Politika

Sekulić: Sa DPS-om svi moraju da pregovaraju

Predrag Sekulić/Gradski.me

Crna Gora se ne bi suočavala sa novim poskupljenjem hljeba da Vlada Zdravka Krivokapića nije prodala pšenicu koju je prethodna vlast kupila za svaki slučaj na početku kovid krize, ocijenio je poslanik DPS-a Predrag Sekulić, u emisiji “Presing” Gradske televizije.

Komentarišući najave mogućeg novog poskupljenja hljeba, Sekulić podsjeća da je tadašnje Nacionalno koordinaciono tijelo, na čelu sa premijerom Duškom Markovićem, kupilo pšenicu koja bi Crnoj Gori bila dovoljna i za godinu.

“Umjesto da tu pšenicu sačuva i sada koristi za podmirivanje domaće proizvodnje, pa da hljeb ne mora da poskupi, Vlada je odlučila da je proda. Možemo da se složimo, ili ne sa nekim odlukama Vlade, ali je činjenica da kao posljedicu imamo poskupljenje hljeba”, tvrdi Sekulić.

Demokratska partija socijalista ima trideset poslanika, dodaje, što je više od trećine u parlamentu i najjača je partija.

“Bilo kakav razgovor vlasti i opozicije mora se voditi sa DPS-om, ali nije dobro voditi dijalog ako uslovljavate”, kazao je Sekulić, komentarišući izjavu lidera GP URA Dritana Abazovića da odlazak Mila Đukanovića sa čela DPS-a nije preduslov za formiranje manjinske Vlade.

Komunikacija DPS-a i potpisnica Memoranduma za izglasavanje nepovjerenja Vladi, kaže, postoji na svim nivoima.

“Svi smo saglasni i u vlasti i u opoziciji da je ovakvo stanje neodrživo, ali je pitanje modela na koji način to rješavati. Jedna mogućnost su vanredni parlamentarni izbori. Govorim o tehničkoj vladi koju bi činile stranke i vlasti i opozicije, koja bi pripremila izbore. Uz set izbornih zakona, koji može biti završen u narednih nekoliko mjeseci, vjerujem da vanredni izbori mogu biti organizovani u narednih pola godine”, kazao je Sekulić.

Drugi model koji se češće pominje je, navodi, manjinska Vlada.

“Pretpostavljam da to podrazumijeva da potpisnici sporazuma izađu pred parlament i traže podršku za program koji bi sadržao najmanji zajednički imenitelj svih partija a to je građanski koncept države, pitanje evropskih integracija, borbe protiv sive ekonomije i kovida”, rekao je Sekulić.

Evropski standard je, pojašnjava, da predsjednik Vlade podnese ostavku kada shvati da nema podršku parlamentarne većine.

“U ovom trenutku premijera Krivokapića podržava samo jedan poslanik i to iz ličnih razloga. Takođe, moram da podsjetim da smo imali tri interpelacije o radu tri ministarstva u skupštinskoj proceduri i sve tri je podržala i opozicija i djelovi parlamentarne većine. Kada imate takvu poziciju, da parlamentarna većina jasno saopšti premijeru da ne vjeruje u tri njegova ministra ili da oni rade loš posao, ne znam šta još treba da mu se saopšti kako bi podnio ostavku. Ali, razumijem i njegovu sebičnost i da smatra da je najbolji premijer u istoriji Crne Gore i da treba da nastavi svoj posao”, kazao je Sekulić i dodao da se plaši da će ceh ovakve vrste inaćenja platiti građani.

Inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Vladi će biti podnijeta, ali nije mogao da kaže konkretno kad.

“Od same inicijative mnogo je značajnije da je podrži što više partija iz vlasti i opozicije. Teško je oročiti do kad će toi biti, jer je potrebno da neka od partija vlasti podrži inicijativu. Lično smatram da je mnogo bolje da se sačeka mjesec ili dva, pa da imamo veću podršku u parlamentu od strane vladajućih struktura”, rekao je Sekulić.

Crna Gora je tranzitna država za šverc narkotika koji je, kaže, nažalost realnost čitavog regiona i Evrope, jer je riječ o enormno visokim zaradama zbog kojih će mnogi rizikovati.

“Čitajući jutrošnju štampu i sve vijesti, objavljene o pronalasku sumnjive supstance u magacinu Volija, ne nalazim razloge zbog kojih bi neko za to optužio tu kompaniju. Oni su i prijavili taj slučaj policiji, a prethodno se u više navrata obraćali državnim organima da više i češće kontrolišu pošiljke koje stižu iz inostranstva, kako bi spriječili mogućnost da takve supstance završe u njihovim magacinima”, ističe Sekulić.

Očekuje da se oglase i državni organi koji su, kako je podsjetio, pratili tu pošiljku kako bi vidjeli gdje će da završi.

“Interesantno je da su državni organi zakasnili sa objavama u cilju zaštite kompanije, pa su političari opet bili ispred događaja i iskoristili priliku da nekog optuže. Mislim da sa više opreza treba ulaziti u tu priču, je je riječ o globalnom problemu”, zaključio je Sekulić.

Send this to a friend