Politika

Škola nije mjesto za promociju religijskih uvjerenja

Slobodan Backović

U protestima protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti koje organizuje Srpska pravoslavna crkva uveliko se na razne načine koriste i djeca, učenici osnovnih i srednjih škola. Svjedoci smo zloupotrebe đaka od strane pojedinih nastavnika, provokacije od strane Eparhije budimljansko-nikšićke, koja je sve državne škole obavijestila da je raspisala konkurs na temu: “Naš patrijarh Pavle”, nakon čega se ne treba čuditi ni tome što su đaci jedne osnovne škole u Podgorici cijepali državnu zastavu i snimak objavili na društvenim mrežama.

Sličnih zloupotreba drugim povodima bilo je i ranije. Prisjetimo se masovnih protesta đaka i studenata zbog “terora braće na Kosovu” 2004. godine, kada su đaci pozivani da nastavu pohađaju u hramu u Podgorici, zatim protesta zbog preimenovanja srpskog jezika u maternji, takođe iste godine… U to vrijeme ministar prosvjete i nauke bio je akademik CANU prof. dr Slobodan Backović, koji za Vikend novine komentariše tadašnje događaje i sličnosti i razlike u odnosu na aktuelne, sa fokusom na velikom broju djece na litijama.

“Zabluda bi bila da mislimo da djeca nijesu zainteresovana za politiku ili za religiju. To je dio svijeta oko njih, a djeca su radoznala i otvorena prema tome. Čuju i vide različite reakcije odraslih, posebno kad ih prate jaka osjećanja. Znamo da će djeca formirati političke ili religijske stavove najčešće u skladu sa informacijama i stavovima porodice. Njihovo znanje i životno iskustvo je na tom uzrastu ograničeno, i nije dobro ako im se samo nameću gotovi stavovi i uvjerenja, jer to može da vodi ka instrumentalizovanju, pa i zloupotrebi za ciljeve drugih. Bili smo svjedoci mnogih takvih događaja u proteklim decenijama”, kaže Backović.

Djeci, naglašava, treba odgovoriti na sve ono što žele da znaju i pitaju, istinito i primjereno njihovom uzrastu.

“Treba ih podučavati o tome kako funkcioniše ljudsko društvo, ustanove, država. Treba im razvijatii različite vještine učešća u društvu, vještine građanstva, medijsku pismenost, kritičko mišljenje. Time ih činimo otpornim na manipulacije i instrumentalizaciju. Škola mora biti mjesto gdje se prihvataju i razumiju različitosti, ali i mjesto gdje se ne ispoljavaju politička i religijska uvjerenja. S druge strane, vidimo da veliki broj roditelja učestvuje u litijima sa svojom djecom. Volio bih da je to dio porodičnih navika i tradicije i da se djeca ne koriste za njima nerazumljive ciljeve nekih odraslih”, naglašava akademik Backović.

Sagovornik Vikend novine je tokom svog mandata na čelu Ministarstva prosvjete i nauke bio otvoreno protiv uvođenja vjeronauke kao predmeta u osnovne i srednje škole, iako je bio izložen tom pritisku i on lično i resor na čijem je čelu bio. Ostale su upamćene njegove riječi da “Srpska pravoslavna crkva, zbog svojih stavova koji negiraju postojanje crnogorskog naroda, istorije, književnosti i jezika, nema šta da traži u crnogorskom obrazovnom sistemu” te da se SPC u Crnoj Gori “ne pojavljuje kao crkvena institucija, koja poziva narod da vjeruje u Boga i vrijednosti zapisane u božjim zapovijestima”.

“Nijesam promijenio mišljenje. Zanimale su me i evropske prakse u vjeronauci, jer se ovim pitanjima s pravom bave mnoge razvijene zemlje i obrazovni sistemi danas. Govorio sam o tome u članku ‘Vjeronauka Evropska praksa’ prošle godine. Vjerske zajednice su po Ustavu Crne Gore odvojene od države. Vjerski objekti postoje da bi se u njima praktikovala vjera. Javna škola nije mjesto za to i to je regulisano Zakonom o opštem obrazovanju. Ko želi da se vjerski obrazuje-vjeroispovijeda to treba da radi u vjerskoj školi ili vjerskom objektu”, ističe Backović.

Crna Gora se, kako kaže, opredijelila, shodno Ustavu i zakonima i preporukama Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope 2005. godine, pa je u osnovne škole i gimnaziju uvela izborni predmet Istorija religije.

“Djeca i mladi treba da izučavaju istorije različitih religija i mjesto čovjeka u njima, da razumiju religijske vrijednosti, jer će im to pomoći da razumiju u čemu je sve čovjek tražio smisao života, kako bi to koristili da oblikuju svoje stavove i način života u pluralističkom i demokratskom društvu koje oni treba da nastave da izgrađuju. Danas se veoma afirmišu različiti oblici građanskog, moralnog i interkulturalnog obrazovanja kao instrumenti za prevazilaženj e sve vidljivijih podjela u savremenim društvima, koje se, globalno, prepoznaju kao opasnosti. Bili smo prva zemlja koja je u regionu uvela Građansko vaspitanje kao obavezan predmet u osnovnoj školi. Sada možemo da konstatujemo da smo ga prebrzo i bez prave analize ukinuli, postao je izborni, a time i nedostupan najvećem broju učenika”, ocjenjuje akademik Backović.

Značaj istorije i društvenih predmeta

“Smanjujemo časove nastave istorije i društvenih predmeta u stručnim školama koje obuhvataju skoro 70 odsto srednjoškolaca. Obrazovanje treba da doprinosi razvoju privrede, ali ne i da gubi svoj humanistički uticaj podređujući se tom cilju. Povinovanje obrazovanja zahtjevima tržišta rada može veoma da suzi humanističku ulogu obrazovanja, I onda dobijamo stručnjake s malim demokratskim i građanskim kapacitetima, što vodi ka njihovom nekritičkom odnosu prema sebi i dešavanjima u društvu”, kaže prof. dr Backović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mestar
Gost
Mestar

Cvrsto podrzavam ovaj novi zakon o slobodi vjeroispovjesti ali je ova vlast vec 30 godina debelo omanula u jednoj krucijalnoj stvari i sada svi placamo posljedice, potpuno je omanula kad je istorijsko i kulturolosko crnogorsko obrazovanje u pitanju. Potpuno su omanuli u istorijskom i identitetskom osvjescivanju Crnogoraca i njihove djece. Dopustili su da nam velikosrpski fasisticki pokret potajno krade i… Više »

Kan
Gost
Kan

To je zato što ste nam oteli crkve.

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

I 30 godina pistili ste Rista i ostale svetosavce da siju cuda po Crnoj Gori,evo rezultat.Procerati i hapsiti,u protivnom zavrsicemo kao Iran sa Ajatolom I mulama,pravoslavnim mada smatram da to nema veze sa pravoslavljem ni da vjerom ni sa bogom

Markus
Gost
Markus

Gledao sam porodicu kako prelazi ulicu na lezeci na pjesacki kod Dana. Idu na litiju. I dijete 7-8 godina ide ispred i vice Milo lopove ne damo ti svetinje. Greota je to.

Mario Riva
Gost
Mario Riva

E gledajte braco sta se radi… i ko se sve izvlači…setja backoviću s unucima i unukama na Goricu… šah, penzioneri… prošlo vriieme

vojin
Gost
vojin

Jeste li čitali članak i izjavu bivšeg ministra? Ako je nešto netačno rekao, pišite o tome. Šta se vas tiču njegova unučad itd? Za neke vrijeme ne prolazi u zabludi ste.

Pahomije
Gost
Pahomije

Samo vi nastavite s mlakim izjavama šta treba a šta ne dok oni djecu zavode četničkom ideologijom i uče ih srpskoj istoriji/jeziku a ne crnogorskom! Umjesto da ih u zatvor povedete! Sramota!

Peruta
Gost
Peruta

Djecu treba vaspitati uz Šerba, Nikolaidisa i Miraša, sve sa dva nova slova!

Hogar
Gost
Hogar

ko je ovaj

KarlitoBrigante
Gost
KarlitoBrigante

Problem je sto i roditelji ne umiju da objasne svoje stavove djeci jer ih i oni sami neznaju i nisu se sami oprojedili nego slusaju politicare i samo idu za njima. To je tuzno jer se ta djeca danas a sjutra roditelji, nece umjeti ni oni prenijeti svoje stavove. Treba sami da izuce i opredijele se i da nesto znaju.… Više »

Pljevljak
Gost
Pljevljak

Religija je besmislica. Najkraci put da postanes ateista ti je da procitas Bibliju pazljivo i bez zurbe i analiziras sam.

Žurba
Gost
Žurba

Pljevljak,… Put od mozga do jezika, ti je veoma kratak,…

Velja gora
Gost
Velja gora

A ti si je procitao ??

Pitanje je sad
Gost
Pitanje je sad

Kakvu si budalastinu izgovorio kukala ti majka. Vidi ti se da nisi procitao ni jednu jedinu recenicu ni u bukvar a ne u bibliju.

Predlog
Gost
Predlog

A šta djeca mogu da čuju, vide, nauče od vas,… Mito , korupcija, kriminal, šverc, cigarete, droge, lgbt,…
Vjeronauku obavezno vratiti u škole,…

Crni
Gost
Crni

U pravu si…od koga da nauce kad nijedan politicar nema cistu biografiju…onaj na UDG bio hapsen zbog kradje a sad veliki mislilac

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Nije problem u crkvi I Bibliji,no u ljudima koji propovijeda i i uci ih Biblijom.Nema nidje u Bibliji da odobrava I propovijeda mrznju I ubijanje.Nema nidje da zlocince slavi kao boze izaslanike.

Маја
Gost
Маја

СВАКА ЧАСТ ЗА ПРЕДЛОГ! СМЕТАЈУ ИМ РЕЛИГИОЗНА ДЕЦА МАЊЕ МУШТЕРИЈА ЗА НАРКОТИКЕ!

Bojsi
Gost
Bojsi

Backovic je bez konkurencije kao ministar. I ovdje iznosi svoj stav kao sto je uvijek radio.

Mila K
Gost
Mila K

Javni profili koji znaju šta je kvalitet ne mogu da budu poštapalica prljanja javnog diskursa po naredbi. Prof Backović neka uloži svoju reputaciju da natjera političare da se srede svi vodoinstalaterski radovi po svim školama u CG. Tada bivši ministri u ovo teško vrijeme mogu pričati o učionicama.

STOSTO
Gost
STOSTO

Slobodan Backovic je najbolji ministar u posljednjih 30 godina.

Velja gora
Gost
Velja gora

E Slobo, Slobo

Marconni
Gost
Marconni

Greska, gospodine. Ovo nisu religijska uvjerenja. Ovo je unutrasnji sukob pravoslavaca. I nacionalizam.

Dada
Gost
Dada

Treba ih uciti gradjanskom drustvu i drustvenim vrijednostima i svemu onome sto ste rekli…
A vi ukinuli premete opste kulture,socilogije ,filozofije u skolama ili ste ih smanjili na minimum.
Sad gledajte generacije koje rastu uz zadruge i farme

Crni
Gost
Crni

Mnogo toga djeca ponesu iz kuce…ne mogu im predmeti mnogo pomoci…djeci trebaju konkretne radionice i aktivnosti a ne suva teorijska prica nastavnika sa sumnjivim diplomama

Vateogasac
Gost
Vateogasac

Sirenje religije van religijskih objekata je zakonom kaznjivo.Zasto ih ne kaznite po zakonu nego ga isti vi ne sprovodite bez 62 63 i 64

Rasto
Gost
Rasto

A ne, nego ćeš nam ti reći kako da vaspitavamo svoju đecu. Vucaj se!

Bojsi
Gost
Bojsi

Ako ih vaspjtavas rjecnikom koji koristis na dobrom si putu 🙂

Zreni
Gost
Zreni

Blago tvojoj đeci sa tobom. Divnog li i plemenitog uzora.

Marconni
Gost
Marconni

Rasto, mora da su tvoja super vaspitana.

Suzana
Gost
Suzana

Zašto CDM uvijek o ovim temama isključivo pita ljudi čiji stav svi unaprijed znamo.Zar objektivan medij ne treba da omogući i drugoj zainteresovanoj strani da kaže svoje mišljenje.To bi onda bila demokratija a čitaoci bi sami odlučili čiji su argumenti bolji.Pozdrav i sve najbolje i naravno srećan 8. Mart svim damama.

Crni
Gost
Crni

Hoce mucak..

Stavka
Gost
Stavka

Koji su to ljudi čije stavove ne znamo? Valjda treba da čujemo one koji su eksperti za razmatranu oblast. Ili da pitamo Đokovića, on sve zna. Klopa ćemo preskočiti, on se razumije samo u fudbal. Srećan i tebi 8. mart.

Pahomije
Gost
Pahomije

Prti ti tamo na Vijesti i IN4S pa traži objektivnost

Crni
Gost
Crni

Slazem se da vjeronauka ne treba u skolama, ali bivsi ministre, nije ni politika trebala da udje u skole, jer isti ti koje ste vi postavili unistili su obrazovni sistem…licnost djeteta ne formira samo sadrzaj istorije nego i druge oblasti…

Geslo
Gost
Geslo

Backovic nije pripadao vladajucoj partijskoj strukturi, zato su ga smijenili. Postavljao je direktore nakon izbora na Skolskom odboru, odnosno davao saglasnost. Znam direktora koji je bio prosrpski orijentisan iz njegovog vremena. Bilo in je jos koji su partijski neopredijeljeni. Nemojmo govoriti o onome sto ne poznajemo.

Crni
Gost
Crni

Nije tacno…on je partijski vojnik…par direktora koji su bili prosrpski orijentisani su bili izabrani prije njega….on je doveo sve dps kadrove…

Velja gora
Gost
Velja gora

Rece onaj za cijeg mandata ukradose djeci srpski jezik
Za cijeg mandata ostavise desetine nastavnika i profesora bez kore hljeba jer odbise da se pridruze toj kradji…
Sramotno…

83 xyz
Gost
83 xyz

Ispravno je uradio.

Velja gora
Gost
Velja gora

E sad zamisli da sjutra neka druga vlast tvoju djecu ostavi bez hleba, jer se ne slazes da srpski jezik bude jedini zvanicni
Ne grijesi dusu…

Jezik
Gost
Jezik

Jezik se ne može ukrasti sem ako govorimo o organu u ustima. Jezik kojim mi govorimo je normiran u Beču a za osnovu je uzet govor kojim su se služili ljudi sa područja Crne Gore, Hercegovine i Dubrovačkog zaleđa. I bio je nazvan srpskohrvatski a ne srpski. Taj isti jezik sad ima 4 naziva i svaka država ga dalje normira… Više »

Velja gora
Gost
Velja gora

U Becu je nazvan srpskohrvatski ????
Ne lupaj..

Velja gora
Gost
Velja gora

Da li si cuo genije za Novosadski dogovor iz ’54. g.

aa1
Gost
aa1

“… ukradose djeci srpski jezik..” – Druze, je li ko zabranio toj djeci i njihovim roditeljima da jezik zovu Srpski? Je li im zabranio da u svjedocanstva pise Srpski? Nije niko, nego je tebi problem sto je drugima dato pravo da svoj jezik zovu onako kako oni hoce.

Velja gora
Gost
Velja gora

U svjedocanstvu ne pise srpski jezik
Nego, drugarice , pise – crnogorski, srpski , bosanski i hrvatski

violeta
Gost
violeta

Srpski vam nije ukraden i sada ga govorite i pišete, samo je omogućeno da ga drugi nazovu crnogorskim imenom. To vama smeta jer Crnogorci nemaju po vama pravo ni na jezin, istoriju, kulturu, oni ne postoje izmišljeni su. Nastavnici su ostali bez posla po Zakonu o radu jer su izostali sa posla više nego je Zakon dozvoljavao. A tebi će… Više »

Krk
Gost
Krk

A da li je skola mjesto za promociju partijskih DPS uvjerenja?.!Da li ima ijedan direktor skole koji nije clan DPS ili SD?!

MMM
Gost
MMM

Ne razumijem ko po tebi treba biti direktor? Ima li neki direktor u opstinama gdje je opozicija na vlasti da nije clan/simpatizer opozicionih stranaka? Nema. I to je u redu. Svuda je tako. Nije CG izuzetak.

Tako to ide
Gost
Tako to ide

Svakako da nije za promociju DPS uvjerenja. Ali sve škole svuda na svijetu rade po programu koji donosi Ministarstvo obrazovanja a ne po volji pojedinog nastavnika ili direktora. A Ministarstvo je dio Vlade, pa ti dalje izvodi sam zaključke Krku. Mi u ovoj državi nijesmo još ni toliko zreli da shvatimo da se zakoni moraju poštovati ako hoćemo da nam… Više »

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

TREBAJU SE LITIJE ODZAVAT NA ADI CIGANIJI
KNEZEVIC PIPU TREBA VODIT SETNJE

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Kralj Nikola u Piperskom kolu piše:
O tankome brašnjeniku
Stizao je Piper svuda
Da sačuva srpsko ime
Činio je jadan čuda

MMM
Gost
MMM

A za one kao ti koji su na PG Skupstini izdali svoju zemlju rekao je sve najgore.

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

OPREME UZELI VI I BUSMANE U ARGUMENT,KA SAD VUCIC O PRIJATELJSTVU SRBA ZIDOVA.
ZIDOVI PRVI NESTALI BG 41.
TAKO I K.NIKOLA DOBIO OD SRBA.
STA JE TRAZIO TO DOBIO

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

OPREM,RECI MI DA LI JE SRPSKI KRALJ ACO PALIKUCA DEKRETOM UKINUO. AUTOKEFALNU CRNOGORSKU CRKVU 1920 I PRIPOJIO JE SRPSKOJ,ONDA CIJE SU SVETINJE CRNOGORSKE DRZAVE I CRNOGORSKOG NARODA ILI SRPSKE?

Piper
Gost
Piper

Da je Kralj Nikola što valja ne bi državu izgubio. I pola vojske žrtvovao. To što je on mislio je potpuno nevažno danas. Ljudi iz prošlosti su mislili i radili kako su smatrali da treba u njihovom vremenu. Danas je XXI vijek, svi su manje više pismeni i mogu valjda da misle svojom a ne glavom Kralja Nikole.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Bolje bi bilo da jeste jer se od religije,a posebno pravoslavne religije, djeca mogu mnogo toga korisnog i dobrog naučiti.Ali nemate vi za to interesa jer je vama bitnija politika dps ,a zbog vaših ličnih interesa naravno,od bilo čega drugog.

83 xyz
Gost
83 xyz

Religiju van škole.To je osnov zdravog društva.Ko hoće da upražnjava religiju ima mjesto za to , pa slobodno nek izvoli. Inače Frojd je rekao da je religija neuroza.

Velja gora
Gost
Velja gora

A on pukao od neuroze

Pljevljak
Gost
Pljevljak

Sta si ti korisno naucio od religije, posebno pravoslavne kako kazes. Reci javno pa da svi cujemo.

Velja gora
Gost
Velja gora

Ko tebe kamenom
Ti njega hlebom
Je li dovoljno ?

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Pa recimo da svi imamo po tatu i mamu,a ne po dvojicu tate ili dvije mame,a kako se to sada uči u školi.Mislim da je samo ovaj primjer dovoljan,a ima ovakvih primjera još.

Tata
Gost
Tata

Onajkojizna osim jednog tate i mame ima još i puno otaca. Naprimjer otac Gojko, otac Pahomije, Otac Amfilohije, otac Kačavenda, otac Irinej itd.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Otac Gojko je oženjen i ima djecu,a neki nisu oženjeni jer su se u potpunosti posvetili vjeri i bogu,tako da ti nije poređenje dobro.

Neznaveni
Gost
Neznaveni

Po čemu je to pravoslavna religija toliko različita od bilo koje druge hrišćanske da đeca mogu mnogo toga korisnog naučiti posebno od nje?

Mane
Gost
Mane

Aooo, kako su se utrtili DPS-ovce, pa na sve načine rade da smanje broj na litijama. A kada oni dijele članske karte đeci po školama, onda u svim režimskim medijima objavljuju kako su mladi pristupili DPS’u. Samo takvih je malo, skoro svi idu na litije, a mnogi od njih će do jeseni steći pravo glasa. E to DPS boli, boli,… Više »

MMM
Gost
MMM

Pocinju Mane pregovori u srijedu. Bojim se da ste dzabe krecili.

Заједно
Gost
Заједно

Када смо са Коалицијом Заједно протестовали против крађе локалних избора у Србији, Вук Драшковћ је позвао окупљене грађане да на протесте поведу дјецу. На овај начин се показивао мирни карактер протеста. Очигледно је да нашем ражиму не одговарају мирни протести већ жели њихову радикализацију.

83 xyz
Gost
83 xyz

To je zloupotreba djece u političke svrhe.Roditelji bolesnu djecu vode na litije, umjesto kod doktora i isturaju ih u prve redove i po obodu kao štit.

Medjed
Gost
Medjed

Hahahhahah..jao kako si pazljiv.ti vise brines o zdravlju djeteta od samih roditelja…svaka cast!!

Zajedno CG
Gost
Zajedno CG

Protestujte vi koliko god hoćete ali dok god ovu državu crnogorsku ne prigrlite kao svoju i ne počnete da je volite više nego Srbiju bićete u manjini a karavani će prolaziti pored vas.

Send this to a friend