Politika

Srpski mediji opet ruše Đukanovića da zaštite monopol SPC

Milo Đukanović

Vesna Šofranac

Najnovija informacija odjeknula je regionom: “Pada vlast u Crnoj Gori posle 30 godina?! Napad na SPC Milu došao glave”.

Ovo je samo jedan od naslova koji se pojavio u dijelu srpskih medija – (Večernje novosti, Alo, Srbija danas…) nakon što je CEDEM objavio rezultate svog najnovijeg istraživanja koje je pokazalo da građani Crne Gore, uz obrazovni sistem, najviše vjeruju Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Pridružio se i tabloid Informer sa tekstom pod naslovom: “Milo, jadna ti je ta tvoja lažna crkva, ankete neumoljive, Crnogorci najviše vjeruju u SPC”…

Istraživanje CEDEM-a izazvalo je dosta komentara i u Crnoj Gori, gotovo da nema političkog subjekta koji nije izrazio sumnju u rezultate, ističući da istraživanja koja su rađena za njihovu internu upotrebu pokazuju potpuno suprotne podatke. Međutim, za Srbiju i njihove medije nije moglo biti boljeg tajminga da se pošalje poruka kako je došao kraj vladavine Mila Đukanovića i to zbog srpskih popova. Niko nije ni pomenuo činjenicu da je, takođe po CEDEM-ovom istraživanju, u decembru prošle godine povjerenje u SPC bilo znatno veće nego u julu ove, prenebregnuli su činjenicu da je predsjednik Đukanović čiju “glavu” svako malo skidaju, i po istraživanju na čije se podatke pozivaju, najbolje ocijenjeni crnogorski političar. Nije im bilo interesantno ni to što su rezultati istraživanja pokazali da i “ugroženim Srbima” u Demokraktskom frontu raste podrška.

U nekim drugim okolnostima vjerovatno bi ovo bila okosnica komentara istraživanja, ali su ovoga puta srpsko svještenstvo, njihovi interesi u Crnoj Gori, bili preči. Zbog tih interesa svakodnevno se u srpskim medijima, od srpskih političara, intelektualaca, šalju opomene Đukanoviću i aktuelnoj crnogorskoj vlasti da se okanu donošenja zakona o slobodi vjeroispovijesti, jer su vjernici SPC navodno životima spremni da brane “svoje svetinje” u Crnoj Gori.

Politički analitičar Ranko Đonović nedavno je u razgovoru za Dnevne novine ocijenio da će CEDEM-ovo istraživanje biti iskorišćeno za manipulacije i spinovanje javnosti, te da tome donekle na ruku ide pomjeranje skupštinske rasprave o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti za septembar. To je, kako je kazao, dovoljno velik vre-menski prostor za još agresivniju kampanju prema Crnoj Gori.

Đonović smatra da iza posljednjeg istraživanja stoji pokušaj da se crnogorska javnost ubijedi, a Demokratska partija socijalista pokoleba i opomene da joj rješavanje vjerskog pitanja nanosi štetu i da iz toga izvuče “pouku”. Za Đonovića, kao i mnoge analitičare koji su, upravo povodom crkvenog pitanja, bili gosti Dnevnih novina nema nikakve sumnje da će kampanja protiv Crne Gore, aktuelne vlasti, posebno protiv predsjednika Đukanovića biti još agresivnija kako se bude približavalo usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Jedan od naslova u srpskim medijima

To je pokazala i najnovija interpretacija CEDEM-ovog istraživanja. Inače, ova nevladina organizacija koja se bavi isptivanjima javnog mnjenja upravo je od beogradskih medija često bila meta napada jer je, prema njihovim procjenama, bila previše naklonjena vlasti. Sada su upravo njeni podaci poslužili da se predsjedniku države pošalje poruka da će mu “napad na SPC doći glave”. Ovo su vrlo neoprezne i vrlo štetne poruke i za samu SPC, jer bi neko mogao da pročita da će predsjedniku Đukanoviću SPC doći glave!

Nije bilo davno kada je patrijarh Irinej rekao da je u Crnoj Gori, na čijem je čelu Đukanović, Srbima gore nego u NDH. Nakon toga su se samo nizali tekstovi da je “Milo najveći izdajnik kojeg je Crna Gora imala”, da hoće da “hapsi srpske sveštenike i otima svetinje”, da “zove u pomoć šiptare i poziva na linč” protiv srpskih sveštenika koji su htjeli da održe liturgiju u Svaču u Ulcinju…

Jasno je da je pozadina svih ovih napada na Crnu Goru riješenost njene vlasti da konačno stavi tačku na vjersko pitanje. Pokazuje se to i kroz medijsku interpretaciju CEDEM-ovog istraživanja. Međutim, ono što u ovom trenutku nije jasno jeste na što su sve spremni hajkači protiv Crne Gore i njenih zvaničnika kako bi crnogorske svetinje zadržali pod okriljem srpske crkve.

210

avatar
1000
97
113
0
 
142
ToniJooBeograđankamilicaPapagaj
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Toni
Gost
Toni

Kad Milo ode sa vlasti, na ovaj ili onaj način, šta li će raditi Vesna Šofranac i njoj slični?

milica
Gost
milica

Ja bježim iz ove zemlje. Pazi nam najčitanije vijesti. Odoh ja a vi se I dalje svađajte oko mrvica…..

Joo
Gost
Joo

baj….baj…..

Papagaj
Gost
Papagaj

Kakva propaganda i sa vase i sa njihove strane. Svako brani svoga sefa

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Novine nikog nisu smijenile, nego ojadjeni i osiromašeni narod

Joo
Gost
Joo

u Srbistanu…..???!!!

JoanikijeLipova
Gost
JoanikijeLipova

Dogodine pored nisa

roko
Gost
roko

sve to samo ignorisati jer oni nemogu Milu ni cipela okrenuti HUSKACI

Mojeimr
Gost
Mojeimr

Ja mislim da ne treba da padne radi Srba nego odijela, satova, ljetovanja, hidrocentrala, vjetrenjaca….. BIZNJISA kako bi on rekao

MOJ DNK
Gost
MOJ DNK

UZDRMAL TI SE STOLOVAC OD EU PA SAD TOBOZ NAS MIRIS…A DAVNO SI TREBAO PINK UKINUT NEGO TI MILO DA TE UZDIZU

Marvel
Gost
Marvel

Ma koga vise briga sta se desava u balkanskoj Belorusija, jedina diktatura na balkanu. To samo po sebi govori. Milo plati alo I informer I onda se kao svadja sa njima i nešto brani. A uvoze radnike iz Filipina, ne može minimalac da poveca, sjever pustoš… Kakav narod takva vlast.

Joo
Gost
Joo

srbijanac tisina…..vodi racuna o svojoj najtamnijoj rupi Evrope….za CG ima ko da brine…..svoga posla….

Младен
Gost
Младен

Ова Шофранац као да је портпарол Ђукановићу. Дукљани никако да оставе Србију јер Србију баш брига за Црну Гору нажалост. Ова власт је наравно одговорна за лоше односе јер ево од 1997 на исту фору обмањује људе у Црној Гори како им је Србија непријатељ тобож. А то да власт треба да се промјени. Наравно. Доста је било стварно. И… Više »

Joo
Gost
Joo

vidim svaki dan u srbijanskim novinama i portalima koliko brinete za CG…..prste dalje…..nikad vise 1918.-a…..e viva Montenegro 🇲🇪🇲🇪🇲🇪

petar
Gost
petar

kim un dzon pita dona za recept kako ostati dugovijecno na vlasti

Ljubo Mijović
Gost
Ljubo Mijović

Bot ..’Jedan je Milo’…Dobija sendvič..(obrazloženje)..On je spreman sve da da za gazdu, kao moj pas Kan.. Hvala na Botovanju..A sendvič možete podići na StaromAerodromu..Detaljnije u inboksu..

Joo
Gost
Joo

rice bot DFovaca podanik terorista i drzavnih izdajnika……

Joaniki Lipovac
Gost
Joaniki Lipovac

…..JE Hvala ti boze sto nijesam srbin
evivaa /_CPC/

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Jel to porucujes iz Lipe Vase?

Joaniki Lipovac
Gost
Joaniki Lipovac

Ne, ja sam Rom sa Konika, svi se pišemo Crnogorci i glasamo DPS. pOVOLJNO, 10 EURA PO GLAVI.

Joaniki Lipovac
Gost
Joaniki Lipovac

Ne bio je srbijanac ka i ti dok neje sreo odrede druga Tite…..

Joaniki Lipovac
Gost
Joaniki Lipovac

Uzmi knjigu i citaj bravu nepoismeni

Goran
Gost
Goran

Milo što se nas iz Srbije tiče da Bog da vladao još bar 30 godina, niti te odavde ruše niti nekog zanimaš ti ili CG, vide ovi tvoji podanici kako žive i njima je dobro kažu, još ako uspeš da privatizuješ crkvu bićeš im večni idol!

Joo
Gost
Joo

cudo…..a srbijanski mediji ne prestaju da njakeju o CG….a ti kao naivan i sav u kumbaja momentu….naivcine srbijanske….tako ste mili i naivni bili i 1918-e…..nikad vise….

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Ništa bez dobre Britve, da primire popci.

Send this to a friend