Politika Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović tvrdi

SPC se ne bavi pastirskim poslom u Crnoj Gori, hoće od vjernika da stvori poklonike interesa Srbije

Glavna inspiracija za otvaranje crkvenog pitanja u Crnoj Gori je pokušaj pomirenja, a ocjene da će neko proterivti Srba iz  crnogorske Crkve su manipulacije kojima se želi zamagliti suština i vlastita odgovornost za duboku podijeljenost pravoslavnog bića u našoj zemlji,  poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, gostujući u emisiji “Živa istina” na TVCG.

Predsjednik Đukanović poručuje kako se SPC  ne bavi pastirskim poslom u Crnoj Gori, već pokušava da od vjernika stvori poklonike nacionalnih interesa države Srbije i to vrlo često radi na neprimjeren način.

Otvorena vrata svima

Komentarišući pismo Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, Đukanović navodi da ga je dobio sedmicu nakon što ga je objavila Mitropolija crnogorsko – primorska i da ga sadržaj pisma upućuje na to da je pisano u Crnoj Gori.

Predsjednik model za prevazilaženje podjela vidi u formiranju Pravoslavne crkve Crne Gore, koja će otvoriti vrata za sve vjerujuće ljude pravoslavne vjeroispovjesti, a koja će doprinijeti daljoj društvenoj koheziji Crne Gore.

“Želim da pomognem da izađemo iz ovog stanja dubokog raskola unutar pravoslavnog bića Crne Gore i iz tog projekta ni najmanje ne isključujem Mitropoliju crnogorsku – primorsku i njihovo svještenstvo i vrata su im širom otvorena da budu dio ovog rješenja, a ne da tradicionalno ostanu dio problema”, rekao je Đukanović.

Postojala je autokefalna CPC

Neupitno je da je postojala autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva, koju je osnovao tadašnji gospodar Crne Gore Ivan Crnojević, kazao je Đukanović i napominje da brojni istorijski dokumenti svjedoče o autokefalnosti CPC.

“Autokefalna pravoslavna crkva u Crnoj Gori ima svoju istoriju i tradiciju i zaista je neupitno pravo aktuelne Crne Gore da, baveći se identitetskim pitanjima i temeljeći svoju duhovnost, krene u operaciju obnove Crnogorske pravoslavne crkve”, rekao je Đukanović.

Protivnici obnove crnogorske nezavisnosti

Govoreći o protivljenju obnovi CPC, Đukanović je kazao da su postojali i veliki otpori obnovi crnogorske državnosti.

“Nijesmo ni državu obnovili za godinu dana, nećemo ni autokefalnu CPC. Potrebno je napraviti dobru strategiju i ja nemam dilemu kakav će biti ishod ove borbe. Dakle, Crna Gora će bez sumnje imati autokefalnu crkvu”, rekao je Đukanović.

Važan faktor podijeljenosti pravoslavnog stanovništva u Crnoj Gori je, kako kaže, Srpska pravoslavna crkva.

“SPC se ne bavi pastirskim poslom u Crnoj Gori, već pokušava da od vjernika stvori poklonike nacionalnih interesa države Srbije i to vrlo često radi na neprimjeren način, brutalnim rušenjem pravnog sistema države Crne Gore i mješanjem u ono što su strateška opredjeljenja državne politike Crne Gore”, rekao je Đukanović.

“Epilog ne vidim u formiranju nacionalne crkve u kojoj će sada Crnogorci protjerivati Srbe”, navodi Đukanović i podsjeća na brojne manipulacije oko crkvenog pitanja. Navodi i da nema govora o ataku na Srpsku pravoslavnu crkvu i srpske interese.

Višak tolerancije u slučajevima crkve na Rumiji i krstionice

Ističe da je država u slučajevima crkve na Rumiji i krstionice na Miholjskoj Prevlaci pokazala višak tolerancije, ali i da ubuduće neće biti tako. Pravni sistem će se, kako navodi, morati poštovati.

“Svako mora razumjeti da će biti lojalan građanin državi u kojoj živi i radi, ili će biti prestupnik. Prestupnici mogu biti i u odijelima, i u mantijama i završiće u zatvorskim uniformama, jer to je sudbina prestupnika”, poručio je Đukanović  u “Živoj istini”.

Svaki nezakoniti postupak biće, prije ili kasnije, predmet istrage ozbiljne pravne države, navodi Đukanović.

Predsjednik Crne Gore odbacio je optužbe da vlast, potenciranjem obnove autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve, provocira podjele kako bi duže vladala.

“Nije riječ o tome, riječ je da oni koji su protivnici crnogorske države i crnogorskog nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta prepoznaju da se, otvaranjem tih pitanja, sužava prostor za njihove manipulacije koje traju kroz čitavu istoriju i zato pokušavaju da podizanjem galame usmjere oštricu kritike javnosti prema onima, a kojima i sam pripadam, koji povlače odgovorne emancipatorske poteze koji će pomoći savremenoj Crnoj Gori da utvrdi svijest o vlastitom identitetu i da na taj način u punoj mjeri iskoristi kapacitete obnovljene nezavisnosti u interesu kvaliteta života ljudi koji žive na ovom prostoru”, ocijenio je Đukanović.

Evropa mora osjetiti odgovornost za svaki svoj kutak, pa i za Balkan

Predsjednik je, govoreći o putu ka EU, kazao da će u najvažnijim evropskim adresama predstaviti dostignuća Crne Gore u sedmogodišnjim pregovorima. Ponovio je da članstvo u Evropskoj uniji i evropski kvalitet života ostaje najvažniji cilj.

Takođe, Evropa mora osjetiti odgovornost za svaki svoj kutak, pa i za Balkan, poručio je Đukanović.

Dijalog sa opozicijom

Govoreći o mogućnosti za formiranje prelazne vlade uoči izbora 2020, lider DPS-a je podsjetio da opozicija nije htjela da prizna rezultat izbora u oktobru 2016, iako im je prethodila prelazna vlada, dok su i sporazumom bili obavezni da to urade.

“Sam zahtjev za ponavljanje iskustva prelazne vlade zaista ništa ne znači i ne motiviše ni na kakvu akciju ne samo mene, nego ni bilo koga drugog u vladajućoj koaliciji”, kazao je Đukanović.

Lider DPS-a je ponovio da su iz u toj partiji spremni na dijalog sa opozicijom o tome “kako oni vide rješenja nekih problema za koje smatraju da su po njih limitirajući”.

Govoreći o Danu državnosti, Đukanović je kazao da nema ništa drugo u bogatoj istoriji Crne Gore do dva Trinaesta jula, bilo bi razloga za ponos. To su datumi kojima je popločan temelj evropske Crne Gore, poručio je Đukanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nemanja
Gost
Nemanja

Srpski popovi jos malo i ostadose bez posla u Crnoj Gori!

KraljevićČmarko
Gost
KraljevićČmarko

Ovaj Šuković i NBA mi ugrožavaju poziciju.

Iljir Meta
Gost
Iljir Meta

Mila za Patrijarha!

Mars
Gost
Mars

Za sve probleme ovog svijeta Srbiji je kriva Crna Gora.Sto nam napravise od fudbalske reprezentacije…sjasite vise zajedno sa Ristom.

dagy
Gost
dagy

A i jesi preselio u onu napucanu kucu,ako jesi molim te imas prostora i para da zapocnes malu cpc crkvicu u onoj tvojoj basti,kao ktitor postaces milo mirotočivi pa pocni da gradis i obnavljas

Pobro11
Gost
Pobro11

Poslednji bastijon veliko-srpske mašinerije u CG! Osnovana samo sjednim ciljem da zatre sve crnogorsko! Prava sloboda dolazi! Nek je vječna CG!
🇲🇪 🇲🇪 🇲🇪 🇲🇪 🇲🇪 🇲🇪 🇲🇪

Crna Gora ALE
Gost
Crna Gora ALE

Samo naprijed, treba procerati okupatore i vratiti svetinje crnogorskom narodu! Imamo jos dosta posla!

Autokef. čoban
Gost
Autokef. čoban

Ja sam pastir ovog stada od 600.000!

Bnjj
Gost
Bnjj

Milo kako da živimo sa 300e i velikom nezaposlenosti ni račune ne može čovjek poplaćat

Joo
Gost
Joo

I sta treba….Milo da ti dize platu u PRIVATNOM sektoru….pocni svoj biznis….nadji nacin….kao i u ostatku sveta….a ne ceo zivot cekas nekog Mila da ti resi zivotne probleme……..

Sat od1.350.000
Gost
Sat od1.350.000

Kako je Milo sam se mučio, sa Biroa za premijera, sam rješava svoje probleme!

Bez njega
Gost
Bez njega

Nisam ni cito njegovu izjavu i kazem pustite crkve,pustite koje crnogorac a ko srbin dok vi se svadjate on zivi i vlada,. Zivite i radite i uzivaj te u zivotu….

Na minimalcu222
Gost
Na minimalcu222

Pušti bogove i popove,no nam reci kako da ti platimo poreze na kuće,pošto si nam i ovo malo gostiju rasćero s tvojim famoznim idejama,Ai vi super novinari pišite malo o primorju,uspješnoj sezoni bez gostiju,više ste dogrdili sa popovima i ne turajte kumim vas više onog stručnjaka radulovića da nam priča kako je sve još bolje od boljeg.

Joo
Gost
Joo

sta jos hoces….da ti drzava licno za ruku dovede turiste u kucu…..koliko ih prijavljujes….koliko poreza platis a koliko sakrijes……svi vi sto najvise kmecite na drzavu najmanje dajete a najvise trazite…….

Slavko
Gost
Slavko

Imamo najnizi standard u Evropi, najvecu stopu kriminala i najduzu vlast. Crna Gora u istoriji nije nikad bila tuzna i opljackana koliko je danas.

Joo
Gost
Joo

najnizi standard ima tvoj Srbistan……

Slavko
Gost
Slavko

Ja sam Crnogorac, a ti ko zna sta si…

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Preletac

Khal Drogo
Gost
Khal Drogo

Ударила поган на СПЦ, па то ти је. Није им први пута. Жуља их, смета. Што ли? А и реално, шта онога ко није вјерник СПЦ брига како ће се и да ли ће се бавити “пастирским послом”. Е сад, претпостављам да православни хришћани у Црној Гори знају која је њихова црква. Ако узурпирате власт, подоста захваљујући чињеници да имате… Više »

Zvizdan
Gost
Zvizdan

Ne bi nikoga ovdje bilo briga sta radi spc ,da to ne radi u CRNOJ GORI
Veci su politicari od svih,svudje ih ima,voljeli bi da se oni pitaju za sve

Pisac
Gost
Pisac

Drogo@
Vidim da tebi činjenica ništa ne predstavljaju u životu. Ti baš uzivas u nacionalnim bajkama.

Miki
Gost
Miki

Ako je sroska crkva nelegano se osamostalila a vaseljenski patrijah bacio anatemu na srbiju i raspa se srbija tada u sto komada zar ne moze.o i mi da vratimo sto je bilo nase

Joo
Gost
Joo

miki….srbijancima je najteze vratiti oteto……

kachawendica
Gost
kachawendica

istina

Lino
Gost
Lino

Ne moze biti srpska crkva u Crnoj Gori ili Makedoniji, kad nije ni u Ruminiji ni u Bugarskoj ni u Grckoj. U svakoj dominantno pravoslavnoj zemlji mora biti crkva na nivo te drzave, a ne neke druge. Takodje SPC iako je je mirna napr. u Hrvatskoj, u CG pravi poseban haos i mijesa se u politiku.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Lino, ideš li na Liturgije?

Vaše ime
Gost
Vaše ime

Pravoslavni vjernici u CG, nemaju u koju crkvu poć nako u crkve SPC, tako da se ima utisak da su svi Srbi, što nije tačno. Kad se obnovi autokefalnost CPC vidjećete koliko vjernika će ostat u SPC.!

Zeta
Gost
Zeta

A imaš kod Miraša, kako nemaš. A vjernike ostavi na miru.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Vaše ime, CPC ima nekoliko crkvi u kojima ,,služi Liturgiju”. Zašto ne idete u te crkve?

Bronko Cuker
Gost
Bronko Cuker

Osmjeh ga odaje.

Da je vjecna!
Gost
Da je vjecna!

Vratili smo jezik, drzavu I naciju, jos samo crkva! Naprijed Milo, da je vjecna Crna Gora!

Tarabos
Gost
Tarabos

Naravno! Osmanlije su otisle davno, otici ce i moderne osmanlije.

Kojot
Gost
Kojot

A Milo novi partijarh CPC. Još jedino to nije bio

Beli Orao
Gost
Beli Orao

I Pedjica Bošković jedino još “mitropolit” nije bio!

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Ne brini za to, kojotiću, naći ćemo i odlučiti ko će da bude naš patrijarh. Neće nam ga iz Beograda slati.

Bnjj
Gost
Bnjj

Sa novim stanovnicima Filipincima koji rade za 300e i imaju obezbijeđen kolektivni smještaj u 3 obroka uz mogućnost da za sezonu od 3 mjeseca zarade i od 800do 1200e ako budu radili 16 sati mada je bliža ova donja cifra od 800e

Floyd
Gost
Floyd

Kakvo pomracenje svijesti. A sta ste vratili jadnici. Unizili ste sve vrijednosti: duhovne, moralne, kulturne…

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Koji si sad ti, flojd, jesi li onaj grebator sa fićom ?

Janko
Gost
Janko

Kada je jezuk uzet bio

KLM
Gost
KLM

Bogomi postasmo veci vjernici od samoga Pape

Poraz za CPC
Gost
Poraz za CPC

Mihailo je gotov, sad ce onaj Lajovic postat aktuelan

Tarabos
Gost
Tarabos

Ne mozete nase pravo da vratimo ono sto su oteli karadjordjevici svoditi na pojedinacne licnosti. To je poznata praksa beogradskih osvajaca i njihovih slugu u okolnim zemljama. No passaran!

Bedem
Gost
Bedem

MIHAILO NIJE GOTOV jer hocemo nasu CPC U SVOJIM HRAMOVIMA.
Nijesmo trazili “novu crkvu i novo geografsko ime” no OBNOVU PRAVA NASE CRKVE!

Krap iz Rogama
Gost
Krap iz Rogama

Kakvu obnovu? Krečenje ili renoviranje! Važi, samo dje vam je ta “crkva”?

kosmicka istina
Gost
kosmicka istina

svi smo mi mihailo

Andromeda
Gost
Andromeda

Mora da ti je Miraš bajao ili si dugo na sunce!

Todor
Gost
Todor

Isto da vratiš ti ponešto što si usput pokupio, pa ćemo za crkvu lako…

Joo
Gost
Joo

mozda ces ti lako za crkvu….mi necemo…..hocemo da isteramo zadnjeg okupatora….kriminalnu SPC…….

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Joo, ko je osnovao Mitropoliju

Mladen
Gost
Mladen

Za ocekivati od ovakvog coveka sve ovo. Ateista prica da ce da stvara crkvu. Neka proba. Slomice mu se od glavu to sto je naumio. Bolje bi mu bilo da se mane toga.

Upamti
Gost
Upamti

Ti, Mladene, neces orijetiti Crnogorcima u crnogorskoj zemlji, budi siguran.

Ja Sam
Gost
Ja Sam

SPC se ne bavi pastirskim poslom u Crnoj Gori……………. Aaa, za kad ti je to trebalo?

ljesnjanjin
Gost
ljesnjanjin

Veijeme je više da ova Okupatorska ispostava iz Beograda ide kući

Biciklo
Gost
Biciklo

Nisu ispunili zadatak – ugasiti Crnu Goru

Tramp
Gost
Tramp

Zato će Albanci ne brini

Janko
Gost
Janko

Docicete na sjever da uzmete crkve

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Polako, jakša, ne istrčavaj se.

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Probao je da udari na crkvu pa su mu rekli “decko “uspori malo.sad moze samo da krivi srbe i nalazi izgovore.njega boli to sto se ne pita nista sa crkvom i njenom imovinom.

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Komični, samo gledaj.

Radoje
Gost
Radoje

Vjerujem u Predsjednikove dobre namjere, ali ovo vodi stvaranju dvije pravoslavne crkve u CG koje nece biti u liturgijskom jedinstvu, odnosno vodi nastavku i institucionaizaciji podjela u narodu, a to je stetno. (S)trpljenje je hriscanska vrlina.

Tarabos
Gost
Tarabos

Slazem se. Pa mi se nikad ne bi radzvojili da Srbija ne vodi asimilatorsku politiku. To je njihov modus vivendi.

radoje
Gost
radoje

Tacno je da Srbija vodi asimilatorsku politiku preko nekih lica u crkvi. Ali se postavlja pitanje da li je hriscanki zbog toga rasturiti crkvu i koji je to hriscanski prag trpljenja…

MilenaS
Gost
MilenaS

Radoje, ugusena je PRAVA CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA. I PONOVO CE JE UGUSITI OVAKVIM RJESENJIMA KOJA SU SKOVANA U AMFILOHIJEVOJ GLAVI.
UZALUD JR TU MILOVA PRICA O AUTOKEFALNOSTI, NIJE TO TO.

radoje
Gost
radoje

Crkva je ugusena 1921. kao crnogorska, ali je ostala Pravoslavna, jedina, sveta, saborna i apostolska. Problem je u tome sto se kao takva ne smije rasturati, a mnogi u njoj to zloupotebljavaju radi politickih i nacionalnih ciljeva. Kako bi se taj ogromni problem mogao rijesiti – pojma nemam

Upamti
Gost
Upamti

Rdoje, kako to “ugusena kao Crnogorska pravoslavna crkva” a ” ostala kao pravoslavna, jedina, sveta…i bla bla???
Sto ne budes posten pa kazes da je CPC IZBRISANA a umjesto nje INSTALIRANA SRPAKA CRKVA? Nijesmo VOLOVI, Radoje!

radoje
Gost
radoje

Izbrisana je kao crnogorska a instalirana kao srpska, na pravno sporan nacin, ali je ostala jedina priznata pravoslavna crkva na teritoriji Crne Gore, koja osim pastirskog rada, cesto radi za interese Srbije. Jedini legalan nacin da se to promijeni je njeno osamostaljenje od Srpske crkve i preispitivanje svoje utemeljenosti na kosovskom zabvjetu, ali je to nerealno ocekivati

Bedem
Gost
Bedem

Ne svidja mi se ovo rjesenje. Nije to to sto smo trazili.

Nikolina
Gost
Nikolina

Nekad je drugacije pricao a da tada nije bio bogat covjek

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Pravoslavlje je veliki protivnik milovoj diktaturi.zato milutin pokusava da okrivi srbe jer ne moze protiv pravoslavlja koje je jace od njegovog srebroljublja ,usa i eu idolopoklonstva.

Tarabos
Gost
Tarabos

Ovakva pisanija je zaista tragikomedija. Koliko neko moze da usmisli da sebe ili velikosrpskih agresiju izjednaci sa pravoslavljem. Tako se regrutuju teroristi.

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Ti i tvoj dps se hranite mrznjom ,osudjivanjem ,gazenjem drugih razlicitih od sebe a to ti je moj prijatelju najsvirepije ljudsko ponasanje.

Svjefol
Gost
Svjefol

Nek je vjecna Crna Gora! Samo naprijed.

Floyd
Gost
Floyd

Nista nije vjecno druze. Nikome ne smeta ta vjecna Crna Gora ali bojim se da je od one slavne Crne gore ostalo samo ime

Mila K
Gost
Mila K

Danas je crnogorsko sudstvo ubijeno, stoga nikakvo trošenje riječi u prazno oko maska kampanje u mjerenju između mitropolita i predsjednika to ne može da zatomi. Danas je predsjednik Crne Gore zbog političke podrške nekvalitetnom guverneru tražio samoubistvo sudstva i to mu je obezbijeđeno. Tako se gasi Crna Gora, sa ili bez crkve, sa ili bez čojkanja u lažnom patriotizmu. I… Više »

Spin
Gost
Spin

Kaže da Crnogorci ne idu u svoje crkve nego u srpske. Šta bi rekao na to što Muslimani idu u bosanske(bosnjacke) džamije,a ne u crnogorske.

Rajko
Gost
Rajko

To ti je kao da poređuješ “babe i žabe” , različita su unutrašnja uređenja muslimana , katolika i nas pravoslavaca , kod nas svaka nezavisna država ima svoju autokefalnu crkvu u granicama te države , zato imamo rusku , bugarsku , grčku …crkvu , daće Bog pa ćemo i mi vratiti svoje !

Wojwoda od neta
Gost
Wojwoda od neta

Objasnjavas stvari koje oni znaju mnogo bolje nego ti. Znaju to oni druze, nego se blesavi prave.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Ajko, prvo provjeri, nemaju sve pravoslavne države svoje crkve.

MilenaS
Gost
MilenaS

Opreme, Crnogorci IMAJU SVOJU CRKVU- CPC, I UVIJRK CE JE IMATI

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Milena, pa ako je imate zašto onda ova priča predsjednika Đukanovića?

Zetko
Gost
Zetko

Nema bogami, crkva i država nijesu isto, nego si ti nepismeni DrPS bot. Crkvu nemaju Bjelorusija, Moldavija, Ukrajina, Makedonija, Crna Gora, Bosna itd, a pravoslavne su zemlje.

Copy/paste
Gost
Copy/paste

Nema u CG bosanskih a ni srpskih dzamija, muftiji je shediste u CG i nije mu nadredjen ni Beograd(N.Pazar) ni Sarajevo. A da se na tome radi iz petnih zila , radi se

Ivan
Gost
Ivan

Milo kralju!

Dejo milijarder
Gost
Dejo milijarder

Kako ga bog ne kazni 30 godina na vlasti.

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Kaznice ce ga na kapiju kad dodje.

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Ne znam za njega ma je tebe kaznio žestoko. Za života. Po glavi. Tragedija. Bez komedije.

Popokatepetl
Gost
Popokatepetl

Da se napuni grijehova.

SEKULA DRLJEVIC
Gost
SEKULA DRLJEVIC

SPC JE OKUPATOR DUHONOSTI CRNOGORSKOG NARODA

Секула Дрљевић
Gost
Секула Дрљевић

Живјело наше мило Српство!

Kanonista
Gost
Kanonista

Što je “DUHONOST”?

Sta te briga
Gost
Sta te briga

Ajde ne mlati supljoglavce

Džogaz i Lukić
Gost
Džogaz i Lukić

Dolazimo da ti čestitamo blagdan.

Drobnjak
Gost
Drobnjak

Veoma precizna analiza aktivnosti crkve srba MCP , to je propagandno obaviještajna velikosrpska struktura čiji je glavni cilj stvaranje velike Srbije .
Došao vakat da se to pitanje riješi !

Hermes Tris...
Gost
Hermes Tris...

Vidi ga ovaj Vlah što se pomamio.

Katja
Gost
Katja

Pa jaoooo,ti tako nacitan covjek,intelektualac…mozda i doktor nauka a tako ozlojadjen…razocarao si me…cccccc

Kanonista
Gost
Kanonista

Eh, neka si nam ti objasnio.

Kanonista
Gost
Kanonista

Eh, neka si nam ti objasnio.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Glas Crnogorca 21.01.1895. str.1. :Licem na Savin dan, najveći svesrpski praznik, preminuo je u Tušini Vojvoda Novica Cerović…Ali Bogu je drugačije ugodno bilo, i kada je Novica vidio oko sebe okupljene sve sinove, mirno je ispustio svoju plemenitu srpsku dušu.

Ovo su nekadašnji Drobnjaci.

Montelider
Gost
Montelider

Opreme, brzo ces ti kuci, jer nijesi bolji od Beckovica. Otrova sve crnogorske medije braneci NEPOSTOJECE SRPSTVO U CRNOJ GORI.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Montelider, ja sam u svojoj kući, tamo gdje su vjekovima živjeli moji preci. To što ti smeta podsjećanje šta je bila Crna Gora je tvoj problem. A valjda i sam znaš da je Njegoš napisao da je u Crnoj Gori posle imena Dušanova, najsvetije ime Karađorđevo.

PraviCG
Gost
PraviCG

Nisi ti prijatelju Drobnjak,ili nisi u glavu sav svoj.

Serdar_mne🇲🇪
Gost
Serdar_mne🇲🇪

Opreme, taj citat iz tog lista ti je tacan. Ne sporim. Ali kada vec se koristis takvim nekim spinovima, objasni do kraja da je list GLAS CRNOGORCA imao u svom postojanju od 17 urednika samo 4 koji su bili crnogorci. On je, sto ce ti istoricari potvrditi, bio list jugoslovenskog karaktera. Odnosno, cilj urednistva je bio da se obuhvati sav… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Serdar, Glas Crnogorca je 1895. već bio zvanično glasilo Knjaževine Crne Gore. Vaši tumačenje da se termin srpski odnosi na pravoslavni, jednostavno nisu tačni, ali mi je jasno da vam je ti jedini način da ,,tumačite” , ono što je bila tadašnja Crna Gora.

MilenaS
Gost
MilenaS

Serdar_mne, TO JE ISTINA O GLASU CRNOGORCA. To treba prvo, mi, Crnogorci, da znamo i rascistimo, a nidje nista ne znamo. Toliko smo bili zatrpani “srpskom” naukom da je spas u otkrivanju istine. Kasno, ALI BOLJE IKAD!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Milena, Glas Crnogorca je bio zvanično glasilo Knjaževine i Kraljevine Crne Gore. Možeš uzeti bilo koje novine iz doba Kralja Nikole, svi isto pišu.

Serdar_mne🇲🇪
Gost
Serdar_mne🇲🇪

Opreme, opet grijesis. Procitaj u br.1 istog lista prvi pasus. Tacno kaze da list nije pokrenut samo za Crnu Goru vec da bude tumac osjecanja i zelja svega srpstva. A znajuci da se tada tezilo oslobodjenju svih teritorija dje je zivio pravoslavni zivalj, jednim imenom se zvalo srpstvo. To se odnosilo na pravoslavlje a ne na nacionalnu pripadnost.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Serdare, lijepo si citirao, da bude tumač želja i osjećaja čitavog srpstva, to je bila nekadašnja Crna Gora.

fleš
Gost
fleš

Vječiti prijatelj Amfilohijev umjestro Crnogorske hoće nekavku Pravoslavnu crkvu kao što je davno predlagao Marović! Mi Crnogorci hoćemo Crnogorsku crkvu i da se sve crkve oduzmu Amfilohiju! Ali to Đukanović ne smije da kaže. Teško nama

Hahahah
Gost
Hahahah

Imate vi vašu sektu ne?

Danko
Gost
Danko

Ne bas, a vi da?

gajooo
Gost
gajooo

a sto cini ovaj coek sto je ovo…evo i Vartolomej je protiv DPS a Mila a maxe

Joo
Gost
Joo

“Vartolomejovo pismo” Pisano u CG…..cinjenica……lazima, manipulaciji, i kradji SPC pod hitno stati na djavolski rep……

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Joo, Vartolomejevo pismo je pisano u Carigradu ( Istanbulu ), a sada što vam ne odgovara i što vas je zaboljelo, je vaš problem.

Mrtve laži DŠ
Gost
Mrtve laži DŠ

Što je ovo, prije sat i po drugi naslov i druga priča, Milaš oće da osniva NVO Crnogorsku Pravoslavnu Crkvu, ja komentarišem, sad izmijenjeni članak bez mog komentara?!

Kanonista
Gost
Kanonista

Napadi na jedinu kanonsku pravoslavnu crkvu u CG(SPC) služe da bi se skrenula pažnja sa pravih problema.

Bravi ti ga
Gost
Bravi ti ga

Znsči prpa i reteriranje. Onda sve treba preimenovsti. Na pr. Akademijs CG, s ne CANU,
nema više crnogorska reprezentscija sada može samo reprezentacija CG.
HAHA nije za CPC nego PCCG.
Ovako ste pričali i 91.e što ne bi opet kod ovih što ih je Roćko ispravno definisao.
A sad cenzura.

Pravedni 👨‍💻
Gost
Pravedni 👨‍💻

Svi zaboravljaju da u Ustavu usvojenom 2007 godine jasno u članu piše da su država i crkva odvojene. Narode znate li to? Zna li to i predsjednik? Dakle ne treba jedni druge prozivati 🇲🇪🤓

Samo pitam
Gost
Samo pitam

Koverat, anyone?

PraviCG
Gost
PraviCG

Rocen here 🙂

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Tako je Visokopreosveceni gospodine Djukanovicu !

anonimni
Gost
anonimni

Bruka sto se radi. Gadi mi se da ulazim na ove portale. Samo se o crkvi prica i identitetskim pitanjima. I to sve vlast potencira kroz saradnju sa novinarima kao sto je ovaj. Vasa djeca nemaju nikakvih briga egzistencijalne prirode. Ne interesuje vas 95% omladine koja nema nikakvu perspektivu. Sve vam se na djecu lose vratilo izrodi iz vlasti. Da… Više »

Danko
Gost
Danko

Pa jes, koristi ti samo ove obicne kletve one su jeftinije!

Bnjj
Gost
Bnjj

Sramota RTCG masiraju građane čitav intervju o Crkvi a o ekonomiji i zašto rade građani Cg za 300e i manje svaki dan to nije tema na RTCG za korupciju za 30god vlasti lošem sudstvu zdravstvu, bijeloj kugi itd na ta pitanja Milo ne odgovara sramota

Avro
Gost
Avro

Pošto nam je dotični gospodin omogućio najveće plate u regionu,eliminisao nezaposlenost,uredio gradove po ugledu na evropske prestonice, obezbijedio besplatno liječenje i školovanje,red je da se malo pozabavi crkvom. Puna podrška.

Bnjj
Gost
Bnjj

Najviše plate u regioni jeli to šala pa u Cg je plata za 70%ljudi od 222do400e ni račune ne možeš poplaćat sa tom platom pa minimalac u Cg mora biti 500e i to bi bilo malo

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Ovo je samo Milova ljubomora sto narod ima vece povjerenje u SPC nego u njega.

Kotromanić
Gost
Kotromanić

Nije tačno, ateisti ne vjeruju popovima i crkvama. Pigotovo ne Amfilohiju i
njegovoj zadrtoj bratiji, ma koliko ih bilo, neprijatelji su to i remetioci, građanskog života u Crnoj Gori.

SamoSvoj
Gost
SamoSvoj

Vi narodu dajte posao, minimalac sadasnji povecajte za 250do 300% ,poboljsajte uslove rada, 13plata, godisnji odmori, placen prekovremen rad i garantujem vam da ce ” poklonici interesa Srbije ” postati vrijedni gradjani CG i svi zajedno bez obzira kako se deklarisu ce zaboraviti na politiku. A da li to vama (politicarima uopste) odgovara ,ja licno mislim ne!

Bnjj
Gost
Bnjj

Pošast je ovaj Milo nek odgovori kako je živjet sa300e u Cg

Roćko poliglota
Gost
Roćko poliglota

Kako da ti odgovori neko kome niko nije vidio novčanik zadnjih desetak godina!?

Hermes Tris...
Gost
Hermes Tris...

Ahahah ima li ide iko da mu je račun izdao???
Ima li šta da taj plaća u svoju domovinu onako patriotski? Garant ostavi bakšiš i kad mu PDV naplate.

Neko
Gost
Neko

Aj junaci taknite crkvu pa da vidite sto ce biti ! Zamislite da idete na liturgiju kod Mirasa , koji je prognan iz pravoslavnog svijeta.

Tadija
Gost
Tadija

Do juče niste išli nidje no u crkve držali cimenat.

Igor
Gost
Igor

Smiri se junacino, miran

Bar
Gost
Bar

Ti ujedas …auuuuuu ….ponesi masku Sekula

Boka Kotorska
Gost
Boka Kotorska

Crnoj Gori treba jedinstvena crkva svih Pravoslavaca ne samo Srba. Crnogorci koji su vecina treba da idu u crkve sa Srbijanskim zastavama. Crnogorci, Srbi, Rusi svi pravoslavci u Cg da imjau ista prava da je Pravoslavna crkva jednaka za sve a ne nekom majka nekom maceha kao danas.

Kanonista
Gost
Kanonista

Crkva svih pravoslavaca u CG već postoji.To je SPC.

Radosav72
Gost
Radosav72

Tacno Boka. Ja kad udjem u crkvu u Kotor, pa i onu u Djenovice, smeta mi zastava strane drzave, zasto se ona uopste nalazi tu?

Hermes Tris...
Gost
Hermes Tris...

Radoslave da ti znaš zašto si u crkvu dosao zastavu ne bi ni primjetio. Nego ne zanima to tebe.

Boka Kotorska
Gost
Boka Kotorska

A ti druze da znas zasto sluzi crkva ne bi opravdavao kacenje nacionalnih zastava na Boziju kucu ako smo svi jednaki i ako su svi pozeljni u crkvu zasto diskriminacija prema drugim narodima koji nisu Srbi a oce da udju u crkvu i pomole se Bogu. Dje to ima bez kod nas. Jeste vidjeli nedje na Rusku crkvu njihovu zastavu… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Radosave, moraš da naučiš razliku između crkvene i državne zastave. Na crkvama se nalaze crkvene zastave, zastava države Srbije je različita u odnosu na njih.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Boka, u Crnoj Gori postoji kanonska crkva.

Danko
Gost
Danko

Sto je tebi sve u glavu!!! Aj odmori malo!

Bnjj
Gost
Bnjj

Zašto ovom Milu građani ne postavljaju pitanja samo se bavi identitetskim pitanjima dok ce Propada porodice i ekonomija nam propadaju

Bar
Gost
Bar

Zato sto to traze Srbi ….. pogledaj o cemu govore sve Srpske stranke pred izbore…. identitet ,crkva,Srbija do mora…jeli tako

Superhik
Gost
Superhik

Svaki nezakoniti postupak biće, prije ili kasnije, predmet istrage ozbiljne pravne države, navodi Đukanović.

Kata Luković
Gost
Kata Luković

Misli li na Sindju i ekipu?

Dragan
Gost
Dragan

Srpsku crkvu samo interesuje nacionalizam velicanje Velike Srbije i Srpstva a ne Bog, Isus Hrist i Pravoslavlje.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Dragane, da li si bio skoro na Liturgiji?

Serdar Krsto
Gost
Serdar Krsto

To je sve samo ne crkva
Najvažnije im je je si li srbin I ispred svega stavljaju nacionali predznak
Srpska crkva srpski pop srpska srpska slava srpski hor srpski svetac srpski manastir…itd.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Serdare, da li si ti skoro bio na Liturgiji?

borko
Gost
borko

pa i srpska crkva je podijeljena na veseljnsko i moskovsko krilo nisu ni oni jedinstveni,mi trebamo nasu

Drale
Gost
Drale

E kako je to dobar i posten covjek..istorija ce ga pamtiti kao vrlo cestitog gospodara..ateista ali ipak brine za svoj narod kad je crkva u pitanju..ali oce sto narod gladuje to ga i ne opterecuje bas

Sigurica
Gost
Sigurica

Kakvi su ovo bezuslovni, bezkompromisni,… stavovi,… Pismo ovdje pisano, interesi Srbije, autokefalnost,… Interesi su Amerike od Tuzi do Sinjajevine, …

Bnjj
Gost
Bnjj

Sad napada Crkvu da bi prikrio koliko je nesposoban i korumpirana dok mu 70%radnika radi za 250do 350e on napada Crkvu od te plate se ne može živjet cijene su evropske

Avro
Gost
Avro

Stvarno vrhunac ludila. Političari uređuju crkveno pitanje. Ito nevernici i srebroljupci.

venecuela
Gost
venecuela

Ne uređuje crkveno nego političko pitanje. SPC je odavno postala glavna opoziciona partija i ne bavi se vjerom uopšte nego čistom politikom. Sami su krivi za ovo što im se dešava. Pretjerali su sa protivljenjem nezavisnoj Crnoj Gori.

Realno
Gost
Realno

Više mu oni i njihovi puleni valjaju za održavanje na vlasti, nego ekonomski program i predizborna kampanja. Većina nas ne glasa za Mila, nego protiv štetočina.

Hermes Tris...
Gost
Hermes Tris...

Kako se ti samo tjesis. Nema većeg štetočine od partije na vlasti. Misliš da bi pripadnike SPC boljelo uvo za Srbiju i njih tamo, nego je to prkos i inat zbog svega drugoga.

naprijed
Gost
naprijed

tako je drzava na prvo mjesto

Velimir136@gmai
Gost
Velimir136@gmai

Sva je priča Predsjednika istinita i traje koliko i njegovo rukovođenje državom!
Nije lako bilo izčupati se iz kandži Miloševića,stvoriti državu,uvesti je u civilizacijske tokove,približiti je evropskoj civilizaciji ,uvesti u NATO i izgraditi je!
Sad predstoji ulazak u EU i ,KONAČNO ,rješavanje ,odnosno vraćanje AUTOKEFALNOSTI CPC!
Sretan praznik svim Crnogorcima i prijateljima koji ovu zemlju doživljavaju kao svoju!

PraviCG
Gost
PraviCG

Ako si prosle godine napisao dje komentar na ovu temu iki u godinama prije toga ja cu sjutra otic kod mirasa da se upisem u clansku 🙂

Delija
Gost
Delija

Nikako da pocne prica o povecanju plata a? Nego se plasira nesto nevezano za standard,I da se “strpimo” dok se to ne rijesi? Komunisti su bili mala maca za ove

venecuela
Gost
venecuela

A sačekaj malo, brate! Sad bi da pričas o platama i ekonomiji. Ne odgovara da se čuje istina!

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Živi istinu zbori..okupatorska sekta spc je za to u CG..Nepostoji mir buducnosti u CG …Nista ne postoji..dok okupatorima ne pokazes zube..MILO je Car

SIKTER EFENDIJA
Gost
SIKTER EFENDIJA

Sve od 89 pa do danas sta god zborite samo ste vi u pravu… i ljutite se na svakoga … da ne podsjecamo… ali malo nije realno

Mina
Gost
Mina

Ostavi se ti elaboracije crkvenog pitanja sa ti srbomrzcem,drzi se ti onoga sto znas,a ti znas sto znas,a i mi znamo dobro sto ti znas.Crkva je od tebe udaljena,kao vasiona.Poznato je svima da ti izmedju duhovnosti i materijalnog,uvijek biras ovo drugo.Po mogucnosti Dubaji i druge egzoticne destinacije.Dior,Luj Viton,Armani i td.

Z.....zzzz.
Gost
Z.....zzzz.

Pa pred. Milo ne moze a da ne olaje SRBEi SRBIJU……..

boki
Gost
boki

Uh, mogu zamisliti kako ga je Sukovic izresetao provokativnim pitanjima.

Bnjj
Gost
Bnjj

Plaćeni novinar samo se bavi identitetskim pitanjima dok mu Cg koju tobože voli umire gradovi i sela prazni bez ljudi

Stefan
Gost
Stefan

Kako je opušten kad mu je gost istomišljenik. Niđe ovoga nema bez kod nas.

Pisac
Gost
Pisac

Boki@
Trebalo bi da znaš kada su u pitanju stvari od nacionalnog interesa i kada se rješavanju stvari jednom u sto godina onda tu ne usporavas lokomotivu koja je na istorijskom putu. Jedino ako si protiv CG, nacije, jezika, nezavisnosti, crkve.. onda pucaš iz svega što imaš..

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Tako je !
Najbolji komentar !

JATO
Gost
JATO

Sposoban !

dmx!!!
Gost
dmx!!!

au evo sad i Vratolomej radi protiv CG,a sto je ovo.. do kad ce narod da guta ovu pricu!

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Pa da, kompletno pismo je kao da su ga Rista i Džoma sastavili. A SPC je uz to bila i poštar kao Joksim iz Đekne.

matija
Gost
matija

Tako je predsjecnice,ocemo Crnogorsku crkvu sto prije!

Superhik
Gost
Superhik

Niko vam ne brani, počnite zidati crkvu

ime moje
Gost
ime moje

Znači stiglo pismo ipak…

Janko
Gost
Janko

Je li stiglo to pismo
Poste

Goran
Gost
Goran

A đe je pečat ahaha

Send this to a friend