Politika

Sekulović dijaspori: Nije bilo namjere za oduzimanje državljanstva i automatsko brisanje iz biračkih spiskova

Ministar unutrašnjih poslova i koordinator Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava Sergej Sekulović u toku sinoćnjeg sastanka sa predstavnicima dijaspore iz zemalja Beneluksa kazao je da “nikad nije bilo namjere za oduzimanje državljanstva i automatsko brisanje iz biračkih spiskova”.

“Sastanak je bio prilika da se određena pitanja i teme demistifikuju i da se riješe pojedini problemi koji su se javili kao rezultatat pojačane medijske ali i pažnje drugih aktera”, saopšteno je iz MUP-a.

Kako su naveli, Izmjene i dopune Zakona o registrima prebivališta i boravišta i Zakon o crnogorskom državljanstvu bili su u fokusu interesovanja sagovornika i Sekulović je upoznao prisutne sa aktivnostima i planovima MUP-a u ovoj oblasti.

“Naglasio je da nikad nije bilo namjere za oduzimanje državljanstva i automatsko brisanje iz biračkih spiskova. Pojasnio je i da je diskurs koji je stvoren a koji je ujedinio pitanje crnogorskog državljanstva sa uređenjem registra prebivališta i u sve to ubacio elemente izbornog prava, doveo do potpunog nerazumijevanja, zamjene teza i atmosfere usijanja”, navedeno je u saopštenju.

Predstavnici udruženja dijaspore izložili su svoje viđenje ovih pitanja i pokazali visok stepen razumijevanja ali i podrške.

“Takođe, predstavnici dijaspore iznijeli su i niz prijedloga kojim bi se unaprijedio kvalitet života, jačanje veza sa Crnom Gorom i ostvarivanje prava naših iseljenika a koji su u direktnoj nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore poput ponovnog aktiviranja mobilne jedinice za biometriju”, dodaje se u saopštenju.

Napominju, sastanku sa dijasporom prisustvovao je i direktor Uprave policije Zoran Brđanin.

“Brđanin je prisutnima predstavio aktivnosti koje su u toku kada je u pitanju Uprava policije i reforma iste, kao i planove za naredni period. Iskoristio je priliku da upozna prisutne sa jačanjem koncepta policije u zajednici i na tom fonu ih pozvao da dostave predloge koji će biti od značaja u ovom reformskom procesu”, ističe se u saopštenju.

Državni sekretar Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava Bojan Božović, upoznao je prisutne sa aktivnostima koje sprovodi ovo ministarstvo kao i sa saradnjom sa Islamskom zajednicom Crne Gore.

“Zaključeno je da upravo dijalog koji je bio i ostaje na snazi predstavlja najbolji mogući način ne samo za prevazilaženje potencijalnih razlika u mišljenjima, već i rješavanje nekih od ključnih pitanja poput navedenih”, naglašeno je u saopštenju.

Još jednom, napominju iz MUP-a, Crna Gora u malom dokazala je da ima snage i razumijevanja da prevaziđe prepreke i da gleda naprijed i radi za dobrobit građana i dijaspore.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Progres
Gost
Progres

kome li su ovo upali u trpezariju…

Mongro
Gost
Mongro

Apostole su izgleda doblo povukli za uši u Washington 😀😀😀

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Od dijaspore je Crna Gora sam dobro viđela. Od ovih sto su protiv dijaspore samo zlo. I ne znam uopste sto su se sastajali sa tim zlom.

Šefe oladi
Gost
Šefe oladi

Hmmmm šta bi sad ?

D.D
Gost
D.D

Ne nego cete zivjeti po luksemburgu a odlucivati u cg.drzavljanstva vam neka,ali pravo glasa iad se vratute ovamo da stalno zivite.a zivjet 15-30 godina tamo a glasati i krojiti sudbinu ovdje,nece da moze

Hogar
Gost
Hogar

A ti bi da nam sudbinu kroje srbi izbjeglice iz Bosne i sa Kosova?#Crna Gora je mala država,trebalo je da važe najrigoroznija moguća pravila u pogledu davanja državljanstva kao i zaštite svih prava autohtonog,domicilnog stanovništva pa makar privremeno radili na Mjesec i to 50 godina.

Radius
Gost
Radius

Glasaju Državljani CG koji po zakonu to pravo imaju. Ne smeta tebi niko ko bi glasao za Dps, no ti smetaju ono koji su protiv koji čuvaju Pravoslavlje, Crkvu..

Zlata
Gost
Zlata

U pravu si bolje da odlucuju iz Trebinja i Bilece i Zemuna

Marko
Gost
Marko

Nije tacno

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Pa onda ovi iz hercegovine izbjeglice iz krajine nemaju prava da odlucuju isto tako

AnonimousPrimus
Gost
AnonimousPrimus

Mislim da je došla kritika sa zapada da se ne može tek tako oduzimati glasačko pravo. Svakako, ideja o mobilnoj biometriji govori da je prvobitna ideja o oduzimanju glasačkog prava napuštena. Pohvalno.

Šever
Gost
Šever

Oduzimanje državljanstva je nemoguće to Sekuloviće svi znamo a brisanje iz biračkog spiska to je pokušano a pitanje je li i urađeno ..

Tata
Gost
Tata

Ne sad kad su vas je ispljuvala cijela dijaspora

delboj
Gost
delboj

Ma okle, nije nimalo.

Ncmfnd
Gost
Ncmfnd

Treba im uzeti državljanstvo i pravo glasa i dati status stranca bez prava glasa. Bez veze je da ljudi koji ne žive ovdje kroje svima nama sudbinu

Marko
Gost
Marko

I vratiti sve izbjeglice odakle su pobjegli

Naroz
Gost
Naroz

@ncmfnd, a sa vezom je da šalju u CG 1milijardu eura? Crna Gora od dijaspore zaradjuje više nego od turizma, ako neko treba da ima pravo glasa, onda su to ovi ljudi.

Jakvinta
Gost
Jakvinta

Hajajahahahah… mislim stvarno..

Someone
Gost
Someone

Steglo se a?😀

Send this to a friend