Politika

SPC je glavni jatak centara zavjere protiv Crne Gore

Marko Špadijer

Oštricu raskrinkavanja anticrnogorske zavjere treba usmjeriti na centre u Rusiji i Srbiji i na najvećeg jataka takve politike Srpsku pravoslavnu crkvu, koja je zaposjela crnogorske crkve i manastire, razvila razne vrste biznisa i stekla značajnu ekonomsku moć, kaže u intervjuu Vikend novinama publicista i književnik, dugogodišnji generalni sekretar Matice crnogorske Marko Špadijer.

Špadijer ističe da se, uprkos kampanji koja se vodi protiv Crne Gore, ne smije dopustiti da “sadašnji trubači srpskog nacionalizma izazovu crnogorski nacionalizam ili mržnju prema Srbima”, vjerujući da će srpski narod jednom biti rukovođen idealom da živi u slozi sa susjedima.

“Srpska pravoslavna crkva je postala glavni remetilački faktor u stvaranju svijesti o potrebi emancipacije i o neophodnosti evropskog puta savremene Crne Gore. Predano obavlja svoju misiju negiranja državne i nacionalne posebnosti Crnogoraca i nameće svetosavlje i srpstvo. Ona je ojačala u odnosu na predreferendumsko vrijeme. Zaposjela je crnogorske crkve i manastire, sazidala nove, izgradila konake i popunila ih svojom vojskom kaluđera, popova i monahinja, razvila razne vrste biznisa i ubira neoporezovane prihode, tako da je stekla značajnu ekonomsku moć i ponaša kao država u državi. Na svaki postupak vlasti, ili pojavu za koju procijene da joj nije u interesu, SPC reaguje kao pravoslavna inkvizicija. Na društvenim mrežama ima svoje botove i svoje propagandiste, okuplja svoje pjesnike, profesore, političare, filozofe (rjeđe teologe), guslare… Veliča srpstvo, a crnogorstvo u klin zakiva. Njen predvodnik neumorno smišlja sotonske metafore za komunizam i Crnogorce”, istakao je Špadijer.

Prema njegovim riječima ako misli da Crnu Goru vodi pravcem kojim je krenula, vlast će morati definisati odnos prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

“To će biti teško jer je u proteklom periodu s njom “tikve sadila”, i u mnogim prilikama nije pokazala doslednost primjeni zakona kad je u pitanju njeno ponašanje, kao i u odbrani dostojanstva sekularne države Crne Gore”, ocijenio je on.

Špadijer napominje i da anticrnogorska kampanja iz Beograda nije baš neka novina, te da ona ne prestaje duže od jednog vijeka, već se samo primiri ili se pretvori u orkestrirani napad.

“Kampanja, kao dio strategije srpskog nacionalizma, dobija razne forme diskreditovanja Crne Gore i njene vlasti. Srpska intelektualna, politička, svetosavska i palanačka misao, kao i beogradska štampa su na tom poslu dosta jedinstveni. Takvoj vrsti borbe za “srpsku Crnu Goru” nikada nije falilo podrške iz Crne Gore. Sve bi to moglo da se gleda i sa vedrije strane, ali dok sadašnji trubači srpskog nacionalizma ne postanu marginalci, otpor provokacijama može prerasti u crnogorski nacionalizam ili mržnju prema Srbima, što se ne smije dopustiti. Srpski narod za koji Crnogorce veže istorijska bliskost i mnoštvo niti uzajamnosti, ima velike duhovne i demokratske kapacitete da širi poštovanje i ljubav prema drugim narodima, jednom će biti rukovođen idealom da živi u slozi sa susjedima”, smatra on.

Špadijer je mišljenja da će velikodržavne pretenzije u odnosu na Crnu Goru i druge susjede trajati sve dok Srbija ne uspostavi granice svoje države i odrekne se hegemonizma.

“Kad se srpski nacionalizam pomiri sa realnošću da je Crne Gora država Crnogoraca koji u njoj ostvaruju prava na prošlost, sadašnjost i budućnost i dijele sa svim drugim narodima koji u njoj žive odgovornost za njenu cjelovitost, prosperitet i sudbinu, Srbima u Crnoj Gori neće biti potrebni dušebrižnici”, naglasio je on.

Na pitanje kakav treba da bude odgovor Crne Gore Špadijer je odgovorio da je naše da sačuvamo svoju državu i izgradimo unutrašnju koheziju kao način života i otpor svim opasnostima.

“Svojim izborom na referendumu i spoljnopolitičkom kursom Crna Gora je izabrala dobar put. Prema protivnicima takve orijentacije treba postupati po Ustavu i zakonima kako praktikuju sve civilizovane zemlje. Bez obzira na ostrašćeni šovinizam prema Crnoj Gori koji “gosti” poganog jezika iz Beograda stalno podgrijavaju, a neke domaće zagondžije zaštićene poslaničkim imunitetom ih imitiraju i unose u javni život praksu verbalnog i fizičkog siledžijstva, vlast treniranjem strogoće im daje na važnosti i kompromituje institucije. Oni računaju na zaštitu od strane dva starija brata, zato treba oštricu raskrinkavanja anticrnogorske zavjere usmjeriti na centre u Rusiji i Srbiji i na najvećeg jataka takve politike Srpsku pravoslavnu crkvu”, kazao je on.

Špadijet upozorava i da okolnosti u kojima se danas nalazi Crna Gora u okruženju i Evropi nalažu puno angažovanje nacionalnog praktičnog i političkog uma za nalaženje najboljih puteva crnogorske zajednice u globalnom svijetu.

“Potrebna je jaka motivacija, pa ako hoćete i opasnost, koja bi danas okupila sve društvene snage oko jednog cilja. U vidu imam primjer stvaranja Pokreta za suverenu evropsku Crnu Goru pred referendum. To je bio zvjezdani trenutak zajedničke društvene svijesti, prevazilaženja partikularizama i animoziteta za opšte dobro i može biti dobar uzor”, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje koji bi to danas bio motiv Špadijer kaže da bi danas taj motiv mogao biti borba za identitet evropske Crne Gore.

“Veća harmonija društva i stabilnost suverene države se može postići na jasno definisanim i sprovođenim principima spoljne i unutrašnje politike, njegovanjem tekovina referenduma, zakonima, sa samostalnim institucijama sposobnim da garantuju demokratiju, ljudska prava i slobode. Poštovanje slobode svih i uvažavanje različitosti u prošlosti i sadašnjosti i njihova simbioza u zajedničku vrijednost suverenu državu Crnu Goru, čuva i razvija identitet Crne Gore kao najviši domet istorijske i kulturne građanske svijesti i omogućava jedinstven otisak njenog prsta na Planeti”, naglasio je on.

Prema njegovim riječimapolitičke strukture vole da svaki uspjeh ili društveni iskorak sebi pripišu, kapitalizuju njene rezultate i ne žele da sa drugima dijele zasluge, a saveznike nastoje da marginalizuju.

“Primijetan je nedostatak dobre volje za saradnju, za toleranciju, relaksiranje političke napetosti, što je minimum uslova za napredak Crne Gore. DPS je svojom arogancijom i samodovoljnošću uticao da kod građana prevlada pasivnost, a opozicija je svojim neprijateljstvom prema vlasti uzgajala nepovjerenje i mržnju. Teško je sada izaći iz te društene patologije. Demokratska partija socijalista bi se morala odreći svoje oholosti prema svima koji im ne aplaudiraju, a druge građanske partije, pokrete, grupe, nevladine organizacije i institucije sa prepoznatljivom naporom za crnogorski prosperitet, treba da doživljava kao partnere na istim društvenim poslovima, a ne kao rivale koji mogu ugroziti njen politički monopol. Ideološki i rekao bih mentalno različite partije opozicije su se zakovale fatalističkim odlukama da će radije kolaborirati sa crnim đavolom nego sa DPS, pa teško će svoje monologe advokata poraženih pretvori u politički dijalog”, rekao je Maeko Špadijer.

Prema njegovim riječima intelektualni rad, sloboda mišljenja i govora je institucija, u prvom redu moralna, koju treba poštovati. O njihovom radu i djelovanju takođe sudi javnost i određuje njihov društveni ugled. Intelektualce, napominje on, ne treba držati je kao partijsku ikebanu, njima manipulisati i iskušavati im lojalnost, niti od njih stvarati medijskog kviska ili partijske komesare.

“Vlast ne poklanja dovoljno pažnje institucijama obrazovanja, nauke i kulture u kojima je najveći broj intelektualaca. Ona distribuira sredstva prema ustaljenjoj praksi i postavlja miljenike za čelne pozicije, ali ne stimuliše modernizaciju ovih ustanova kao organskih nosilaca identiteta. Iz državne kase daju se apanaže i nacionalne penzije velikom broju nagrađivanih umjetnika i naučnih radnika, pa mnogi procjenjuju da je ćutanje najbolja odbrana privilegija i da je borba za kritičku društvenu misao i za suverenu Crnu Goru završena sticanjem statusne i materijalne udobnosti. Nedostaju stalni kritički vrijednosni sudovi o djelima i ljudima. U tom smislu neophodna je dinamičnija aktivnost Univerziteta i CANU. Da bi naša Akademija postala intelektualni uzor i aktivno participirala u stvaranju modernog identiteta Crne Gore biće potrebno da se distancira od grehova prošlosti, a ne da bude „strateški partner Vlade” koji troši pare na gomila tomove o kompetetivnosti, koji nikome ne koriste, i supstituiše naučne institute, posebno leksikografski i lingvistički…”, istakao je Špadijer.

Prema njegovim riječima vlast mora gajiti povjerenje u ljude i institucije i imati svijest da sva pamet nije u partijskim forumima i da niko nema monopol na patriotizam.

“Energija se troši na neprijateljstvo, a građanski aktivizam postaje marginalan. Primjeri filantropije koji se godinama nagrađuju „Iskrom” morali bi svakog građanina Crne Gore učiniti ponosnim što živi u društvu sa takvim ljudima, a tako ih malo ističemo, kao da se stidimo svoga sebičluka. Naš nevladin sektor postao je dinamičan i važan faktor na crnogorskoj društvenoj sceni. Nakupilo se dosta mladih obrazovanih ljudi koji su se izvještili u analizi problema, imaju moderne ideje, evropsku retoriku i internacionalne veze. Bez obzira što neke od njih nastoje da se profiliraju kao politički činioci i što prikazuju svoj rad kao jedinu savjest društva, oni igraju važnu ulogu u demokratizaciji društva i vlast bi morala da ih više uvažava, sarađuje sa njima, ohrabruje njihovu strast u kritici društvenih anomalija i čini ih odgovornim za društveni napredak. Ima nas tako malo, imamo tako lijepu državu, samo da umijemo biti složni, imali bismo sve što je potrebno za sreću i svijet bi nas po tome poznavao”, kazao je Špadijer.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
flamantes
Gost
flamantes

To je jedna bagra

Kakistokratis
Gost
Kakistokratis

Joj što volem kad počnu da čupaju ljude iz naftaljin.

gost
Gost
gost

Srba Da nije SPC Crna gora već bi odavno nestala, SPC cuva Crnu goru od ostalih koji imaju pretenzije prema Crnoj Gori, jer Crna Gora je banana drzava manja od Novog Beograda sada ima oko 550000 stanovnika za pedeset godina imace 50.000 stanovnika, ako se ovaj trend odseljavanja i umiranja nastavi , to su prognoze demografa crna statistika za Crnu… Više »

flamantes
Gost
flamantes

Pa SPC nikad nije čuvala Crnu Goru, naprotiv čini sve da je uništi i da Crnogoraca nestane, pa makar ih i fizički istrijebili, kao 1918.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

SPC nije jatak, već inspirator i pokretač svega anticrnogorskog, jedina snaga koja razbijene velikosrpske ostatke još drži na okupu, kako- tako. Ne mislite valjda da se sva ova histerija temelji na “snazi” DF i sličnih? Tamo nema ničeg, tamo su beznačajne političke ličnosti koje se karizmom ne mogu pohvaliti ni u krugu uže familije. Risto je spiritus movens svega usmjerenog… Više »

Marko K.
Gost
Marko K.

@Ko 2006

Tacno je da se Bokelji nikad nijesu suštinski uklopili u društveno-kulturni ambijent Crne Gore. Propast Boke pocinje od 8. aprila 1945. kada je nelegitimno pripojena Crnoj Gori protiv vecinske volje Bokelja.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

A što, kome bi se to htio pripojiti? Kad ti već u CG nije dobro. Reci nam da znamo, da ne nagađamo 😎

Stjepan-KO
Gost
Stjepan-KO

Hrvatskoj, jer smo po kulturnom nasleđu uvijek tamo i pripadali.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ti si Hrvat koliko ja Maor. Loš pokušaj, ristogorac 👎Znam ja s kim bi ti… Nego malo pokušavaš huškati Crnogorce na Hrvate.

Crnogorac CCCC
Gost
Crnogorac CCCC

Ti nisi maor ali jesi Srbin islamske vjere

Boka nezavisna
Gost
Boka nezavisna

Samostala i nezavisna Boka, bez tegova katunskih oko vrata!

flamantes
Gost
flamantes

Nikad nikakvoj Hrvatskoj nijeste priopadali ni politički ni kulturno ni etnički

Klajn
Gost
Klajn

Moje pravo na proslost je pravo da se sjecam da mi je djed bio Srbin, i pradjed. Otac Crnogorac jer su mu ovakvi komunisticki funkcioneri isprali mozak. A posto mi g. Spadijer daje i pravo na buducnost, moja ce djeca znati da su Srbi!

SlovenskaSparta
Gost
SlovenskaSparta

Klajn, tvoj otac je znao što je jer je sudio po srcu i po svom osjećaju za etnikum, pa sve da nije bio školovan. U stvari, mi što smo se školovali učeni smo naopako. Da te utješim, moj đed se pisao 1914. kao Crnogorac (imam dokumenat), otac takođe, ja već cijelih sedamdeset…

Srbin Bar
Gost
Srbin Bar

#SlovenskaSparta Nisi ti Crnogorac.. Ti si falsifikator i lazov.. Ajd na spavanje!

Klajn
Gost
Klajn

Sedamdeset? Pa, to je ta generacija mog oca i Marka Spadijera. Naprotiv, moj otac jeste skolovan, ali indoktriniran. I nije sudio po srcu nego po nametnutoj dogmi. Majka i otac su mu krisom slavili sve vjerske praznike, i TO je bilo po srcu, nista od toga nisu imali. Ajasno je da je crkva bila i ostala trn u oku komunistima… Više »

Stjepan-KO
Gost
Stjepan-KO

1914 u Boki su živjeli samo Hrvati i Srbi a mislimda ni u ostalim djelovima stare CG se nije izjašnjavalo kao Crnogorac.Crnogorac je nešto kao Dalmatinac-poseban ali ipak dio šireg korpusa.

Decak Iz Vode
Gost
Decak Iz Vode

Vecina ovih sto su protiv ove izjave nisu procitali ni trecinu teksta no su odma nasrnuli na komentare. Kad bi mogli zabranili bi da se prica ovako. Sva istina sto nije u korist spc se automatski smatra nekom izdajom. Iste su ‘principe’ koristili nacisti. Kad god postoji ideologija koja cini sve da unisti postojanje drugog naroda, njegove kulture i istorije… Više »

Ko 2006
Gost
Ko 2006

Dobro “bokelju” koje si genetike i koliko vas ima takvijeh u Boki. Ja znam da oko mene u susjestvu a tako je sirom Boke Kotorske u 90 posto slucajeva stanovnistva je iz katunske i drugih nahija Crne Gore. E sad tacno je da je za vrijeme Mletacke republike pa i vremena Austrougara stanovnistvo pretezno bilo rimo katolicke vjere. No naravno… Više »

Zoran
Gost
Zoran

Slažem se sa gospodinom spadijerom.

Beograd Zoran
Gost
Beograd Zoran

Drva se slažu, nepismeni Zoki!

Pravnik
Gost
Pravnik

Molim Vas da mi objavite 2 ranija moja komentara!

Ivan
Gost
Ivan

Nesrećni Marko Špadijer. Mora da je strašno teško biti u tom stanju u kojem se on nalazi…

Fred
Gost
Fred

Tebi je mnogo teze sa takvim stavovima.

Đoko
Gost
Đoko

Zašto mi brišete komentare.. Ne odgovaraju vam moji komentari jer su istiniti.. Ovaj dok je kulapio pod komunistima nije mu smetala Rusija.. Sad mu smeta…

Bokelj
Gost
Bokelj

Boka Kotorska treba da preispita odluku o ujedinjenju sa Crnom Gorom. Jednostavno nismo isti narod sa crnogorcima.

Fred
Gost
Fred

Kakve veze ima sto nijesmo isto narod! Sto nijeste preispitivali odnose sa Austrijom. Nijeste glavu dizali. Ratovali ste na strani Austrije protiv Srbije kojoj danas sluzite. Samo vi sluzite sluge slugine.

Đoko
Gost
Đoko

Izjasni se više., ko ste…

Pravnik
Gost
Pravnik

Potpisujem sve što je G-din Špadijer izjavio! A sve što je izjavio je istina. Ne treba mnogo pa vidjeti rad Rista Radovića. Sve protiv CG. Sve negirajući, glorifišući panslovenstvo, gubernijstvo prema Rusiji, velikosrpstvo, pa i četništvo. Takva crkva djeluje protiv države CG i njenih interesa. Nadam se da će sledeća 2019. godina biti jako važna, jer će stupiti na snagu… Više »

Ko 2006
Gost
Ko 2006

Gospodine Spadijeru svaka ti je sveta. Dje su vam kolige iz istoriskog instituta Crne Gore i Crnogorske Akademije nauka. Zasto oni cute o situaciji u Crnoj Gori i rabotama srpske crkve koja radi sve na potiranju crnogorskog indentiteta crnogoraca.

Drusici
Gost
Drusici

Zastida i sram ne zabilezeni u istoriji covjecanstva,da jedan narod negira sam svoje postojanstvo i Srbstvo

Oktagon
Gost
Oktagon

more marš

Skolji100
Gost
Skolji100

Stari neces dozivjet ono sto sanjas….

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Kunem vam se da me dusa boli sto postoje moja postbljena braca koji mrze svoju drzavu. To sto su se posrbili to bi im oprostio al sto mrze ne mogu. Budi brate Srbin niko ti ne brani ali je sizofreno voljeti tudju drzavu vise od svoje iz koje ti pri tome niko nije ni porijeklom. Crnogorci u Argentini ocuvase scoje… Više »

Pravnik
Gost
Pravnik

Potpisujem ovaj tvoj komentar! Sve crkve i manastiri izgradjeni DO 1918. trebaju OBAVEZNO upisati kao vlasništvo države CG, stim da pravo raspolaganja mogu imati i SPC i CPC. Crkve i manastiri koje je izgradila SPC trebaju ostati u njihovo vlasništvo, stoga imaju i eksluzivno pravo da raspolažu tom imovinom! CPC kada bude dobila autokefalnost od Vaseljenskog Patrijarha IMAĆE apsolutno pravo… Više »

SlovenskaSparta
Gost
SlovenskaSparta

Pravnik, po kojem pravu “daješ” stare crnogorske crkve Srbima? Neće to tako ići!

Đoko
Gost
Đoko

Vi pomontegrisani crnogorci mrzite i negirate sve živo, čak i sebe jer ste toliko ogrezli u lažima da ste se pogubili pa više ne znate što je istina a što laž…

E viva
Gost
E viva

@KraljevicCmarko Sacuvali su ovi u Ardjentini i pravoslavnu vjeru, u pravu si ti moj Cmarisa.

Serdar_mne
Gost
Serdar_mne

@KraljevicCmarko Sacuvali su ovi u Ardjentini i pravoslavnu vjeru, u pravu si ti moj Cmarisa.

Ja licno
Gost
Ja licno

Skupi ljekovi aa stari,pa mora nesto da se mlatne s vremena na vrijeme? Strasan steucnjak za maglu i prasinu. Da mu se mladom bilo dokopat Beograda ne bi Cetinje ni na razglednicu gledao

Grahovo
Gost
Grahovo

Ziva istina. Svakanti je sveta.

lajavi krelac
Gost
lajavi krelac

Ko ne zna , pomislio bi da ste vi Srbiju okupirali , a ne mi vas , pa sad toliko žalite za njom da nema dana da je ne spomenete …

Stari
Gost
Stari

Zaboravices brzo SPC vjeruj i brze no sto si se nada.Zivi bili pa vidjeli

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Ristogorci, ako ne budete dobri doći će Papa i sve vas pokatoličiti!

Serdar Janko
Gost
Serdar Janko

Gospodine zanimljivog prezimena eno vam Djeljosaj drzi bukvicu pa prozbori koju za njega ako ti basta Lol

Slavko
Gost
Slavko

G. Spadijeru znam neke Spadijere koji mi ne dolaze po srodstvu ama bas nista i koji nazalost nijesu medju nama a kojih se sjecam sa osobitim postovanjem, a bojim se da vi kako ste krenuli necete uspjeti da zavrijedite ovakvo postovanje niti kod vasih najblizih niti kod nas obicnih gradjana. Pisite nesto sto ce svi gradjani da citaju ne nesto… Više »

Magnifiko
Gost
Magnifiko

Iz koje je ovaj “nacionalista” nedodjije dosao? Ko je ovaj? Koje je ovaj nacionalnosti sto nam prodaje m… za bubrege?!

REPUBLIKA SRBSK
Gost
REPUBLIKA SRBSK

Samo pljujte po Srbiji i crkvi nece dugo vremena proci kad te iste budete molili za pomoc ! Zivi bili pa vidjeli.

Murga
Gost
Murga

Marko Špadijer je ispričao neke nebuloze,i vec kad je ispričao ovoliko trebao je da nam objasni dosta toga iz svog govora koji sam procitao u ovolikom tekstu,prica prazno,za one koji ne znaju a on eto zna treba da kaze da mi koji živimo u zabludi kako je spc zaposjela crkve i manastire u cg,ko je i kad sagradio manastire i… Više »

Prc CG
Gost
Prc CG

Cdm o čemu se radi ni na jedan od komentara nisam glasao ali pri pokušaju dobijam obavjestenje da sam već to pravo iskoristio…je li moguće da se i sa time bavite?????

Cdm
Gost
Cdm

Naravno da se time bave

asnusmne
Gost
asnusmne

a miras polako ali sigurno skuplja pare on to dobro zna ima iskustva zato ga i raspopise a vi kao svi za njim kao slepci

Budimo realni
Gost
Budimo realni

MCP je jedino sto je ostalo u CG da bastini vrijednosti predaka i tradiciju, jednom rijecju obraz.

nenad mne
Gost
nenad mne

Znači za tebe je vrijednost i tradicija da se pripoji Srbistanu i da se ne zove Crna Gora ?!Pa pročitaj prije no pošalješ!

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Okle ti taj zakljucak Nostradamuse u pokusaju? ! Crna Gora je jedna od starijih drzava na ovim prostorima i ako je neko za njenu nezavisnost to sam ja. Nazalost ona danas nije nezavisna i to vidi ko gram mozga ima.

Srpska CG
Gost
Srpska CG

Blizi li se ovo kraj falsifikatima?

Rade Hn
Gost
Rade Hn

Nije mi jasno sto treba jednom osamdesetogodisnjaku da siri mrznju i produbljuje podjele u CG.

Tomos
Gost
Tomos

Mala penzija a veliki kompmeksi

asnusmne
Gost
asnusmne

da ako mu miras da koju crkavicu na penziju

veki
Gost
veki

dalobu rasta, CRNE GORE NEMA, bankrot MNE pa s uvlakačima protiv vjere i crkve

nenad mne
Gost
nenad mne

A u kojoj rupi ti obitavaš? Da nijesi u Srb đe je plata manja?

Srbijanac
Gost
Srbijanac

Crnoj Gori je trebalo 15 godina da poveća plate za 150 evra, a Srbiji su trebale 3 godine da poveća plate za 100 evra.

Srpska CG
Gost
Srpska CG

Realno, crkva bastini vrijednosti CG, dok ih vlast pokusava falsifikovati.

Mesar mickey
Gost
Mesar mickey

Jeste, tacno tako! Da nema srbije milo nebi ni postojao u politici… ko vas jos slusa sto pricate, zar ti treba da mi pricas istoriju. Ponasas se kao da sam ja nepismen i ne znam sto je cg i ko sam. Shvatam muslimane, njima odgovara sve samo da nije srbija, ali pravoslavce u cg, nijesu mi jasni….

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Moj mesare komunizam je ostavio katastrofalne poslijedice na narod. Veliki broj ljudi slijepo vjeruje vlasti i da im sjutra kazu da su Kinezi oni bi povjerovali.

SNSD
Gost
SNSD

Evropski put Crne Gore>Gvozdenovic placa skolovanje djeci 400,000 eura a on i zena su zaradili 300,000 u zadnjih 15 godina.
Izgleda nestaje para i ideja (novi kredit od 250 miliona, autoput puno skuplji nego sto je receno), pa se sad ide na stare i oprobane metode skretanja paznje.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Svi “srbi” u Crnoj Gori su na nogama. I nikad ne pišu o temi. Samo propaganda, pokušaj diskreditacije i mržnja prema svemu crnogorskom. Ima li što jadnije i odvratnije od neistina i manipulacija koje pišu o svojoj državi. Od Crnogoraca imate samo iskreno žaljenje i prezir.

REPUBLIKA SRBSK
Gost
REPUBLIKA SRBSK

A jadan ko prica o vama AMA BAS NIKO jedino vi ispirate usta na dnevnom nivou sa Srbijom

more mrs
Gost
more mrs

kakav glupak je ovaj matori raspad

delija
Gost
delija

100 godina niko nista ne pominje,odjednom srbi su demoni? e moj narode,za 50 godina ces o ovoj”svoj na svome” pricati sa sramotom kao o 1918 godini

Zvuk koji dolaz
Gost
Zvuk koji dolaz

Sad ce tajna sluzba da zakuva pod izgovorom PATRIOTIZAM tako sto ce da nadju jedno sto kila tnt neke mape municiju puske i pistolje i slike od ovog ili onog zivi bili pa vidjeli cim zagusti u drzavi kuvar ima recept za kolace zivi bili pa vidjeli

Skyfall
Gost
Skyfall

Bozic dva badnjaka

Mislim
Gost
Mislim

Ocete pa ocete da se zarati. Pi huskaci mrznje. Ne treba rat nikome greota ova djeca da stradaju radi biznisa nemoralnih pojedinaca. Ako ovako nastavite nece ni po godine proci evo nam ga u dvoristu. Dozovite se pameti u ratu svi gube nema dobitnika.

Dijaspora
Gost
Dijaspora

Veliki broj istih osoba svakodnevno odje komentarise i iznose neke gluposti koje pojma nemaju sa temom. U redu je da se ne slazu sta kaze ovaj covjek ali nit jednu cinjenicu ne iznose nit jedan dokaz da je to suprotno odnosno ne tacno , i sta im preostaje ko kakav čopor pasa laju … Bilo koja da je tema ,krene… Više »

Milan vukovic💔
Gost
Milan vukovic💔

Pijem sokić sa devojkom na slamčicu. 😂😂😂😂😂😂👍

Srpska Boka
Gost
Srpska Boka

Idete iz poraza u porez. Falsifikati na aparatima.

1918
Gost
1918

Zasto se Krsto Popovic pisao kao Srbin? I trobojka zelenasa, cista trobojka, da ne zaboravim.

Dejo ferrara💔
Gost
Dejo ferrara💔

Ranka reci mi samo da znam jesi li u bolonju uzimam 400 mg soliana za mjesec dana bi trebalo 300 mg soliana. Vraću mi se ćelije. 👍

1918
Gost
1918

Cirgilica, falsifikovani srpski jezik, nvo cpc, neuspio pokusaj pravljenja crkve od bivsih popova.

1918
Gost
1918

Kad cete se vi dukljani pomiriti da se istina ne moze zaustaviti?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Dnevna doza antisrpstva na CDM-u, sve kako bi se zaboravila pljačka i zaduživanje države.

Servius Tullius
Gost
Servius Tullius

Ajmo svi da kažemo da smo Crnogorci i odreknemo se Srpstva, da vidimo šta će onda da mlate?!

Esme
Gost
Esme

Sladak je cica..dali mu sendvic..sta ce on ..da izvinu penzioneri..i to su ljudi..:-):-)

Ibro Dirka
Gost
Ibro Dirka

Veoma mi je drago što sto me je poslušao CDM. Svaki dan minimalno objavljivati ovakve tekstove i komentare istaknutih članova naše policijsko-intelektualne agenture. O jadu nam rade, na sve su spremni, organizovani su. Pojačati rad špijuna na terenu, to je izuzetno važno kao i ovaj tekst….

Servius Tullius
Gost
Servius Tullius

A dje je “Šok” Radojičić? ??? Hahahahah

Region
Gost
Region

“dugogodišbji generalni sekretar matice” ima stav haha. 99% Crnogoraca prvi put čuju za tebe, ali ti treba dati prostora jer imaš “stav”

hokus pokus
Gost
hokus pokus

uz mila vuka i lisica fuka

Novosadjanin
Gost
Novosadjanin

I ko ono rece u cg kao u ndh? Isto ovako se pisalo i u nemacki rezimskim medijima za jevreje. A onda su trcali u ss divizije da to sprovedu u delo. Isti ono koji su to radili onda navijaju i danas.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Novosadjanin

Špadijer je tipično crnogorsko prezime, koje je prilično rijetko i u Crnoj Gori.
No, Špadijera ima i po Srbiji.
Šta oni rade tamo ?
Jesu li oni familija ovomu Marku ???

Max Dr Luburić
Gost
Max Dr Luburić

@R.Srpska,
Imaš li hrabrosti i pameti da prihvatiš prijedlog?

E viva
Gost
E viva

@R. Srpska: Karadzic Radovan.

Serdar Krsto
Gost
Serdar Krsto

Misliš na SPC?
Oni su kopija nacionalsocijalista

Srbijanac
Gost
Srbijanac

Tokom Drugog svetskog rata je, od svih crkava u Jugoslaviji, najviše stradala SPC, tako da ne mlati!

Tomos
Gost
Tomos

Jedini ko se bori za Ćirilicu, jedini ko se suprotstavio micanju Krsta sa Sat Kule, jedini ko brani Pravoslavlje je kažu “jatak”, da za one druge koji doživljavaju Pravoslavlje kao višak u Crnoj Gori…Ali kao ne smeta njima Pravoslavlje i Krst već SPC, da bi dobili podršku od naivnog dijela Pravoslavaca, pa zašto ste skidali Krst sa Sat Kule kada… Više »

Veliki Blek
Gost
Veliki Blek

Aooooo…vjerovatno je i zavjera popova sto ovi ovamo pokrase sve zivo.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Slažem se gospodine Špadijer, ista situacija je i kod nas u BiH.

Max Dr Luburić
Gost
Max Dr Luburić

@R.Srpska,
Može pitanje, ali da daš konkretan odgovor?

E viva
Gost
E viva

Karadzic Radovan.

Arg
Gost
Arg

Svaka cast gospodine Spadijeru.Potpuno razotkrivene namjere susjeda i njihovih popova koji su nas okupirali.

Region
Gost
Region

Pohvala za NIK, obično stave Nikšić, Berane, Branko nešto što bi asociralo da Pravoslavni Crnogorci napadaju SPC

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

To je kolega “Argo supa po komentaru”, pa mu ode slučajno napola! Mene se to često desi.

Arg
Gost
Arg

Znamo dobro da si ti raspolucen na dvije licnosti.Nauka je napredovala,pravac kod doktora.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

I ja isto raspolutim supu na pola pa mi traje dva dana!

Srbijanac
Gost
Srbijanac

Zamislite da se u nekoj državi koja se zove “građanska” ovako brutalno napada jedina kanonska i legalna crkva!

Montenegrin
Gost
Montenegrin

Toliko se napada da se ubise od para,a nema objekta kojeg su legalno izgradili

Piva Crnogorska
Gost
Piva Crnogorska

Tacno tako , crkva srba MCP je glavni jatak svakog napada na Crnu Goru , gora nam je crkva susjednog srpskog naroda nego vojni napadi srbina Ome pase Latasa , makar smo znali sto nas ceka , a srpski popovi sasjeli u nase crkve pa izpodmukla ruse drzavu i posrbljavanjem zatiru ime Crnogorsko .

Srbijanac
Gost
Srbijanac

99% sveštenika MCP su iz Crne Gore… Tvoj etnofiletizam je jeres!

Aprc
Gost
Aprc

Jesi li ti od ovih Šiškovih Vukovića, što se računaju najgori u Pivi?

Pipun od spuz
Gost
Pipun od spuz

Bio komunista ili republikanac ili meksikanac – sto se tice srbijanske crkve sve je u pravu i daleko im kuca …..

Velika
Gost
Velika

Svaku vasu rujec potpisujemOdlican tekst, prava analiza naseg drustva .Plasim se samo da smo zakasnili za neke stvari jer vladajuca elita deset godina nije uradila nista da ojaca institucije ,nas identitet a u medjuvremenu drugi su radili protiv Crne Gore.Sada treba mnogo,mnogo mudrosti da se izvucemo iz ove nezavidne situaacije.

Rajan 07
Gost
Rajan 07

Odlican tekst za dalje podjele !!!… Samo naprijed.

abs
Gost
abs

NIKAD VISE 1918 GODINA ZA PRAVO CAST I SLOBODU CRNE GORE

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ abs

Nikad više 1918. godina ??
Slažem se u potpunosti.

No zašto neko od vas ne stavi i nikad više 1945. godina.

Jeremija
Gost
Jeremija

Srpska crkva treba pod hitno da preseli Njegosa u Srbiju imaju crno gorci skender komitu pa neka slave njega

Bezimeno
Gost
Bezimeno

To bi mu prvi put bio da se nadje u Srbiju. Veliki putnik,ali nikad kod vas

Tomos
Gost
Tomos

Da, jer je bila okupirana, sada nije. Ali sada kada “si” dozvolio je Njegoš u CG genocidan, i ne može dobiti jedan dan kao praznik u CG jer “manjine” u Vladu to ne daju. Pa ti vidi gdje je bezbedniji…

Zvuk koji dolaz
Gost
Zvuk koji dolaz

On je SRBIN sto bi isao kod sebe kad zivi u drzavi Nemanjica ps.oni su iz Podgorice

DUKLJANAC
Gost
DUKLJANAC

Zenit cu se i ja ove zime nek se cuje sve do vode Drine Tiho Orlic jedva cekam Thompsonov koncert u Podgorici neka pukne srbija na dva dijela kad zapjeva CRNA GORA CIJELA

gaeta
Gost
gaeta

Đe CDM nalazi ove “stručnjake” koje ni najbliži ne prihvataju ?

Aprc
Gost
Aprc

Jeftini, ka Djonović i kompanija!

MNE_01
Gost
MNE_01

Svi okupatori su smijesni naspram ovih Srba sto mrze CG.Okupatori su bar znali da nisu na svoju zemlju,a Srbi em sto nisu na svoju zemlju em sto oce sve da nas ubijede u suprotno.
E da je srece da Crnogoraca nije bilo na Mojkovac,mozda mi danas u Cg ne bi imali ovakvih problema.

Region
Gost
Region

Da, okupator gdje sva država mora 20g da objašnjava da smo bili okupirani, i još koj se ne vjeruje

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

MNE_01, Za Mojkovac nijesi u pravu. Srbi su toliko brzo bježali da nije bilo šanse da ih Austrijanci stignu. Da ima sportska disciplina “bježanija”, Srbi bi bili svjtski prvaci u svim disciplinama: bježanje jer je neprijatelj brojniji (1914-a), bježanje jer si proda imovinu komšiji (Kosovo), bježanje kad zamutiš (Hrvatska)…

Srbijanac
Gost
Srbijanac

Hahahahaha… E Stara, 1914. nije bilo nikakvog bežanja.Tada je srpska vojska izvojevala prvu savezničku pobedu u Prvom svetskom ratu(Cerska bitka).

Servius Tullius
Gost
Servius Tullius

Stara toliko si bezobrazan i maliciozan da je to više preraslo u sovinizam. Istorijsko znanje ti je nikakvo, a izvori katastrofa. Odlična podloga za nacional sovinista. Ako nisi bot, svaka ti čast koliko si lud.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha, svi prazne priče. Niko da napiše da konkretno nešto nije istina. Moguće da istorijske činjenice neko doživljava kao bezobrazluk ali nijesam maliciozan. I dolje Srbijancu da napišem. Tačno je da ste na Ceru i Kolubari pobijedili. A onda ste pobjegli u Grčku i tamo bili 4 godine, do septembra 1918-e.

Pantelija
Gost
Pantelija

Ima sportska disciplina za tebe Stara… Svaki put, kad te prikopčaju na blesimetar, pukne!

Ivanović iz Pod
Gost
Ivanović iz Pod

Bog te kleo pogani dušmanu svakoga mirnoga čojeka Crne Gore.

Mark
Gost
Mark

SPC van iz Crne Gore

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

DUHOVNI ZLOCINAC CRNOGORSKOG NARODA SPC

anoniman
Gost
anoniman

na portalu cdm nema o drugim temama da se pise nego samo srbija spc gusle nosnja itd a o zivotnim temama gradjana crne gore i o socijalnom problelemu ni rijeci sramota

LSCG
Gost
LSCG

Komunista , danas vjernik CPC, ali je isto ostao komunista

Vale
Gost
Vale

Nije ovaj ni komunista ni vjernik ovaj je spijun vlasti sjutra bi bio Srbin samo da je uz vlast. Tipican izdanak onoga najgoreg crnogorskog izroda.

Evivač
Gost
Evivač

Ču vjernik nevladine organizacije? Naprimjer, vjernik Sigurne ženske kuće!

Terra nova
Gost
Terra nova

Gospodine Špadijer problem je u tome sto se srbi ne bore za vlast da bi unaprijedili evropski put Crne Goe, nego se bore za vlast da bi nas vratili 100 godina unazad. Nije problem sto je neko srbin ili crnogorac problem je sto kad bi dosli na vlast koji ce put izabrati. Kad bih znao da ce srbi bolje voditi… Više »

MiLo
Gost
MiLo

Dadoh vam plus samo zato sto ste blizu istine a ona je da svi zajrdno pocev od SPC , nevladinih organizacija ,kvazi naucnika ,vlasti kao i opozicije zive na grbaci ojadjenog naroda. Svi ti isti nam pricaju price i nista ne rade na opstu korist nego samo da njima bude dobro.

Tomos
Gost
Tomos

Zar “Nikada više 1918” nije vraćanje tačno 100g unazad

Herpes@
Gost
Herpes@

Dje nadjoste samo ovog stručnog stručnjaka za trubače i knjige.

Sliskovic
Gost
Sliskovic

Ja ovo pricam sto g Spadijer govori od 90 tih SPC je sa Amfilohijem najveci neprijatelj crnrohorskog naroda

MiLo
Gost
MiLo

SPC i Amfilohije su najveci prijatelj vlasti!

Gost
Gost
Gost

“Vojska monahinja…”?!?!

Toni
Gost
Toni

E ovoga mi “publiciste i književnika”. Nije ga ni cijela familija čitala, ali je eto tu da huška, jer bi ga u suprotnom znali samo u komšiluku.

Avro
Gost
Avro

Ovaj se druži s jednim kerom,samo što je ker pametan.

Leopold I
Gost
Leopold I

Hahaha. Kralju

Pipun od spuz
Gost
Pipun od spuz

Aport

Nana
Gost
Nana

Marko je odličan kad kaže kako političari sve zasluge pripisuju samo sebi’, ništa i nikog nije bilo prije njih ….”kapitalizuju …rezultate i ne žele da sa drugima dijele zasluge, a saveznike nastoje da marginalizuju.” To je učinilo da mnogi odstupe i da se scena prepusti bolesno ambicioznima i onima koji su protiv opsteg dobra.

freeMNE
Gost
freeMNE

Svaka cast na tekstu gospodine Spadijer.
Rijetko pametan i analitican covjek.
“samo da umijemo biti slozni,imali bismo sve sto je potrebno za srecu i svijet bi nas po tome poznavao”.

Prc CG
Gost
Prc CG

CDM kao i uvjek sluga rezima,i dalje sa ovakvim tekstovima i nekim kvazi istoričarima,sekretarima ko zna čega,pokušava za račun aktuelnog rezima da stvori raskol u CG.Sram vas bilo,imate li ista ljudsko u sebi,preci vam se u grobu okreću i vama i vašim nalogodavcima iz dps-a.

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Ti kad argumenata nemas onda ovako lupas. Ne moze mala Crna Gora ugroziti Srbiju ali zato moze obrnuto. Cim ti toliko dolazis odje znaci vapis za istinom. To sto te istina pogadje znaci da je u tebi crv sumnje koji ce te na kraju izjesti sto je dobro i onda ces pruhvatiti istinu posto si je vec spoznao. Taj zarazni… Više »

Novosadjanin
Gost
Novosadjanin

@cmarko ne ugrožava cg srbiju, naravno da to ne može. Nego srpsku nacionalnu manjinu u cg.

brat Srbin
Gost
brat Srbin

@Novosadjanin, Srbi u Crnoj Gori su državotvorni narod a ne nacionalna manjina!

Gulag
Gost
Gulag

Da si pročitao text znao bi da je veoma kritičan prema DPS-u, ali ti samo pročita dio o SPC pa ti zasmeta!
Eto bitno je da si prokomentarisao…

BudoMNE🇲🇪
Gost
BudoMNE🇲🇪

Hahahahaha dnevna doza srbofobije. Sad jos samo da botovi zasluze sendvic……

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Pusti tu seljacku pricu o botovima. To si vidio da u Srbiji SNS placa botove pa odma to prenisis odje. Bidi orginalan i reci neke cinjenice i fakte a ne te glupe diskvalifikacihe bez uporista

Servius Tullius
Gost
Servius Tullius

Kraljevicu u kom ti svijetu živiš? Jesi svjestan ti sta su mediji, propaganda? Jesi svjestan dokle to ide i šta su botovi zapravo? Informisi se malo VIŠE!

BudoMNE🇲🇪
Gost
BudoMNE🇲🇪

Licno poznajem dva momka. Znam gdje i za koga rade a i koga prate po drustvenim mrezama. A sto se Crne Gore ,mi smo Sjeverna Koreja u odnosu na Srbiju. A ne bi me cudilo da si i ti bot. Nacin pisanja,upotreba interpukcije te odaje. Ne moguce da si toliko NEPISMEN.

Gulag
Gost
Gulag

Zaslužio si ti ka ipojedan!

razocarang i
Gost
razocarang i

FILTRIRARTE li komentare,filtrirate.Samo TAKO,ISztINU sa strane,Propagandu MRZNE naprijed.I evo srece za ZEMLJU.

Ćotek
Gost
Ćotek

Botovima ako budu aktivni slijedi obilan doručak. Prijatno wam bilo 😻😻😻

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Evo bota ali demantuj. Pusti tu pricu vise. Dobro ti znas da u CG botova nema jer da ima gazili bi vas po ovim portalima kao sto SNS gazi gore po Srbiji. No uveo bih ja vama cetnicima malo demokrazije od vasih uzora Vucja i Putina da vidittw kako je to. Kad nemas sto reci onda botovi!!? Trt!!!

jovan-ivan
Gost
jovan-ivan

Navrijeme sve to shvatili blago nama…

Migo pismeni
Gost
Migo pismeni

Treba “na vrijeme”, Jovane-ovane!

Kriticar
Gost
Kriticar

Ovaj CDM je od sjajnog portala postao istrument vlasti za podjelu gradjana Crne Gore…pisite malo o standardu gradjana, pravima radnika kod privatnika(prijavljeni na minimalac sa projektovanom penzijom od 150€), o tome koliko djece ceka lijecenje u inostranstvu, o tome kako se vladajuca elita nenormalno obogatila, kako dobiti drzavni posao ako nemate partijsku knjizicu, kako su kriminalci postali biznismeni, kako su… Više »

Negokako
Gost
Negokako

Ne zna žena ko je kakve vjere;stotinu će promijenit vjera da učini što joj srce žudi…takvi su i ovi danasnji politicari…kratak je put od velikosrbina do veljeg crnogorca…ovaj komunjara komentarise crkvu, a do juce je iste te popove progonio…kratak je put od loseg studenta do multimilionera…u pamet se crnogorci

To kad uvati
Gost
To kad uvati

ne pušta. Mi ne primjećujemo kako polako, ali sigurno ulazimo u “paukovu mrežu” i svakim danom sve više ličimo na one koje anatemišemo – Srbe. Trenutno je na javnoj sceni sopstveno veličanje, kao što su to radili oni ranih devedesetih. Opuštite se ljudi. Ušli smo u NATO i umjesto da sve snage ustremimo na sljedeću stanicu – EU, mi se… Više »

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Kad neko nekoga svakodnevno jase punih 30 godina, obicno se zavrsi kopitom u glavu! Svaka cast Gdine Spadijeru

SASA
Gost
SASA

Duhovna sloboda za Crnu Goru bez SPC srbijanci APORT

Srbijanac
Gost
Srbijanac

Hahahahaha… Kako je tebi dobro u životu…

Sanja kustos-CT
Gost
Sanja kustos-CT

Komunista o crkvi jedino može ovako i da piše. Njegova ideologija je pobila na stotine sveštenika, držala stoku u hramovima, maltretirala vjerujući narod, tukla, zatvarala, isleđivala.Od takvih možeš očekivati samo zlo, samo progon. Komunistima je crkva najveća opasnost jer BOGA ne možeš ubiti,vjeru uništiti.

Cuca
Gost
Cuca

S Ðe je bio tada vjerni narod spc, pa komunistima odreda u Srbiji bilo ih je kolko oćeš, pa su sada kao probudili iz dubokog sna komunizma i progledali ,,pravim očima,,…?

Srbijanac
Gost
Srbijanac

Lik je BIVŠI komunista!

Marko
Gost
Marko

A što je pametnice moja Sv Maca radio,a ?

Tragikomedija
Gost
Tragikomedija

Dobar tekst, kriticki osvrt na cg.po meni vlast je najvise kriva za ovakvo stanje jer snosi najvecu odgovornost.crkva nema veze sa drustvenim zivotom i traje 1000god.kao takva.

freeMNE
Gost
freeMNE

Grijesis..”zajedno su tikve sadili”..ima crkva i te kakvog uticaja na drustveni zivot,pogotovu u maloj CG.

murko
Gost
murko

Posto i Vojvodina izgleda ima problem sa 1918, evo jedan post na tu temu, a vi samo zamenite par imena… Samozavojevace vodi ideal punog stomaka i zato se tu regrutuju najgori, jer gde stomak vlada um trpi. Samomrznja raste samo u srbiji, a zaliva se stranim parama. Daj bar neko ime borca za slobodu Vojvodine iz 1918. Evo ja cu… Više »

Djuro Cvorovic
Gost
Djuro Cvorovic

Murko,majstore bravo za komentar.Suriva istina.

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Realni gubitak uticaja svetosavske crkve desio bi kad bi ljudi shvatili da je ta ustanova otpočetka prevara.

Stevo masni
Gost
Stevo masni

NVO CPC je prevara, putujući kostimirani cirkus ima pravo da priredjuje performanse na livadama, ako vlasnik livade dozvoli, ali da se predstavljaju crkvom?!

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

SPC kostimirane maškare ali rade kao prava firma.

brat Srbin
Gost
brat Srbin

Nijesi ti Tajnovidac,

CiNick
Gost
CiNick

Srbi su nacija imigranata, koji su se, s obzirom na različito porijeklo, poput Ozija ili Amera, identifikovali sa zemljom useljenja, iako pamte svoje korijene. Opet, s obzirom da im se zemlje porijekla graniče s novom domovinom, pokušali su i dijelom uspjeli svoj novi identitet nametnut i u svoj stari zavičaj. Tome su jedino bili podložni pravoslavci koji su se ośećali… Više »

Boris
Gost
Boris

Srbi su svoji na svome i autohtoni su. Ostali su se odvajali od njih i prisvajali im jezik, običaje, kulturu, velikane itd.

SlovenskaSparta
Gost
SlovenskaSparta

Krajnje je vrijeme da shvatimo istinu da nas SPC, tuđinska crkva razara! Svaka čast, gospodine Špadijer, sve je istina što govorite.

free samples
Gost
free samples

ima li dana da na ovaj portal koi uredno pratim ne osvane po jedan huskasko sovinisticki clanak!?
Lijepo sam ja rekao da cemo se o jadu zabaviti od ovakvih textova na CDM posle sjajne price o Vucijem Dolu i velike pobjede crnogorske i hercegovacke vojske nad turskim okupatorima….mora se taj ispad novinara CDM dobro oprati kod agencije

Cuca
Gost
Cuca

Koja hercegovačka vojska???😵

Cuca
Gost
Cuca

Tačno je da su to bili ustanici iz hercegovine koji su prebjegli u CG vojsku i pod njihovu komandu se borili…

free samples
Gost
free samples

procitaj pa se javljaj nemoj napamet ovako taman ti odgovara ovaj zacudjujuce debilast smajli…..

brat Srbin
Gost
brat Srbin

Vojsci kralja Nikole koje je krenula iz Crne Gore u Hercegovinu, na Crnom kuku se pridružila hercegovačka vojska koja je pristala da udje u sastav crnogorske vojske. Kralj je potvrdio vojvodama i serdarima hercegovačkim titule, dao alaj- barjak Jovici Zirojeviću i ta združena vojska je vodila bitke i operisala po Hercegovini! Bilo je otprilike pola Crnogoraca, pola Hercegovaca! Dobro jutro!

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Reci koji sovinizam. Najlakse je tako lupati. Branimo ovo malo sto imamo od cas sto svakodnevno kudisete na sve crnogosko. No gubite pa ste bijesni.

Oktagon
Gost
Oktagon

Ovaj pamflet pun falsifikata, zlobe i mržnje prema našem bratskom srpskom narodu mogao je komotno da potpiše i Andrija Artuković.

Roro
Gost
Roro

Reče komunista.

Serdar Janko
Gost
Serdar Janko

Evo krece trovanje od rane zore…

CG1
Gost
CG1

Vi nas trujete decenijama svaki dan

Send this to a friend