Politika POLITIČKI ANALITČAR SRĐAN VUKADINOVIĆ ZA DNEVNE NOVINE

SPC završila kampanju za izbore, sad joj je u fokusu popis

Vukadinović

Jučerašnjom izjavom Gojka Perovića da će Srpska pravoslavna crkva napraviti otklon od politike i da nema plan da sastavlja Vladu konačno je stiglo javno priznanje SPC da je bila duboko inkorporirana u nedavno završene parlametarne izbore u Crnoj Gori. To što sada pravi otklon samo je taktički potez, odnosno izbjegavanje odgovornosti za ono što slijedi i prebacivanje na političke partije koje su okupili. SPC je već jasno da neće moći tako brzo da ispune obećanja data građanima koje su izveli na ulicu, koje su zaveli i preko kojih su nagurali veliki broj glasova za Demokratski front, zato kupuju vrijeme i pripremaju se za novi strateški cilj popis stanovništva naredne godine, koji može biti uvod u klasičan nacionalni inžinjering, kaže u razgovoru za Dnevne novine politički analitičar, Srđan Vukadinović.

Vukadinović smatra da je izjava Perovića i priznanje o političkom djelovanju Srpske crkve trebala građanima Crne Gore, jer mnogi u to nijesu vjerovali, već su bili u zabludi da su interesi crkve duhovni, a ne politički.

“Politizacija Srpske pravoslavne crkve ne traje samo tokom posljednjih par mjeseci ove godine, već to ona radi više od četvrt vijeka, još od tragičnih događaja devedesetih godina na tlu bivše Jugoslavije. Nevjerovatno je, ali je činjenica da je SPC upravo u Crnoj Gori bila najviše politizovana, a kulminaciju političkog djelovanja vidjeli smo tokom proteklih nekoliko mjeseci u susret parlamentarnim izborima i tokom izbornog procesa. Najava da se više neće miješati u politiku, da ‘nema plan’ da sastavlja Vladu – dovoljno govori. Nije im sad došla naknadna pamet, već su postali svjesni velikih problema koji se mogu pojaviti tokom narednih mjeseci. Svjesni su da je pobjednik ovih izbora, kada govorimo o mandatima, DPS sa 30 poslanika, a da je drugi po snazi DF, odnosno partije okupljene u koaliciji ‘Za budućnost Crne Gore’ i da su to pravi politički protivnici. Dakle, glavna politička bitka vodiće se između te dvije grupacije, bez obzira što će DPS, ukoliko se Vlada formira, djelovati iz opozicionih klupa”, smatra Vukadinović.

On je uvjeren da Demokratski front neće prepustiti nikom drugom da ubira plodove njihovog izbornog uspjeha.

“Front, kao i SPC, vidio je da u takozvanom istorijskom sporazumu koji su potpisali lideri tri koalicije nema Zakona o slobodi vjeroispovijesti, da nema povlačenja priznanja Kosova, pitanja sankcija Rusiji, kao i revizije članstva Crne Gore u u NATO svega onoga iza čega je stala crkva i partije koje je okupila. U DF-u kao i SPC-u znaju da nema napuštanja NATO saveza narednih 20 godina, dakle, nema povlačenja. ali može biti ispoljavanja nediscipline preko struktura koje će sarađivati sa Alijansom i donositi odluke, poput slanja naših vojnika u mirovne misije… Dakle, može se raditi protiv ciljeva NATO i bez povlačenja članstva Crne Gore”, ističe Vukadinović

Veliki problem, po njemu, pojaviće se uvijek kada su interesi Srbije i Rusije u pitanju. Prvi test za buduću vlast biće da se pridruže eventualnim novim sankcijama Rusiji.

Komentarišući činjenicu da je tas na vagi GP URA, Vukadinović ocjenjuje da je to loše jer se radi o partiji koja ima samo četiri poslanika. Zajedno sa Demokratama imaju 14 poslanika od 81, koliko broji crnogorski parlament.

“Zar mislite da će njima DF prepustiti da budu glavni u novoj vlasti? To je nemoguće. Čelnici Nove srpske demokratije, Pokreta za promjene, DNP-a, koji su ogorčeni na DPS, samo su se povukli i na prvi pogled sve prepustili Demokratama i GP URA. Ali, ne treba imati iluziju da oni samo čekaju priliku da istisnu ludera GP URA Dritana Abazovića. Najbolji pokazatelj za to je Budva. Dok im je URA trebala, bili su sa njima, a kada nije, odbacili su ih kao istrošenu krpu. Sada Front i Demokrate komotno vladaju Budvom i URA je nebitna. Tako će biti i na državnom nivou. Niti će DF vlast prepustiti Abazoviću, niti nekakvim ekspertima koji se najavljuju. Ekspertska vlada je u stvari najbolji pokazatelj stepena nemogućnosti dogovora koalicionih partnera”, ocjenjuje Vukadinović.

Ekspertska vlada se, kako kaže, formira kada postoji kriza, kad se ne može formirati vlada, kad neko nema većinu, ili ako među većinom nema dogovora.

“Pritom, eksperti neće odgovarati nikome, nijednoj političkoj partiji i upravo to će biti stepen udaljavanja koalicija i partija okupljenih u njima. Vlada se sastavlja od predstavnika političkih partija shodno osvojenim mandatima tri grupacije koje su osvojile vlast, u omjeru kakav je njihov izborni kapacitet, a ne od eksperata”, naglašava sagovornik Dnevnih novina.

Vukadinović ocjenjuje da u našim uslovima popis stanovništva neće biti društvena, nego politička kategorija, koja će biti obilježena svim onim što se dešavalo tokom izbora.

“Uloga SPC biće da sistematski radi na povećanju broja građana koji se izjašnjavaju kao Srbi i koji govore srpskim jezikom. To je njihov ključni zadatak. Nažalost, u DPS-u i procrnogorskom bloku vidim da se olako odnose prema ovom pitanju, a to je velika opasnost po Crnu Goru. Ukoliko se broj Crnogoraca smanji za nekih pet odsto, a za toliko poveća broj onih koji se izjašnjavaju kao Srbi, Crnogorci neće biti manjina, nego etnička grupacija, poput Roma ili Kurda, jer sve manjine imaju matičnu državu van naše zemlje, osim Crnogorci. Ako popis bude protekao onako kako ga je projektovala i SPC i Srbija, onda je sve drugo samo pitanje tehnike. Onda će se lako doći do Zakona o dvojnom državljanstvu, pa potom do povlačenja priznanja Kosova, pa onda do preispitivanja državno-pravnog statusa Crne Gore…”, smatra Vukadinović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ko koga laže?
Gost
Ko koga laže?

Po popisu iz 1961 je bilo 3% Srba, a po popisu iz 2011. skoro 28%. Da li su djedovi, babe, majke i očevi današnjih Srba lagali ili su današnji promijenili naciju? Da li ima i onih među živima koji su onda bili Crnogorci, a sada Srbi? Zašto bi neko mijenjao naciju? Da li će oni biti nešto treće (Indusi, Bugari,… Više »

Mile
Gost
Mile

Izgleda da je to toliko razlicito,da moze jedan dan jedno,drugi dan drugo…

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Tada je u CG bio komunizam na vlasti. Totalitarni sistem. Sve je bilo obojeno u ideologiju, pa i nacionalno izjasnjavanje. Izjasnit se tada drugacije nego Crnogorac bilo je isto kao izjasnit se da si antikomunista i neprijatelj ! U takvim uslovima ljudi su se plasili da se drugacije izjasne ! Inace, naorimjer u to vrijeme prema popisu u CG nije… Više »

Rozaj
Gost
Rozaj

Bravo Vukadinovicu !!! 100% si pogodio sta planiraju !!!

Marina
Gost
Marina

Kakav mrkli mrak !
Kakav ponor !
Kakva nocna mora !
Sram vas bilo Crnogorci sto dopustiste!

zorka
Gost
zorka

vratili smo se 200g.unazad…

Marko
Gost
Marko

Nema tu velike opasnosti od mjenjanja kursa CR. Zapad vodi politiku odsada, odredjuju raspodjelu ministarstava, dolaziti MMF da upravlja finansijama. Samo bi suverenisti trebali biti malo glasniji i organizovaniji,
.

Pazi dobro
Gost
Pazi dobro

Crnogorci…….O, Crnogorci…

Sugradjanka
Gost
Sugradjanka

Nista se bez tebe ne moze zavrsiti
Uvijek si tu za analize

Milena
Gost
Milena

Meni nije jasno kako je to DFpobijedio na izborima,kakva je to neosnovana prica,i pored sve moguce podrske,ogroman ruski i srpski novac,podrske SPC,suverenisticki blok je brojniji,u demokratiji je jasno sto je vecina,URA,koja nosi neku prevagu,treba samo da posteno i demokratski postupe,jer smo onu noc nakon izbora vidjeli kakva bi Crns Gora bila.

Fendi
Gost
Fendi

Što znači “suverenistički blok”, kada je opozicija javno za Samostalnu Crnu Goru

Dijaspora
Gost
Dijaspora

Kad 80 godina ispiranje mozga traje , kad vam uzmu crkvu, kad raznoraznim manipulacijama i vodicom i tamjanom zarobite osvojite jednu teritoriju i jedan narod onda je to nemoguće u 10 ili 15 godina vratit na ono pravo što i jest . A to je da su Crnogorci narod i da imaju svoj identitet ,crkvu ,jezik , kulturu…. Meni je… Više »

Crnogorski oro
Gost
Crnogorski oro

Bog ti svaku srecu dao! Ima nas, hvala Bogu, ima nas! I bice nas, Bog ce znati kad ce pravdu podijeliti, ali – ima nas, i dabogda se mnozili i sabirali i drzali za riječ kao oni nasi pradjedovi sto su glavu davali ali rijec nijesu pogazili.
Dijasporo moja, pamcenje moje, Crna Goro nasa, mucenice, Termopilu nas vjeciti!

Bot
Gost
Bot

Jos kad ti se plati karta oces ne boj se

Ratko313
Gost
Ratko313

Ovakva “strucna” misljenja su i koštala da DPS izgubi vlast.

Marina
Gost
Marina

Vjerujem.Jer takvi kao ti ne razumiju suvisl o,pametno promisljanje.Samo je jezik psovki prostakluka i uvreda recnik koji razumijete i kojim komunicirate

Dragan
Gost
Dragan

Po prvi put cu da se izjasnim kao agnostik zbog zloupotrebe svih Pravoslavaca od strane Rista i Litijasa da smo svi Srpski vjernici. Izgleda sto su nosili veci krst da su veci vjernici a ovamo diluju 100 kg droge.

Narod
Gost
Narod

Da ti reis ne zamjeri Dragane

Serdar Krsto
Gost
Serdar Krsto

Ovaj text treba prevesti na strane jezike i poslat na svim relevantnim adresama znači državama članicama EU i NATO pakta i ostalim.
Da vide da u 21 vijek Srpska crkva odlučuje i otvoreno se bavi politikom.

Somebody
Gost
Somebody

Čitaju oni to, bez brige. Imaju oni svoje okvire do kuda srbija smije /ne smije ići. Jedinstvena formula: Financijski ventil !

Segio
Gost
Segio

Naravno da pričamo Srpski uvjek smo i pričali, a vi nsžspraviti i globus Crne Gore ako mislite da je to patriotski

Bokelj
Gost
Bokelj

u Boku se nije pričalo Srpski ni do 1979 godine.u Grblju uzdanice srpstva od 91 i danas pričaju gramatički hrvatskim jezikom,a pokondirene tikve i seljaština je ubacila i ekavicu. sretno vam posrbljivanje onima koji nisu srbi.

Luka
Gost
Luka

Nismo.Izvanci i kralj Nikola koji su imali dominanantnu ulogu na razvoj kulture u CG su koristili za naziv jezika u školama srpski jezik,ali običan narod je do sredine 19.vijeka,pa i kasnije koristio naziv ,naški.

Mozgas
Gost
Mozgas

hahahahahaha

KarlitoBrigante
Gost
KarlitoBrigante

Stari clanovi DPS su krivi i sto su se izgubili izbori, sto su mislili da je to gotova stvar vec i da su dobijeni izbori. Pa su se okrenuli da se bore za fotelje umjesto za glasove. Narodu je dosta vise pljackanja Crne Gore i vise je vrijeme da dodju mladi clanovi i da vode custih ruka drzavu. Jer su… Više »

Atos
Gost
Atos

Da bi bio Crnogorac u Crnoj Gori zna se zakonski što ti treba, kolko da boraviš tu i to i dobiješ CG pasoš kso Šinavatra.
Da bi bio Srbin u CG, treba sa budeš i Crnogorac i Pravoslsvac

Kamis
Gost
Kamis

Aman ljudi…vibi kad spavate razmisljate sta crkva radi…a niko od vas nikad u crkvu nije usao…sve komunisti

KapetanRitzudis
Gost
KapetanRitzudis

Meni su ovi ljudi kao ovaj doticni sad pomalo smijesni 🙂

Komentar
Gost
Komentar

Bas mi je zao sto necete moci da prijetite otkazima na popisu i da potkupljujete narod,vec ce se prvi put vradjani slobodno izjasniti kako se osjecaju.

Marina
Gost
Marina

Vama je strano da prijetite i potkupljujete.
Pocev od srpske vlasti pa do crkve.Niko se nikada nije mijesao u volju gradjana.Evo ni sad na ovim poslednjim izborima.Mirovala je i Srbija i R.Srpska i Crkva i Kosovo…
Ma sve Andjeo do Andjela.

Śan
Gost
Śan

Srpska fasisticka sekta ne miruje go cetnik izdajnicki..

Asimilator
Gost
Asimilator

Dobar naslov, samo umjesto SPC treba upisati nekog drugo. Zna se ko vec duze vremena vrsi jednu neprimjernu kampanju asimilacije Srba u CG

vjecna da je
Gost
vjecna da je

ko 30 godina vrsi asimilaciju crnogoraca risto i ekipa tiho podmuklo iskorisstavajuci neznanje strah i siromastvo ljudi …uz svesrdnu pomoc bratske srbije crkve bie ….crnogorci su jedina partija koja nema nacionalu partiju u crnoj gori …

C G
Gost
C G

Kako usred te “asimilacije” procenat Srba poraste sa 9 na skoro 30% !? Svaka vam je istina takva, lažete kad zinete…

Daco
Gost
Daco

Je li ovo onaj sto je prije 20 dana dao procjenu da ce DPS samostalno da uzme apsolutnu vlast ?! Jos malo neka pise, dok je jos uvijek na platnoj listi, ali sat kuca li kuca a onda i ovaj i ovakvi mogu samo da analiziraju rast kupusa u Zeti

Roro
Gost
Roro

Tako je!Prvi put da se složim sa ovim likom.

boki
Gost
boki

Šta reče ono Vukadinović prije mjesec dana, dps osvaja apsolutnu vlast sam, nema tu dileme?

KOMIT
Gost
KOMIT

Bojim se da dok pojedini ovo shvate, biće kasno.Oni nas, na žalost, već nazivaju Dukljanskom manjinom.Oni koji su utočište iz Hrvatske,Bosne,Kosova našli u Crnij Gori, koja je bila i više nego fer prema njima.Oni nas nazivaju manjinom i negiraju sve Crnogorsko.Kad su biježali, milija im je bila Crna Gora.Đe im je tad bila Srbija?Ne kažu zalud stari “Hrani pseto da… Više »

Marina
Gost
Marina

Svaka cast !
To im je glavna karakteristika.
Interes i samo interes!

fff...
Gost
fff...

Ti ljudu sto su dosli uz hrvatske i bosne su poreklom crnogorci. Oni su se vratili u zemlju svojih predaka, kao jevreji u izrael. Crna Gora je njihova isto kao sto je i vasa.

KOMIT
Gost
KOMIT

Pa zašto ne poštuju njen suverenitet,jezik,zastavu,himnu,istoriju i sve što ima bilo kakve veze sa Crnom Gorom?

Mozgas
Gost
Mozgas

zato sto su lazne!

Atos
Gost
Atos

Hercegovci su Srbi,, ali su Hercegovci.. Njegoš i Petrovići su pisali da kada kažeš da di si Srbin u CG, da svaki zna da si Crnogorac Pravoslavne vjere.
Đilas je govorio Crnogorci su dukčijji Srbi.
U ostalom citirati Njegoša je nepotrebno nepismenom narodu koji je čak protiv da mu se Kapela, koju je sam nacrtao, vrati na Lovćenu

KOMIT
Gost
KOMIT

A vama to Njegoš lično rekao🙂Dosta ste ispravljali istoriju kako vama volja!U pamet se Crnogorci!

Atos
Gost
Atos

Njegoš nije nikom rekso nego NAPISAO, pa čitaj. “Prosto vjeru što promjeni drugu no ti be prosto bilo pred Bogom, što okalja ime pred Svijetom što se ne šće Srbinom zvati” Ti jasno odvaja Religiju od nacije.. I zamhera onima koji kada mjenjaju religiju zašto tada mjenjaju i ime naroda kome su do tog momenta pripadali.. Odnosno ako si Francuz… Više »

KOMIT
Gost
KOMIT

Niđe veze sa vezom?!Po vama Francuz može biti Francuz budista, a Crnogorac ne može biti Crnogorac pravoslavne vjere?Vaš najveći problem je što pravoslavlje poistovijećujete sa srpstvom!Morate se pomiriti sa tim da ima Crnogoraca pravoslavne vjeroispovjesti i da oni nisu i nikad neće biti srbi.

KOMIT
Gost
KOMIT

Pročitaj ponekad šta napošeš!Francuz koji pređe u budizam ostaje Francuz.Po vama Crnogorac pravoslavne vjeroispovjesti ne postoji nego obavezno mora biti srbin.E pa bilo je i biće Crnogoraca pravoslavne vjeroispovjesti koji se nikad nisu i neće izjašnjavat kao srbi!

Kiko
Gost
Kiko

Njegos bi u miru da pociva ,na onaj Vrh koji je sam izabrao a koji mu je bio bitniji od kapele.Ne preturajte mu kosti po cetvrti put. Dosta je bilo. A te pare koje biste na to bacali iskoristite za ono sto je narodu potrebno ako vec zelite biti drugaciji od predhodne vlasti kako i sami kazete. Veliki Njegos bi… Više »

Segio
Gost
Segio

To znaš bio si dobar sa Njim da li munž je Vrh miliji od Kapele.
On je odabrao i mjesto i nacrtao Kapelu.
Pitam te, ko ima pravo da kaže (a obzirom da inamo slike te Prve Kapele) ko ima pravo da je protiv onoga što je On htio

Nenad
Gost
Nenad

Samo se ti nadaj da je tako..a ja bih te pitao zasto.crnogorci slave slave ako ih samo.srbi slave..jel i to nametnito 1918..sto sw ne odreknete svojih srpskih slava?

asdfg
Gost
asdfg

Sveti Nikola je srpski svetac?

Pazi dobro
Gost
Pazi dobro

Nenade, a ko ti rece da ” samo srbi slave”? Amanati đe zi je taj dokumenat? Lažovcine!

Nenad
Gost
Nenad

I jesu li crnogorci govorili pravoslavnim jezikom ili srpskim..zasto se nikad nije govorilo.i pisalo crnogorskim?

Segio
Gost
Segio

Jer kao poseban jezik nije ni postojao

Somebody
Gost
Somebody

Razlika između CG i SR jezika je već u: Govoru – Ijekavski, ekavski ! Također i u dijalektu. Narječje jest isto. Ali, to je isto kod većine slavenskih naroda.

KOMIT
Gost
KOMIT

E pa sad se piše i govori i službeni ti je jezik.A ti cvili koliko hoćeš

asdf
Gost
asdf

Jeste jer je srbin bio sinonim za pravoslavca kao i turcin za muslimana. Nemojte mijesati pojmove, Crnogorska narodnost je oduvijek postojala i postojace! Proci ce i ovaj pokusaj srpske asimilacije kao sto je prosla i 1918, ali sami smo krivi sto smo ovo dozvolili.

Segio
Gost
Segio

Eto ti niže citat iz Zemljopisa đe se veoma jasno vidi da nisi u pravu

Sekta
Gost
Sekta

Svi ste ovako pismeni, padezi su vam uza specilazijacija, makar do 4 og osnovne da zavrsite skolu

niro
Gost
niro

Hercegovci su i Muslimani,kao i Hrvati kojih ima najviše,znači nijesu samo Hercegovci Srbi koji žive u BiH.

Pazi dobro
Gost
Pazi dobro

Atos, ta tvoja teorija nema ama bas nikakvo uporiste u dokumentima. To je najgora laž koja je ikad usla u Crnu Goru.

Toni
Gost
Toni

Je li ovo onaj bivši analitičar?

Monte naš
Gost
Monte naš

Bivsi, sadasnji i buduci

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Ovaj analiticar sa jos dva-tri, par pisaca i istoricara, onaj bivsi partijski funkcioner i nekoliko novinara su vise doprinijeli porazu dps nego cio spc na zemljinoj kugli ! Da li ti ljudi uopste poznaju mentalitet Crnogoraca !?

Marsej 1934
Gost
Marsej 1934

Kako siješ tako i žanješ…vratice se srbima i srbiji opet sva podmuklost koju oni imaju…
“Gledajte i smijte se dok se i vaš ne zapali…”

Podgorica
Gost
Podgorica

Zemljopis Kralja Nikole iz 1911g štampan na Cetinje – Državna štamparija. Imate ga na Google, ako nemate svoj primjerak. Ima slično i na početku Zemljopisa, ali citirani dio je pri samom kraju Zemljopisa pod “narod”. “U Crnoj Gori živi oko 300.000 ljudi,, sve pravi i čisti Srbi, većinom su Pravoslavci..” Moji su preci od ovih 300.000. Ko hoće da se… Više »

Marina
Gost
Marina

Oni koji se pisu kao Srbi u CG samo su geografski Crnogorci.Tj.oni su Srbi iz CG.A sto cemo sa onima koji su nacionalno Crnogorci?Nacionalnost nije stvar krvnih zrnaca i dnk ,nego licnog osjecaja. Svako ima pravo nacionalno da se izjasnjava u drzavi kojoj zivi kako god osjeca ali je najveca rdja ako zgazi svoju zemlju,ukine njeno postojanje i preda je… Više »

Volim Pivu
Gost
Volim Pivu

Dje zivi ovaj Vukadinovic u Gvineji Bisao ili demokrackoj Evropi…Nema drzave u EU dje vjernici Katolicke crkve ne glasaju a popis je stvar svake drzave zakonit i demokratan

Snjeg
Gost
Snjeg

Ne mjesaj babe i zabe. Popis je najnormalnija stvar u zemljama dje nema nametanja i pravljenja vecinskog naroda u vlastitoj drzavi manjinom.Neka se izjasni kako god ko hoce ali bez nametanja , prekrajanja istorije i ubjedjivanja u nesto sto je laz i velika podvala.

Banjani
Gost
Banjani

A ko dade drzavljanstva tolikom broju izbjeglica.DPS.sa 2.8 na 28 pošto. A ja Crnogorac.nemožete sin ni žena da žive samnom jer nijesu rođeni u CG.mnogi članovi su razočarani u DPS.kasno ste se sjetili

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Sprdnja.

Sunce
Gost
Sunce

Tacno nista niste pogrijesili

Sunce
Gost
Sunce

Tacno

Mario
Gost
Mario

A to je gospodine Vukadinovicu bilo od pocetka providno kao dan da su u pitanju politicke litije i takozvana odbrana svetinja,e sad kad sve izlazi na vidjelo treba samo nastaviti borbu za popis,ali znate onu staru “Dje jedan ovan krene,sve ovce za njim”,e sad ce te ovce biti PRAVE ovce i bravusani i neka im je “srecno”a mi koji nemamo… Više »

Send this to a friend