Politika

Stigla dva nova helikoptera: Sigurnost i bezbjednost koštaju svakog manje od eura

Dva nova višenamjenska helikoptera Bell 412 EPI, namijenjena Vazduhoplovstvu Vojske Crne Gore, stigla su danas u Crnu Goru što predstavlja najznačajnije opremanje naše vojske od obnove državne nezavisnosti i potvrdu odlučnosti Crne Gore da u okviru NATO-a jača svoje sposobnosti.

“Prilikom pristupanja NATO-u saopštili da ćemo u društvu najmoćnijih i najrazvijenijih-biti odgovorna članica i jačati sposobnosti naše Vojske u skladu sa potrebama kolektivne bezbjednosti. Svjesni smo da upravo takvim pristupom nedvosmisleno pokazujemo odgovornost prema komforu i bezbjednosti naših građana, ali i investitora, turista i svih koji iz bilo kog razloga posjete Crnu Goru”,  rekao je na svečanosti predsjednik Vlade Duško Marković.

Premijer je podsjetio da je nabavka tri moderna helikoptera koštala oko 30 miliona eura i da će letilice biti angažovane u misijama traganja i spašavanja, kao i za razne vrste medicinskih evakuacija te da će unaprijediti kapacitete za reagovanje u vanrednim situacijama, kao i nivo bezbjednosti turista koji borave u Crnoj Gori.

“Dakle, uložili smo u sebe i sigurnost naših građana”,  rekao je predsjednik Vlade.

Premijer je iskoristio priliku da podsjeti na već sada vidljive prednosti i koristi članstva Crne Gore u NATO-u.

“Ekonomskom rastu u 2017. godini od 4,3%, i rastu u prvoj polovini 2018. godine, značajno je doprinio rast stranih direktnih investicija. A njihov priliv samo iz zemalja članica NATO u prvih 6 mjeseci ove godine povećan je 2,5 puta u odnosu na isti period prošle godine. Od trenutka ulaska u NATO porastao je i broj turista iz zemalja članica, i to prema podacima Nacionalne turističke organizacije za oko 25% u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Dakle, nema bolje prilike od ove, da onima koji su sumnjali i sputavali naše evroatlantsko opredjeljenje – još jednom pokažemo koliko nijesu bili u pravu. Raspršila se i demagogija o basnoslovnim ciframa koštanja članstva, kao i ona o NATO bazama. A uz njih i ona o potencijalnim sukobima u okviru ovog sistema vrijednosti”, rekao je predsjednik Vlade podsjetivši da su naši dometi u vanjskoj politici rezultat vizije usmjerene na stabilnost i prosperitet građana.

Premijer je rekao da je realnost koju danas živimo da zaštitu državne suverenosti i cjelovitosti crnogorske teritorije garantuju najmoćnije i najrazvijenije zemlje današnjice i da uz to rastu strane investicije i broj turista iz istih tih zemlja, a da to našeg građanina ne košta ni čitav jedan euro.

„Za trošak od 70 centi po glavi stanovnika godišnje, pokazali smo svijetu da je Crna Gora sigurna investiciona i turistička destinacija. A sigurnost i bezbjednost, više investicija i turista – za naše građane znače bolja radna mjesta, bolji plasman proizvoda i dugoročno bolji kvalitet života”, rekao je Marković.

Načelnik Generalštaba brigadni general Dragutin Dakić saopštio je na svečanosti da je danas realizovano najznačajnije opremanje Vojske Crne Gore od obnove nezavisnosti.

“Projekat nabavke ovih helikoptera je izuzetno značajan i uprkos našoj dugogodišnjoj viziji, tek sad su se stekli svi uslovi da se to i realizuje. Svjesni potreba naše vojske i države odabrali smo tip i model helikoptera koji će na najbolji način odgovoriti bezbjednosnim zahtjevima na cjelokupnoj teritoriji države. Ovi helikopteri unaprijediće mobilnost jedinica, izviđačke sposobnosti kao i ukupne transportne kapacitete Vojske Crne Gore. Pored toga omogućiće nam da dalje razvijamo sposobnosti za različite vrste evakuacije, traganja i spašavanja, te reagovanja u vanrednim sistuacijama“ – rekao je general Dakić.

Podsjetivši da je prvi helikopter isporučen 13. aprila već ljetos imao prilike da pokaže sposobnosti i mogućnosti na gašenju požaraGore načalnik Generalštaba je rekao da je njegova posada, koja je u Crnoj Gori i inostranstvu prošla svu neophodnu obuku za upravljanje letilicom, pokazala je zavidan nivo osposobljenosti.

“Sve ovo ukazuje da se obuka i palniranje zadataka u Vojsci Crne Gore realizuju na visokom nivou“, poručio je načelnik Generalštaba.

 Daković je rekao da naša zemlja kao članica NATO-a pažljivo planira i projektuje razvoj kapaciteta, gradeći tako kredibilitet u Alijansi te da je Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore ovom nabavkom značajno podiglo svoje sposobnosti i gotovost za izvršeneje namjenskih zadataka.

“U cilju podizanja sposobnosti i gotovosti naših kopnenih jedinica Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore ubrzano rade na nabavci 67 lako oklopnih vozila koje će koristiti naše jedinice. Takođe, mogu da najavim da je donacija lako oklopljenih motornih vozila za jedinice vojne policije od strane SR Njemačke u završnoj fazi, te da ćemo uskoro i njih imati u sastavu Vojske Crne Gore. U Mornarici VCG u procesu je konverzija raketnih topovnjača u patrolne brodove, što će ojačati naše pomorske spsosbnosti i prisustvo na moru. Dakle, Vojska Crne Gore ide u korak sa razvojem savremenih tehnologija i izazova, sve sa jednim ciljem – da uspješno odgovorimo na postavljene misije i zadatke, i na taj način našim građanima omogućimo da se osjećaju sigurno i zaštićeno“, zaključio je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore .

Svečanosti je prisustvovao veliki broj zvanica među kojima ministar odbrane Predrag Bošković, predstavnici diplomatskog kora i ostali visoki zvaničnici.

Ugovor o kupovini tri helikoptera, vrijedan oko 30 miliona eura, potpisan je 30. januara 2018. godine.

<<<Vojska Crne Gore dobija dva nova helikoptera<<<

“Dva nova višenamjenska helikoptera Bell 412 EPI, namijenjena Vojci Crne Gore, stigla su danas u Crnu Goru,  što predstavlja najznačajnije opremanje naše vojske od obnove državne nezavisnosti i potvrdu odlučnosti naše zemlje da u okviru NATO-a  jača svoje sposobnosti”, navodeno je ranij ese na Tviter nalogu Vlade.

Helikopteri su u Crnu Goru doletjeli iz Praga gdje su u Bellovom centru za Evropu sklopljeni nakon što su iz SAD isporučeni i djelovima. Novim letilicama su na putu do Crne Gore upravljali komandant Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore, potpukovnik Nenad Pavlović i major Darko Pavlović.

Višenamjenski dvomotorni četvorokraki helikopteri tipa Bell 412 EP/EPI namijenjeni su za prevoz putnika, transport povrijeđenih i bolesnih osoba, traganje i spasavanje, prenos tereta, gašenje požara i za nadzor granice.

Kapacitet isporučene verzije je 13 mjesta.

A.G.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
NBA
Gost
NBA

SRECNO I DA SLUZE ZA DOBRO SVIH GRADJANA CG!

Loky
Gost
Loky

Bilo bi dobro da jos vise ojacamo nasu avijaciju, ali i mornaricu. 3-4 Fregate da stitimo nasu obalu bi nam dosle kao kec na desetku. No, to je veliki trosak. Predlazem, da se dio buducih troskova za vojsku odvoji da se napravi budzet za majke sa troje ili vise djece. Trebala bi Vlada mnogo vise da radi da se nasa… Više »

Merai
Gost
Merai

Koliko price oko dva stara helikoptera….

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Причах јуче с пар туриста из Бугарске и питах их шта их је повукло да посјете ЦГ? Кажу осјећај безбједности јер смо чланица НАТО алијансе. Хвала Дукице!😂😂😂

Weknd
Gost
Weknd

Kada budu neke poplave ili nevolja ponosni Srbi ne treba da prihvate da ih mrski Dukljani spasavaju ovim zapadnim nato zlocinackim helikopterima nego neka srbijanci posalju migove ili braca rusi traktore

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Мрски Срби подједнако плаћају порез и ушествују у трошковима набавке ових летјелица. Ако каквом дукљу буде то сметња нека чека американце или французе.

Biohazard
Gost
Biohazard

Svaka cast !!

Marko
Gost
Marko

Moj milovicu po orden im daj odma

Weknd
Gost
Weknd

Lokalne Posrbice na Aparatima haha Jad

Mrki
Gost
Mrki

hahahha nista mi milije od iznudjene duhovitosti ovih iz RS na portalu.Meni je smije[nija njihova muka od problemati;ne vickavosti hahahha IŠ

rigg
Gost
rigg

E jadovi jadni

Savo
Gost
Savo

Nije ovdje rijec je li neko dukljanin, Montemegrin ili Srbin. Ovdje je rijec da nas placenici godisnje olaksaju za 60 miliona eura, a za te pare bi mogli oporaviti posrnulu privredu i otvoriti nova radna mjesta. Da nam svane. Ovako pare dajemo placenicima koji nista ne rade. Kad su poplave i pozari nidje ih nema, ali ih ima da brane… Više »

2105
Gost
2105

E Savo Savo kako je ovo bolno !

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Molim te jesi li svijstan koliko gluposti pricas. Jesi li gledao usporedbe koliko bi trosili puta vise na nairuzanje da nijesmo u NATO-u? Covjece i Srbija ce u NATO kad tad. Problem Srbije je sto u svemu kasni i to ih mnogo kosta. I mi o s njima kasnili do 2006-e a pogotovo do 1997 godine o to nas je… Više »

Nato
Gost
Nato

Na kojim si ti drogama

Dukljanin mne
Gost
Dukljanin mne

Dobro Dosli…

Titograđanin
Gost
Titograđanin

Bravo. Svaka čast. Konačno da se stajanka puni letjelicama, a ne prazni kako je bilo do sada. Nadam se da će se u skorije vrijeme nabaviti letjelice sa mogućnostima borbenog dejstva, i da će se se postojeće gazele prenaoružati u gama tip. Galebove takođe treba vratiti u operativno stanje, i razmišljati u pravcu nabavke lakog lovca tipa F-5 (20) ili… Više »

vesko
Gost
vesko

Lovacki avion F5 je odradio svoje a lovacka avijacija nam inace ne treba.Ja bih volio da uskoro i MUP dobije nove helikoptere istog tipa jer su ovi koje imaju jako stari i u losem stanju pa da se poboljsaju mogucnosti kada je u pitanju gasenje pozara,sar misije ili hems.Bilo bi lijepo da se nabave i neki borbeni helikopteri poput Kiowe… Više »

Kokot
Gost
Kokot

Dobro je da su kupljeni,nema smisla da se ministar odbrane guči u onu malu gazelu kad bude morao sa primorja hitno kući na večeru

Djole
Gost
Djole

Dje si Lukovicu ne prepoznadosmo te. Aj batali makar danas i kazi bravo momci. Iźešće te mržnja prema svemu sto je crnogorsko

Kolinda
Gost
Kolinda

Ja bih da se ne brukamo ! !

Baranin
Gost
Baranin

Uh ove dukljanske velesile😭😭😭😭

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Traktorak, traktorak, traktorce tebe ceka da ides i nastanis se pored Aerodroma Batajnica i po ciheli dan da gledas u one “nove” MIG-ove i da im se divis. Ja sam danas uziva kad pelecese preko Morace. I ti ces tako u MIG-ovima gore samo sto oni nece leceti

Nezavisna Boka
Gost
Nezavisna Boka

Kako ne lete, nas nekoliko iz Boke je uzivalo za vikend u Beogradu gledajuci niski prelet galebova i migova tokom vojnog defilea i bas komentarisemo kako takav prizor necemo moci vidjeti nad Bokom dok god je ona pod okpacijom siromasne i nejake Crne Gore.

Send this to a friend