Politika Kabinet Đukanovića Selakoviću

Sud u Strazburu već odlučio da je zahtjev SPC za restituciju neosnovan

Tvrdnja generalnog sekretara predsjednika Srbije Nikole Selakovića da su najrelevantnija međunarodna pravna tijela, poput Savjeta Evrope “pozivala na nužnost i potrebu vršenja restitucije crkvene imovine, naročito SPC” nema apsolutno nikakvog utemeljenja u činjenicama, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

<<<Đukanović: Niko neće oteti crkve, nećemo povući zakon, Vučiću otvoren poziv da dođe u Crnu Goru<<<

Reagujući na navode Ðukanovića, iznijete u intervjuu Tanjugu, da država Crna Gora ne otima imovinu Srpskoj pravoslavnoj crkvi, jer je ta imovina, kako tvrdi, zapravo vlasništvo države Crne Gore, uzurpirano u periodu između 1986. i 2000. godine, Selaković je naveo da to nije pravna argumentacija.

“Posmatrati sve u uskim vremenskim okvirima, kao što čini Ðukanović, a ne osvrtati se na ono što su bili važeći pravni propisi u vrijeme kada je određena imovina postajala crkvena, nije nešto što može da bude validna i validna pravna argumentacija”, rekao je Selaković

Međutim, u Kabinetu Đukanovića ističu, Crna Gora je 2012. godine upravo pred Evropskim sudom za ljudska prava, kao sudskim tijelom Savjeta Evrope, dobila spor protiv Srpske pravoslavne crkve, koja je zahtijevala restituciju crkvene imovine u Crnoj Gori.

“Evropski sud u Strazburu je ovu tužbu SPC odbacio kao očigledno neosnovanu i neprihvatljivu, utvrdivši da podnosioci tužbe nijesu imali “postojeću imovinu” niti “legitimno očekivanje” za povraćaj imovine čiju su restituciju zahtijevali. Sud u Strazburu je zaključio da su bez pravnog osnova tvrdnje SPC i države Srbije da je SPC u Crnoj Gori žrtva povrede prava na mirno uživanje imovine i na pravično suđenje, kao i da je navodno diskriminisana od strane države Crne Gore. Iz ove odluke Evropskog suda jasno proizilazi da je imovina koju je tada potraživala SPC, u vrijednosti od više stotina miliona eura, zapravo državna imovina”, ističu u Kabinetu Đukanovića.

Okolnost da se ovoj tužbi Srpske pravoslavne crkve tada pridružila Republika Srbija nije ni tada nimalo pomogla podnosiocima tužbe i oni su taj spor protiv Crne Gore izgubili. Tom prilikom, Republika Srbija, koja se pridružila tužbi, iznijela je čitav arsenal poznatih tvrdnji o viševjekovnom bivstvovanju SPC u Crnoj Gori i o tome da je SPC isključivi vlasnik pravoslavnih vjerskih objekata u našoj državi, za koje je izričito tvrdila da predstavljaju istorijske spomenike isključivo srpskog naroda.

“Međutim, kao ni danas, tako ni tada, za to nijesu ponudili pravno valjane dokaze. SPC i država Srbija su ovaj spor izgubili zato što je i po domaćem i po međunarodnom pravu nesporna pravna činjenica da je Crna Gora, a ne Srpska pravoslavna crkva, uvjek bila i ostala vlasnik vjerske imovine koja je kroz vjekove stvarana od državnog novca ili zajedničkim ulaganjem građana”, navodi se u saopštenju iz Kabienat crnogorskog predsjednika.

Napominju da je još u Knjaževini, kasnije Kraljevini Crnoj Gori, gdje je autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva po Ustavu imala status zvanične državne crkve, vjerska imovina pripadala je državi, a Crnogorska pravoslavna crkva je tu imovinu samo koristila i nije njome mogla raspolagati bez izričitog dopuštenja državne vlasti.

“Ovo su pravne činjenice, a ideološke i političke tvrdnje kojima se osjećaj pripadnosti srpskoj naciji pokušava poistovjetiti sa pravoslavljem u Crnoj Gori nemaju nikakvu težinu, ni u domaćem, ni u međunarodnom pravu, što jasno potvrđuje i navedena odluka Evropskog suda iz 2012. godine”, zaključuju u Kabinetu Đukanovića.

200

avatar
1000
111
89
0
 
139
MONTENEGROrzvrzvDetlicKOMITI ŽIVE
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

Srbija je vele oročila CG na vladavinu M Dj. a onda se nadaju da ce to ponovo okupirat i pripojit nekako i da cemo opet bit njena gubernija!! nikad vise to neka yapamte.. nema tog iydajnika ili te vojske ili te svetske sile koja im ovog puta moye u tome pomoci!!!!!!!!!

Detlic
Gost
Detlic

Naravno da je neosnovan

d.b.
Gost
d.b.

Radi se o dvije razlicite pravne situacije, ali potpuno. Znaju to neki pravnici a neki ne znaju ni sta je Zakon. Kao Crnogorac, iz Komitske porodice razocaran sam sto ubijamo pravo i pravnu drzavu pokusavajuci da se ne zamjerimo Vođi. Vođa je ovo mogao mnogo pametnije i zakonitije.

Blaki
Gost
Blaki

Evo i Đoković ih provocira ka rukometna reprezentacija. Igra u zelenom dresu na Australija openu.
Po tom pitanju biće protest vlade Srbije.

Krsto 150 lira
Gost
Krsto 150 lira

Đed mu je bio komita, pa su se dozvali, ka Krsto Zrnov.

KOMITI ŽIVE
Gost
KOMITI ŽIVE

to je istina ziva, zajedno sa mojim pradjedom iz tih dana…

tradicija
Gost
tradicija

Najveća otimačina će uslijediti nakon Berlinskog kongresa 1878. godine. Pošto je Crna Gora postala nezavisna, zaslužne patriote i prvoborci, ustaničke i dvorske vojvode, podijelile su između sebe zemlju, kuće i radnje u novodobijenim oblastima, postajući tako prvi crnogorski tajkuni. Knjaz Nikola je za sebe uzeo najljepša imanja, a potom su birali njegovi najbliži saradnici. Vojvoda Božo Petrović je svoje komandovanje… Više »

Dejo barba
Gost
Dejo barba

Ja ovoga prvi put vidim.

Dejo barba
Gost
Dejo barba

Ostao sam u prvi razred osnovne škole. Umjesto slovo a mi smo pisali slovo r odmah i ja sam zaostao u školi.

Dejo barba
Gost
Dejo barba

Zaustavi ću protok novca.

Andjela
Gost
Andjela

CARE , Vasa retorika i harizma su zadivljavajuca!
Gospodine Darmanovica postujem ali dali je moguce da ovako mlako i u zavijenoj formi govori o nacionalizmu koje dolazi od srbijanaca! Zasto otvoreno ne ,, odbrusi,, Vucicu, Dacicu !

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

Sve im je tako od pocetka ovog zakona!! sve nesto ka da se kriju i boje da ne pomenu nekog!!

Bora Bora
Gost
Bora Bora

SUD U STRAßBURG CE REC ISTINU OKUPATORIMA..

Velika Poljana
Gost
Velika Poljana

„Zaklinjem se svemogućim Bogom, Slavom i Čašću Crnogorske Otadžbine, da ću svim svojim snagama i sredstvima braniti pravo Crnogorskog naroda na život. Da ću tako isto raditi na uspostavi Crnogorske države, kako bi Crnogorac mogao sâm opredijeliti svoju sudbinu i da ću bez pogovora slijediti izabrano političko vođstvo organizacije”.

Zelenaska zakletva

Krsto 150 lira
Gost
Krsto 150 lira

Imaš na internet pismo Srbina Krsta Zrnovog, Aleksandar Karadjordjević mu je davao penziju kad mu se zakleo na vjernost!

Velika Poljana
Gost
Velika Poljana

Ovo je zelenaska zakletva a ne samo Krsta Popovica. Oni su zivote dali za Pravo, Cast i Slobodu Crne Gore.

Gost
Gost
Gost

Aha, pogotovo za “čast”. Banditi najobičniji.

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

je li boračku!!?

Dzanan
Gost
Dzanan

Hahahah ove sprdnje

Velika Poljana
Gost
Velika Poljana

„Zelenaš” i komita, heroj – kome se Đilas u djetinstvu toliko divio, a istovremeno i bojao da mu oca od 1918. kolaboranta ne ubije – Todor Dulović (1895–1923), sahranjen je u porodičnoj grobnici na Slijepač Mostu; tu počivaju i posmrtni ostaci od okupacionih vlasti Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca ubijene Todorove rođene braće: Petra (1898–1919) i Mihaila (1901–1922), te njihova… Više »

Velika Poljana
Gost
Velika Poljana

„Ni moj otac”, piše Milovan Đilas, „nije mogao izvrdati da ne učestvuje u pohodu na Rovca”, mada, tvrdi, „lično se nije isticao surovošću”, a „zbog rovačkoga pohoda uvijek ga je pekla savijest”.

Velika Poljana
Gost
Velika Poljana

„DUBOKI SU TEMELJI OVOJ OBNOVLJENOJ KRALJEVINI NAŠOJ. ONI SILAZE DO NEKADAŠNJIH ZETSKIH KRALJEVA VOJISLAVA, MIHAILA I BODINA. Vrijeme je rušilo samo ono, što je nad zemljom bilo, ali što je izidano bilo u njoj i što je usađeno bilo u srcima slobodnih gorštaka ovih planina, to nijedan silnik, koji je na našu otadžbinu nasrtao, nije mogao porušiti. Na tome dubokom… Više »

Obilića poljana
Gost
Obilića poljana

Prvo ide ovo:” Naprotiv, tu će se razlistati punom snagom i na daleko svijetliti svima koji srpski misle i osjećaju. Božja je volja bila da današnji dan bude u povjesnici naše otadžbine to, što je kamen znak na dugom putu, gdje skreće bliže ka cilju. Proglas kraljevine je taj veliki znak. On će kao gorostas stojati pred očima našega potomstva.… Više »

15/28 08. 1910.
Gost
15/28 08. 1910.

ISTI GOVOR “Naprotiv, tu će se razlistati punom snagom i na daleko svijetliti svima koji srpski misle i osjećaju. Božja je volja bila da današnji dan bude u povjesnici naše otadžbine to, što je kamen znak na dugom putu, gdje skreće bliže ka cilju. Proglas kraljevine je taj veliki znak. On će kao gorostas stojati pred očima našega potomstva. S… Više »

Velika Poljana
Gost
Velika Poljana

„Ko CRNOGORSTVU ne bio vjeran
Bogom i ljudima svud bio ćeran!
Kom’ kamen ovi nije svet,
Da bude sramotan, proklet!”

Kralj Nikola u Balkanskoj Carici

Obilića poljana
Gost
Obilića poljana

Neka što je “neznaveni” Njegoš najvećem crnogorskom odlikovanju dao ime Obilića medalja, nego i kralj Nikola greškom odlikova istom medaljom stotine Crnogoraca!

Send this to a friend