Politika

Šta piše u rješenju Ustavnog suda o obustavi kazne Medojeviću i Kneževiću?

Ustavni sud Crne Gore

Dio odredbe člana 119 stav 2 Zakona o krivičnom postupku, na osnovu koje je poslanicima Demokratskog fronta Milanu Kneževiću i Nebojši Medojeviću određena dvomjesečna kazna zatvora zbog odbijanja da svjedoče, suprotna je zahtjevima Evropskog suda i pripada kategoriji neodređenih i nepreciznih pravnih normi, koje ne smiju biti dio pozitivnog pravnog poretka Crne Gore.

<<<Ustavni sud privremeno obustavio odluku o stavljanju u zatvor Medojevića i Kneževića<<<

To je navedeno u obrazloženju rješenja Ustavnog suda, kojom je u srijedu naložena obustava izvršenja rješenja Apelacionog i Višeg suda o zatvaranju dvojice poslanika Fronta, piše Pobjeda.

“Ovom odredbom, po ocjeni Ustavnog suda, uvodi se arbitrarnost u postupanju državnih organa koja nije dozvoljenakod ograničavanja ustavnih prava građana. Zakonske odredbe kojima se ograničavaju osnovna ljudska prava i slobode, po ocjeni Ustavnog suda, moraju biti jasne i precizne bez ostavljanja mogućnosti bilo kakvom arbitrarnom tumačenju”, navodi se u obrazloženju rješenja Ustavnog suda.

Ustavni sud u obrazloženju rješenja navodi kako iz prakse Evropskog suda proizilazi da se neka odredba može smatrati zakonitom u smislu Evropske konvencije, tek ako zadovolji četiri uslova: pravni osnov u domaćem pravu, kvalitet zakona, zahtjev za dostupnošću domaćeg prava, zahtjev za predvidljivošću domaćeg prava i zahtjev za domaćim pravnim sredstvom pravne zaštite protiv proizvoljnog miješanja u zaštićeno konvencijsko pravo.

Ustavni sud u rješenju navodi i kako za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti dijela člana 119 stav 2 Zakonika o krivičnom postupku postoji nužna potreba.

“Jer se tom odredbom propisuje oduzimanje čovjekove slobode, nezavisno od toga kako se to oduzimanje pravno kvalifikovalo”, navedeno je u obrazloženju rješenja.

Ustavni sud je stoga pokrenuo postupak za ocjenu ustavnostiu dijela odredbe člana 119 stav 2 Zakonika o krivičnom postupku, na osnovu koje je Medojeviću i Kneževiću određena kazna od po dva mjeseca zatvora, a koja glasi “a ako i poslije toga odbije da svijedoči, može se zatvoriti. Zatvor traje dok svjedok pristane da svjedoči ili dok se krivični postupak završi, ali najduže dva mjeseca”.

Time su se, kako je navedeno u obrazloženju rješenja Ustavnog suda, stekli i uslovi za obustavu pojedinačnih akata Apelacionog i Višeg suda do donošenja konačne odluke Ustavnog suda.

“Shodno tome, naloženo je da se odmah po dobijanju ove odluke, bez odlaganja, obustavi izvršenje mjere zatvaranja podnosioca ustavnih žalbi Nebojše Medojevića i Milana Kneževića”,  zaključuje se u obrazloženju rješenja Ustavnog suda.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
atak
Gost
atak

Ovdje se vidi da neko ne zna Zakon ili ovi u Vrhovnom i Apelacionom ili ovi u Ustavnom sudu to ne mogu da sudim. Ali sad se postavlja pitanje ko ce da odgovara sto su ti ljudi bili u zatvoru nebitno dali ih neko voli ili ne. Postavite se na njihovo mjesto sta bi ste uradili. Naravno tuzit cete drzavu… Više »

21 MAJ
Gost
21 MAJ

Tek sad vidim da je opozicija upravu…nazalost…nikakvo sudstvo..slaba drzava…sto propisuju zakone koje sami obaraju…utas..neka sad radi ko sto oce sankcija nema.

Zoran PG
Gost
Zoran PG

Kao da su advokati DFa sastavljali rešenje.

Rale
Gost
Rale

Pise da Medo i Knezevic idu kuci pjevajuci. Pise da su pobjedili. Pise da je sloboda blizu. Srecna vam Sloboda i Pobjeda junaci i heroji Crne Gore.

Nurko
Gost
Nurko

Nema tu ni sudstva ni drzave! Gori smo od Palestinaca!!

Muda za bubrege
Gost
Muda za bubrege

Ima za sacicu kukavickih lopova koji zloupotrebljavaju zakon u privatne svrhe.ustav je nesto mnogo vazno a ne igracka za bolesne vlastodrsce.

Send this to a friend