Politika

Socijaldemokratska partija predložila rezoluciju: Zajednički doprinijeti izlasku iz teške krize crnogorskog društva

Foto: Pobjeda

Socijaldemokratska partija (SDP) predložila je rezoluciju o stabilizaciji političkih prilika i postizanju evropskog konsenzusa kojom se, kako je obrazloženo, doprinosi prevazilaženju podjela i pronalaženje zajedničkih ustavnih, evropskih i demokratskih rješenja.

Predlog rezulucije danas su dostavili Skupštini Crne Gore poslanici Raško Konjević i Draginja Vuksanović Stanković.

U rezoluciji se iskazuje spremnost da se pokrene ozbiljan, širok i sveobuhvatan političko-parlamentarni dijalog radi rješavanja otvorenih pitanja u pravosuđu, jer su Ustavni i Vrhovni sud, Državno tužilaštvo i Sudski savjet u v.d. ili disfunkcionalnom stanju.

“Dijalog je neophodno pokrenuti i povodom izbora Vrhovnog državnog tužioca i Tužilačkog savjeta u cilju postizanja širokog konsenzusa i izbjegavanja političke instrumentalizacije ovog tijela”, navodi se u dokumentu SDP-a.

Ističe se da je Crnoj Gori neophodan i dijalog o strategiji ekonomskog razvoja i mjerama za prevazilaženje ekonomske krize, izazvane odusustvom ključnih reformi i korona virusom.

“Na bazi postojanja evropske vrijednosti većine u Skupštini neophodno je hitno intenzivirati proces evropskih integracija, koje su suštinski zaustavljene usljed podjela i krize unutar vlasti, kao i odsustva dijaloga sa opozicijom i drugim društvenim akterima”, kaže se u predloženoj rezoluciji.

Ističe se da sva individualna i kolektivna prava moraju biti zaštićena i omogućena bez stvaranja eksluzivnih prava za bilo koga i u skladu sa principom da su svi jednaki pred zakonom, sa istim pravima i obavezama.

“Građanski karakter države je ustavna odrednica, a sekularnost jedan od osnovnih vrednosnih principa moderne pravne države i mora biti obavezujuća u svim segmentima države i društva”, navodi se u rezoluciji.

SDP poziva sve društvene aktere, državne organe, političke partije, društvene i nevladine organizacije koje dijele ove vrijednosti da se okupe i zajedničkim radom daju doprinos mirnom rješevanju problema i izlasku iz teške krize crnogorskog društva.

“Uvjereni smo da za takav pristup postoji želja kod ubjedljive većine, posebno u danima izraženih političkih i socijalnih tenzija i sukoba”, kaže se u rezoluciji.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mina
Gost
Mina

U pravo vrijeme,podrska.

Pravda
Gost
Pravda

A kako bi se vi rado opet dohvatili vlasti.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

DF bi da stvara novu OZNU?

Kokot
Gost
Kokot

I ja bih nešto predložio ali imam uticaja taman kao i vi.

Stanje stvari
Gost
Stanje stvari

Ajde da se više ne lažemo. Za čudovišnu koaaliciju nije prihvatljivo ništa ispod pripajanja Srbiji. Neki to kažu otvoreni, neki kao kriju, ali ideja srpskog sveta je jedino što ih zanima. O svim problemima bi kroz srpske zakone. Cetinje je svima skinulo jagnjeće maske, nema više nejasnoća.

Send this to a friend