Politika

Serijal Dnevnih novina: Spašavanje redova Rubljova

Šeki Radončić

Piše

Šeki Radončić

Nezavisni tabloid Vijesti obavijestio je malobrojne čitaoce da su predsjedniku Milu Đukanoviću uputili pismo predsjednik Svjetske asocijacije novina i izdavača, Majkl Golden, i predsjednik Svjetskog foruma urednika, David Kelovej.

U tom pismu, pomenuta gospoda izražavaju ozbiljnu zabrinutost za bezbjednost novinara, povodom navodne kampanje koja je pokrenuta protiv tog tabloida i njegovih osnivača.

I preciziraju da se “u slučaju Duška Kneževića povela medijska rasprava, tokom koje se intenzivirala i pojačavala kritika prema nezavisnim medijima”.

“Najskorije je to bilo u člancima u medijima “odnosno u serijalu, koji su opisivali nezavisne novinske kompanije kao “medijsku mafiju””.

Ovim povodom, učinilo mi se prikladnim da se obratim gospodi Majklu Goldenu i Davidu Keloveju, i to iz dva razloga:

a) jer sam autor kovanice “medijska mafija”, koja govori više od hiljadu riječi i

b) jer sam autor serijala objavljenog u Dnevnim novinama, u kojem je tih dana isključivo pominjana navedena kovanica. Zbog kojeg su se vlasnici Vijesti toliko uplašili, pa su poslije trećeg teksta potražili hitnu pomoć inostranih čimbenika.

Što je za autora serijala, dakako, veliki kompliment.

Pošto vidim da Prodavci Laži nisu gospodu Goldena i Keloveja upoznali sa činjenicom da je moj serijal u stvari odgovor Željku Ivanoviću, to ću sam učiniti.

Željko na čelu ruske medijske baze u Crnoj Gori

Komandant ruske medijske baze u Crnoj Gori, Željko Rubljov, tri dana uoči objavljivanja tog serijala, u kolumni Lovac na zmajeve, pred svoj medijski streljački vod stavio je 25 mojih kolega, advokata, analitičara, profesora… urednike Dnevnih novina, CdM-a, Antene M, Pobjede, TVCG, TV Nova … I, naravno, moju malenkost.

To je, dakle, bio povod i inicijalna kapisla za moj, sada već svjetski primijećen serijal Voajer i Balerina. Sa naslovima tekstova: Kuća srama i užasa u Zeti, Sačekuša za Mila, Ej Dik, vrati pare. Dok je tekst Žuti mravi objavljen istog dana kada i pismo dvojice predsjednika. U koji, po logici stvari, nisu imali uvid.

<<<Ekskluzivni serijal Dnevnih novina: Kuća srama i užasa u Zeti<<<

<<<Ekskluzivni serijal Dnevnih novina: Sačekuša za Mila<<<

<<<Ekskluzivni serijal Dnevnih novina: Ej Dik, vrći pare<<<

<<<Ekskluzivni serijal Dnevnih novina: Žuti mravi<<<

Ko je životom platio hajku koncerna Vijesti

Pošto sam autor čuvene kovanice “medijska mafija”, a koncern Vijesti sam nazvao “Kuća strave i užasa iz Podgorice”, red je da pomenutu gospodu upoznam i zašto sam to učinio.

1. Vlasnici koncerna Vijesti su kolegama otimali akcije, vršili špekulacije na berzi, vodili crne fondove, mućkali sa stranim i domaćim donacijama, izbjegavali plaćanje poreza… O čemu postoje vjerodostojni svjedoci i dokumentacija.

2. Mediji koncerna Vijesti su vodili besomučne hajke na ljude sa smrtnim ishodom. Evo i konkretnih primjera:

a) Vijesti su protiv Mladena Brajovića, direktora podgoričkog Vodovoda i funkcionera DPS-a, danima vodili medijski linč optužujući ga da ima lažnu fakultetsku diplomu. Mladen je to demantovao. Nije pomoglo.

Ubitačna medijska hajka je učinila svoje: Mladen Brajović završio je život u kanjonu Morače. Dana septembra 2010. godine sletio je automobilom u ambis dubok 95 metara. Na asfaltu nijesu pronađeni tragovi kočenja.

b) Da se novinom može ubiti ne samo muva, već i čovjek, pokazali su “nezavisni mediji” i u slučaju policajca Božidara Jaukovića iz Herceg Novog. Ni on nije preživio hajku koju su mu priredili mediji, nazivajući ga Đukanovićevim plaćenim ubicom.

Izvršio je samoubistvo, 12. marta 2013. godine, u svom stanu.

Da podsjetim: prilikom intervencije policije u jednoj hercegnovskoj kafani, Jauković je pokušao da razdvoji pijanog Slavka Perovića od čovjeka na kojeg je nasrnuo.

No, Perović je šakom udario Jaukovića u grudi. Jauković ga je odgurnuo. On se zateturao i pao na kameno tlo… U bolnici je ustanovljeno da je Perović zadobio frakturu osmog desnog rebra.

Perović je iz bolnice optužio Jaukovića da je pokušao da ga ubije. Pod pritiskom medija, Jauković je suspendovan i osuđen na četiri mjeseca zatvora. Nedugo zatim ubio se u stanu.

c) Tu je i slučaj zamjenika specijalnog državnog tužioca Darka Đukića. Nesrećnog Đukića je u kancelariji, 18. marta 2013. godine pokosio srčani udar nakon što mu je, kako svjedoče njegove kolege, neko od porodice ili prijatelja javio da su ga TV Vijesti, u centralnoj informativnoj emisiji u pola sedam napale. Čovjek se uhvatio za srce, odveden je u bolnicu ali mu nije bilo spasa.

Televizija Vijesti se neprofesionalno, huškački i senzacionalistički odnosi i prema ubijenim ljudima i njihovoj porodici. Tako je u centralnom Dnevniku TV Vijesti, prikazano brutalno ubistvo Aleksandra Pejanovića, snimljeno video nadzorom.

Takav neprofesionalan i neljudski odnos prema žrtvi, njegovoj porodici, prijateljima i gledaocima izazvao je zgražavanje i opštu osudu crnogorske i stručne javnosti.

Šekiju pisali čitulju i kopali grobnicu

Sličnu sudbinu ugrožena Medijska Mafija dodijelila je i autoru ovog teksta.

Suvlasnik Vijesti Miodrag Perović javno je Šekiju Radončiću iskopao grobnicu i sahranio ga (Vijesti, 17. jun 2011.), njegov ortak.

Željko Ivanović mu napisao čitulju (Vijesti, 8. septembar 2011.), a “Lelekaču za Šekija”, dva dana kasnije, nepotpisani novinar.

Organizovali su i performans – sahranu čitaoca, kako su istakli, pogrebe, ispred zgrade te medijske kuće. Razlog: Pobjeda je objavljivala tekstove Marka Vešovića i Šekija Radončića.

No, Šeki je ostao živ. I pored beskrupuloznog, gotovo devetogodišnjeg linča, u kojem nema etikete i gadosti koju mu nisu zakačili, u više od 1300 tekstova, tv i video priloga u medijima koncerna Vijesti.

No, to nije obeshrabrilo šefove medijske mafije u Crnoj Gori.

Pošto Šeki nije podlegao pritisku i nije digao ruku na sebe, Don Mikeli mu je poslao egzekutora da mu postavi sačekušu. Svog rođenog brata harambašu Mila. U najvećem podgoričkom šoping centru Delta siti centru, Milo je sačekao Šekija i tom prilikom mu, pred suprugom i desetinom svjedoka, uputio najodvratnije šovinističke uvrede i opasne prijetnje.

Policija je izvršila uviđaj i sve dokumentovala. Izuzela je i video snimak. Počelo je suđenje na kojem je Milo Perović pred sudijom izjavio da je napad uzrokovan tekstom protiv njegovog brata, za koji je dokazano da nikada nije napisan.

To djelo je tužilaštvo kvalifikovalo kao najobičniji prekršaj.

Poređenja radi, prošle sedmice je na tri mjeseca zatvora osuđen izvjesni Zdravko Gojković, zbog ugrožavanja sigurnosti novinarke Vijesti Jelene Jovanović. Pošto ta novinarka nije htjela da sa portala Vijesti ukloni svoj tekst protiv njega, on je gurnuo papire sa stola i rekao: “Drugačije ću ja sa vama, znam ja kako ću”.

Sudija Larisa Stamatović – Mijušković je u presudi istakla da to što je optuženi povišenim tonom novinarki poručio da se pazi predstavlja posebnu prijetnju.

Za tužioce i sudiju u slučaju napada na Šekija Radončića eksplicitne prijetnje kao što su “Turčine idi za Bosnu, ubiću te, polomiću te, slomiću ti kičmu, ti da napadaš moga brata” su, kada prorade veze medijske mafije u tužilaštvu i pravosuđu, kvalifikovane u rangu puštanja preglasne muzike.

Toliko, gospodine Majkl Golden i gospodine David Kelovej, o medijskom profesionalizmu, mafiji, mom serijalu, tobožnjoj ugroženosti nezavisnih tajkuna, dvostrukim aršinima crnogorske vlasti.

I ruskoj medijskoj bazi u Crnoj Gori.

P.S.

Na kraju pisma sam gospodi Majklu Goldenu i Davidu Keloveju poslao sljedeći post skriptum:

Poštovana gospodo, po kojem kriteriju određujete ko je nezavisan novinar u Crnoj Gori!? I da li se po Vama podrazumijeva da svi nezavisni novinari u jednoj zemlji moraju misliti isto?

Da li New York Times ili Washington Post, da bi bili nezavisni, moraju misliti isto, preciznije, kao što misle vlasnici Vijesti?

Ja sam freelance, nezavisni novinar koji nije vezan ni za jednu redakciju u Crnoj Gori. I moji tekstovi su plod mukotrpnih nezavisnih istraživanja. Zbog tih tekstova sam osuđivan na zatvor, visoke novčane kazne, pucalo se na moju majku i suprugu, na kuću mi je bačena bomba, fizički sam napadan, što je sve dokumentovano i u Crnoj Gori opštepoznato.

Sa druge strane, jedan od osnivača Vijesti je Milo Đukanović, koji je dao značajan dio novca i logistiku za osnivanje tog medija, što je takođe opštepoznato. Na osnovu čega, dakle, gospodi iz Vijesti priznajete, a meni odričete nezavisnost?

Na kraju, njihovo pismo vama je direktan pritisak na nezavisno novinarstvo u Crnoj Gori, jer je usmjereno na zaustavljanje istraživačkih tekstova o nezakonitim aktivnostima vlasnika Vijesti.

(Autor je novinar, publicista i predsjednik Centra za istraživačko novinarstvo “Dokument” iz Podgorice)

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cetinje
Gost
Cetinje

Ajde sikter iz crne gore ko te sto pita

Gačanin
Gost
Gačanin

Gospodine Radoničiću ako me pamćenje dobro drži,mislim da je Vaš brat,današnji B&H političar i medijski tajkun,ne tako davno bio Izvršni sekretar CK Crne Gore a u to vrijeme sadašnji gospodar CRne Gore član CK SFRJ.Kako su bili saučesnici u ubistvu SFRJ (za koje nikada nijesu odgovarali) od skromnih mladića , postali su neizmjereno finansijski bogati ljudi!!!KAKO????

Šeki blam
Gost
Šeki blam

Što je ovo? Zidari škrabaju gluposti, novinari rade kao stražari!

Mina
Gost
Mina

Da li su vlasnici Vijesti,ikada bili drzavni funkcioneri i dali su mogli da nemilice trose pare gradjana?Nikada ,i oni jedini vode bitku za pravu Crnu Goru,pisanjem o zloupotrebama vlasti i lopovluku ,i zato treba da ih podrzimo.Lopovima je mjesto u zatvor ,kao i oduzimanje svega sto su protivpravno uzeli od nas.Bravo za vijesti.

Dejo milijarda
Gost
Dejo milijarda

Najjača dva imena muška u cg su beba i vuke.

Juhu
Gost
Juhu

Vijesti ne vole Mila. Ti volis Mila. Vasi tekstovi su subjektivni. Nama nije zabavno gdje je izgubljena ta vasa eticnost u borbi za “posteno” novinarstvo pa ste pokupili s brda i dolova neke usputne kvazi nacionalne, religijske i gradjanske price koje diskredituju/umanjuju sudije, presude i licnosti da bi uzdigli svoj ego. Vas tekst narcizoidan, sovinisticki, diskreditujete drzavu na racun vaseg… Više »

Staxe
Gost
Staxe

Oj Šeki Šeki dovešće te tvoje pero do prosjačkog štapa…

SuperSte
Gost
SuperSte

Jaukovic? 4 mjeseca zbog prekoracenja ovlastenja i napad +14 mjeseci uslovno za druge napade i prekoracenje. Dokazani nasilnik. To sto je Slavko smatrao da tuzba treba da se prosiri, on je bio napadnut…… Da li je dozvoljeno kritikovanje sudske vlasti na ovaj nacin? Perfidna podmetacina? To nije presuda novinara nego suda. Ja sam mislio da ste ozbiljni ali ovo je… Više »

Herceg Novi
Gost
Herceg Novi

Lazes i opet lazes.Ta pijana budala ga je napala i zna se da je zadnjih dana bio potpuno prolupao.Dan-dva ranije taj isti S.P. je napao zenu u Iponu u Igalu.Druga je stvar sto je i MUP i Sud podlegao javnosti i morali su ga zrtvovati zbog toga.Boban je bio cestit i posten momak i nije to mogao da izdrzi.I na… Više »

marko
Gost
marko

dzabe lupetanja seki …ode Milo ..ode fala Bogu

Gadafi
Gost
Gadafi

E da vam je crnim kukavcima da utulite Vijesti…a što ste se udruzili…drobac…draško….seki..šuković…sundic…dje ne možete svi na gomilu savladat Lovca na Zmajeve….

Lidija
Gost
Lidija

Vijesti su septicka jama, ne zato sto pisu protiv vlasti, neka pisu vrlo vazno, vec zato sto su spremni na sve, na lazi, podmetacine, uvrede, spinovanja, samo da dodju do svojeg cilja. Ne prezaju niodcega. Oni ce da pisu kako je Milo dosao do prvoga miliona, Ban ili neznam ko ali nece kako je Misko Perovic dosao, sto je njegova… Više »

haha
Gost
haha

kako ljigav tekst

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Zar nije ovsj serijal zsvrsen

TuđaCrnaGora
Gost
TuđaCrnaGora

Ajde mičite se više , umiru nam sugradjani radi nemara , bolnice se raspadaju , nemamo struje , kućice šetaju po ulicama , bombe u centru grada , snajperi sa zidina…A vi se igrate “ko je kriv” . Sram vas sve bilo !!

Mina
Gost
Mina

Pozdrav za Radoncica,Zeljka Mitrovica i Bebu Popovica.To su tri prava prijatelja,cuvari lika i djela dugogodisnjeg vodju Crne Gore.

Sivi Soko
Gost
Sivi Soko

Pusti ti tu pricu Šemso NEGO reci ti nama sto bi ono sa onim transkriptom dje je bosanska sluzba prisliskivala tebe i Fahrudina.PRICAJ ti nama malo o tome

Dragutin
Gost
Dragutin

Ja ne znam šta bi to trebalo da se desi pa da pročitam ovaj tekst.
I slika mi je previše. 🤮

Dole
Gost
Dole

Jos bi ste vi zajedno bili,no se oko para podžapaste.Inače,sve što tvrdite jedni za druge je živa istina.

orlov krš
Gost
orlov krš

Svaka čast CDM što sve objavili od ovog Radničiča da vide ko je on oni koji ne znaj da je građevinski radnik koji je kod nas u Cetinj svojevremeno maltreisao fasae a sad izigrava velikog novinara! Pih

Pravnik
Gost
Pravnik

Samo nastavi i raskrinkavaj ih ! “Nezavisni” su u mjeri kolko ih platiš…

Toni
Gost
Toni

Zna li Šemsudin da je Rubljov (Andrej) jedan od najvećih umjetnika ikada? Zna li da je vjerojatno najveći ikonopisac u istoriji? Razumijem da mu hrišćanska umjetnost nije bliska, ali to je pitanje obrazovanja, a ne vjere.

nenad mne
Gost
nenad mne

Očigledno nijesi shvatio!

brkoo
Gost
brkoo

Koliko vidim sve nezavisni mediji,novinari, nevladine organizacije a svi se finansiraju iz budžeta ili ih neko drugi finansira.
Toliko o nezavisnosti medija i novinara.

uhger
Gost
uhger

Finansira ih evropska unija i fondovi za razvoj demokratije.

Prv CG
Gost
Prv CG

Sto će ovaj”covjek”napisati zbog dnevnice od 30 eura…..Da li je ovo moguće da se objavljuje,ovakve bljuvotine u stilu osmogodišnjeg djeteta,koje pravi u svojoj glavi bajku.
Ovo je bruka i sramota novinarstva i uopšte drustva u CG.

Branka Dj.
Gost
Branka Dj.

A sto bi sa DEPORTACIJOM, osudise li koga u Bosni ili je to tema pase. Koga briga za tolike žrtve. ..prave zdrave.

russ
Gost
russ

…što je ovo…zaboravismo komite brzo🤔…do prije nekoliko nije se moglo izaći iz kuće od njih😱😲..he,he,he…

Miloš
Gost
Miloš

Hahahaha a što čini Šemsudin

Faruk
Gost
Faruk

Ovo je isitna. Ne mogu se iskljucivo a ni uopste Vijesti smatrati nezavisnima i objektivnima dok su na njihovom celu milioneri koji fosiraju uredjivacku potlitku na nivou licnog obracuna. Vecina tekstova je tendeciozna i iskljuciva. Cak se i fotografije predsjednika drzave posebno biraju da budu u funkciji propagandnog rata, a u stvarnosti on ima mnogo i drugacijih fotografija. Kad bi… Više »

Pravnik
Gost
Pravnik

Potpisujem! Najbolji komentar koji pročitah!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Miško Perović plemenik Amfilohija Radovića, što drugo očekivati. Crna Gora presporo postavlja sve na svoje mjesto. Ali doći će i to na red.

free samples
Gost
free samples

ja reko da se zavrsi ovaj umni serijal u petak kad ono i jutros ponovo?BTW ovome trifunovicu i bugajskom sto vele da je u Moskvi DK posla razglednicu sa centra Londona

Tako svaki dan
Gost
Tako svaki dan

I dan danas ima ih dosta šte ne čitaju i ne misle ništa, svrate ujutru u komitet, usvoje svoje mišljenje i mirni su do ujutru!

Eee
Gost
Eee

Željko Ivanović kupio stan u Beču…Ko li mu je pomogao🤔🤑😱

Pravnik
Gost
Pravnik

Naslijedio od dede…

Tomaš
Gost
Tomaš

Jorkšir je pravnik!

Ljubo
Gost
Ljubo

Posteno zaradio od novinarske plate i honorara.
Neka je no sto li ce mu stan tamo zaboga?

Ups
Gost
Ups

Brzo dolazi druga famelja na red …da se otkrije od pocetka kako su nastali i sta su radili…”ČISTUNCI”

Ćotek
Gost
Ćotek

što sve čovjek neće uradi za malo para…. 🙁

Cikotic
Gost
Cikotic

Beee,beeee!!! Coban cuva ovciceeee

Jopetja
Gost
Jopetja

Malo ste protjerali sa ovim temama možda bi ovo bilo dobro za neke stručne medije.U suštini nama je svejedno crveno CDM ili plavi VIJESTI ne igrate vi dobro da bi neko optericivao sa vašim odnosima i prelaznim rokovima.Trazimo nešto konkretno.

Toni
Gost
Toni

Pravi komentar.

Bijelolukamen
Gost
Bijelolukamen

A brate, niti si zanimljiv, niti inteligentan, ka’ što misliš da jesi. I ja jedva čekam da sve ovo smiri i prođe, jer će se smirit’ i proć’, samo da ne moram više da čitam naslove i tekstove tvoje, tvorče kovanice.

bole
Gost
bole

Seki pero ti se zlatilo. Veci zulum od plavog kancera jedino smo pretrpjeli 1918. godine

bole
Gost
bole

Šeki, pero ti se zlatilo. Veći zulum od plavog kancera jedino smo pretrpjeli 2918. godine

Toni
Gost
Toni

Kako ti trpiš taj zulum, da mi je znati? Kako te to ugrožavaju ti medijski zulumćari? Sjedi đe si, ni za đe si nijesi.

Joxim
Gost
Joxim

Najzad se vidi da ovaj ” serijal” Šemsudinu služi za ličnu promociju. Umjesto da pisanje Vijesti,i ne samo njih već desetine medija u Cg, demantuje kontraargumentima,on pažnju skreće na lične i već prežvakane teme. Zaista je nepristrasan čitalac, kakvih je dosta na portalu,očekivao mnogo više.

Potomak
Gost
Potomak

Ko još ovo čita i kome je to zanimljivo. Koverte, koferi i vile, aloooo! Telekom, sestra, brat, sin sa elektranama koje finansiraju građni a on vlasnik, to da vidimo.

piko
Gost
piko

Šeki je dobio ulogu skretničara a on je koristi da vodi svoje ratove i frustracije protiv drugih ..pusti nas da uzivamo u ovoj pandorinoj kutiji sto su prvi covjek i prvi finansijer Dps-a rabotali

McCT
Gost
McCT

Eto ti čitaš, a o tim izmišljotinama što tražiš da se piše imaš sve na – vijesti, dan, kurir,… i ostala veljesrpska smeća.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ti bi isto rekao i da ti daju neku dobru knjigu na čitanje. Bilo bi: koga ovo zanima?dajte nešto o kovertama i vilama, to je jedino što mene interesuje!

Darko
Gost
Darko

Ovo je jedino zanimljivo u smoreni montenegro, dje ljudi nemaju nikakve razonode ni zabave, niti imaju para nego sjede kuci po cijeli dan i citaju ovekve stvari. Da imaju para putovali bi malo svako par mjeseci i vidjeli nesto, ovako IQ 45 i to je to.

Send this to a friend