Politika Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović tvrdi

SPC se ne bavi pastirskim poslom u Crnoj Gori, hoće od vjernika da stvori poklonike interesa Srbije

Glavna inspiracija za otvaranje crkvenog pitanja u Crnoj Gori je pokušaj pomirenja, a ocjene da će neko proterivti Srba iz  crnogorske Crkve su manipulacije kojima se želi zamagliti suština i vlastita odgovornost za duboku podijeljenost pravoslavnog bića u našoj zemlji,  poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, gostujući u emisiji “Živa istina” na TVCG.

Predsjednik Đukanović poručuje kako se SPC  ne bavi pastirskim poslom u Crnoj Gori, već pokušava da od vjernika stvori poklonike nacionalnih interesa države Srbije i to vrlo često radi na neprimjeren način.

Otvorena vrata svima

Komentarišući pismo Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, Đukanović navodi da ga je dobio sedmicu nakon što ga je objavila Mitropolija crnogorsko – primorska i da ga sadržaj pisma upućuje na to da je pisano u Crnoj Gori.

Predsjednik model za prevazilaženje podjela vidi u formiranju Pravoslavne crkve Crne Gore, koja će otvoriti vrata za sve vjerujuće ljude pravoslavne vjeroispovjesti, a koja će doprinijeti daljoj društvenoj koheziji Crne Gore.

“Želim da pomognem da izađemo iz ovog stanja dubokog raskola unutar pravoslavnog bića Crne Gore i iz tog projekta ni najmanje ne isključujem Mitropoliju crnogorsku – primorsku i njihovo svještenstvo i vrata su im širom otvorena da budu dio ovog rješenja, a ne da tradicionalno ostanu dio problema”, rekao je Đukanović.

Postojala je autokefalna CPC

Neupitno je da je postojala autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva, koju je osnovao tadašnji gospodar Crne Gore Ivan Crnojević, kazao je Đukanović i napominje da brojni istorijski dokumenti svjedoče o autokefalnosti CPC.

“Autokefalna pravoslavna crkva u Crnoj Gori ima svoju istoriju i tradiciju i zaista je neupitno pravo aktuelne Crne Gore da, baveći se identitetskim pitanjima i temeljeći svoju duhovnost, krene u operaciju obnove Crnogorske pravoslavne crkve”, rekao je Đukanović.

Protivnici obnove crnogorske nezavisnosti

Govoreći o protivljenju obnovi CPC, Đukanović je kazao da su postojali i veliki otpori obnovi crnogorske državnosti.

“Nijesmo ni državu obnovili za godinu dana, nećemo ni autokefalnu CPC. Potrebno je napraviti dobru strategiju i ja nemam dilemu kakav će biti ishod ove borbe. Dakle, Crna Gora će bez sumnje imati autokefalnu crkvu”, rekao je Đukanović.

Važan faktor podijeljenosti pravoslavnog stanovništva u Crnoj Gori je, kako kaže, Srpska pravoslavna crkva.

“SPC se ne bavi pastirskim poslom u Crnoj Gori, već pokušava da od vjernika stvori poklonike nacionalnih interesa države Srbije i to vrlo često radi na neprimjeren način, brutalnim rušenjem pravnog sistema države Crne Gore i mješanjem u ono što su strateška opredjeljenja državne politike Crne Gore”, rekao je Đukanović.

“Epilog ne vidim u formiranju nacionalne crkve u kojoj će sada Crnogorci protjerivati Srbe”, navodi Đukanović i podsjeća na brojne manipulacije oko crkvenog pitanja. Navodi i da nema govora o ataku na Srpsku pravoslavnu crkvu i srpske interese.

Višak tolerancije u slučajevima crkve na Rumiji i krstionice

Ističe da je država u slučajevima crkve na Rumiji i krstionice na Miholjskoj Prevlaci pokazala višak tolerancije, ali i da ubuduće neće biti tako. Pravni sistem će se, kako navodi, morati poštovati.

“Svako mora razumjeti da će biti lojalan građanin državi u kojoj živi i radi, ili će biti prestupnik. Prestupnici mogu biti i u odijelima, i u mantijama i završiće u zatvorskim uniformama, jer to je sudbina prestupnika”, poručio je Đukanović  u “Živoj istini”.

Svaki nezakoniti postupak biće, prije ili kasnije, predmet istrage ozbiljne pravne države, navodi Đukanović.

Predsjednik Crne Gore odbacio je optužbe da vlast, potenciranjem obnove autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve, provocira podjele kako bi duže vladala.

“Nije riječ o tome, riječ je da oni koji su protivnici crnogorske države i crnogorskog nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta prepoznaju da se, otvaranjem tih pitanja, sužava prostor za njihove manipulacije koje traju kroz čitavu istoriju i zato pokušavaju da podizanjem galame usmjere oštricu kritike javnosti prema onima, a kojima i sam pripadam, koji povlače odgovorne emancipatorske poteze koji će pomoći savremenoj Crnoj Gori da utvrdi svijest o vlastitom identitetu i da na taj način u punoj mjeri iskoristi kapacitete obnovljene nezavisnosti u interesu kvaliteta života ljudi koji žive na ovom prostoru”, ocijenio je Đukanović.

Evropa mora osjetiti odgovornost za svaki svoj kutak, pa i za Balkan

Predsjednik je, govoreći o putu ka EU, kazao da će u najvažnijim evropskim adresama predstaviti dostignuća Crne Gore u sedmogodišnjim pregovorima. Ponovio je da članstvo u Evropskoj uniji i evropski kvalitet života ostaje najvažniji cilj.

Takođe, Evropa mora osjetiti odgovornost za svaki svoj kutak, pa i za Balkan, poručio je Đukanović.

Dijalog sa opozicijom

Govoreći o mogućnosti za formiranje prelazne vlade uoči izbora 2020, lider DPS-a je podsjetio da opozicija nije htjela da prizna rezultat izbora u oktobru 2016, iako im je prethodila prelazna vlada, dok su i sporazumom bili obavezni da to urade.

“Sam zahtjev za ponavljanje iskustva prelazne vlade zaista ništa ne znači i ne motiviše ni na kakvu akciju ne samo mene, nego ni bilo koga drugog u vladajućoj koaliciji”, kazao je Đukanović.

Lider DPS-a je ponovio da su iz u toj partiji spremni na dijalog sa opozicijom o tome “kako oni vide rješenja nekih problema za koje smatraju da su po njih limitirajući”.

Govoreći o Danu državnosti, Đukanović je kazao da nema ništa drugo u bogatoj istoriji Crne Gore do dva Trinaesta jula, bilo bi razloga za ponos. To su datumi kojima je popločan temelj evropske Crne Gore, poručio je Đukanović.

182

avatar
1000
72
110
0
 
149
DankoNemanjaTragikomedija🎭Oprem dobroOprem dobro
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nemanja
Gost
Nemanja

Srpski popovi jos malo i ostadose bez posla u Crnoj Gori!

KraljevićČmarko
Gost
KraljevićČmarko

Ovaj Šuković i NBA mi ugrožavaju poziciju.

Iljir Meta
Gost
Iljir Meta

Mila za Patrijarha!

Mars
Gost
Mars

Za sve probleme ovog svijeta Srbiji je kriva Crna Gora.Sto nam napravise od fudbalske reprezentacije…sjasite vise zajedno sa Ristom.

dagy
Gost
dagy

A i jesi preselio u onu napucanu kucu,ako jesi molim te imas prostora i para da zapocnes malu cpc crkvicu u onoj tvojoj basti,kao ktitor postaces milo mirotočivi pa pocni da gradis i obnavljas

Pobro11
Gost
Pobro11

Poslednji bastijon veliko-srpske mašinerije u CG! Osnovana samo sjednim ciljem da zatre sve crnogorsko! Prava sloboda dolazi! Nek je vječna CG!
🇲🇪 🇲🇪 🇲🇪 🇲🇪 🇲🇪 🇲🇪 🇲🇪

Crna Gora ALE
Gost
Crna Gora ALE

Samo naprijed, treba procerati okupatore i vratiti svetinje crnogorskom narodu! Imamo jos dosta posla!

Autokef. čoban
Gost
Autokef. čoban

Ja sam pastir ovog stada od 600.000!

Bnjj
Gost
Bnjj

Milo kako da živimo sa 300e i velikom nezaposlenosti ni račune ne može čovjek poplaćat

Joo
Gost
Joo

I sta treba….Milo da ti dize platu u PRIVATNOM sektoru….pocni svoj biznis….nadji nacin….kao i u ostatku sveta….a ne ceo zivot cekas nekog Mila da ti resi zivotne probleme……..

Sat od1.350.000
Gost
Sat od1.350.000

Kako je Milo sam se mučio, sa Biroa za premijera, sam rješava svoje probleme!

Bez njega
Gost
Bez njega

Nisam ni cito njegovu izjavu i kazem pustite crkve,pustite koje crnogorac a ko srbin dok vi se svadjate on zivi i vlada,. Zivite i radite i uzivaj te u zivotu….

Na minimalcu222
Gost
Na minimalcu222

Pušti bogove i popove,no nam reci kako da ti platimo poreze na kuće,pošto si nam i ovo malo gostiju rasćero s tvojim famoznim idejama,Ai vi super novinari pišite malo o primorju,uspješnoj sezoni bez gostiju,više ste dogrdili sa popovima i ne turajte kumim vas više onog stručnjaka radulovića da nam priča kako je sve još bolje od boljeg.

Joo
Gost
Joo

sta jos hoces….da ti drzava licno za ruku dovede turiste u kucu…..koliko ih prijavljujes….koliko poreza platis a koliko sakrijes……svi vi sto najvise kmecite na drzavu najmanje dajete a najvise trazite…….

Slavko
Gost
Slavko

Imamo najnizi standard u Evropi, najvecu stopu kriminala i najduzu vlast. Crna Gora u istoriji nije nikad bila tuzna i opljackana koliko je danas.

Joo
Gost
Joo

najnizi standard ima tvoj Srbistan……

Slavko
Gost
Slavko

Ja sam Crnogorac, a ti ko zna sta si…

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Preletac

Khal Drogo
Gost
Khal Drogo

Ударила поган на СПЦ, па то ти је. Није им први пута. Жуља их, смета. Што ли? А и реално, шта онога ко није вјерник СПЦ брига како ће се и да ли ће се бавити “пастирским послом”. Е сад, претпостављам да православни хришћани у Црној Гори знају која је њихова црква. Ако узурпирате власт, подоста захваљујући чињеници да имате… Više »

Zvizdan
Gost
Zvizdan

Ne bi nikoga ovdje bilo briga sta radi spc ,da to ne radi u CRNOJ GORI
Veci su politicari od svih,svudje ih ima,voljeli bi da se oni pitaju za sve

Pisac
Gost
Pisac

[email protected]
Vidim da tebi činjenica ništa ne predstavljaju u životu. Ti baš uzivas u nacionalnim bajkama.

Miki
Gost
Miki

Ako je sroska crkva nelegano se osamostalila a vaseljenski patrijah bacio anatemu na srbiju i raspa se srbija tada u sto komada zar ne moze.o i mi da vratimo sto je bilo nase

Joo
Gost
Joo

miki….srbijancima je najteze vratiti oteto……

kachawendica
Gost
kachawendica

istina

Lino
Gost
Lino

Ne moze biti srpska crkva u Crnoj Gori ili Makedoniji, kad nije ni u Ruminiji ni u Bugarskoj ni u Grckoj. U svakoj dominantno pravoslavnoj zemlji mora biti crkva na nivo te drzave, a ne neke druge. Takodje SPC iako je je mirna napr. u Hrvatskoj, u CG pravi poseban haos i mijesa se u politiku.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Lino, ideš li na Liturgije?

Vaše ime
Gost
Vaše ime

Pravoslavni vjernici u CG, nemaju u koju crkvu poć nako u crkve SPC, tako da se ima utisak da su svi Srbi, što nije tačno. Kad se obnovi autokefalnost CPC vidjećete koliko vjernika će ostat u SPC.!

Zeta
Gost
Zeta

A imaš kod Miraša, kako nemaš. A vjernike ostavi na miru.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Vaše ime, CPC ima nekoliko crkvi u kojima ,,služi Liturgiju”. Zašto ne idete u te crkve?

Bronko Cuker
Gost
Bronko Cuker

Osmjeh ga odaje.

Da je vjecna!
Gost
Da je vjecna!

Vratili smo jezik, drzavu I naciju, jos samo crkva! Naprijed Milo, da je vjecna Crna Gora!

Tarabos
Gost
Tarabos

Naravno! Osmanlije su otisle davno, otici ce i moderne osmanlije.

Kojot
Gost
Kojot

A Milo novi partijarh CPC. Još jedino to nije bio

Beli Orao
Gost
Beli Orao

I Pedjica Bošković jedino još “mitropolit” nije bio!

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Ne brini za to, kojotiću, naći ćemo i odlučiti ko će da bude naš patrijarh. Neće nam ga iz Beograda slati.

Bnjj
Gost
Bnjj

Sa novim stanovnicima Filipincima koji rade za 300e i imaju obezbijeđen kolektivni smještaj u 3 obroka uz mogućnost da za sezonu od 3 mjeseca zarade i od 800do 1200e ako budu radili 16 sati mada je bliža ova donja cifra od 800e

Floyd
Gost
Floyd

Kakvo pomracenje svijesti. A sta ste vratili jadnici. Unizili ste sve vrijednosti: duhovne, moralne, kulturne…

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Koji si sad ti, flojd, jesi li onaj grebator sa fićom ?

Janko
Gost
Janko

Kada je jezuk uzet bio

Send this to a friend