Politika

Skvernelis Đukanoviću: Crna Gora i Litvanija imaju slične izazove i dijele zajedničke vrijednosti

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović se u okviru zvanične posjete Litvaniji sastao sa predsjednikom Vladeanija.

Litvanski premijer je kazao da njegova vlada visoko cijeni doprinos Crne Gore njegovanju vrijednosti slobode i razvoju zemlje i Regiona. Posebno je istakao zadovoljstvo što će posjeta predsjednika Đukanovića dodatno ojačati bilateralnu saradnju u susret 15-oj godišnjici uspostavljanja diplomatskih odnosa između dvije države. Crna Gora i Litvanija imaju slične izazove, a kao saveznice u NATO dijele zajedničke vrijednosti i svijest o važnosti transatlantskog savezništva, kazao je premijer Skvernelis i iskazao interes za uspostavljanje  saradnje Crne Gore  sa litvanskim Centrom za sajber bezbjednost, u cilju savladavanja aktuelnih izazova.

Litvanija izražava veliku podršku integraciji Crne Gore, što je izuzetno važno jer nije svaka država u regionu takve orijentacije. Uz odličnu saradnju u oblasti odbrane, bezbjednosti i spoljnih poslova, ocijenjeno je da posebno treba snažiti ekonomske odnose, saradnju biznis zajednica i turističku razmjenu.

Predsjednik se u parlamentu Litvanije sastao sa predsjednikom Skupštine Viktorasom Pranckietisom.

Predsjednik parlamenta je kazao da Litvanija visoko cijeni odnose dvije države i parlamenata. Ono što nas ujedinjuje jesu zajednički interesi i evropske vrijednosti koje dijelimo i vaša hrabrost u aktuelnim okolnostima, kazao je predsjednik Seimasa. Litvanija naglašava značaj saradnje u NATO i izuzetno cijeni učešće crnogorskih vojnika u NATO snagama raspoređenim u regionu Baltika. On je čestitao napredak Crne Gore u evropskim integracijama i potvrdio zainteresovanost Litvanije za dalje unapređenje međuparlamentarne saradnje.

Predsjednik Đukanović je u odvojenim razgovorima predsjednicima vlade i parlamenta zahvalio za dobrodošlicu i izuzetno sadržajan program posjete u danima kada Litvanija obilježava  30-u godišnjicu nezavisnosti, sto predstavlja gest uvažavanja Crne Gore. On je zahvalio Litvaniji za razumijevanje evropskih i evroatlantskih opredjeljenja naše zemlje i regiona. Na toj liniji istakao je da proces pregovora želimo da iskoristimo za učenje, reforme, stvarno usvajanje evropskih vrijednosti, ali i da je važno da na drugoj strani vidimo istinski podsticaj procesa i realnu nadu u perspektivu regiona u EU. U tom kontekstu ohrabruju pozitivne poruke novih briselskih struktura.

Predsjednik se saglasio sa potrebom intenziviranja ekonomske saradnje Crne Gore i Litvanije, i zahvalio za pomoć u školovanju vojnog kadra u baltičkim vojnim koledžima.

 

5

avatar
1000
2
3
0
 
5
Demso BondoJokoNovak RamovSamo laganoBnjj
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Demso Bondo
Gost
Demso Bondo

Da je idealno nije, a kome se ne svidja neka ide u
Dalje

Bnjj
Gost
Bnjj

Litvanija država iz koje je pobeglo 25%stanovnika.Po prognozama UN ako se nastavi trend iseljavanja iz Lit do kraja vijeka Litvanci neće postojati. Slično je sa Milovom Cg, doduše Litvanija je demokratska država za razliku od Cg

Samo lagano
Gost
Samo lagano

Iselice se odavde 28 % samo,a mi milasovi cemo ostati,i dati dobrodoslicu svima ostalima koji nisu izdajnici kojima ce ova zemlja valjati,a ne takvim kao vama sto vam ni kucni prag nije svet

Joko
Gost
Joko

Nesta se bojite popisa verovatno zato sto vas je takvih kao ti 5 posto

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Vise nego ocigledno da size iz popovskog svetosavskog tabora.Siris deziinformacije isto kao onu da UPC,nije autokefalna I da nema Tomos.Litvanija kao i druge Balticke zemlje onoga trenutka kad su usle u EU imali summer mogucnost zaposljavanja u jakim Evropskim zemljama i to iskoristili,isto kao i Poljaci I drugi.Zamisli Srbiju I Rusiju da imaju pravo kao ovi nikome zivio ne bi… Više »

Send this to a friend