Politika Šta piše u amandmanima na izvještaj EP-a

Oduzeti imovinu sankcionisanih Rusa, osudili nasilje na Cetinju i miješanje Srbije…

Foto: EPA

Poslanici Evropskog parlamenta u usaglašenim amandmanima na Izvještaj o Crnoj Gori evidentirali su najnovija dešavanja u našoj zemlji. Evropski parlament (EP) pozdravlja formiranje nove manjinske vlade sastavljene od proevropskih partija, što je posebno značajno u svjetlu nedavne ruske invazije u Ukrajini i kontinuiranog uticaja proruskih političkih partija i narativa u zemlji, navodi se u usaglašenim amandmana na Izvještaj Evropskog parlamenta o Crnoj Gori u koje je TVCG imala uvid.

U amandmanima koji su postali dio izvještaja koji je usvojen ove sedmice na vanjskopolitičkom odboru (AFET) pozdravljen je i izbor nove predsjednice Parlamenta i poziva se na imenovanje kopredsjedavajućeg POSP-a EU i Crne Gore što je prije moguće.

Parlament vjeruje da bi “politička odlučnost nove vlade mogla pomoći da se ubrza prijeko potrebni reformski proces odražavajući kako rad na evropskim vrijednostima, tako i ogromnu volju građana Crne Gore da se pridruže Evropskoj uniji”.

Intenziviran rad u pregovaračkoj strukturi

Poslanici u usaglašenim amandmanima napominju da se rad intenzivirao nakon dugo očekivanog završetka imenovanja u administrativnim strukturama u oblasti vladavine prava, izražavajući žaljenje što su ključne pozicije u pregovaračkim strukturama dugo ostale upražnjene.

Takođe, poslanici pozivaju vlasti da što prije ponovo uspostave potpuno funkcionalnu pregovaračku strukturu.

Napominju i da zakašnjelo imenovanje ključnih pregovarača i šefova radnih grupa mora biti praćeno drugim koracima kako bi se proces pridruživanja održao kao politički prioritet.

Oduzeti imovinu sankcionisanih Rusa

Parlamentarci su podzravili usklađenost Crne Gore sa vanjskom politikim EU, uključujući i osudu ruske invazije na Ukrajinu i punu podršku najnovijim sankcijama EU protiv Rusije, uključujući zabranu prelijetanja vazdušnog prostora ruskim avionima i pristup aerodromima, zabranu transakcija sa Centralnom bankom Rusije i zabranu ruskih propagandnih medija – RT-Rusija danas i Sputnjika.

Evropski parlament podstiče Komisiju da razmotri ekonomsku i finansijsku pomoć EU za zemlje Zapadnog Balkana koje su se pridružile sankcijama EU protiv Rusije, u cilju ublažavanja posljedica nastale krize.

Međutim, kako Crna Gora ne bi postala sigurna zona za skrivanje imovine ruskih oligarha kojima prijete međunarodne sankcije, poslanici pozivaju crnogorske vlasti da oduzmu imovinu sankcionisanih lica.

Pozdravljena imenovanja u sudstvu

U usaglašenim amandmanima pozdravljaju se nedavna imenovanja u Vrhovnom i Apelacionom sudu , kao i izbor novih članova Tužilačkog savjeta, uključujući člana iz reda predstavnika nevladinih organizacija.

S druge strane, ostaje zabrinutost zbog ukupnog izostanka napretka u reformi pravosuđa, uključujući imenovanja u ključnim nezavisnim institucijama i pravosuđu, uključujući imenovanja novih sudija Ustavnog suda koja su i dalje na čekanju.

Pozdravljena je i odluka Skupštine, koja je usvojila izmijenjeni Zakon o lokalnoj samoupravi, koji predviđa da se lokalni izbori u 14 opština održe istog dana, ali se žali zbog nedavne odluke da se izbori u 12 opština ne raspišu na isti datum.

Poslanici su ponovili pozive kojima se Crna Gora ohrabruje da istovremeno održi lokalne izbore širom zemlje kako bi se unijela veća stabilnost demokratije, izbjegla stalna kampanja i ublažila napeta politička klima.

Zabrinutost zbog rasprostranjene korupcije

Poslanici su iskazali zabrinutost zbog rasprostranjene korupcije i pozivali Crnu Goru da pojača odgovor krivičnog pravosuđa na korupciju na visokom nivou i stvori uslove za pravosudne institucije i nezavisna tijela koja se bave korupcijom, uključujući Agenciju za borbu protiv korupcije i Specijalno tužilaštvo, da funkcionišu efikasno i slobodno od političkog uticaja, u skladu sa preporukama GRECO-a.

Takođe, crnogorske vlasti se pozivaju da pokrenu “temeljnu istragu o bilo kakvim nedjelima otkrivenim u Pandora papirima”.

Kao pozitivan primjer navodi se intervencija policije u Mojkovcu na suzbijanju trgovine cigaretama u Crnoj Gori i ponavlja da su potrebne dalje mjere u cilju suzbijanja šverca droge i cigareta u zemlji, posebno u Slobodnoj zoni Luke Bar.

Osnažiti nezavisnost medija

Poslanici EP podvlače značaj nezavisnosti crnogorskih medijskih regulatora i javnog servisa i pozivaju na dalje napore da se RTCG “transformiše u pravi javni servis i uopšte poboljša pristup informacijama”.

Osudili nasilje na Cetinju i miješanje Srbije

U amandmanima se osuđuju svi postupci nasilja tokom demonstracija na Cetinju u vezi sa inauguracijom Mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve, i osuđuje se srpsko miješanje u tom pogledu.

Eurozastupnici napominju da se strano uplitanje može pratiti i instrumentalizacijom vjerskih instituta, i osuđuju napore Rusije da iskoristi etničke tenzije na Zapadnom Balkanu u cilju “rasplamsavanja sukoba i podjele zajednica i širenja manipulativnih dezinformacija, koje bi mogle dovesti do destabilizacije cijelog regiona”.

Oprez zbog “Open Balkana” i zlatnih pasoša

U jednom od novih amandmana, poslanici izražavaju oprez prema inicijativi Open Balkan, koja ne obuhvata svih šest zemalja i naglašavaju da sva regionalna ekonomska saradnja na Zapadnom Balkanu treba da bude inkluzivna i prihvatljiva za svih šest zemalja, uspostavljajući saradnju na ravnopravnoj osnovi, uz jačanje daljeg usklađivanja sa standardima i evropskom pravnom tekovinom.

Parlament poziva Crnu Goru da odmah prekine šemu zlatnih pasoša i sa zabrinutošću primjećuje da je između decembra 2020. i 2022. godine gotovo 200 državljanstava dodijeljeno ruskim državljanima.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rumija
Gost
Rumija

Bolje da sakcionisu SPC i njeno politicko djelovanje, unosenje podjela medju gradjadanima CG, i sva ona bepocinstva od 1918 na ovamo!

Milivoje
Gost
Milivoje

Kako neko može iz bilo kog razloga da oduzima neko imovinu, a da to sud nije naložio!?!?

Zombilendjetu
Gost
Zombilendjetu

Ako Vam je dosadno nista ne brinite 😊

Santa Marija
Gost
Santa Marija

Istina o Belvederu se mora saznati. Klerikalna vlada je tog dana ozbiljno osumnjičena da je izvela državni udar.

Heroes
Gost
Heroes

A zasto su neki sankcionisani a neki ne, treba svima oduzeti

Vanja
Gost
Vanja

Proevropske partije SNP.. zbog njih i jos nekih i jeste ovakva situacija

marius
Gost
marius

Osudjujete nasilje policije nad demonstrantima na Cetinje prilikom inauguracije Joanikija, a tapsete po ramenu, i cestitate Abazovicu kao novom premijeru, covjeku koji je podrzao , i hvalio se akcijom te iste policije, cije postupke kritikujete. Ako je i od vas, mnogo je.

Slava Ukrajini
Gost
Slava Ukrajini

Trebali su 2000 pasosa dodijelit rusima.. vi ste ih postavili pa sad šakama u’glavu!

Mokica perisic
Gost
Mokica perisic

Krivokapic i eksperti i srpska crkva su nas doveli u ovu situaciju najgoru od 1918 godime

Sprdnja
Gost
Sprdnja

– Oduzeti imovinu sankcionisanih Rusa –
Hajmo u plačku. Demokratsku.
Sram vas bilo.

Bosi prkosi
Gost
Bosi prkosi

Mora da su jahte posteno zaradili demokratski inace tajkuni drze 40% resursa Rusije a mrski americki milioneri 2% bogatsva SAD

@alexa
Gost
@alexa

@Bosi prkosi
I ti ćeš sad da sudiš da li je i kako neko u Rusiji stekao imovinu?
Ne bi me iznedadilo da sjutra kreneš sa pričom da treba i građanima Sbije, Bosne… oduzimati imovinu pod izgovorom da je nelegalno stečena.

Ja sam Milivoje
Gost
Ja sam Milivoje

Šta vas briga kako je on zaradio u Rusiji pare! Odakle vašim pojedincima milioni, a kamen i krš. Šta uopšte znate?

BMX
Gost
BMX

Zasto nas ne zastitite od ruskog nosaca aviona i glavnig eksponenta i promotera ruske politike na Zapadnom Balkanu – Crkve Srbije i njenih popova i agenata koji nose uniforme specijalaca i padobranaca ispod mantija i organiziju antizapadne, antievropskr i anti NATO demonstracije i okupljanja preko svojih bratstava, plemena, tvrdosa, stupova, zborova, nocnih vukova, navijaca i kriminalaca skupove podrske agresiji Rusije… Više »

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Zato što vide da je naša srpska pravoslavna crkva po svim anketama u vrhu popularnosti i povjerenja građana u crnoj gori ,a nvo cpc na dnu povjerenja građana crne gore i što je omjer vjernika daleko u korist sps i to tako da na svakih deset hiljada vjernika spc ide jedan član nvo cpc.

Bosi prkosi
Gost
Bosi prkosi

Podatke vadis is BIA sve da su 100% vjernici SPC mora se povonovati ustavu Crne Gore isto kao sto radi u srbadiji

Ruzmarin
Gost
Ruzmarin

Genije, Ustav postoji znog građana, a ne postoje građani zbog ustava u kojem nema cpc.

Sosa
Gost
Sosa

To cemo morati sami

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Na zalost to smo mi crnogrci koji su se posrbili i vecina znaju da grijese al kako sad nazad

Send this to a friend