Politika

Skupština opštine Kotor usvojila izvještaje iz 2017. godine

Sa današnje sjednice SO Kotor, foto: Skala radio

Odbornici Skupštine opštine Kotor danas su usvojili set tačaka dnevnog reda koje se odnose na oblast urbanizma i imovinsko-pravnih poslova.

Utvrđen je Nacrt Statuta Opštine Kotor i prijedlog Odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta sa saglasnošću Vlade.

Zaostale tačke dnevnog reda iz 2017. godine takođe su završene. Riječ je Izvještajima o radu i finansijskom poslovanju Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora za 2017. godinu, Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora za 2018. godinu, DOO Komunalno Kotor za 2017. godinu, Službe zaštite za 2017. godinu, Vodacom DOO za prošlu godinu.

Nije usvojen Završni račun budžeta opštine Kotor za 2017. godinu.

Takođe je, nakon rasprave na početku sjednice, usvojen i dopunjeni dnevni red sa tačkama koje se odnose na izmjenu Odluke o načinu i rokovima plaćanja turističke takse, Odluke o davanju saglasnosti na plan rada sa finansijskim poslovanjem preduzeća za odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda za opštine Kotor i Tivat. Odbornici su usvojili i Odluku o izmjeni Odluke o visini, kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava za finansiranje sporta, kojom je dopunjen dnevni red, kao i Izbor i imenovanja upravnih odbora i savjeta preduzeća i ustanova čiji je osnivač lokalna uprava.

Predsjednik Skupštine Jovo Suđić je insistirao na strogom poštovanju zakona i obavezi izvršne vlasti da skupštinski materijal dostave na vrijeme i da se sve tačke dnevnog reda prethodno raspravljaju na kolegijumu predsjednika Skupštine sa predstavnicima odborničkih klubova. Po njegovim riječima, nema potrebe za brzinom, a posebno ne za donošenjem odluka mimo konsultacije sa predsjednikom Skupštine i predstavnicima odborničkih klubova.

“Sjednice ću isključivo zakazivati u skladu sa Statutom i Poslovnikom, a meterijal će ubuduće biti dostavljen u skladu sa skupštinskim aktima i na vrijeme, kako bi se odbornici, odnosno njihovi klubovi na vrijeme upoznali sa sadržajem prijedloga odluka”, poručio je Suđić.

Takav stav predsjednika Skupštine naišao je na razumijevanje odbornika.

“Neizostavno je i hitno da se imenuju Upravni odbori opštinskih preduzeća i ustanova koja su skoro godinu i po bila u blokadi i stoga je dopunjen dnevni red”, rekao je Željko Avramović (DPS), konstatujući da je ova tačka prošla Komisiju za izbor i imeniovanja.

Predsjednik opštine Željko Aprcović je apostrifirao hitnost donošenja pojedinih odluka kojima je dopunjen dnevni reda na ovaj način.

On je govorio o potrebi izmjene odluke o finanisranju sporta, zatim o neophodnosti ubiranja prihoda od turističke takse kao i odluci o davanju saglasnosti na Plan rada i finanisranje DOO za odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda.

“Upravo zato što se zbog političkih okolnosti izgubilo dosta, nemamo više vremena za čekanje, da probamo da stignemo nerad ove Skupštine u prethodnom periodu. Mora se raditi što hitnije kako bi se stvorila pravna infrastruktura do polovine avgusta, a potom krenulo u ozbiljan posao”, rekao je Aprcović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fileopg
Gost
Fileopg

neka prethodna vlast Jokić- Jonica- Perovićeva, uvidi kako se radi u opštini, a građani da vide kako ništa do sada nijesu radili.

Ljuta
Gost
Ljuta

Vratila se Šime
Gdi je bia?

Send this to a friend