Politika

Simović: Crnoj Gori se sa svih adresa priznaje status lidera u evropskim integracijama

Sa svih adresa se Crnoj Gori priznaje status lidera u evropskim integracijama na Zapadnom Balkanu i to je razlog zbog kojeg očekujemo da se princip regate zadrži u procesu proširenja i da svaka faza bude jasno definisana, a rezultati pravilno vrednovani, ocijenio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović.

On je učestvovsao na Regionalnom forumu “Ulazak Zapadnog Balkana u Evropsku uniju” koji se održava u Bukureštu. Domaćin skupa je bila premijerka Rumunije i predsjednica PSD, Viorika Dančilu.

Simović je istakao važnost potrebe da Sjeverna Makedonija, koja će veoma brzo biti nova saveznica u NATO, dobije datum pregovora, kao i da Albanija što prije započne pristupne pregovore.

“Sa istom pozitivnom emocijom se odnosimo prema svakom napretku Srbije, vjerujući da će i ostale države regiona stvoriti pretpostavke za vidljive iskorake u integracionim procesima, koje će EU prepozanti i vrednovati“, naglasio je potpredsjednik Vlade.

Simović se predstavnicima socijalističkih i socijaldemokratskih partija Evrope i regiona obratio u okviru panela „Trenutno stanje u procesu proširenja EU“.

Istakao je da je Crna Gora je u procesu pregovora sa EU ostvarila puno i da je na dobrom putu.

“Otvorili smo 32 od 33 pregovaračka poglavlja, a uslove za otvaranje jedinog preostalog poglavlja, 8 – Konkurencija, smo ispunili još prošle godine. S pravom vjerujemo da zaslužujemo otvaranje i tog poglavlja i brzo započinjanje procesa zatvaranja i uspješnog okončanja pregovora“, kazao je Simović.

Simović je apostrofirao da je sa Foruma važno poslati jasan apel da se u ovom trenutku, kada pred Evropom stoje brojni izazovi, Zapadni Balkan ne smije zaboraviti, ostaviti na margini i prepustiti negativnim uticajima.

Kazao je da EU kao snažan partner u pregovaračkom procesu našem regionu može pomoći da prevazidje izazove koji su posledica istorijskog nasledja i zaostajanja i da je proces daljeg ujedinjenja i integrisanja važan i za EU, jer jedino ujedinjena Evropa može biti globalno konkurentna.

Simović je učesnicima Foruma potvrdio da će njihove države i partije u Vladi Crne Gore i Demokratskoj partiji socijalista uvijek imati partnera na kojeg mogu računati u sprovođenju reformskih procesa, stabilizaciji i rješavanju otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu.

Istakao je uvjerenje će novi sastav Evropske komisije koji će predvoditi predsjednica Ursula fon der Lejen, uz očekivanu podršku svih članica EU, vrlo brzo pokazati da Crna Gora i Zapadni Balkan nemaju alternativu članstvu u EU.

Na Forumu je usvojena Zajednička deklaracija socijalističkih i socijaldemokratskih partija kojom se potvrđuje prihvatanje vrijednosti centralnih lijevih politika u pravcu stvaranja fer, slobodne i održive Evrope.

U Deklaraciji se između ostalog, toplo pozdravljaju napori i napredak država Zapadnog Balkana ka procesu proširenja EU i poziva budući sastav Evropske komisije da u potpunosti promjeni pogled na integraciju Zapadnog Balkana, u cilju ubrzanja procesa, i uspostavljanja jasne agende za čitav region.

Na Forumu je potpisan i bilateralni sporazum o saradnji između Demokratske partije socijalista Crne Gore i Socijaldemokratske partije Rumunije koji potvrđuje prijateljske odnose dvije partije, reafirmiše spremnost za jačanjem političke saradnje koja će doprinjeti novoj dinamici bilateralnih odnosa Crne Gore i Rumunije i podstiče produbljivanje saradnje između socijalista i socijaldemokrata.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
tragikomedija
Gost
tragikomedija

nije simovic za vece poduhvate od otvaranja vovdovoda.

Topolska18
Gost
Topolska18

Priznanje.

Unico
Gost
Unico

Crna Gora ce sasvim zasluzeno uci u EU!

crnogorka
Gost
crnogorka

Kad nam lider vodi drzavu

JunaK
Gost
JunaK

Posle dugogodisnjeg zalaganja i truda, Cg je zasluzila da ocekuje brzo uspjesno okoncanje pregovora i pristupanje EU.

Tito
Gost
Tito

Docekuju Mila bolje nego sto su mene docekivali :))

Gazivoda
Gost
Gazivoda

Mi bi odavno bili u EU da nam opozicija ne pravi cirkus od drzave

crnogorac
Gost
crnogorac

Prepoznaju ga svi koji vole i postuju ovu drzavu, a oni koji je niti vole niti postuju oni ne vide ni prst pred ocima.

Ljubo Hn
Gost
Ljubo Hn

Jeste lider u regionu po kriminalu,nersvijetljenim ubistvima i bogatstvom ljudi bliski prvoj porodici.

Bot sa 7 imena
Gost
Bot sa 7 imena

..Da smo Amebe,više bi se integrisali..

Mrki
Gost
Mrki

Takvi kao ti nas samo koce

Sto
Gost
Sto

Manje države a više smeća nena nigdje na svijetu.

Jasna
Gost
Jasna

Pa ti idi u Srbiju, cuo sam da je tamo, navodno, mnogo bolje

Cica
Gost
Cica

🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

Send this to a friend