Politika

Server smatra da SAD mora da ima aktivniji pristup na Balkanu

Danijel Server

Izvještaj Atlantskog savjeta je kompetentna analiza o mnogim izazovima na Balkanu, ali nije nova američka strategija za region. Nama u stvari nova strategija i ne treba. Samo treba da odradimo ono što smo usvojili 2000, da sve zemlje regiona uđu u NATO ili EU što je brže moguće kaže u izjavi za Pobjedu profesor na američkom Univerzitetu Džons Hopkins i ekspert za Balkan Danijel Server.

Ističe da se slaže sa velikim djelovima Izvještaja i da podržava tezu da SAD mora da ima aktivniji pristup na Balkanu s obzirom da EU nije uspjela da riješi neka ključna pitanja.

“Ja bih bio spreman da razmotrim stalno američko vojno prisustvo u Jugoistočnoj Evropi, ali ja ne mogu da se složim da je ,,kamp Bondstil na Kosovu idealan za tu svrhu“. Tamo nema 10.000 metara piste, koja je neophodna za američke standarde, a izgradnja nove će biti teška s obzirom na topografiju. Takođe, nema ni potrebe za novom jer za F-16 je dovoljno blizu i baza Avijano. Što je još važnije: američka baza gdje god da je trebalo bi da posluži za američke svrhe, koje su u velikoj mjeri usmjerene na Bliski istok i Sjevernu Afriku”,  poručuje Server.

Problemi u Srbiji

On objašnjava da je približavanje sa Srbijom već posebna priča.

“Od vremena kada je poražen Slobodan Milošević na izborima slušam priče da SAD neće blisku saradnju sa Srbijom. Istina je da je Vašington brzo počeo normalizaciju odnosa nakon toga, uklanjanje sankcija i pokretanje saradnje na širokom spektru pitanja. Iz američke perspektive, današnje prepreke za približavanje su na srpskoj strani. Atlantski savjet pominje teškoće u odnosima Srbije sa Rusijom, ali to nije jedina barijera. Postoje i druge: ograničenja Beograda vezano za medije, neuspjeh da se uspostavi istinski nezavisno sudstvo, otpor da se procesuiraju odgovorni za ratne zločine i spori pristup normalizacije odnosa sa Kosovom. Došlo je do ozbiljnog nazadovanja na nekoliko od ovih pitanja u posljednjih nekoliko godina, što otežava za predsjednika SAD ili potpredsjednika da prihvate Srbiju kao prijatelja”, poručuje Server.

Primjedba Servera se odnosi i na dio Izvještaja koji ukazuje na problem korupcije, jer ne nudi rješenja za suočavanje sa ovim problemom.

Send this to a friend