjere za poboljšanje dostupnosti nastave državnog jezika u sistemu javnog obrazovanja kroz uravnotežen pristup koji sadrži paralelne mjere za adekvatnu zaštitu i promociju jezika nacionalnih manjina, uključujući i uvođenjem višejezične metodologije nastave. Proširiti afirmativnu akciju prema brojno malim zajednicama nacionalnih manjina, posebno Romima, kako bi se osigurao jednak tretman između takvih zajednica u pogledu pragova u izbornom zakonodavstvu”, piše u preporukama.

Savjet Evrope Crnoj Gori dalje preporučuje da razmotri ukidanje potencijalno ograničavajućih kriterijuma državljanstva sadržanih u Zakonu o manjinskim pravima, koji mogu imati diskriminatorni efekat.

“Obezbijediti kancelariji Zaštitnika odgovarajuća i potrebna finansijska sredstva kako bi ojačao finansijsku i političku nezavisnost Zaštitnika ljudskih prava i kako bi efikasno izvršio svoj puni mandat, uključujući aktivnosti na podizanju svijesti. Potrebno je razmotriti ponovno procjenjivanje postupka kojim se Zaštitnik imenuje ili razrješava da bi zahtijevao kvalifikovanu većinu i teži efikasnoj primjeni pravilnika o prikupljanju podataka o diskriminaciji i prijavljivanju zaštitnika ljudskih prava”, navode u SE.

Takođe, neophodna je saradnja sa predstavnicima i organizacijama Roma i Egipćana i Romskim nacionalnim savjetom na izradi sljedeće strategije za socijalno uključivanje Roma i Egipćana i pripadajućih akcionih planova kako bi se osiguralo da su postavljeni ciljevi i mjere ostvarljivi, takve mjere sa odgovarajućim nivoom finansiranja kako bi se obezbijedilo njihovo sprovođenje i kako bi se obezbijedilo adekvatno praćenje radi postizanja postavljenih ciljeva. Preporučuje da se preispitaju podaci o licima bez državljanstva na teritoriji i obezbjediti odgovarajući pravni status svim licima bez državljanstva kako bi im se omogućio pristup njihovim pravima.

“Obezbijediti, u pogledu Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, da predstavnici i organizacije manjina mogu da se konsultuju sa nadležnim vlastima u vezi sa zahtjevima za finansiranje. Javnosti bi trebalo da bude dostupno više informacija o raspodjeli sredstava, postupak bi trebao biti transparentniji, a izvještaji o projektima i procjene bili bi dostupni javnosti. Neophodno je i dalje podržavati interkulturne projekte, kako iz Fonda, tako i iz drugih organa uprave odgovornih za raspodjelu sredstava projektima dizajniranim za zajednice nacionalnih manjina; razjasniti situaciju u pogledu prikazivanja simbola nacionalnih manjina u predstojećem zakonodavstvu”, piše između ostalog u preporukama SE.

I dalje treba raditi na sprečevanju podjela unutar crnogorskog društva po etničkim i vjerskim linijama, kao i podsticati duh tolerancije, međukulturnog dijaloga i uzajamnog poštovanja i razumijevanja među svim ljudima Crne Gore.

SE prporučuje da se obrati posebna pažnja na sprječavanje govora mržnje tokom konsultacija o novom Zakonu o medijima i osigurati da se zakon bavi problemom govora mržnje na društvenim mrežama. Treba jasno definisati odgovornosti za objavljeni govor mržnje i ovlastiti državnu agenciju da nadgleda sankcioniše slučajeve govora mržnje na mreži. Zatim održavati pozitivan pristup prikupljanju podataka o nivoima tolerancije u društvu i biti oprezan prema podjelama naznačenim takvim podacima. Preduzimati efikasne mjere za borbu protiv višestruke diskriminacije, nasilja u porodici i prisilnih brakova unutar romske i egipćanske zajednice, posebno osiguravajući da se trenutne i buduće strategije i povezani akcioni planovi sprovode u bliskoj saradnji sa članovima dotičnih zajednica, te da  sadrže mjere koje imaju odgovarajuće mjere finansiranje i podršku i koji se prate kako bi se osigurala efikasna primjena.

Potrebno je razmotriti metode finansiranja koje bi mogle obezbijediti dugoročnu održivost programa i radio ili televizijskih stanica, kao i štampanih medija, koji se obraćaju pripadnicima nacionalnih manjina, aktivno regrutuju, zapošljavaju i obučavaju novinare koji pripadaju nacionalnim manjinama, posebno romskoj i egipćanskoj zajednici;

“Nastaviti konstruktivnu saradnju sa predstavnicima manjina po pitanju udžbenika, kako bi se posebno osigurao kvalitet prevoda; ohrabriti škole da dosljedno koriste mogućnosti koje se nude u opštem nastavnom programu, uključujući kroz saradnju sa predstavnicima i organizacijama manjina, kako bi odražavale identitet i kulturu pripadnika nacionalnih manjina, povećati nadzor Ministarstva prosvjete da nadgleda i procjeni kako se koristi ovih dodeljenih 20 odsto rezervisanih za obrazovanje na lokalnom području, obezbijediti efikasan pristup visokokvalitetnom obrazovanju na svim nivoima, posebno u predškolskom, za svu romsku i egipatsku djecu i osigurati da ono odgovara utvrđenim potrebama, kao i podizanje svijesti roditelja o značaju ranog obrazovanja”, ističu u preporukama SE.

Potreban je još intenzivniji dijalog sa regionalnim partnerima i predstavnicima Roma u cilju kodifikacije glavnih varijanti romskog jezika koji se govori u Crnoj Gori;.

“Neophodno je preduzeti mjere, uključujući zakonske podsticaje, gdje je to prikladno, za poboljšanje zastupljenosti manjina u javnim službama, razmotriti zakonske odredbe koje se odnose na savjete manjina, uključujući uslov za njihovo uspostavljanje i njihov pravni status; treba preduzeti konkretne mjere kako bi se obezbijedila rodna ravnoteža unutar savjeta i trebale bi biti uključene u procese donošenja odluka koje na njih utiču, konsultovati o uspostavljanju koordinacionog tijela koje čine predstavnici svih nacionalnih manjina”, zaključuje se u preporukama SE.

N.Kićović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sadiluk
Gost
Sadiluk

Zivio popis

Zoran
Gost
Zoran

EU ipak podrzava popis . Tako i treba

Atlas1985
Gost
Atlas1985

A mi komunisti imamo li kakvo pravo?

Crnogorski
Gost
Crnogorski

Svaka cast

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Ne da Evropa kako su apostoli naumili!!

MNE ❤🇲🇪💚
Gost
MNE ❤🇲🇪💚

Evropo, možda treba ukjučiti Crnogorce?

Send this to a friend