Politika

Stejt department o ustoličenju Joanikija: Bezbjednost građana iznad svega

State Department

Sjedinjene Američke Države izrazile su “zabrinutost zbog zaoštravanja retorike” u vezi sa ustoličenjem mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija na Cetinju i pozvale sve u Crnoj Gori da rade na smirivanju tenzija, poše Glas Amerike.

“Ohrabrujemo crnogorske vlasti i Mitropoliju crnogorsko-primorsku Sprske pravoslavne crkve da blisko sarađuju po pitanju lokacije ustoličenja novoizabranog mitropolita Joanikija, a da bezbjednost građana bude iznad svega”, naveo je neimenovani portparol Stejt departmenta u odgovoru na upit Glasa Amerike da li su Sjedinjene Države zabrinute zbog stabilnosti u Crnoj Gori u svijetlu porasta etničkih tenzija uoči planiranog ustoličenja Joanikija na Cetinju.

Stejt department ocjenjuje i da je Crna Gora “dugo prepoznata kao raznolika i tolerantna zemlja” i da bi svi “građani trebalo da urade svoj dio da ispoštuju tu ponosnu tradiciju”.

“Sjedinjene Države podržavaju vjerske slobode, uključujući i pravo pojedinaca da slobodnu praktikuju svoju vjeru. Istovremeno, takođe podržavaju slobodu izražavanja, uključujući i pravo na mirno okupljanje”, zaključuje se u odgovoru na upit Glasa Amerike.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović rekao je juče za TVCG da država garantuje da će sve proteći mirno, 5. septembra na Cetinju, te da su državni organi apsolutno spremni da garantuju ustavna prava svim građanima Crne Gore. Naglasio je i da Uprava policije u potpunosti ima kontrolu nad svim što se dešava i da su sve službe spremne da djeluju.

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se u nedjelju na Cetinju na protestu protiv najavljenog ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Cetinjskom manastiru, poručujući da neće dozvoliti taj, kako su rekli, simbolički čin pokoravanja Crne Gore od strane Srbije.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je u nedjelju, tokom služenja liturgije u Cetinjskom manastiru, da njega ne šalje nijedna država, već Srpska pravoslavna crkva, upozoravajući oponente njegovog ustoličenja na Cetinju da “mogu navući prokletstvo na sebe”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Gospodo izgleda CDM izgleda i vi ste se pridruzili ovoj medijskoj hajducije cenzurisanjem i brisanjem svih komentara koji jasno i glasno kazu sustinu problema i stanja u CG.Znaci u pitanju je unistenje i CG kao gradjanske drzave i Crnogorskog indetiteta.Ovome sadasnjem stanju u CG veliki udio ima i ambasadorka USA i prestavnici EU y CG. Oni su nas uvjeravali i… Više »

Xyxy
Gost
Xyxy

Amfilohije je imao stav,a tebe mjesto svoga stava stižu poruke sto ces i kako ces Joanikije.

Srebrenica
Gost
Srebrenica

koliko srbijanska crkva na Ct ima vernika !!!

Goran
Gost
Goran

Hvala Americi, ipak ustolicenje na Cetinju. Bice kako USA kaze

Someone
Gost
Someone

Dps, gledajte što ste napravili sad, 30 godina vi “vodite” računa za druge stvari, ne da se sredi stvar sa crkvom i tim stvarima, zato sad Crnogorci ispaštaju, i sad očekujete da Cetinjani i Crnogorci odbrane ovo sami, stid i sram, za ove četnike nemam što pričat.

Cgmoj
Gost
Cgmoj

A dje moja sloboda i sloboda crnogoraca dje su moje crkve sram vas bilo..vidimo se na cetinju

Montenegro
Gost
Montenegro

Amerika podrzava MCP Joanikija i ovu vladu i to se vidi iz saopstenja!!!

Hopla
Gost
Hopla

Kakva crna bezbjednost,ovo je skolski primjer,klasicni pokusaj okupacije crne gore,a premijer krivokapic,abazovic,becic i druzina su klasicni saradnici okupatora.

Kokot
Gost
Kokot

Bez brige.Ustoličenje će proteći u miru i opštem narodnom veselju.Samo relaksirano.

krstooooo
Gost
krstooooo

Sigurnost iznad svega dovodjenjem KOBRI , I ostalih gmizavaca?!?!???

Titov pionir
Gost
Titov pionir

Dok god četnici vladaju u Srbiju nema sreće ni mira na Balkan. Započeli su prvi,drugi svjetski rat onda gradjanski rat u bivsu jugu i sad oce opet. Gori su od zidova i opet ce pocet rat a volio bi da se varam

Anonimus
Gost
Anonimus

Neka to pionir. Jugoslavija je ušla u rat 41., a rat je počeo 39. napadom Njemačke na Poljsku

BellaCiao
Gost
BellaCiao

Sram vas bilo !!!!!!!!!

Neno
Gost
Neno

Sram vas bilo,eto toliko !!!!

SASA.NK.ME
Gost
SASA.NK.ME

Sto pisete pogresno naziv to je srbijanska sekta srbocetnicka neprijateljska i kao takva za Mene je tudja strana i nepozeljna .
Na moju imovinu krocit nece nikad ostavit cu amanet i djeci ….NIKAD.

Sasa
Gost
Sasa

Nazdravlje State Departmentu ali kao da im je Sveto Marović pisao saopstenje.

Bijeli Pavle
Gost
Bijeli Pavle

Iskustvu komšija nam jasno govori kakvu možemo očekivati sigurnost od nepresušnog izvora ratnih zlikovca

Migo
Gost
Migo

Dzabe kukate na sva zvona…bice ustolicenje na cetinju i slusajte dritana sto vi zbori

Sve u p.m.
Gost
Sve u p.m.

E kako da ne ..Bas ih zanimaju gradjani kao oni njihovi sto su ih mlatili po ulicama

Eto tako
Gost
Eto tako

Koja bezbjednost crna,potpuno smo ugrozeni od ovih Srbalja,unistise cio region sa svojom nasilnom okupacijom i njihovim potkupljenim pristalicama kao sto je Joanakije

😃🤣😂😃🤣🤗🤗
Gost
😃🤣😂😃🤣🤗🤗

Aaaaaa jesu li ono oni srusili one dvije kule
bliz…. mislim 11 sept.
😃😃😃😃😃

😃🤣😂😃🤣🤗🤗
Gost
😃🤣😂😃🤣🤗🤗

Aaaaaaaa kako su zabrinuti …Od Avganistana do Balkana
😀😀😀😀😀

Send this to a friend