Politika

Škrelja: Nezabilježeno da poslanik nikada ne dođe na posao

Luiđ Škrelja

Ni ujednoj državi nije zabilježena praksa da poslanici ne učestvuju u radu Skupštine tokom čitavog mandata, kao što je to slučaj u crnogorskom parlamentu sa dijelom opozicije. Prilikom posjete drugim državama i razgovora sa drugim parlamentarcima, uvijek otvaramo pitanje nedolaska na posao i sankcija, ali nijesam čuo za takav primjer da poslanik za vrijeme mandata ne dođe na zasijedanje, kazao je za Pobjedu Luiđ Škrelja, predsjednik Administrativnog odbora i poslanik DPS-a.

<<<Kolić odgovorio Škrelji: Mi smo u službi građana, vi Đukanovića<<<

Poslanici su građanima asocijacija na privilegije – platu i do tri puta veću od prosječne, poslanički imunitet, nadoknadu nakon prestanka funkcije, službeni auto, plaćeno gorivo, plaćen telefonski račun, jeftinu hranu u skupštinskom restoranu. Ali, nije to sve. Dio crnogorske parlamentarne opozicije uveo je još jednu privilegiju, nepoznatu Poslovniku i Ustavu i nezabilježenu u praksi mogućnost da ne dođu nikada na posao, a da redovno primaju poslaničku platu. Dok su veoma rijetki građani koji mjesečno mogu zaraditi platu jednog poslanika, osam predstavnika Demokratske Crne Gore, jedan iz Ure i dva iz SNP-a „zarađuju” u prosjeku hiljadu i po eura mjesečno, a da nikada nijesu zakoračili na radno mjesto.

Demokrate, kao i Dritan Abazović iz Ure, te Srđan Milić i Danijela Pavićević iz SNP-a, bojkotuju Skupštinu od početka 26. saziva parlamenta, odnosno od 7. novembra 2016. godine. Aleksa Bečić, Boris Bogdanović, Zdenka Popović, Momo Koprivica, Mijomir Pejović, Danilo Šaranović, Dženan Kolić i Valentina Minić iz Demokratske Crne Gore još nijesu iskusili učešće na plenarnom skupštinskom zasijedanju, jer nikada, za razliku od većine opozicije, nijesu prekidali bojkot Skupštine. Nijesu učestvovali ni u usvajanju, ni u odbijanju nijednog zakonskog akta, a ni rad u skupštinskim odborima im nije poznat, jer bojkotuju i parlamentarna tijela. Pod izgovorom da je bojkot legitiman vid političkog djelovanja, opredijeljeni su da vrijeme provode na nekom drugom mjestu umjesto u skupštinskim klupama, iako Skupština svakog mjeseca za njihove plate ukupno izdvoji više od 12 hiljada eura. Poruke sa međunarodnih adresa da dijalog mora da se odvija u parlamentu ne „dotiču“ tih 11 poslanika, sudeći po njihovoj odlučnosti da istraju u bojkotu. Ukoliko tako nastave, to će biti prvi put da dio parlamentaraca nije nijednom ušao u skupštinsku salu za vrijeme čitavog mandata. Škrelja kaže da će bojkot Demokrata i Ure „po svoj prilici trajati čitav mandat”.

“Pojedinci ne znaju kako izgleda plenum, ni procedura rada Skupštine, niti kako se ponaša poslanik u parlamentu. Nijesu imali priliku ni da saopšte svojim biračima zašto su tražili mandat od njih”, kazao je Škrelja.

Upitao je na koji će način Demokrate na narednim izborima ponovo od građana tražiti mandat.

“Hoće li im opet reći dajte nam mandat da ne idemo u Skupštinu, a da uzmemo platu? Da li će to da bude njihov impuls i pobjednička aksioma da dobiju mandat od građana”, dodao je Škrelja.

Andrija Popović (LP) rekao je za Pobjedu da nema sličnog primjera u Evropi da gotovo 15 odsto saziva parlamenta bojkotuje tu instituciju već tri godine.

“U sličnim situacijama u kojima se našla Skupština Crne Gore i za ponašanja pojedinih poslanika, u nekim državama se čak i gubi mandat, i to u Austriji, Portugaliji, Finskoj, Mađarskoj. Zbog toga i nema sličnog primjera u Evropi da 11 poslanika, skoro 15 odsto sadašnjeg saziva, bojkotuje parlament već gotovo tri godine, što je i veliki poraz Skupštine”, istakao je Popović.

On je podsjetio da je Liberalna partija predložila sankcije za nedolazak poslanika na posao.

“Namjera LP, koja i nije najpozvanija da rješava ovakav problem, nije revanšizam prema onima koji nemaju osnovnu političku kulturu i odgovornost prema građanima i institucijama, ali smo, ipak, predložili blaža rješenja kroz novčane sankcije. Hrvatska takođe koristi novčane sankcije, kao i Srbija, koja poslanike kažnjava kumulativno po broju odsustava, čak i do sto odsto umanjenja plate”, dodao je Popović.

Istraživački centar crnogorskog parlamenta analizirao je ranije rad 27 nacionalnih skupština evropskih zemalja i došao do podataka da bi u većini evropskih parlamenata poslanici koji ne dolaze na posao bili kažnjeni. U mnogim evropskim zemljama odsustvo poslanika bez opravdanja kažnjava se novčano, a konkretno pitanje parlamentarnog bojkota regulisano je u Makedoniji, gdje Zakon o poslanicima predviđa da poslanik koji ne učestvuje u aktivnostima parlamenta (bojkotuje), nakon što parlamentarna grupa čiji je taj poslanik član, javno objavi da parlamentarna grupa neće učestvovati u radu Skupštine, odnosno da će bojkotovati, prima samo trećinu ukupne mjesečne zarade.

Liberalna partija nedavno je Skupštini Crne Gore predložila izmjene i dopune Poslovnika, kojima traži da poslanici koji 30 i više dana ne dolaze na posao i ne učestvuju u radu Skupštine, budu kažnjeni novčano, odnosno oduzimanjem 60 odsto plate. Popović je, u obrazloženju predloženih izmjena, naveo da će neopravdani nedolasci poslanika na zasjedanje Skupštine biti sankcionisani po uzoru na mnoge evropske i svjetske parlamente. On je istakao da činjenica koja proističe iz istraživanja koje je sprovedeno u Skupštini, jeste da svih 27 država Evrope propisuju jasne novčane i druge sankcije za poslanike koji u kontinuitetu ne prisustvuju sjednicama Skupštine i radnih tijela.

“Bojkot parlamenta spada u neosnovano i neopravdano izbjegavanje radnih obaveza. Nedvosmislen zaključak jeste da su sve države uredile ovaj segment funkcionisanja nacionalnih parlamenata, a kao rezultat imaju stalno prisustvo svih poslanika i vlasti i opozicije u radu skupština, izuzev u vanrednim, opravdanim slučajevima”, dodaje se u obrazloženju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gost
Gost
Gost

Trebalo bi skupština da usvoji pravilnik uskraćivanju plate poslanicima koji ne učestvuju u radu skupštine

Škrelja
Gost
Škrelja

Ajde, ajde, svako juto da mi se javiš u kancelariju da ti dam posao za taj dan, inače plate nećeš gledati!

Nefi
Gost
Nefi

Bolje da ni ostali nisu dolazili manja bi steta bila

Ja
Gost
Ja

Bogami 1 mjesec da platu ne prime drugi bi potrčke došli

Fileopg
Gost
Fileopg

Većini Demokrata pl mr Alekse Bečića je ovo bilo prvo uhljebljenje koje zaslužiše isključivo poznanstvom sa Aleksom. Neki su igrali fudbal sa njim neki mu režirali reklamne spotove koji magistra uzdižu do visina božjeg sina a neki su se samo blisko sa njim družili. Znaju ovo svi Demokrate ali ćute jer se boje gnjeva omalenog Aljekse….

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Vecu je stetu napravio Skrelja sa njegovim dolaskom nego ovi svojim nedolaskom.

Danko
Gost
Danko

Kad dijete preskoci jedan dan u skolu cudo se napravi a ovi sto god oce a?

🌖🌗🌑🌓🌔
Gost
🌖🌗🌑🌓🌔

A sta cekate vise???? Narod ih placa da setaju po bijelom svijetu, uradite nesto!!!

realno
Gost
realno

Koliko znam ako ne dolazite na posao 5 dana , a ne opravdate izoatanak ostajete bez posla, da li ostali službenici ili neki radnik u firmi moze da bojkotuje poslodavca 2-3 godine,nije sporno da se ne slazu sa politikom ili stavovima ali da prima platu 1500 eura, i sjedi kući ili se bavi nekim privatnim biznisom sramota, oduzmite im plate… Više »

LOLCINA
Gost
LOLCINA

Bojkot parlamenta je legitiman čin.
Znate vi vrlodobro zašto ga bojkotuju, nego se pravite ludi i mjenjate teze.

Danko
Gost
Danko

Ne bas , mozda se ti pravis lud!? Oni pitaju kao sto bi trebao ti da pitas a oces promjene coce, za cem primaju platu navedena gospoda??? Ma kad iz DPS a to urade onda si na sva zvona!

Fileopg
Gost
Fileopg

kad nešto bojkotujete bojkotujte do kraja, аko bojkotujete skupštinu bojkotujte onda i njenu blagajnu…

dug3,5milijardi
Gost
dug3,5milijardi

Kad bi Škrelja mogao da shvati da on sa sličnima aminuje sve štetne poteze ovakve vlasti! Oni dižu ruke i stiskaju tastere da Crna Gora od duga ne može da diše!

Bel
Gost
Bel

Treba da donesete zakon za sami sebe ali treba sami sebe omču stavit tako da ništa od toga ! Kad budeš Skrelja predložio zakon tako jak da je obaveza svakog poslanika da dodje na poso i ako ne dodje da će mu biti neplaćeno plus kaznu od 500e pa da vidiš kako trče i službena auto obavezno oduzeti svim poslanicima… Više »

ND
Gost
ND

Svima obračunati platu u skladu sa učinkom i prisustvom!

Brajo Petlja
Gost
Brajo Petlja

Platu primaju službenici Skupštine, vozači, čistačice, portiri…njima se obračunava plata po učinku i prisustvu! Poslanike bira narod, oni predstavljaju volju naroda i njima odgovaraju! Ako to dobro rade, narod ih opet bira, ako ne rade, biraju druge. A Brajo i Škrelja hoće da slobodnomisleće ljude ubijede sa su im oni poslodavci, obračunski radnici, blagajnici, inače…

kachawendy
Gost
kachawendy

ja zakasnih jedan dan pola sata i 20% od plate i neka, treba tako….pa vi rekste da smo svi jednaki pred ustavom i zakonom cg

Mirko
Gost
Mirko

moj direktor dolazi u 10h a ide u 13 doma a jos pojma nema no je preko partije i knjizice dobio poziciju a plata 1600eura, plus sto se ugradi i sve moguce a poslove daje sve nekim poznanicima, prijateljima i rodjacima no ajde i to bi bilo ok da ista od toga funkcionise i da znaju sto rade. Inace mislim… Više »

NagradnoPitanje
Gost
NagradnoPitanje

što mislite ko ustoličuje direktore škola..to je fascinantan profil ljudi

Dir xyzi
Gost
Dir xyzi

Stvarno fascinantno, više od polovine su nastavnici trčanja, skakanja i prevrtanja. Nekadašnji ministar prosvjete prof. dr Predrag Obradović nije dozvoljavao njima ništa drugo osim livade. Samo oni koji rade u prosvjeti znaju koji su to kapaciteti. Ali su poslušni, što jes, jes!

ovčica
Gost
ovčica

joj što volim ovaj režim plata ide a ja ležim tra la tra la

od-mila.
Gost
od-mila.

Da imaju gdje doći,zasigurno bi bili tamo.Ovako računaju,što manje mutiš manje smrdi.

PosmatracMne
Gost
PosmatracMne

mila, mila, a slatko im da se kandiduju za neradne 2000 mjesecno…

Mirko
Gost
Mirko

i jos gore da svi poslanici, od reda, ne rade u korist gradjana pocev od tebe Skrelja

Vojo
Gost
Vojo

Sto se njih tice dosli u skupstinu kad ja posa za njih a volio bi isto tako da gos Škrelju nikad nijesam vidio tamo

PosmatracMne
Gost
PosmatracMne

Gospodin Skrelja je savim ok lik.

Vojo
Gost
Vojo

Posmatrac mne neka gos Škrelja uzme platu prosta mu bila a nije zasluzio da on ovo izjavi i jos da moram slusati ga

NHM
Gost
NHM

Veli plate do tri puta veće od prosječne. Netačno, minimum su tri puta veće, a ima ih i četiri puta većih. Ne zaboraviti da poslanici uvijek jednoglasno usvajaju jedino odluke o povećanju poslaničkih plata. Sa druge strane, ako glasači smatraju da je neprihvatljivo da poslanici stranaka, za koje su glasali na izborima, ne dolaze na posao, o tome će se… Više »

razocaran
Gost
razocaran

Potpuno su u pravu
To su MORALNE osobe,koje ne zele da ucestvuju u svaku drugu,nezakonitu odluku
( TVCG,Kotor,H.Novi,Agencija za Korupciju,i td.)

Maxim
Gost
Maxim

G-dine Skrijelja, valjalo bi malo da vidite kakve “privilegije” imaju poslanici u skandinavskim zemljama, kojima je npr. plata 3-4.000 eura…

Mirko
Gost
Mirko

hoces da kazes da je ovima mala plata i male privilegije??? hahaha nemoj molim te ukopase crnu goru i jos da im povecamo plate i privilegije

Mrki
Gost
Mrki

Kamo srece da i vi ne dolazite…sve poharano

Pgpg
Gost
Pgpg

Sto bi bilo u nekoj firmi da radnik ne dolazi na posao?
-dobio bi otkaz.
Kako to da su oni mimo zakona?

ukradoše mi ime
Gost
ukradoše mi ime

pa na njih ne može da utiče novčana kazna nijesu oni poslanici radi para no na radost građana

Marta ofinger
Gost
Marta ofinger

Kako Škrelji i Popoviću objasniti da Skupština nije firma, Brajović nije poslovodja, poslanici nemaju radno mjesto! To su ordinarne gluposti! Poslanika su birali gradjani da ih predstavlja svuda, na način kako on procijeni da je najbolje i za to prima nadoknadu iz Budžeta CG. Ako on procijeni da učešće u radu ovakve taster družine nema svrhu, onda je to problem… Više »

LOLCINA
Gost
LOLCINA

Ma bre mjenjaju teze i mlate za neznavene.

Mr.Bin
Gost
Mr.Bin

Bitno je da je svakoga mjeseca redovan da uzme ,,poslaničku platu”.

PosmatracMne
Gost
PosmatracMne

Stopirajte im plate, i tacka!
Zakon o radu u ruke!
Ulicni sviraci neka pruze ruku da im ulica udijeli. Ne damo pare gradjana neradnicima!

Send this to a friend