Politika

Šoć: Izbori se odlažu samo ako se proglasi vanredno stanje

Šoć, foto: Dan

Bivši poslanik u Skupštini Crne Gore i advokat Dragan Šoć kazao je u izjavi za Dan da je bilo za očekivati da se Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva rasformirao prije nego se posao završio i da je to samo bio način da Demokratska partija socijalista DPS kupi sebi malo vremena. Poručio je i da će se izborna pravila morati mijenjati u izbornoj godini, kao i da se niko ne nada odlaganju izbora, uz pojašnjenje da se izbori mogu odložiti samo ako se uvede vanredno stanje.

“Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva je radio i završio svoje djelovanje, kako je završio bez dogovora. Nisam optimista da će se njegov rad nastaviti, niti da će se to završiti bilo čim dobrim. DPS je formiranjem tog skupštinskog tijela samo kupio vrijeme i na kraju će svi drugi biti krivi zato što se ništa nije promijenilo. Sad je samo pitanje za opoziciju, dokle će da svojim ponašanjem objektivno idu naruku DPS-u”, poručuje Šoć.

Kako je kazao, to što ulazimo u izbornu godinu po starim pravilima je normalno kad ih na vrijeme nismo izmijenili. Kako navodi, svima je poznato da pravila važe dok god se ne promijene.

“Nigdje nije rečeno da se nešto mora mijenjati, ali ako se krene u promjene, kao što se krenulo, cilj je trebalo biti da se poboljšaju procedure da se dođe do toga da ako je ikako moguće da izbori ne budu sporni, ne samo prvi koji dolaze nego svaki naredni. Znači, da se uvede veći stepen kontrole, odnosno da se smanji prostor za mogućnošću bilo kakvih manipulacija i zloupotreba”, kaže Šoć.

Ističe da bi, ako dođe do dogovora, to bilo najbolja solucija, ali da ako ne dođe, da će se morati ispoštovati pravila koja su već uspostavljena i koja se ne mogu tek tako mijenjati. Jedno od njih je, kako navodi, da se izbori ne mogu odlagati.

“Postoji ustavna odredba, svake četvrte godine da se moraju izbori održati. Mogu se odložiti jedino ako se proglasi vanredno stanje. Bez toga, nikako, jer četiri godine traje mandat Skupštine i Vlade i ako ne dođe do vanrednog stanja, ako opet ne bude “državni udar”, izbori se moraju održati. Vjerovatno na jesen”, primjećuje Šoć.

Kako je kazao, sve do čega se ne dođe mirnim putem nije dobro.

“Sve što nije mirno i što nije rezultat nekog dogovorenog postupka, da ne upotrebljavam tu riječ demokratija, nije dobro. Bar je tako po mom mišljenju. Ja želim da se ova vlast smijeni, ali ne želim da to bude na haotičan način, putem ulice ili na bilo koji način koji ne podrazumijeva izbore”, zaključio je Šoć.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Joko
Gost
Joko

Imate li koga drugog konsultovati na ovu temu lise ovog kojem je brat liberal a zena dukljanka ?

Joko
Gost
Joko

Za koju opciju je vasa zena ?
Imate li ikoga drugog da konsultujete liše ovog kojem je brat liberal a žena dukljanka ?

Fileopg
Gost
Fileopg

Poštovani gospodine Šoć nije DPS napuštio rad u odboru već stranka čije ime ne smijete ni pomenuti…

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Sto to niste završili prije godinu dana nego sada , pa bi bilo vremena za sve. Sad ste crkveno pitanje i posvadljivi ton ubacili narodu pred izbore. Uvjek tako radite pa neka su napustili. Završite izbore pa onda radite po tom pitanju, tako treba.

Fileopg
Gost
Fileopg

Kakve veze ima zakon koji predlaže vlada sa radom u odboru osim ako ne želite da nam državu vode razne crkve i njihovi odradnici…

(18)➕
Gost
(18)➕

U CG “opozicija” nije dio problema, to je jedinstveni problem sa DPS-om.
Očigledno je da svi dobijaju apanaže od DPS-a + po 2000 od države.
Sve što rade je 90% u korist DPS-a, ne može nas niko ubjediti da su ama baš svi toliko politički nepismeni.

Ja ko ce drugi
Gost
Ja ko ce drugi

Nije sve u apanazama, koliko je dps prisutan na vlasti toliko je ova opozicija tu. Niko nikad nije preuzeo odgovornost za poraz, samo se obrne prica da su izbori pokradeni. Tako i 2016. – ne priznaju se izbori drzavni ali lokalni dje se mogla vlast uzet tu je sve bilo ok. Bojkotuju tuzi, a onda becic izadje na izbore. Sad… Više »

Send this to a friend