Politika

Server poručio da je opozicioni bojkot besmislen

Daniel Server
Profesor na američkom Univerzitetu Džons Hopkins i ekspert za Balkan Danijel Server smatra da je bojkot crnogorskog parlamenta koji traje od novembra 2016. godine besmislen.

“Parlamentarni bojkoti su besmisleni. Nadam se da Evropska unija neće sankcionisati Crnu Goru zbog lošeg ponašanja njene opozicije koja ne radi svoj posao”, rekao je Server za Dnevne novine.

Komentarišući najave predsjednika Evropske komisije Žan Klod Junkera da bi Crna Gora i Srbija mogle postati članice Unije do 2025. godine, Server je kazao da kad je naša zemlja u pitanju, ključno da Crna Gora do predviđenog roka završi započete reforme.

“Ključno pitanje je da li će Crna Gora dovršiti Implementaciju ackuis-a do 2025. godine. Ako to uradi, možda će morati malo vremena da prođe dok pristupanje odobre sve druge države članice, ali to će doći prije ili kasnije”, dodaje sagovornik DN.

Govoreći o „paket učlanjenju” sa Srbijom, Server kaže da to nije dobar pristup.

“Ne vidim prednosti paket učlanjenja Srbije i Crne Gore. Srbija se suočava sa različitim izazovima u kvalifikacijama za EU, što je drugačije od onoga sa člm se suočava Crna Gora”, istakao je Server.

Nedavna izjava šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da je sudski proces u vezi državnog udara”, čiji su akteri lideri crnogorske opozicije Andrija Mandić i Milan Knežević, “ima očigledno izraženi karakter ‘političke narudžbine’, Server je kazao da je to način da Lavrov prikrije rusku odgovornost u pokušaju državnog udara i atentata.

“Lavrov pokušava da prikrije rusku odgovornost za pokušaj atentata i državnog udara. Niko nije prevaren. Moskva ubija sopstvene disidente u zemlji i inostranstvu, kao i antagoniste u inostranstvu. Odgovornost za ovo je važna. Nadam se da će crnogorski sudski sistem adekvatno odgovoriti ovom zadatku”, zaključio je Server.

Send this to a friend