Politika

SD: Izvinjavamo se suzavcu, gumenim mecima, šok bombama i narodnoj policiji što smo ih dirali

Čitajući izvještaj Uprave policije o događajima 4. i 5. septembra na Cetinju dalo bi se zaključiti samo jedno – na Cetinju su tog dana, umjesto mirnih demonstranata, očigledno bili Talibani koji su, nakon Kabula, pokušali da zauzmu crnogorsku Prijestonicu, saopštile su Socijaldemokrate.

“Odatle i ne čudi rečenica predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu da je mitropolit imao veće šanse da bude ustoličen u Kabulu, nego na Cetinju, očigledno zasnovana na draft verziji ovog izvještaja u koju je prije svih nas imao uvid”, ističe SD.

Izvještaj, ističu, ne sadrži dosta stvari koje smo u javnosti imali priliku da čujemo.

“Tako se u njemu nigdje ne pominje da je „pucano na policiju“, kako je to izvjestila jedino „oslobođena“ RTCG. Kasnije smo saznali da su ovu informaciju dobili „usmeno“ od nepoznatog službenika Uprave policije. Da li se radi na utvrđivanju identiteta tog službenika i da li rukovodstvo javnog servisa osjeća odgovornost za to što su ovakvim izvještavanjem proizveli strah i paniku kod građana? Izvještaj ne sadrži ni informaciju o tome da je mitropolit crkve Srbije bio ugrožen od snajpera, pa se postavlja pitanje da li će zbog izazivanja straha i panike na odgovornost biti pozvan i srpski patrijarh Porfirije Perić?”, ističe SD.

A onda su dodali.

“Očigledno da za afirmisanje pararalelne stvarnisti nije zadužen samo „oslobođeni“ javni servis. „Oslobođena“ Uprava policije u izvještaju se takođe poigrala sa podacima, navodeći, recimo, da su protestanti zapalili gume na Belvederu u 5 sati. Protestanti su, zapravo, na Belvederu bili do 8:30, makar po našem vremenu. Vrlo je moguće da se neko od eksperata iz Uprave policije prebacio na računanje vremena na Grenlandu, što zaista, u trenutku kada je u Crnoj Gori bilo 8:30, iznosi nekih 3 sata manje. Pa ipak, nakon toga, autor izvještaja nastavlja da putuje kroz vrijeme, navodeći da su službenici u 7:40 pozvali okupljene na Belvederu da se raziđu. U kojoj smo sad vremenskoj zoni?Nevjerovatno je koliko daleko fabrika insinuacija zvana izvještaj Uprave policije ide – pored svih dostupnih snimaka na kojima se vidi da policajci nijesu bili ugroženi od strane građana kao i snimaka sa gradskog trga gdje su građani pozdravljali policajce riječima „vi ste naša braća“, oni tvrde da su policajci napadnuti, gađani raznim predmetima, te da su bili ugroženi”, ističe SD.

Izvještaj, dodaju, takođe pominje kombi vozilo, plave boje, sa 40 „Molotovljevih koktela“ i maskiranim licima sa namjerom da napadnu službenike policije, a koje se, prema njihovim saznanjima, kretalo prema užem jezgru grada. Vozilo se, kako tvrde, udaljilo u nepoznatom pravcu.

“U kojem se to pravcu i kako plavo kombi vozilo moglo udaljiti, kad je cijelo Cetinje bilo blokirano i iz njega se nije moglo izaći? Zašto službenici Uprave policije nijesu presreli navedeno vozilo i lišili slobode lica koja su, shodno izvještaju, planirala napad? Očigledno je da se radi o klasičnoj manipulaciji kako bi se opravdalo brutalno nasilje pripadnika Uprave policije nad mirnim protestantima”, tvrdi SD.

Poručuju policiji da je mnogo pitanja na koja će morati da odgovore u vremenu koje je pred nama.

“Ostaje zapisano i zabilježeno da ste 4. i 5. septembra sproveli desant na Cetinju, da ste trovali i bez ikakvog razloga napadali i staro i mlado, i žene i muškarce, djecu, lica sa invaliditetom, apsolutno sve koji su vam se našli na putu. Sve to vam, budite uvjereni, nikad nećemo zaboraviti, a doći će vrijeme kada ćemo se pogledati u oči i kada ćete morati da objasnite ovo vaše djelovanje. Nakon čitanja ove lakrdije od izvještaja, ne ostaje nam ništa drugo nego da se izvinimo suzavcima, gumenim mecima i šok bombama koje su na nas bacali službenici “narodne” policije, jer smo ih našim mirnim protestom na Cetinju isprovocirali da se iživljavaju nad nama”, saopštio je SD.

Onda su ironično dodali da će na kraju ispasti da su policajci okupljenim građanima udjeljivali ruže i zagrljaje, a da je hemijska sredstva snagom uma i vjere prizvao mitropolit Zdravko Krivokapić da sa neba padaju na okupljene građane.

“Rekosmo li mitropolit? Pardon, premijer Krivokapić”, navodi SD.

Na kraju, ističu, imajući u vidu ekstremnu toleranciju i empatiju pripadnika Uprave policije koju ovaj izvještaj prepoznaje i ističe, ne preostaje nam ništa drugo osim da predložimo da rukovodilac ove akcije, Goran Jokić, zamijeni Slavicu Ilinčić na mjestu generalnog direktora Direktorata za osnovno obrazovanje.

“Tolika empatija i tolerancija prosto vode ka tome da bi se Jokić izvanredno snašao u radu sa djecom, a za razliku od Ilinčićke, vjerujemo i da je vakcinisan. Imaju i jednu veoma važnu sličnost – ono što im ne odgovara rastjeruju dimom. Ilinčićka viruse duvanskim, a Jokić građane dimom od suzavca, šok bombi i zakonom nedozvoljenih gumenih metaka”, zaključuje SD.

Send this to a friend