Politika

Senator Džon Mekejn dolazi u Crnu Goru

Republikanski senator Džon Mekejn posjetiće u prvoj polovini aprila Crnu Goru, saznaju Dnevne novine iz diplomatskih izvora. On će se sresti sa najvišim crnogorskim zvaničnicima i ova posjeta je još jedna potvrda snažne podrške Sjedinjenih Američkih država Crnoj Gori i njenim evro-atlantskim integracijama.

Mekejn je u posljednje vrijeme došao u žižu interesovanja crnogorske javnost jer se snažno zalaže za ulazak Crne Gore u NATO alijansu. On je nedavno u američkom Senatu kazao da je Crna Gora pod značajnim pritiskom i čak napadom Rusije, i istakao da SAD treba što prije potvrditi članstvo Crne Gore u NATO.

“Rusija je pokušala da izvede puč u Crnoj Gori, ubije premijera i zbaci vladu da bi je spriječila da uđe u NATO – rekao je Džon Mekejn i naglasio da bi Moskvi trebalo poslati poruku da nema pravo veta na proširenje NATO-a.

Dodao je i da bi članstvo Crne Gore u Alijansi poboljšalo bezbjednost na Balkanu gdje je, kako je ocijenio, prisutna velika nestabilnost.

“Zaustavljanje crnogorskog članstva predstavljalo bi značajan zaokret u američkoj spoljnoj politici i označilo mirenje sa sve većim uticajem Rusije na Balkanu, što bi negativno uticalo na naše zajedničke bezbjednosne interese u regionu”, naglasio je republikanski senator.

Dodao je da bi Sjedinjene Države, koje su imale ogromnu korist od mira i stabilnosti u Evropi, trebalo da stanu uz Crnu Goru ili da rizikuju podrivanje vizije Evrope jedinstvene, slobodne i u miru.

“Ako nastavimo da odlažemo ovo pitanje, nakon što je 25 od 28 članica ratifikovalo Protokol, poslaćemo užasnu poruku”,rekao je tada Mekejn. Senat je izglasao Protokol o ulasku Crne Gore u NATO.

Mekejn se prošle godine u Vašingtonu sastao i sa tadašnjim premijerom i predsjednikom DPS-a Milom Đukanovićem i rekao da je Senat zadovoljan kako je Crna Gora radila na četiri glavna uslova za poziv – vladavini prava, reformi bezbjednosnih službi, vojnih reformi i veća podrška javnosti.

Send this to a friend