Politika

SDP predao rezoluciju o stabilizaciji političkih prilika: Povjerenje u rad Vlade nikad nije bilo niže

Socijaldemokratska partija SDP predložila je rezoluciju o stabilizaciji političkih prilika i postizanju evropskog konsenzusa kojom se, kako je obrazloženo, doprinosi prevazilaženju podjela i pronalaženje zajedničkih ustavnih, evropskih i demokratskih rješenja.

Generalni sekretar SDP Ivan Vujović naveo je da su aktuelni pokušaji navodne rekonstrukcije Vlade ustvari način da se jedno loše stanje i loš model zamijeni još gorim.

“Pri tome se kao ključne teme nameću pitanja podjele funkcija i fotelja. To nije put , već je to pravac koji nas vodi u dalje propadanje. Put mora biti u dijalogu i rješavanju problema na vrjednosnoj osnovi i platformi a ne kroz prizemnu partijsku trgovinu. Na kraju, na dijalog i evropski konsenzus nas uporno pozivaju i naši evropski i međunarodni partneri. Ovako nam se nudi put od “ekspetske” do Vučićeve Vlade”, naglasio je Vujović.

<<<SDP će ponuditi Rezoluciju o stabilizaciji političkih prilika<<<

“Predstavljajući rezoluciju o stabilizaciji političkih prilika i postizanju evropskog konsenzusa, koju su predali u skupštinsku proceduru potpredsjednik SDP-a Bojan Zeković podsjetio je da je ovo treći put ove godine da SDP pokušava natjerati vlast da prihvati dijalog. Uviđajući gdje ovakav proces vodi SDP je još početkom godine pismom predsjednika Konjevića predsjedniku Skupštine Bečiću inicirao dijalog oko izbora nosilaca pravosudnih funkcija i izborne reforme, a u junu uputio javni poziv na postizanje evropskog konsenzusa u svijetlu iskazane većine u Skupštini prilikom glasanja o Rezoluciji o Srebrenici”, naveo je Zeković.

“U međuvremenu je stanje pogoršano i Crna Gora se nalazi u stanju dubokih političkih podjela, institucionalne i društvene krize, koja ima i bezbjednosne izazove i potpuno parališe institucije i normalan život građana. Imamo snažan pad investicija, rast broja nezaposlenih za čak 10.000, enormni rast cijena životnih namirnica, kapitalni budžet koji se ostvaruje na nivou od 30%, pogoršanje zdravstvene situacije, a vlast se bavi sama sobom i borbom partija vlasti ko će uzeti koje ministarstvo”rekao je Zeković.

“Prije godinu dana ekspertska vlada, koja kao koncept nije sporna iako se naša izvedba pokazala očajnom, pravdana je neophodnošću isključivanja DF-a iz vlasti, jer bi štetio evropskom putu. Danas je nakon veoma loših rezulatata i potpunog zaustavljanja pregovora sa EU kao rješenje se nudi ulazak DF-a u vlast. Požar se pokušava ugasiti benzinom” istakao je Zeković.

“SDP insistira na ozbiljnom, širokom i sveobuhvatnom političko-parlamentarnom dijalogu, kako bi stabilizovali političke prilike i postigli evropski konsenzus. Na temelju nesporne evropske političke večine koja postoji među građanima, a vjerujemo da ima iskaz i među političkim subjektima, potrebno je postići dogovor o izboru nosilaca pravosudnih funkcija, strategiji ekonomskog razvoja, stabilizovati političke prilike. Građanski karakter kao temeljno ustavno određenje i sekularnost – jedan od osnovnih principa modern pravne države ne mogu se dovoditi u pitanje”naveo je Zeković.

“SDP duboko vjeruje da je unutar parlamentarne većine zrela svijest o neophodnosti dijaloga i nada se da su uvidjeli da autistični pristup koji su do sada praktikovali vodi samo pogoršanju situacije” zaključio je Zeković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lavirint
Gost
Lavirint

Kakav je odgovor Demokrata.Ne interesuje nas to .SDP je minorna stranka.Toliko o miru i zajedništvu od Demokrata.

Helena
Gost
Helena

SDP sjajno radi u poslednje vrijeme, mislim da mogu dobiti 10% glasova.

Send this to a friend