Politika

Slovak novi predsjedavajući Evropskog parlamenta za Crnu Goru

Vladimir Bilčik

Slovak Vladimir Bilčik je novi predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta pri Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Crne Gore, dok će Tanja Fajon predsjedavati Delegacijom EP-a u SAPC-u EU i Srbije.

Imena novih predsjedavajućih delegacija za ostale zemlje Zapadnog Balkana očekuje se da budu objavljena kasnije danas.

Parlamentarni odbori za stabilizaciju i pridruživanje su savjetodavna tijela koja su formirana na osnovu sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom. Oni čine sastav delegacija EU i delegacija nacionalnih parlamenata i obično se sastaju dva puta godišnje, jednom u nacionalnom parlamentu i jednom u Evropskom parlamentu.

Vladimir Bilčik, slovački evroparlamentarci, rođen 27. maja 1975. u Bratislavi. Član je Evropske narodne stranke i ovo mu je prvi mandat u Evropskom parlamentu.

Bilčik je rekao je da nastoji da igra aktivnu ulogu u programu proširenja na Zapadnom Balkanu od početka svog mandata.

“Stoga sam vrlo zadovoljan što sam izabran za predsjedavajućeg Delegacije SAPC između EU i Crne Gore. Preuzeću ovu ulogu s najvećom odgovornošću”, kazao je Bilčik nakon izbora.

U prethodnom peridouuu Bilčik je radio kao politički analitičar i univerzitetski profesor. Bio je član Odjeljenja za političke nauke na Univerzitetu Comenius u Bratislavi i član je Slovačkog udruženja za vanjsku politiku (SFPA). U prošlosti je radio kao savjetnik predstavnika slovačke vlade za Konvenciju o budućnosti Evrope (2002-2003).

Početkom ove godine komentirisao je put Zapadnog Balka ka EU, rekavši da je EU još uvijek fokusirana na region, ali da su uslovi za prijem novih članica postali stroži.

Između 2014. i 2017. Parlamentarnim odborom za stabilizaciju i pridruživanje predsjedavala je Aneliese Dods, koja je poziciju napustila nakon Opštih izbora u Velikoj Britaniji 2017. Zamijenio ju je kolega David Martin.

A.O.

Send this to a friend