Politika

Sporazum talibana i SAD: Crnogorski vojnici se vraćaju ukoliko se ispoštuje dogovor

Sjedinjene Američke Države i talibanski pokret potpisali su juče u Dohi sporazum kojim su utvrđeni uslovi za povlačenje američkih i NATO trupa iz Avganistana.

SAD će, kako je predviđeno sporazumom, početi sa povlačenjem vojske u zamjenu za obavezivanje Talibana da će Avganistan prestati da bude uporište terorističkih napada.

Ako Talibani ispune svoje obećanje, to će označiti i početak povlačenjahiljada američkih i vojnika iz NATO misije “Odlučna podrška” u narednih 14 mjeseci, čime će biti okončano njihovo 18 godina dugo učešće u ratu u Avganistanu.

Crna Gora je dio misije “Odlučna podrška”. Trenutno se u Avganistanu nalazi 11. kontingent crnogorske vojske, a jučerašnji sporazum, ukoliko zaživi, značio bi i povlačenje crnogorskih vojnika iz Kabula i Mazari Sarifa.

Vojni analitičar Aleksandar Radić, komentarišući jučerašnji dogovor, kaže da je misija “Odlučna podrška” već iscrpila resurse, te da zapadne zemlje koje učestvuju u Avganistanu, čekaju da neko povuče odlučujući potez.

Radić (Foto: Pobjeda)

Upitan kako će se jučerašnja odluka odraziti na Crnu Goru, Radić objašnjava da, ukoliko saveznici odluče da se povuku, sa njima odlaze i crnogorski vojnici.

“Ako Taliban ispuni svoje, iz Avganistana odlazi NATO, a sa njima i Vojska Crne Gore”, kaže Radić za Pobjedu.

“Nakon potpisivanja sporazuma, moglo bi se očekivati da postepeno dođe do deangažovanja snaga NATO i to bi značilo da se povuku zemlje koje su uključene u misiju, s tim što bi se prvo povlačile manje zemlje, a Amerikanci bi ostali zadnji”, rekao je Radić.

Dodaje da postoji dogovorena politička solidarnost, te da niko neće biti ostavljen u Avganistanu.

“Sa povlačenjem drugih odlazi i Crna Gora. Naravno, postoji mogućost da se zadrži neki tip angažovanja, savjetnika itd, ali to neć ebiti ista misiji niti isti format i tada je na Crnoj Gori da procijeni koliko im je to svrsishodno”, naveo je Radić.

Riječ je, navodi on, o spoljno političkim interesima i referencama.

“Ima situacija kada neka zemlja želi da pokaže privrženost saradnj i sa nekim državama. I u slučaju Crne Gore bi se mogao desiti neki takav scenario ali samo hipotetički govoreći postoji ta mogućnost da se neka forma prisustva nastavi, ali je jasno da posle ovoliko dugo vremena nema entuzijazma kod evropskih sila koje su angažovane u Avganistanu da se tamo zadrže “, istakao je sagovonik Pobjede.

Zaključuje ipak, da  je u političkoj i vojnoj istoriji situacija takva da uvijek nešto “mora da se okrene”.

“Politička uslovljavanja su česta, jer politička i vojna istorija je takva da uvijek nešto mora da se okrene. Za sada jasno je da bi to trebala da bude operacija koja se završava”, zaključio je Radić.

Crna Gora je svoje vojnike u Avganistan prvi put uputila 2010. godine i od tada je neprekidno prisutna, prvo u ISAF, potom u misiji Resolute Support, uz postepeno povećanje broja naših vojnika.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Srdjan Nikolic
Gost
Srdjan Nikolic

Hoće li oboje da se vrate ili samo jedan

eu kolonija
Gost
eu kolonija

I ko je pobijedio?

Crnogorac
Gost
Crnogorac

НАТО слуге никад неће бити Црногорска војска .Црногорци не љубе ланце !

Bodin
Gost
Bodin

Taman da se vrate i brane drzavu zajedno sa Crnogorskim patriotama od velikosrpske agresije.

CG KO
Gost
CG KO

NATO ih je poslao umjesto svojih vojnika
Nikad dosta pameti ovoj vlasti

GeNiJe
Gost
GeNiJe

Pa mi smo NATO o čemu pričaš.srbine!

PrincOdKonika
Gost
PrincOdKonika

Nato je poslao crnce, koje su im jevreji prije 300 godina dovezli iz Afrike.

sasapg
Gost
sasapg

Mi smo NATO, isli u ime Crne Gore i slava im…

jQuery
Gost
jQuery

Pa oni jesu NATO vojnici.

PREOSTAO BOG
Gost
PREOSTAO BOG

BOG IM DAO DA OSTANU U PAMET

Hod u smrt
Gost
Hod u smrt

Dobro ce biti ako Crnogorci stignu psihicki zdravi jer malo ko ostane u pamet poslije ubijanja zena I djece
Srean povratak I oporavak

Katastrofa
Gost
Katastrofa

Zemlja ludaka. Sad su nastradali žene i đeca od talibanskog terora. Ko je pročitao ,,Lovac na zmajeve”, zna o čemu pričam.

Jaaaa
Gost
Jaaaa

Bravo za komentar

Send this to a friend