Politika

Sinjajevina nema alternativu

Sa ranije posjete Boškovića Sinjajevini

Država mora imati osposobljenu vojsku, a Vojska Crne Gore, da bi bila osposobljena, mora imati vježbovni poligon. Nakon analiza i izviđanja terena Crne Gore iz vazduha i kopna pronađena je, vojničkim jezikom rečeno, odgovarajuća zemljišna prostorija, u državnom vlasništvu, koja bi se koristila kao poligon za vježbe jedinica. Riječ je o istočnoj strani planine Sinjajevina, pišu Dnevne novine.

Ipak, vlasnici katuna i mještani sela u podnožju Sinjajevine protive se namjeri Vlade da baš tu bude stacioniran vojni poligon za potrebe Vojske najavljujući proteste.

Njihovi glavni argumenti su da bi izgradnja vojnog poligona uništila planinu na koju stočari iz Bjelopavlića duže od 140 godina izdižu stoku od maja do septembra, a tu je i strah od zagađenja životne sredine.

Na drugoj strani, iz Ministarstva odbrane stižu uvjeravanja da će se poligon koristiti za bojeva gađanja, najviše dva puta godišnje u periodu kada se ne koriste katuni.

Tokom ostalog perioda bi se radila obuka bez gađanja. Njihov kontraargument je i da bi korist za građane bila mnogostruka od izgradnje infrastrukture, odnosno probijanje puteva do katuna, uređenja terena do regulisanja vodosnabdijevanja.

“Jedan od ključnih preduslova za realizaciju vježbi i razvoj sposobnosti Vojske jeste poligon za kolektivnu obuku i vježbe jedinica. Vojska Crne Gore već duži period nema takav poligon, što predstavlja problem u osposobljavanju jedinica”, objašnjava pukovnik Aleksandar Pantović, načelnik Štaba Generalštaba Vojske Crne Gore.

Zbog toga je, kaže, donesena odluka da se izvrši analiza i izviđanje terena Crne Gore iz vazduha i kopna kako bi se pronašla, rečeno vojničkim jezikom, odgovarajuća zemljišna prostorija, u državnom vlasništvu, koja bi se koristila kao poligon za vježbe jedinica.

“Tokom tog procesa, koji je trajao više godina, sagledan je i analiziran niz faktora koji se tiču pristupačnosti terena, bezbjednosnih uslova, postojeće infrastrukture i tako dalje. Takav prostor, koji odgovara svim pomenutim zahtjevima, a koji je adekvatan za potrebe realizacije vježbi i gađanja, pronađen je na istočnoj strani planine Sinjajevina, sa dimenzijama 18×6 kilometara”, objasnio je pukovnik Pantović.

Važno je, ističe, napomenuti da bi Vojska na tom prostoru izvodila vježbe i gađanja u trajanju oko mjesec godišnje.

“Poligon je prilično udaljen od naselja, što je ključno u pogledu bezbjednosti, a sami teren obezbjeđuje neophodne uslove za manevar jedinica i različite vrste uvježbavanja. Takođe, postojeća putna infrastruktura se može relativno brzo sanirati i dodatno unaprijediti, s obzirom da je taj prostor ranije koristila i Jugoslovenska narodna armija. Pored toga što će Vojska dobiti adekvatan poligon za kolektivnu obuku, opštine i stanovništvo koje gravitira ovim predjelima imaće takođe benefite, jer će Vojska angažovati svoje kapacitete za opravku i održavanje puteva”, kazao je Pantović.

Kako bi cijeli proces učinilo što transparentnijim, Ministarstvo odbrane se obratilo institucijama koje se bave pitanjima životne sredine i opštinama, na čijim teritorijama se nalazi navedeni prostor, iako se odredbe Zakona o procjeni uticaja na životnu sredinu ne primjenjuju na projekte namijenjene odbrani. To je i stav koji su u resoru odbrane zvanično dobili na upit od Agencije za zaštitu životne sredine.

<<<Bošković: Na Sinjajevini neće biti NATO baze<<

Komenatrišući neslaganje dijela građana oko izbora lokacije za vojni poligon, Pantović kaže da je prirodno da ima različitih mišljenja i pogleda na sva pitanja koja su od javnog značaja, pa tako i na ovo.

Međutim, u jednom se, poručuje, moramo svi složiti a to je da su stabilnost, bezbjednost i ekonomski razvoj ključne karike u funkcionisanju svake države.

“Moramo biti svjesni da bezbjednost nije kategorija koja je zagarantovana po automatizmu. Zbog toga i postoje institucije koje se bave pitanjima odbrane i bezbjednosti. A da bi te institucije uspješno odgovorile zadacima, koji se postavljaju pred njih, moraju realizovati obuku i vježbe i tako razvijati sposobnosti do nivoa zahtijevanih standarda”, kazao je Pantović.

Jedna od od tri misije Vojske je i pružanje pomoći civilnim institucijama, što podrazumijeva da se kapaciteti i efektive Vojske po potrebi angažuju za pomoć stanovništvu.

U prethodnom periodu imali su, dodaje, više situacija kada su skoro sve raspoložive kapacitete i sposobnosti angažovali u saniranju posljedica prirodnih nepogoda, poplava, požara, sniježnih padavina, u kojima je bila neophodna kao i medicinske evakuacije…

“Pored toga, naša inžinjerijska jedinica je do sada realizovala brojne projekte na izgradnji i popravci lokalnih puteva u mnogim opštinama. Tako da ćemo ukupno kao društvo imati koristi od razvoja sposobnosti Vojske, jer ćemo biti spremni da efikasno i kvalitetno reagujemo na izazove koje savremeni svijet nosi sa sobom. Pripadnici Vojske razumiju brigu pojedinaca i organizacija, ali ćemo i mi , ne samo kao profesionalci, nego i kao građani ove države voditi brigu o tom prostoru, sigurno i jače i posvećenije od drugih. Svjesni smo ljepote i prirodnih potencijala, tako da je neosnovana i primisao da će prisustvo vojske na tom prostoru devastirati životnu sredinu”, kazao je Pantović.

Kao inžinjerijski oficir, dodaje, imao je priliku da godinama radi u mnogim krajevima Crne Gore. Zajedno sa svojim vojnicima bio je, kaže u prilici da za potrebe izgradnje i opravke puteva u najnepristupačnijim predjelima aktiviraju na desetine tona eksploziva, i nije mu poznato da je bilo prigovora u vezi sa štetnim uticajem eksploziva na životnu sredinu.

“Da bi Vojska imala sposobnosti da, pored čisto vojničkih zadataka, realizuje i projekte od opšteg interesa, mora imati i poligon za obuku i vježbe”, zaključuje načelnik Štaba Generalštaba Vojske Crne Gore.

Ministar odbrane Predrag Bošković nedavno je poručio da se poligon na istočnoj strani planine Sinjajevina neće koristiti za izgradnju NATO baze, niti za uništavanje municije, viška naoružanja, kao ni zaostalih neeksplodiranih ubojnih sredstava, što je u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova.

Takođe je istakao da neće doći do uništavanja biodiverziteta i vodenih potencijala.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
FENIKS
Gost
FENIKS

OVI ZAOSTALI TIPOVI NIKAKO NE MOGU PRIHVATIT DA CRNA GORA IDE NAPRIJED,NIŠTA IM NE VALJAU SVE SUMLJAJU
CRNA GORA SIGURNO IDE BEZ OBZIRA NA RETRO SNAGE ZAOSTALE KOJE BI NAS POVEZALE SA S.KOREJOM

Rakoc
Gost
Rakoc

Sumlja se I u tvoju pismenost, Ali nek ti bude.

Rajko
Gost
Rajko

Sami naslov mi je horor. Ne želim da čitam… Kakva crna vojska? Od koga se brani presjednik?

mojsilović
Gost
mojsilović

Preśednik se brani od zla domaćega kojega je ka na gori lista. (Zato i sijeku šume)

MRKOJE
Gost
MRKOJE

Pomenuti lokaliteti nemaju veze sa bjelopavlickim katunima, koji su uzurpirali najljepsi dio Sinjajevine. Pored mnogih gresaka Knjaza i Kralja Nikole, ovo mu je najveca – sto je dao pravo na koriscenje mojkovackog dijela Sinjajevine bjelopavlicima. Inace, protiv sam izgradnje poligona, iz razloga sto najljepsa Crnogorska planina, nece vise biti ista, i sto ce se trajno devastirati njen najljepsi dragulj –… Više »

Božo
Gost
Božo

Najljepša crnogorska planina je Bjelasica. Nijesam odatle, pa ne prigovarajte da sam pristrasan.

Slaycity
Gost
Slaycity

@mrkoje, mrka ti svijest. Nisu bjelopavlici uzurpirali Sinjajevinu, no izginuli zajedno sa crnogorskim vitezovima za oslobodjenje Crne Gore, a od Kralja Nikole dobili jedan dio za zasluge u oslobodilackim ratovima. Tako se tada vrednovala zrtva. Legitimno je da traze da se preispita namjena i namjera i ukaze na posledice.

vesko
Gost
vesko

Zar nije bilo mnogo vise vojnika na teritoriji CG prije nezavisnosti pa su imali poligone za vjezbu mimo Sinjajevine?Sta je sa poligonom Radovce na kojem su se jos u vrijeme SFRJ odrzavale vjezbe i logorovanja?Ako ce glavnina jedinica VCG kako najavljuju glavesine biti stacionirana u Danilovgradu i Podgorici zar nije jeftinije da poligon bude sto blize ovim bazama?

Konik
Gost
Konik

Dobar komentar

mojsilović
Gost
mojsilović

Vidiš li ti išta da se uradilo logički otkad su ovi zajahali?

Milena
Gost
Milena

A mi se vise n pitamo. NATO se mora slusati.

Nego se ovaj narod zanosi

Gost
Gost
Gost

Taman si u pravu prijateljice Milena. NATO je gazda i biće kako oni narede. Nažalost. Pozdrav.

Nekulturan
Gost
Nekulturan

Nijesu nas primili u NATO zato što nas vole,ili što im treba naše ljudstvo,već zato što smo korumpirano i zaostalo društvo idealno za obavljanje njihovih prljavih poslova.Naravno da će biti poligon za odlaganje opasnih materijala!

Sova
Gost
Sova

Pročitaj vijest kako se opasni otpad iz Jadranskog brodogradilišta Bijela odvozi u Španiju? Obrnuto je od onog što si napisao.
https://www.cdm.me/ekonomija/u-bijeloj-utovar-grita-na-treci-brod-rose/
Šta li na to kažu Španci?

mojsilović
Gost
mojsilović

Od čega je opasan taj pijesak da mi je znati? I sad su španci blesavi a mi pametni. Kod nas je ekološka svijest razvijena a kod njih u povoju, možda si to želio da kažeš?

Božo
Gost
Božo

Sad sam nešto naučio: grit nije opasan, a pucanje iz puške u metu jeste. Takodje je opasno i pucanje manevarskom municijom. Najveći dio obuke u JNA sam proveo sa praznom puškom, bez municije. Trčali smo po poligonu i vježbali atomski s lijeva. To je zaista opasno.

Micko
Gost
Micko

Jesu li ovo google naocare na ministra?

Globovanje
Gost
Globovanje

Mislim da ljudi malo pretjeruju , i mislim da je Vlada u najmanju ruku ekoloski odgovornija od pojedinaca koji svakodnevno stvaraju deponije dje stignu ! Aj da smo neko ekoloski prosvijeceno drustvo , koje stvarno ima kolektivnu i individualnu odgovornost kad je u pitanju ekologija , sto znam da nismo , nego svi bacaju dke stignu i prljaju prirodu !… Više »

mojsilović
Gost
mojsilović

Kakve demagogije ove tvoje da zadiviš nekoga vjeruj mi. Pucaće se iz pušaka i malo jačeg kalibra? Ti nam odgovorno tvrdiš pošto znaš pouzdano dojavio ti tvoj kontakt NATO obavještajac? Velika je laž da bacamo smeće đe stignemo zato ne laži, a da ih ima neodgovornih pojedinaca i vlasnika firmi to je tačno. Da im se progleda kroz prste i… Više »

Božo
Gost
Božo

Gledao sam kako čovjek baca radijator sa 8. sprata u Podgorici.

Rašomon
Gost
Rašomon

Vjerovatno će se tu skladištiti radioaktivni otpad iz nato brloga.

Sova
Gost
Sova

Jesi li pročitao vijest od prije 3-4 dana kako se opasni otpad iz Jadranskog brodogradilišta Bijela odvozi u Španiju? Šta na to kažu Španci?
Šta je sa ovim narodom? Samo neka paranoja, zavjera, CIA, Vatikan, masoni, NATO…

mojsilović
Gost
mojsilović

Španci će to da naplate i to veoma dobro a sigurno imaju i đe da ga smjeste bez da prouzrokuju ekološku katastrofu. Ono što španci nikada ne bi uradili, probili autoput kroz nacionalni park ili preorali 5 kilometara rijeke pod UNESCO zaštitom. Veliku brigu vi polažete oko španije srbije bosne afganistana talibana i afrikana a nikakvu oko vaše đedovine ili… Više »

Sova
Gost
Sova

E moj Mojsiloviću, činjenice ti ne predstavljaju ništa. Autoput NE prolazi kroz nacionalni park. Kažeš: “preorali 5 kilometara rijeke pod UNESCO zaštitom”. Na koju rijeku misliš? Tara u gornjem toku NIJE pod UNESCO zaštitom. Ovakav odnos prema činjenicama je nevjerovatan.

Rašomon
Gost
Rašomon

Ak ovo nepočinstvo i izdaja prođu, ko bude planinario na Sinajevini , ima da uveče svijetli u mraku.

Serdar
Gost
Serdar

Pošto smo u Nato-u onda je glupo praviti sopstveni poligon za bojevo gađanje .Iza ovoga se sigurno krije nešto drugo što ovi “glavaši” neće da objave. Mi kao Nato član možemo koristiti poligone neke od članica jer nemaju sve zemlje u Nato-u poligone za gađanje.(zemlje Beneluksa i Danska).Možemo platiti makedoncima i ići na Krivolak ,to je dobar poligon koji i… Više »

Markisa1
Gost
Markisa1

Zašto plaćati za nesto tudje

Sova
Gost
Sova

Komentari pokazuju mentalitet. Kad se piše o snazi CG vojske, onda zakukaju kako CG nema tenkove, artiljeriju, avijaciju. Nema mogućnost da ispali nešto jače od municije 12,7mm. Sad, odjednom pitaju: “sta je sa kontamitacijom … eksplozija,stetnih gasova,podrhtavanja terena,i jos mnogo sta?” “Pogledajte kakav je Krivolak u Makedoniji, … kontaminirano eksplozivnim sredstvima, ljudi i stoke nema … na svoje imanje bez… Više »

Alfa romeo
Gost
Alfa romeo

Odlicno objasnjeno

mojsilović
Gost
mojsilović

Logično je da đecu u osnovnoj školi priučimo na sablju a za malu maruru i na levor, to je logično. Vojska nam ne treba. Nikad je nijesmo ni imali te ostadosmo nepokoreni. Evo je sad imamo a u većem ropstvu nijesmo bili da ja znam. Možda griješim? Od koga nas brani policija bivša milicija? Od koga? Od koga nas brani… Više »

Eo prčim
Gost
Eo prčim

Evo, Srbija vam ustupa par lokacija bez ulaganja za opremanje poligona na Kosovu pa vežbajte do mile volje.

mojsilović
Gost
mojsilović

Ko da vježba bolan 96 vojnika u cokule JNA i sa papovkama starim? Ko da vježba?

mojsilović
Gost
mojsilović

Kam’ vi u dom.

delboj
Gost
delboj

Sinjajevina je lijepa planina, nemamo ih 1000 i ona treba da bude valorizaovana u turisticko-poljoprivredne svrhe. Ima dosta zabiti u zapadnom planiskom dijelu CG, zasto ne Golija ili Njegos? Ili oblast kod Ceva. Dalje, Mokra planina, Ljubisnja i slicno. Svakako bi trebalo ti vojni poligoni da budu blize granicnom pojasu nego u samom srcu Crne Gore. I ako ce NATO… Više »

Nk86
Gost
Nk86

koliko ne znas. poligon sluzi za gadjanje artiljerije. kako mislis da izadje artiljerijsko naoruzanje u njegos i goliju i dje da gadjaju, dje je taj prostor? jedino ako ce sa golije da gadju na niksic ili pluzine.

mojsilović
Gost
mojsilović

Eto neka izađu na KRNOVO te mognu gađat one vetrenjače..

vesko
Gost
vesko

Ljubisnja je ljepsa od Sinjajevine u svakom smislu dje ti ona pade na pamet.

Tvrtko
Gost
Tvrtko

A iz kojeg ces to topa da pucas Ministre ima li koji da je ostao poslije ,,tendera,,?

kkk
Gost
kkk

Spasimo katune, i upišimo ih u UNESCO kulturno naslijeđe!

Bxdc
Gost
Bxdc

Zivot nema alternativu.

Prijatelj
Gost
Prijatelj

Vojska CG ne mora imat’ poligon na Sinjajevinu! Boškoviću lakše malo druže!

Sova
Gost
Sova

Predloži alternativu! Vidjećeš da će se ljudi iz okoline pobuniti.

mojsilović
Gost
mojsilović

A zašto si tako negativam Druže, zar je obavezno i pod razno da nema seljaka. Zar ti ljudi ne mogu ostati u svojim katunima kao domoroci ako im se oće? Morate li sve i svakoga da pokorite te upisat svu đecu u diplomatsku školu milovu? Moramo li svi biti pismeni i do kada? Imamo li mi seljaci i neuki ikakvu… Više »

Timski
Gost
Timski

Nije vojni poligon toliki problem. Problem je ako se pocne u blizini skladistiti razna vrsta minicije, naoruzanja i otpada. Sve dok ne zatraze da skladistimo nuklearni otpad u dubinama platoa Sinjajevine dobro je. Racunajuci da su na vlasti ljudi bez imalo kicme u odnosu na zahtjeve takve i slicne to je veoma realno

Aziz Keljmendi
Gost
Aziz Keljmendi

Sluge…poltroni…ulizice…bezkičmenjaci..ali bitno je da smo vodeći u regionu…pitamo se za svoju zemlju ka’ pijan s’gaćama…da je ova država stvarno njihovo privatno vlasništvo ne bi ovo radili…ali pošto su pare nasložili po Kajmanskim ostrvima i Emiratima i spremaju se za azil..onda rade sve sto im se kaže…a Vi što ih podržavate i busate se “u prsa junačka” za njih objasnićete “nama”… Više »

mojsilović
Gost
mojsilović

Tako je brate, oni misle kad im Vođa pobjegne da će za njih biti mjesta? Da ih nećemo prepoznat u ovih 30 godina đe su bili i šta su radili? Pa to je stvarno žalosno da su tako plitke pameti.

Micko
Gost
Micko

Znate li gospodo da 3-5% municije ne eksplodira pa takva ista dodje do ruku mjestana i djece-malo je bilo tragedija?

Valmmi
Gost
Valmmi

To ne interesuje lopove i izdajnike iz DPS-a. Oni su već uništili generacije i generacije

Tuborg
Gost
Tuborg

Što će đeca na Sinjajevinu?

Slavko
Gost
Slavko

Eto vam ga NATO sad. Imacete radioaktivni lisnati sir iz Kolasina.

Prijatelj
Gost
Prijatelj

Slavko vrh ti je kom bez CDM-a! 🧀😀😅😄🤣😂😆😁

Jasarko
Gost
Jasarko

Ja ne znam sto se ovdje dize halabuka..treba li vojska da nam ima poligon? ..Treba…Jel drzavno zemljiste? Jeste. Dovidjenja prijatno. Ne bi me cudilo da dovedu protestante iz Bara da protestvuju imaju iskustva sa vrticem. Svako u ovoj drzavi vuce na svoju stranu, dosta vise..

NekoTamo
Gost
NekoTamo

To nije “drzavno” to je nase a pre svega plaemna koje su tu imale katune. Ta plemena i bradstva su sarija od drzave Crne Gore.

Jasarko
Gost
Jasarko

Druze prijatelju…ne vracamo u plemenske zajednice iako imamo dobre struje koje teze tome. Ako cemo pravo jedno od tih plemena koja su nekad izdizala gore je moje jer vodim porijeklo od njih ali ne smatram da radi 10 20 porodica koje povremeno borave gore treba ista da se razmatra ako je u interesu vojske da ima poligon kao i svaka… Više »

mojsilović
Gost
mojsilović

Država se mjeri po tome koliko je sposobna da zaštiti interese jednog građanina a ti ođe spominješ 10 ili 20 porodica i to odoka? E sramote tvoje jašarko, sramote tvoje.

Direktor
Gost
Direktor

Bravo! Uostalom, u svakoj zemlji Vojska ima prednost!Samo u nasoj, cim dežurni mozgovi ustanu..dobro jutro, umivanje,pranje zuba pa plan za protest! Za sta protestovati, nije ni bitno! Samo nek je protiv! Sve mi više liči da većina funkcionise po principu e sad necu ni kako ja ‘oću, a ne kako treba!

poCetnik
Gost
poCetnik

Ako cemo posteno oni drugo mjesto za taj poligon i ne mogu naci. Od HN do Ulcinja i zapadnih dijelom granice sa Republikom Srpskom pa do Durmitora nemaju dje, jer je sve to kamenito i stjjenovito podrucje. Slabo poznajem taj istocni dio CG, mozda tamo nesto postoji, mada je potrebno veliko prostranstvo, a i taj dio je prilicno naseljen. Sinjajevina… Više »

Prc CG
Gost
Prc CG

Cg nema alternativu…..ovo sve ide dublje u ponor samo je dps-u dobro.

Nina1
Gost
Nina1

Pa pitace nas Nato sta se pri tome unistava

razocarani
Gost
razocarani

Boskovic,sa svojim ,,vojnim strucnjacima,,kazu ,da Sinjajevina nema alternative,ali nas sa svojim razlozima nijesu ubijedili.
Zar ne postoji u Crnogorskim bespucima,teren koji nije kultivisan,i koji je obicna pustara ?
Takodje,ti eksperti u opste ne objasnjavaju,sta je sa kontamitacijom,posle upotrebe tolikog eksploziva.
Sta je sa florom i faunom,od eksplozija,stetnih gasova,podrhtavanja terena,i jos mnogo sta?

Sova
Gost
Sova

Nisam znao da Crna Gora ima brojne oklopne i artiljerijske jedinice koje će ispaljivati hiljade granata mjesečno i izazivati podrhtavanje terena. Takodje, naša avijacija mora neđe da vježba, pa će stotine aviona ispaljivati ogromne količine eksploziva.

ekolog
Gost
ekolog

Možda bi i bilo dobro i pametno i za državu i za ljude koji izdižu na tu planinu da tamo bude poligon . Možda bi to bilo odlično za sve ali problem nas u CG je što (s pravom ) niko nikome više ne vjeruje. Koliko se sjećam , prije nekog vremena neko je pomenuo da ća tamo da se… Više »

Rakoc
Gost
Rakoc

Kolasinski lisnati sir sa bojevog poligona

Rakoc
Gost
Rakoc

Na Cevo ga

Rakoc
Gost
Rakoc

Skorup sa barutom

alo
Gost
alo

Zato Boskovic ima alternativu

COBER
Gost
COBER

Predlažem Buljaricu. Slobodan veliki prostor i mogu da deru put Italije koliko oće i to zajedno sa mornaricom,koje ne može na Sinjejevinu!Bojevo gađanje van sezone.

džikson
Gost
džikson

Ja kao DPS-ovac kažem Ministru Boškoviću da mu je to greška. Ako sumlja zbog čega kažem možemo oko toga i javno. Ja sam iz tih krajeva i znam što kažem. I mislim da je to najveća greška.

Djoka
Gost
Djoka

Ako sumLJas tesko mozes biti u dps

Toni
Gost
Toni

Sumlja??? Nemoj ti javno, pametniji si anonimno. Osim toga, kao deklarisanom dps-ovcu je dovoljno da te zovu iz partije, i mišljenje ćeš promijeniti.

Boris
Gost
Boris

ti da ista imas u glavu ne bi bio za dps. cuti i poklopi se usima. ko cetebe sto da pita.

NekoTamo
Gost
NekoTamo

Bosković im kao nešto pokazuje. 😂😂😂

Desetar u NATO
Gost
Desetar u NATO

Gleda od čega je mapa!

alačka
Gost
alačka

Pogledajte kakav je Krivolak u Makedoniji , veliko prostranstvo prekriveno čaurama i raznim žicama od navođenih projektila ,kontaminirano eksplozivnim sredstvima , ljudi i stoke nema niti mogu pristupiti u blizini na svoje imanje bez posebne dozvole , ko je bio tamo zna kako je bilo a za bojevo gađanje treba dobar brisani prostor , najljepši dio Sinjavine , vi kako… Više »

Sales
Gost
Sales

Samo cetnici ne zele poligon

Jox
Gost
Jox

I šta kaže Peđa Bijeli orao, veliki stručnjak za vojna pitanja, ekonomiju, školstvo, i šta sve još…

zrno krstov
Gost
zrno krstov

Imao obuku kod Šešelja,kao pionir!

Joxim
Gost
Joxim

Alternativa uvijek postoji. Bošković je to dokazao prelaskom iz belih u zlatne orlove, koji ga povedoše direktno u NATO pakt.

Milosh
Gost
Milosh

A ne mogu da im regulisu vodu i puteve bez uslovljavanja??

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Poligon treba da bude ili u Malesiji ili Katunskoj nahiji ! Imaju sve prednosti u odnosu na Sinjavinu !

Djoka
Gost
Djoka

A koje su to prednosti

NekoTamo
Gost
NekoTamo

Samo koza prezivljava a na Sinjajevini moze sta god hoces.

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Sve je na strani Malesije i Katunske nahije. Crnogorsko oruzje se proslavilo bitkama vodjenim u okruzenju kakvo je Malesija i Katunska nahija. U takvom okruzenju je crnogorski vojnik na domacem terenu. Jedine bitke koje crnogorski vojnik nije vodio u okruzenju koje ga je proslavilo su mojkovacka i pljevaljska bitka i obje su izgubljene. Ako bas vojska hoce “pitominu” za vojni… Više »

Sova
Gost
Sova

Jedna prednost je što se vozila u tim krajevima ne mogu koristiti, a druga je što bi došlo do velikog razvoja ortopedije u CG. Vojnici bi lomili noge i ruke (poneko i glavu) trčeći po onom kršu. Mogli bi napraviti fabriku gipsa.

NekoTamo
Gost
NekoTamo

Upravo tako neja deru po kraima Malesije i Katunske nahije.

Timski
Gost
Timski

Jasno. Malesija je najpogodnija za takvo nesto

Send this to a friend