Politika

SNP: Da li osobe kojima je istekao rok važenja ličnih dokumenata imaju pravo glasa

Socijalistička narodna partija Crne Gore javno poziva Državnu izbornu komisiju da dâ svoje mišljenje da li osobe kojima je istekao rok važenja ličnih dokumenata imaju pravo glasa ili ne.

“U skladu sa tim, potrebno je reći da li je mišljenje generalne direktorice za građanska stanja i lične isprave MUP-a Milanke Baković koje im je uputula dopisom za njih obaveza ili se pridržavaju Ustava i Zakona o izboru odbornika i poslanika. Podsjećamo građane Crne Gore da Ministarstvo unutrašnjih poslova puna tri mjeseca nije izdavalo lične isprave zbog pandemije Covid 19 koja je i dalje prisutna u našoj zemlji”, saopštili su iz SNP-a.

Kako dodaju, postavlja se pitanje da li je moguće da vlast ne vodi brigu o našim građanima, a da ujedno ne poštuje ni Ustav Crne Gore u čijem se članu 45 jasno i decidno kaže da birač ima pravo da bira i da bude biran ako je punoljetan, ako ima državljanstvo Crne Gore i ima najmanje dvije godine prebivališta u našoj državi.

“Biračko pravo je opšte i jednako za sve, te shodno tome, mora biti biti ostvarljivo za sve u Crnoj Gori. Na osnovu člana 32 Zakona o izboru odbornika i poslanika, a u vezi sa primjenom člana 80, od Državne izborne komisije tražimo da pruži objašnjenje građanima Crne Gore da li će se svim biračima koji su upisani u birački spisak omogućiti da na parlamentarnim i lokalnim izborima, koji će se održati 30. avgusta 2020. godine, svoj identitet dokažu ličnom kartom ili pasošem kojima je rok istekao, a u kojima je upisan broj lične karte, odnosno matični broj”, navode iz ove partije.

SNP ukazuje da se radi o preko 50.000 ljudi koji trenutno nemaju važeći lični dokument, te da ostaje jako malo vremena da se ovo pitanje riješi na valjan način.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Čegović
Gost
Čegović

Nije baš idealno ali poćerati svakoga ko može i želi da glasa da obnovi lična dokumenta, što prije.

Cetnicka posla
Gost
Cetnicka posla

A jes ga i vi lupate . Kao prvo istekao dokument je nevažeći a kao drugi mnoge zemlje du bile u blokadi zbog kovid 19 pa nije ni čudo sto i kod nas kasne

Rašo
Gost
Rašo

Ja mislim da bi pitanje, da li osobe koje ne poštuju i ne priznaju svoju državu mogu glassti na izborima bilo realnije.

rasko
Gost
rasko

Snp priznaje drzavu, volimo je vise nego vi. Vi volute drzavu iz interest zivio snp.

Podgoričanin
Gost
Podgoričanin

Da je volite kao mi,vi biste tu ljubav pokazali na referendumu.Da malo pojasnim:Ljubav prema ženi i obrnuto se kruniše brakom,i to pitanjem matičara “da” ,a može i “ne”.Ako je “ne” ta ljubav nije bila vrijedna i ne može se “ovjekovečiti”.Tako je i sa vašom ljubavi prema Crnoj Gori.”Volite je”,ali ste joj 2006.g. rekli ne.Stop više vašim blefiranjima.

Ocigledno
Gost
Ocigledno

Ima li drzava rjesenje za ovolike guzve svake godine pred Limenkom. Modernizuje se nacin izdavanja, postoji E Uprava, sluzbenika ne fal, Zeta i Tuzi izdaju dokumenta kod njih. Ponekad se pitam koliko Podgorica ima izdatih licnih dokumenata. Kao da nas je 400 000.

Окле
Gost
Окле

Свако ко не живи у ЦГ-ри не би требао да гласа на изборима. Како неко ко ради,живи, троши, на крају крајева зависи од друге државе има право гласа у мојој. Ко си ти да мени кројиш судбину ако си отишао одавде?

Markoni
Gost
Markoni

Znaci ja sam posao da radim,zaradim i donesem pare nazad i ti mi kazes da nemam pravo glasa? Mi sto smo posli sve donesemo nazad,znaci da pomazemo u svakom smislu a ne odmazemo,al tebi je to tesko shvatljivo izgleda.
Takvima kao tebi,treba ogranicit slobodu zbog ogranicenog uma..

krsto
Gost
krsto

e kosovari nam kroje sudbini, sve ovo radi licnog interesa. dps i sd

Bad Karma
Gost
Bad Karma

SNP je tražio i 2006 da u Crnoj Gori glasaju oni koji žive i rade u Srbiji i da im se omogući dvostruko biračko pravo.

Zbun
Gost
Zbun

jer je bilo dozvoljeno i onima koji žive i rade u Njemačkoj, Švajcarskoj, SAD,…

oooo
Gost
oooo

Ja bih prvo zabranio glasanje onima koji imaju dvojno drzavljanstvo. Koliko bi ovi i slicne stranke onda imale glasaca????

erdogan
Gost
erdogan

dokumenta se brzo podizu,ali da bi predao rogovi mora da niknu..mora se doci bar sat ipo ranije da bi stigao na red normalno, ko doosad nije morao bi odma zavrsavati to jer se licna ceka nekih 8 -10 dana sigurno , tako da je zadnji cas…

inace pitanje snp je toliko gupo da ga ne mogu kometarisati.

Tgd
Gost
Tgd

A TO SU SIGURNO SVE VASI GLASACI KOJI NE PRIZNAJU CG, A STO IH NIJESTE SAVJETOVALI DA MORAJU IMAT VAZECE LICNE KARTE NA VRIJEME, NIJESTE IMALI KAD OD RADA U SKUPSTINI HA HA HA,

Pitam se
Gost
Pitam se

Ponekad i budala pametno pitanje ubode

Fahro
Gost
Fahro

Pa za SNP apsolutno nije vazno. Da vam se glasovi x3 broje nemozete proci cenzus. A sto se koalicije tice – ona vas je prvo desetkovala na pocetku a sad ce vas dokrajcit.

Seka
Gost
Seka

Da li neko ko postavlja glupa pitanja može učeatvovati na izborima?

Njegoš
Gost
Njegoš

😂😂😂😂😂 Naravno da ne.

epp
Gost
epp

ja sam vadio novu licnuy kartu i bila je gotova za 8 dana …znaci ne sirite neistine da se licne nisu izdavale 3 mjeseca.

Hernan
Gost
Hernan

Evo dočekah da i ovi nešto normalno upitaju…

Izvjestaj
Gost
Izvjestaj

Za ne upucene isto je tako zakon propisao da se svaka promjena adrese prijavljuje kao i istekom licnog dokumenta isti se mora produziti pa onda gospodo sta ste cekali minut do dvanes paondasvi na saltere da produzite licnu

Postar
Gost
Postar

Procitaj tekst pazljivije, tri mjeseca salteri nisu radili i oce sad za mjesec i po da nafoknade to sto je nemoguce. Nemas pravo da produzis dokumenta dok ti ne isteknu stara. Nije u pitanju “cekanje do 5 do 12” nego losa organizacija u mup-u.

Izvjestaj
Gost
Izvjestaj

Nemaju pravo

Send this to a friend