Politika

Skandalozne poruke iz Budve: Negiraju crnogorsku naciju, oslobodiće srpsko more

Uprkos protivljenu državne vlasti, i prvobitne najave da će skup biti zabranjen, ipak, je  večeras, u Mediteranskom centru u Budvi, u organizaciji fantomske organizacije Srpski narod Boke obilježen vijek od Podgoričke skupštine. Kompletan Demokratski front prisustvovao je događaju. Na proslavi su bili predsjednik Opštine Budva iz redova Demokrata Dragan Krapović, predsjednik Skupštine opštine Budva iz DF-a Đorđije Vujović, kao i menadžer budvanske Opštine Milo Božović. Iako je bilo najavljeno, skupu nije prisustvovao mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije.

Gepostet von Slaven Radunovic am Mittwoch, 7. November 2018

Državni vrh crne Gore je u više navrata upozorio da je  proslava Podgoričke skupštine provokacija i pokušaj stvaranja novih podjela. Kako su ponovili, proslave tog i sličnog tipa nijesu orijentacija zvanične Crne Gore i nastavak su aktivnosti usmjerenih u cilju obnavljanja podjela u našem društvu.

No, uprkos svim tim najavama, u Budvi je proslavljena Podgorička skupština, a dominirala je skandalozna poruka koja negira postojanje crnogorske nacije.  Moglo se čuti da su “Crnogorsci Srbi,  da je važno da se srpski narod ujedini, da će režim Mila Đukanovića biti poražen, te da će osloboditi srpsko more”.

Bivši predsjednik Crne Gore i savezni premijer Momir Bulatović istakao je da vijek državnog ujedinjenja Boke kotorske i Crne Gore sa Srbijom u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca predstavlja veliki datum naše prošlosti.

Bulatović  je osudio zabranu ulaska u Crnoj Gori istaknutim srpskim intelektualcima.

“To se ne može otćutati. To se ne smije prećutati. Protiv takve samovolje, čistog bezakonja i strašne neznavenosti svaki odgovoran čovjek mora da digne glas. Zato vas molim da ovu moju riječ shvatite kao krik protiv bezumlja koje je zaharalo u našem državnom vrhu”, naglasio je on.

Protojerej Srpske pravoslavne crkve, stavrofor Momčilo Krivokapić – arhijerejski namesnik bokokotorski.

“Prije 100  godina, svaki Bokelj od Debelog brijega do Spiča znao je da nije Crnogorac, a svaki je Crnogorac znao da je Srbin”, bila je njegova poruka.

Podsjetio je i da priznavanjem Kosova i ulaskom u NATO Crna Gora postaje Montenegro, i da time počinje vulgarna montenegrinizacija u svim sferama.

Istoričar kojem je zabranjen ulazak u Crnu Goru, Čedomir Antić, poručio je da je konačno došlo vrijeme da se srpski narod Crne Gore, srpski narod Boke Kotorske uputi ka slobodi i ka demokratiji. On je putem video linka poručio da je sila utočište slabog.

“Đukanović ne bi ovaj progon prema svima nama primenjivao da ne vidi da mu prijeti politički kraj. To što režim Đukanovića nastoji da promijeni istoriju, govori o tome na kojoj bi strani on i njegove pristalice bile 1914. i 1941. godine. On istorijski jeste poražen”, kazao je Antić.

Budući predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević uputio je poruku za sve goste: “Neka živi naša vjekovna zaštitnica Rusija i naši saveznici! Neka živi naša Boka Kotorska! Živjele naše Crna Gora i Srbija! Živjela sloboda. Neka je vječan srpski narod!”

Istoričar Aleksandar Raković, kojem je takođe zabranjeno da uđe u Crnu Goru optužio je Đukanovića i premijera Duška Markovića da su  pokušali da im zabrane da se obratie na svečanostima povodom srpskog oslobođenja i ujedinjenja.

“U tome nijesu uspjeli. Budimo strpljivi. I ovaj pokušaj okupacije identiteta u Crnoj Gori i srpske Crne Gore neće biti vječan.  Ujedinićemo srpske zemlje i oslobodićemo srpsko more”, istakao je on.

Pjesma “Onamo, ‘namo” se čula na otvaranju proslave, dok je za kraj skupa rezevrisana bila “Tamo daleko”.

M.Dušević

679 Komentara na "Skandalozne poruke iz Budve: Negiraju crnogorsku naciju, oslobodiće srpsko more"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend