Politika

SDP: Nećemo podržati ovakvu Vladu

Foto: Facebook

Socijaldemokratska partija (SDP) neće glasati za predloženi koncept Vlade zbog krupnih političko-ideoloških razlika, prije svega, kako je saopšteno iz te stranke, u odnosu na mandatara i značajan dio njegovog budućeg kabineta, čije političke stavove je crnogorska javnost imala prilike da čuje u periodu nakon održavanja parlamentarnih izbora, zaključeno je na sjednici Predsjedništva SDP.

Iz te stranke navode kako proces konstituisanja nove Vlade u prethodna tri mjeseca ukazuje na nedopustivu neozbiljnost činilaca nove parlamentarne većine čime se, dodaju, makar za sada, nije izašlo u susret želji većine crnogorskih građana za političkim promjenama.

“Građani Crne Gore su željeli promjene kako bi se prije svega unaprijedio njihov ekonomsko-socijalni status, oslobodile institucije i započela stvarna borba protiv korupcije i kriminala. U svom dosadašnjem djelovanju nova većina ne nagovještava da će se dominantno baviti realnim problemima građana, a jedna od specifičnosti ili bolje reći apsurda je i to što će ona većina koja bude glasala za Vladu, po njihovom kazivanju, temeljno raditi protiv same Vlade što dovoljno govori o neodrživosti koncepta koji je ponudio mandatar”,navodi se u saopštenju.

U SDP-u smatraju da je upravo izbor kadra za resore kulture, prosvjete i nauke sigurno najilustrativnji pokazatelj pravca kretanja, izbora prioriteta i suštine djelovanja ove Vlade u temeljnim identitetskim resorima.

“Više je nego zabrinjavajuće to što će nam prosvjetu, kulturu i nauku usmjeravati kadrovi nacionalističke i antigrađanske provenijencije pa je i sa te strane potpuno logično da SDP, kao državotvorna i građanska partija, ne može podržati predloženi sastav i koncept Vlade. Posebno je neprihvatljivo što, po prvi put od uvođenja višepartijskog sistema, među ministrima nema predstavnika brojčano manjinskih naroda u Crnoj Gori. Imajući u vidu mnogo puta iskazane političke stavove mandatara i nekih od budućih ministara, kao i neprimjerene kleronacionalističke aluzije, potpuno je i bilo očekivano da ova Vlada neće imati imati multivjerski i multietnički karakter”, navode u saopštenju

SDP, kako su dodali, kao konstruktivan politički subjekat, s’ druge strane iskazuje spremnost da sa novom Vladom i parlamentarnom većinom sarađuje u svim onim oblastima od interesa za građane Crne Gore.

“Kao i u periodu kada smo bili u vlasti, a i u prethodnom četvorogodišnjem mandatu kada smo bili opozicija, SDP će podržati svaku dobru i korisnu inicijativu i predlog koja je na liniji programa naše partije i evropske perspektive države, bez obzira od koga ona dolazila. Pohvaljujemo činjenicu da je pri koncipiranju predloga nove Vlade vođeno računa o rodnoj dimenziji odnosno zastupljenosti žena u Vladi”, zaključuje se u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
CarelessWhisper
Gost
CarelessWhisper

Nasjekiraste ih, nece moci spavati nocas od brige…

Branka
Gost
Branka

Bravo. Ovo nije naša vlada.

Rodolfo Alboreto
Gost
Rodolfo Alboreto

Vi ste uopste nebitni,podrzali ili ne.
Dio ste politicke proslosti Crne Gore.

Anđeljko
Gost
Anđeljko

Bravo 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Sdp vise ne postoji

Mario
Gost
Mario

Bravo za SDP,ajdemo redom independisti kojima je Crna Gora jedina domovina,podrzati ovu vladu (cast tri-cetiri izuzetka)i SPC “vojskovodju Krivokapica crkvenjaka ravno je povratku u 19 vijek.

Send this to a friend