Politika

Slavljenje Podgoričke skupštine otvara stare rane i nove podjele

Na putu novih integracija, Crna Gora bi trebalo da nauči nešto iz svog istorijskog iskustva. U dugoj istoriji crnogorske državnosti, 1878. godina je stožerna tačka njenog kontinuiteta i svjetionik za budućnost. Godina 1918. je tačka diskontinuiteta crnogorske državnosti, a na događaju koji je ugasio njeno postojanje ne može se graditi budućnost države koja je obnovila nezavisnost i stekla puno međunarodno priznanje, poručio je akademik Dragan Radonjić.

On je to kazao na okruglom stolu Crna Gora 1878-1918, koji je juče održan u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti, a povodom obilježavanja 140 godina od međunarodnog priznanja Crne Gore i 100 godina od kraja Prvog svjetskog rata. Skupu su prisustvovali predsjednik Skupštine Ivan Brajović, potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović, brojni akademici, poslanici…

Prema riječima Radonjića, taj događaj se ne smije zloupotrebljavati da bi se danas suprotstavljalo srpstvo i crnogorstvo, da se i dalje jedno apsolutizuje, a drugo negira, da se jedno demonizuje, a drugo anatemiše.

“Jer na toj podjeli ne može se imati mirna sadašnjost, a ona nam je potrebna da bi se gradila sigurna i bolja budućnost Crne Gore. Zato moramo naučiti da živimo sa našom prošlošću, pa i sa onom koja nije slavna, na način da nas ne frustrira i ometa u razvoju”, naglasio je Radonjić.

Predsjednik Crnogorske nauke akademija i umjetnosti, akademik Dragan Vukčević rekao je da je “uprkos nastojanju da se često bavimo prošlim, istorija rijetko kod nas bila učiteljica života”.

“To je znak nerazumijevanja vremena i svojevrsne nezrelosti društva. O tome svjedoči i 2018. godina i rasprave koje su u njoj povodom nekih događaja iz minulih vremena”, rekao je Vukčević.

On je kazao da je 1878. godina, godina kad su se u Berlinu oni najmoćniji ljudi ondašnje Evrope skupili da bi ispravili jedan drugi mir koji je donesen nekoliko mjeseci prije ovoga.

“Na tom kongresu Crna Gora je međunarodno priznata, postala je subjekt međunarodnog prava, zaokružila je svoju državnost”, rekao je Vukčević.

Vanredni član CANU, književnik Jevrem Brković je, izlažući na temu “Podgorička skupština 1918. godina u literaturi” kazao je da je taj događaj bio “uvod u crnogorski pakao kakav do tada nijesmo vidjeli”.

“Danas slaviti Podgoričku skupštinu znači priželjkivati novu Podgoričku skupštinu. To bilo isto kao kad bi Francuzi danas, umjesto da slave veliku revoluciju, slavili giljotinu”, naglasio je Brković.

On je kazao da “takozvana Podgorička skupština nije bila ništa drugo do nedostojna politička predstava, cinična forma da se dokine jedna država i i ime jednog naroda”.

“Slavljenje jedne sramne skupštine samo je cinični način da se otvaraju stare rane i podjele”, naglasio je Brković.

Vanredni član CANU Šerbo Rastoder je kazao da je činjenica da je Crna Gora 1918. bila subjekt međunarodnog prava, članica pobjedničke koalicije Antante i da je jedina od 36 zemalja na Konferenciji mira u Parizu ostala bez stolice. On je kazao da nema nijedne zemlje na svijetu koje je priznala odluke Podgoričke skupštine.

Kako je naveo, kralj Nikola je bio gospodar, autokrata, u njegovo vrijeme bilo je nepotizma i privilegija ali je, suština, istakao je, “da kralj Nikola nije država”.

“On je krivac što su Crnogorci poistovjetili državu i vlast. Jedan čovjek nije država. Država je nešto što bi trebalo da bude trajno dobro, a svaka vlasti i svaki vladar trebalo bi da budu promjenljivi”, rekao je Rastoder.

Na jučerašnjem okruglom stolu govorili su i akademici Niko Martinović, Ljubiša Stanković, Zoran Rašović, Vukić Pulević i Zoran Lakić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Eviva Duče
Gost
Eviva Duče

Je li bio akademac Obrad-Mišo?

Marta
Gost
Marta

Škrelja je imao uvodno izlaganje!

Historik
Gost
Historik

Sramno je što 5 stručnih komentara nećete da objavite!

Pjer
Gost
Pjer

Razmisljam kako da proslavim Novu i Bozic zaboljeme za neku skupstinu prije jednog vijeka.

Historik
Gost
Historik

Znači i sramno je zasijedanje ZAVNO Crne Gore i Boke koje je osnovano na zasijedanju narodnih predstavnika, održanom 15. i 16. novembra 1943. godine u Kolašinu. Nelegalnih i nelegitimnih delegata, biranih s koca i konopca. Mimo Ustava i svih zakona Kraljevine Jugoslavije, savezničke zemlje koju su podržavali svi saveznici. Nikad više 1943.!

MMM
Gost
MMM

Ima istine i u tome. Iako je Vojska u otadzbini te Vlade bila saradnik okupatora.

Drago
Gost
Drago

Tebi bi više odgovarao nik Histerik! ZAVNO CG i Boke ima karakter revolucionarnoga čina, dok je Podgorička skupština najobičniji akt izdaje zemlje, izvršen pod okupacijom.

Gradski masinci
Gost
Gradski masinci

Na skupu u CANU niko se nije usudio da iznese stavove crnogorskih otpadnika koji se plasiraju na portalima i koje plasiraju srbijanski kvaziistoricari.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Na skupu u CANU su bili jednomišljenici.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

I frizeri, i biolozi, i inženjeri…, samo nema Šiškovog izlaganja i Brajove petljavine!

Gradski masinci
Gost
Gradski masinci

Ne znam ko je bio na sve na skupu ali znam da su svi akdemici pozvani. Bio je akademik Lakic koji je prosrspki orijentisan. Nije iznio stavove koje ti plasiras na ovom portalu.

Skobalj
Gost
Skobalj

Posto nikad nije potpisano ujedinjenje Boke i Crne Gore, sta ce onda biti sa ovom sadasnjom disbalansnoj dvoclanoj federaciji koja ne postoji nigdje u svijetu.

Bobo kuktov
Gost
Bobo kuktov

Boka i Crna Gora su jedno i tako ce biti dok je Bokelja koji vole svoju zemlju. iskompleksirani potpmci austrijskih slugu ili izbjeglice moraju da se pomire sa tim.

Ljuta
Gost
Ljuta

Boka i Srbija su uvjek bila i sada su jedno…nekad je sa njima bila i stara cg sve dok nije ustasa tito ih zavadio koristevi izdajnike najvise sa CT

Bokelj
Gost
Bokelj

Novi referendum u Boki! Dosta je bilo!

Risto Sotona
Gost
Risto Sotona

Nikad više 1918 !!!

MiMiM
Gost
MiMiM

Ajde vise dps,cdm i ostali….dosadili ste sa ovim naručenim tekstovima,konsenzus pali na ove vaše glupe tekstove

MMM
Gost
MMM

Kako narucen tekst? Zivis li ti u CG? Ovo je izvjestaj sa okruglog stola u CANU. Je li nesto pogresno prneseno?

razocarang i
Gost
razocarang i

E moj Jevreme,znam te iz pocetka Sezdesetih godina,kada si Srbovao po Beogradu,predstavljajuci sebe,kao Drugog Njegosa. Koliko si puta ilegalno zivio u studentski Dom,na teret studenata,Crnogorske sirotinje. Kolicini si uzeo kosulje,na jedan dan,a da ih nijesi vratio. Mnogo si prljavstine u Beogradu ostavio za sobom,cak u to vrijeme si sebe nazivao ,,pozitivnim Srpskim nacionalistom,, pazeci ko su ti slusaoci da ne… Više »

Bobo kuktov
Gost
Bobo kuktov

Jevrem i svi mi ostali smo nebitni, prolazni. Vjecna je samo nasa domovina!

srb
Gost
srb

On je kazao da “takozvana Podgorička skupština nije bila ništa drugo do nedostojna politička predstava, cinična forma da se dokine jedna država i i ime jednog naroda”. kraj citata a ja bih dodao nema vece sramote nego stideti se svoje istorije

Mugabee
Gost
Mugabee

Eto sad niko nije drzava, pa ni njeni legitimni predstavnici, nego si ti xD A ko je priznao sjedinjenje Boke i Crne Gore??

Sabahudin-Plav
Gost
Sabahudin-Plav

Ne želeći da se miješam u vaše bratske odnose, samo mi pojasnite nešto…zašto postoji toliko malo Crnogoraca i pravoslavaca koji ne podržava tu podgoričku skupštinu. Lično znam samo 10-tak Crnogoraca i Srba iz Plava i okoline koji ne podržavaju podgoričku skupštinu .Ostali pričaju o ujedinjenju i iskreno mi djeluje da slave taj datum.Postoji li ijedan datum u vašoj istoriji đe… Više »

Mugabee
Gost
Mugabee

Ajde jadan i ti si Crnogorac (kad im odgovaras) cuti xD

razocarang i
Gost
razocarang i

Bravo,Sabahudine.Pogodak u CENTAR.Svaka izgovorena rijec je ziva istina.
Sve sto ima,ova grupica profesionalnih ,,Crnogoraca,,DOBILA je ,zahvaljujuci Bosnjacima i Albancima.
Kada bi im oni otkazali ,,Poslusnos,,ova grupica bi se svela na jednu malu opozicionu strancicu.Ali bi se u toj situaciji nasla u opasnosti Drzava,jer je KAPITAL,Policija,Sudstvo u njihovim rukama,i tesko bi prihvatili gubitak vlasti i posledice o jeim slijede.

abc
Gost
abc

Sabahudine srpska delijo, kako ti je pravo ime?

Zvizdoje
Gost
Zvizdoje

Moze li se znati sto je to skandalozno bilo na Podgorickoj skupstini pa je ne treba slaviti. Ona je bila 1918. a Crna Gora je kapitulirala i drzavu izgubila 1916. Tada je i Kralj samovoljno pobjegao sa zlatom. To je jedina zemlja koja je polozila oruzje i predala se u I sv. ratu. 1918. godine su svoju drzavnost u zajednicku… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha. Drzavnost boke, slovenije i makedonije. Koliko gluposti si napisao. U ratovima su kapitulirale Rusija, francuska i desetine drzavava pa nijesu nestale.

Mugabee
Gost
Mugabee

Umijes li da citas? Pise Bokelji su se sjedinili, a ne da su imali drzavu.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Umiješ li ti da čitaš? Piše da su svoju državnost u zajedničku državu utopili… No ti jadan o ovome pojma nemaš. A validnost “skupštine” je ka da u Pirotu Bugari odrede grupu Srba i malo pošalju iz Bugarske i oni odluče da se Srbija pripoji Bugarskoj.

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Delegati Podgoričke skupštine su bili svi, bez izuzetka, iz Crne Gore!

RESERVE
Gost
RESERVE

Da, ali oni koji su napisali Pravila za izbore su iz Srbije. A odluka je donesena na drugom mjestu da nestane Crna Gora. Poslanici Podgoricke skupstine, umisljajuci da rade nesto veliko, su samo formalno izglasali te necasne odluke.

Historik
Gost
Historik

I ti si jedanput u pravu! Odluka da nestane Crna Gora je donesena u Francuskoj! Uz podršku ostalih sila pobjednica!

Historik
Gost
Historik

“U času zaključenja primirja između saveznika i centralnih sila, Vlada Francuske Republike je zadržala u Francuskoj kralja i vladu Crne Gore pod izgovorom da savezničke trupe treba da uspostave red u našoj zemlji: to se vidi iz pisama Nj. eks. gospode Poenkarea i Pišona od 4. i 24. novembra 1918. Zabrana da se vrate u svoju zemlju je dostavljena Njegovom… Više »

Mugabee
Gost
Mugabee

Ne umijes da čitaš. To je jasno kao dan.

Ljuta
Gost
Ljuta

I metohje joja je osvojena godinu prije rata

RESERVE
Gost
RESERVE

Upravo tako Stara Podgorica. Na ovom portalu dijelis lekcije iz istorije iako nije uvijek neophodno. Mnogi od potudjenika to znaju ali istrajavaju. Utoliko je njihova uloga necasnija.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Hahaha, hvala RESERVE! Nema na čemu, Stara! I drugi put RESERVE!…

RESERVE
Gost
RESERVE

Knjigu u ruke Zvizdoje. Politicke paskvile nijesu dovoljne za obrazovanje i saznanje. Podgoricka skupstvina nije skupstina vec neobavezan skup da izglasa nestajanje Crne Gore. Znaci nije legalno izabrana skupstina, to je skandalozno. Crnogorska vojska je kapitulirala jednako kao i srbijansko vojska, bila je porazena od jacega. To nije isto kao izgubiti drzavu. Da je Crna Gora izgubila drzavu ne bi… Više »

Bokelj
Gost
Bokelj

Novi pogled na istoriju? Iz nove knjige?

RESERVE
Gost
RESERVE

Sta ti nije jasno Bokelju?!

Historik
Gost
Historik

RESERVE, kakve ti gluposti prosipaš! Srbija nije kapitulirala, nije predala oružje, njena vojska nije zarobljena i poslata u logore u Madjarsku a Crna Gora jeste sve to 1916. Skoro tri godine su Austrougari okupirali Crnu Goru, koja nije imala ni vlast ni vojsku! A kada su 5 sila pobjednica oslobodile i okupirale djelove pod Austrougarskom, imale su drugih planova za… Više »

RESERVE
Gost
RESERVE

@Historic Nijedan obiljan istoricar nece ponoviti i pokusati dokazati tvoje stavove, niko to nije juce na okruglom stolu u CANU nije rekao. Ako si drzavljanin CG oni su i necasni. Crnogorsku vojsku je namjerno doveo u bezizlazan polozaj srpski pukovnik Pesic, po scenariju Nikole Pasica i Srpdke vlade. Pesic je to priznao da bi zadobio pocasti srbijanske javnosti. Srbijanska stampa… Više »

Historik
Gost
Historik

Saveznički raspored u Crnoj Gori je “…bio sljedeći: italijanske jedinice u Baru, Viru, Kotoru, Ulcinju; francuske u Cetinju, Baru Viru, Nikšiću, Kotoru, Zeleniki; engleske u Viru; američke na Cetinju i pravcem Podgorice, Kotoru i Zeleniki. Neosporno je da je italijanskih jedinica bilo najviše i da su one posljednje napustile Crnu Goru.”

Historik
Gost
Historik

“Za svoje operacije preko crnogorske teritorije, saveznici nijesu našli za potrebno ni da konsultuju nejsku vladu, niti je ona imala udjela u planiranju ovih ratnih operacija za oslobađanje Balkana i njene sopstvene teritorije. Prema tome, saveznici su imali pravo da odaberu odgovarajuće pravce nastupanja, sredstva i jedinice koje će najuspješnije obaviti zadatak pobjede neprijatelja i na crnogorskom ratištu.”

Cikotic
Gost
Cikotic

Polozila oruzje posto je junacki izborila pobjedu na Mojkovcu da bi ti nasi “oslobodioci” mogli nesmetano da prodju.
Nista nas niko castio nije sto nam pripadalo nije…

Ljuta
Gost
Ljuta

Sjedi 1. Iz istorije.
Mojkovacku bitku nisu vodili milovci no Srbi jer Mojkovac nije osvojen niti priznat 1878g.a sandjackim odredom je rokovodio SRBIN JANKO VUKOTIC KOJI JE PROKLEO KRALJA NIKOLU KAD JE POBJEGAO DA SE ZIV NE VRACA U CG
Amin!

Stres
Gost
Stres

Zaboga , ima li iko ikoga da voli u ovoj Crnoj gori !!! Sto je ovo ??

Vrtijeljka
Gost
Vrtijeljka

I slavljenje pg skupstine i donosenje rezolucije o njenom ponistenju jednako uticu na stare rane i jednako podsticu nove podjele !

bodulski borej
Gost
bodulski borej

inace, samo opazka. na talijanskome ‘serbo’ znaci ‘srbin’. tko zna, mozebitno je talijanski naziv ‘pocrnogorcen’ u osobno ime.

bodulski borej
Gost
bodulski borej

dakle, tko ne uci na kobnima pogrjeskama iz povijesti/proslosti osudjen ih je ponavljati i u buducnosti. s druge pako strane, tko prevec zivi u proslosti nikada ne ce pravilno dozivjeti buducnost. izvucite pravilne pouke iz proslosti, i krenite dalje u buducnost.

Avro
Gost
Avro

Ova pogrješka ti je vrh priče. Bodulu džabe se trudiš. Crnogorci i Srbi su jedan narod. Veliki si grješnik,ali ne možeš nas zavaditi.

Mugabee
Gost
Mugabee

I on je sam bio dio toga narodnog korpusa, sto i genetika dokazuje. Samo su se braca Hrvati vijekovima odrodili.

bodulski borej
Gost
bodulski borej

@mugabee, naravno, svi potjecemo od slavena, a prije smo bili i balto-slaveni. kasnije smo postali juzni slaveni. slavenska plemena su se pomijesala s prastanovnicima balkanskoga poluotoka. netko je poput crnogoraca i hercegovaca postao genetski blizak albancima, netko bugarima, turcima i vlasima poput srbâ, netko ilirima, romanima, germanima i madjarima poput hrvatâ, itd. osnova svi(je)ma nama je ipak juznoslavenska.

bodulski borej
Gost
bodulski borej

@avro, po hrvatskome pravopisu ‘pogrjeska’ je izpravno napisano. nema tu nikakove zavade, nego ti trebas ‘evoluirati’ i doskociti u 21. stoljece. naime, englezi ne vicu da su ameri, australci takodjer. brazilci nisu portugalci, spanjolci nisu meksikanci, belgijanci nisu francuzi, austrijanci nisu nijemaci, itd.

Trifun
Gost
Trifun

Zakljucili da su njini ocevi i djedovi bili na pravu stranu,nijesu bili tada a nijesu ni unuci danas’

Joxim
Gost
Joxim

Plaćeni tri puta više nego hirurzi. Znanje i zvanje u poređenju sa pravim akademicima u okruženju u debelom zaostatku.

Send this to a friend