Politika

Server sumnja u bolje odnose Crne Gore i Rusije

Danijel Server

Ne postoji ništa loše ukoliko članica NATO-a traži dobre odnose sa Moskvom, ali zavisi šta su uslovi. Mislim da je predsjednik Đukanović pokazao veliku hrabrost opirući se najgorem ponašanju Moskve, koje je uključivalo državni udar i ubistvo, kaže profesor na američkom Univerzitetu Džon Hopkins i ekspert za Balkan Danijel Server komentarišući najavu novoizabranog predsjednika da će se zalagati za normalizaciju odnosa sa Rusijom.

Server ističe da nije optimista kada je u pitanje poboljšanje ovih relacija.

“Ako on sada može da poboljša odnose sa Moskvom, imajući u vidu sve one rezerve koje i EU i NATO imaju prema Moskvi, tim bolje. Možda sumnjam da to može da se uradi, ali vrijedi pokušati”, kazao je Server.

On je naglasio da Moskva nikada neće odustati od Crne Gore, niti od regiona.

“Ruski marifetluci su ponekad vrlo efikasni. Moskva je dala Podgorici i mnogim drugim glavnim gradovima regiona dobre razloge da budu privrženiji NATO-u, a ne Rusiji, koja je uostalom regionalna sila kojoj opada moć. Rusija regionu može da ponudi samo destabilizaciju, tako da će nastaviti da destabilizuje Crnu Goru. Članstvo države u Alijansi je u tome neće zaustaviti. Uostalom, zašto bi stali, Balkan je za njih strateško područje”, poručuje Server.

Komentarišući veliki samit Zapadnog Balkana i EU, koji će 17. maja biti održan u Sofiji, i očekivanja od njega, Server kaže da zemlje Zapadnog Balkana moraju da urade više same za sebe.

“Državama regiona je ponuđen datum ulaska, takođe Unija je spremna da pomogne zemljama Zapadnog Balkana da dostignu potreban nivo reformi”, kaže Server.

Na pitanje da li je EU dovoljno posvećena Balkanu, Server kaže da je vrijeme da države regiona počnu da ostvaruju rezultate u reformama.

Send this to a friend