Politika

Štajnmajer: Bila bi štetno po državu da neko dovede u pitanje dostignuća Crne Gore

Predsjednik Njemačke Valter Štajnmajer kazao je da bi bilo štetno za našu državu da neko dovede u pitanje dostignuća Crne Gore na putu u Evropsku uniju.

Štajnmajer je razgovarao sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem koji je sinoć završio posjetu Njemačkoj.

Đukanović je, kako se navodi u saopštenju Đukanovićevog kabineta. zahvalio na srdačnom prijemu, prijateljskoj i otvorenoj razmjeni mišljenja i spremnosti Njemačke da uvijek sa interesovanjem čuje ono što je vezano za Crnu Goru i Zapadni Balkan.

“Takođe, zahvalio je i na kontinuiranoj podršci evropskoj perspektivi Regiona, uz poruku da je Crna Gora postojano na putu usvajanja evropskog sistema vrijednosti i približavanja EU, fokusirana na dobijanje izvještaja EK o ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24, i stvaranje uslova za intenzivnije zatvaranje poglavlja. On je podrobno upoznao domaćina s rezultatima nedavno održanih parlamentarnih izbora i koracima koji su preduzeti u pravcu demokratske tranzicije vlasti”, navodi se u saopštenju.

Oni navode da je Štajnmajer pohvalio ulogu Đukanovića u političkom životu Crne Gore, posebno u izbornoj noći.

“Nije lako predati vlast, ni poslije 30 godina, ali način na koji ste to uradili govori i o ljudskoj veličini i velikom političkom iskustvu. Ti si u izbornoj noći zadužio svoju zemlju, jer je priznanje dosta tijesnog izbornog rezultata pored lične vrline potvrdilo i demokratsku vjerodostojnost zemlje “, rekao je Štajnmajer.

On je poručio da će uloga Đukanoviča ubuduće biti još teža, jer se s novom parlamentarnom većinom treba prvo okupiti oko evropskog kursa, a onda taj kurs održati dalje.

“Njemačka će nastaviti da prati procese u Crnoj Gori, uz očekivanje da se zadrži proevropski pravac i članstvo u NATO. Bilo bi štetno za državu ako bi neko doveo u pitanje dostignuća na putu u EU i to u trenutku kada su sva poglavlja otvorena. Njemačka je u regionu, u kojem vidi dosta nesigurnosti, Crnu Goru uvijek smatrala faktorom stabilnosti i vidjela je u ulozi medijatora. Nadamo se da će tako i ostati”, rekao je Štajnmajer.

Dvojica zvaničnika su razgovarala i o odnosima u regionu i globalnim kretanjima, kao i teškim posljedicama pandemije za čije savladavanje će biti potrebno jedinstvo i saradnja, uključujući i dostupnost vakcina u skoroj budućnosti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vido B
Gost
Vido B

Drugim riječima: on je i dalje adut i faktor povjerenja da će CG ostati svoja i samostalna. Bez Srbije, Rusije … Nitko neće dirnuti tu pozciciju jer će oni “dati podršku”, znači neće dozvoliti promejnu smjera. Ovo JE VRLO VAŽNO.

TV-EU
Gost
TV-EU

Trebalo je čuti sa tih adresa zadnjih pola godine i kritike na račun Srbije
zbog otvorenog miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore , nažalost samo muk
iz EU .

Vido B
Gost
Vido B

To se smatra unutarnjim pitanjem. Problem je jedinstven, nema primejra da državljani i etnički pripadnici jedne države navijaju za drugu. Odnosno, da veliki broj Crnogoraca se izjašnjava kao Srbin. Srbi-na stranu. Taj paradoks nitko neće sa strane rejsavati

Mišo
Gost
Mišo

Haha… Kasno.

Lovcenac
Gost
Lovcenac

Samo mudrom politikom koja je vodjena svih ovih godina, Crna Gora je dospjela u red drzava koje karakterise izuzetan uled i postovanje svugdje u svijetu

Zorica
Gost
Zorica

Neko sam ko je na ovim izborima glasao protiv DPS ali iskreno danas kad pogledam kako stoje stvari, stidim se te svoje odluke iza koje stoji moja izmanipulisanost od strane SPC i crkvenih velikodostojnika

Dgra PG
Gost
Dgra PG

Ne da mi admin da ti odgovorim, znači da si bot DPS-a.

Lenka
Gost
Lenka

Način na koji je DPS predala vlast i govori i o velikom političkom iskustvu i izuzetnim stepenu demokraticnosti.

Radmila
Gost
Radmila

Do 30.avgusta smo imali stabilan i jasan put, medjutim nakon toga vise nijesam siguran sto ce biti sa nasom drzavom kad njeno kormilo preuzme nova parlamentarna vecina

Zdravko1986
Gost
Zdravko1986

Svih ovih godinama smo napravili sjajne pomake i odlucne iskorake na puta ka clanstvu u EU, i treba biti posten pa reci da je sve to zasluga politike koju vodi DPS

Teona
Gost
Teona

Bilo bi štetno na ovakve adrese da nasu državu predstavljaju Mandic Knezevic Medojevic Bečić i ostali cirkusanti.

Send this to a friend