Politika BALKANSKA RASKRŠĆA: KAKO INTELEKTUALCI VIDE BUDUĆNOST REGIONA

Tajne crkvenih svetinja

FOTO: Medija centar Beograd

Pobjeda objavljuje autorske tekstove istaknutih intelektualaca iz regiona i njihove ocjene aktuelnih dešavanja u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Kosovu…

Piše:

Ljubodrag Stojadinović

Sinoć me je put naveo pored crkve sv. Petke, negde na beogradskoj Cukaričkoj padini.

Čula su se zvona, njihov je zvuk sadržao u sebi odjek daleke sete, osećanje koje nije moguće definisati. Da li je to prošlost, deo nedokučivog vremena, ili samo zov pastvi, ili znak da se možda događa nešto daleko iznad nas?

Ne znam, zaista, moguće je da sam grešnik, kao ateista agnostik, tim redom. Rekao bih da je bogova previše a ljudi malo, a moja je vera nedovoljna da dopre do onog stranog, čak ni do razloga za postojanje totema koji su vidljivi, čujni i rastu do nemerljivih dimenzija.

Vera u Boga, Lucifera, ili bilo šta, lična je stvar svakoga od nas. Molitve i molebani, litije i sabori, to su obredi u kojima Vera postaje opšta utopijska vrednost i nadilazi pojedinačni izbor, kao stvar kontrolisanog kolektivnog uma.

Crkva je za sebe zauzela položaj jedinog božijeg hrama, ona je neka vrsta monopolskog posrednika između nebeskog i blatnog, i postaje sudija ispovednik koji određuje ili oprašta sve grehe, naročito svoje.

U stvarnosti, bogomolja se može organizovati bilo gde (u podrumu na primer) a crkveni oci da pod kupolama hramova božijih budu nosioci razvrata, i imaoci ogromnog materijalnog blaga.

Bez sumnje u njenu važnu misiju očuvanja duhovnog amalgama i narodne sabornosti, Crkva je evoluirala u (političku?) silu po sebi, pa iako više nema inkvizicijsku snagu, ili zloćudnu moć presudne sakralne i socijalne anateme, postala je realni partner građanskom društvu, i deo je simbioze sa državnom vlašću.

Crkva je postala politički činilac a država verski oltar. Iz takvog neprirodnog pakta, koji u sebi sabira kult naciona, dogmu i fanatizam, prividi crkvenih stvari postaju uzroci i povodi raskola i izvori opasnih političkih kriza.

LITIJE

Povodi za masovne litije u Crnoj Gori obrazloženi su naviše različitih nivoa, tako da ću čitaoce ovog teksta pokušati da lišim nepotrebnog ponavljanja. Nisu mi do kraja jasni motivi koji su doveli do Zakona o slobodi veroispovesti. To što meni nije jasno, ne znači da motiva nije bilo.

Nisam siguran da je zakonodavac očekivao reakciju u vidu masovnih političko-verskih demonstracija, a još manje potmuli i nimalo bezazleni međudržavni spor.

Dobar je znak da su započeli pregovori između SPC i države Crne Gore, i tako bar za nijansu splasnula razorna snaga raskola, iako je paraverski fanatizam još u snazi.

Ako isključimo jednu od teorija zavere da je čitava ova drama nastala kao opasan dogovor „dva diktatora” i njihovih vodećih kaluđera koji bi da mobilizacijom stada zataškaju teške probleme u svojim državama ostaju nam svetinje, odnosno vlasništvo nad njima kao moguće gorivo za uporne višenedeljne litije.

Dakle, ako dogovorene tenzije nije bilo, ne znači da su demonstracije nastale spontano, iz masovnog osećanja nepravde zbog stvari koje ogorčenoj gomili vernika ne mogu biti poznate.

ETNIČKI, ETIKA I POLITIKA

Etnički diskurs u Crnoj Gori je osetljiv, po prirodi stvari. Etnogenetička teorija po kojoj su i Srbi i Crnogorci Srbi, osim onih koji se osećaju drugačije, mada su i takvi svakako Srbi, jeste izvor paternalizma s jedne i opijuma sa druge strane.

Ima mišljenja da se Crkva otvoreno meša u stvari države Srbije, a država Crna Gora u stvari Crkve. Teško je razlučiti uticaje, podele, svetovno, duhovno, etničko i političko, ali svakome je dato pravo da bude ono što želi i kako se oseća. Spor nastaje na nivou, kada se prividi verskih sloboda za sebe pretvore u istinski nepodnošljivu dogmu za druge.

No, šta su uopšte crkvene svetinje? Jesu li to građevine same po sebi, njihova katastarska vrednost, placevi na kojima su izgrađene, ornamentumi i artefakti u njima, ikonostasi, oslikani sveci i pripravnici za njih, mozaici, kandila, voštanice, tamjan, kalendari, knjige sa mitovima uspenja i vaskrsenja. Ili je to svekoliko bogatstvo Crkve, čija god ona bila?

Ili je to samo simbolika vere, etički jarbol verujućeg, koji se od fanatizma brani razumom, a od razuma nepomućenom verom u nešto što inače nije pojmljivo.

Ispostavilo se da su vernici u litijama politička bića, nemoćna da izađu iz te simbioze.

U Crnoj Gori Srpska pravoslavna crkva je svoje svetinje, ako se to tako zove, postavila kao politički cilj koji valja dostići. Dok je srpska država (čitaj: režim) svoju politiku proizvodnje sporova sa komšilukom, u Crnoj Gori preimenovalau masovni pokret verujućih, čije litije sve više poprimaju mračni oblik pritiska izvan vere.

VUČIĆ I IRINEJ VIA AMFILOHIJE

Nema sumnje da litije kao demonstracije ne bi bile tako dugotrajne, niti tako masovne bez podsticaja iz naprednjačke Srbije.

Predsednik Aleksandar Vučić se grčevito drži svoje logike militarnog rasejanja: ma gde se nalazio srpski narod, ako bude ugrožen, pružićemo svaku podršku. Naravno da režim u Beogradu nije moćan da ispuni takvo obećanje, ali je njegova snaga u ovom slučaju sadržana u subverzivnom jednačenju nacionalnog i verskog.

Inače su odnosi između srpske države i Crkve krajnje zanimljivi. Amfilohije je prošle godine u par navrata Vučića prozvao izdajnikom, čovekom koji se sprema da potpiše predaju Kosova.

Patrijarh Irinej, energično braneći Vučića od takve vladičanske svetovne anateme, prozvao je srpskog predsednika maltene sinom božijim: “Vučić se bori kao lav, njega je Gospod poslao Srbiji da sačuva svetu srpsku zemlju Kosovo!”

Uz takvu krajnje neukusnu beatifikaciju, Irinej je praktično postao trudbenik SNS-a, i Vučićev zaštitnik pred Sinodom SPC, koji je prema njemu pokazivao hladnu distancu.

Ali i takav državno-crkveni raskol i sklad doveo je do neupitnog saglasja povodom litija. One su podržane kao izraz odlučne verske straže, kojima se svetinje čuvaju molebanima i svakonoćnim hodoljubljem.

Vremenom je “čuvanje srpskih svetinja” postala kovanica izlizana od preteranog trošenja, pa je tako gubila na značaju i smislu, ali nije izgubila moć proizvodnje tenzija, koje su u jednom času bile na granici sukoba, među raskoljenim vernicima iste vere.

Srbija je postala politički izvoznik crkvenog patriotizma, pa i krize koje takve ideje nose.

Hodači u litijama zapravo i ne znaju kako da očuvaju to što čuvaju, niti šta uopšte čuvaju. Njihov je pohod utopija, jer su u opticaju stvari koje pripadaju oblasti materijalnog bogatstva.

Vremena asketa i isposnika davno su prošla, vladike zaklete na oskudicu i skromnost žive na dvorovima i voze najskuplje modele automobila.

Rekoh već da moji vrednosni kriterijumi ni u čemu nisu u ravni sa litijama. Ali ne sporim bilo čiju želju da u njima mirno hoda. Svaki korak vodi nekuda. Nemam emocije za Crkvu, na strani sam svetovne Crne Gore.

Evo šta bih priznao za svetinje i crkvenu brigu za svoj narod:

Da SPC u Srbiji i Crnoj Gori napravi bar po nekoliko vrtića i opremi dečje bolnice.

Da nosi darove oronulim školama, popravi neke i brine o siromašnim đacima.

Da osnuje fond za bedne i bolesne, da izgradi prihvatilišta za beskućnike.

Da omogući hapšenje pedofila i razvratnika iz svojih redova.

Da plaća porez na imovinu, postojeća i stečena bogatstva.

Služba građanima bila bi bogougodna. Služenje Bogu je samo obred nedostojnih za nedostižnog.

(Autor je kolumnista Peščanika)

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marsej 1934
Gost
Marsej 1934

Zemlje sa najmanje izjasnjenih vjernika:
Island,danska,svedska,australija,norveška….
Zemlje sa najvise izjasnjenih vjernika:
Sudan,malezija,kongo,nigerija….

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Јако брзо одустах од даљег читања. Није ми јасно зашто атеисти имају потребу да критикују цркву и упорно понављају како се молити може свуда. Може се молити свуда и то није проблем али можете и ви коментарисат било што друго умјесто онога о чему као атеисти појма немате нити би вас требало занимати.

Sova
Gost
Sova

Da li to znači da Šofro ne može komentarisati fudbalsku utakmicu jer, svi to znamo, Šofro nije fudbaler?

ah meraka
Gost
ah meraka

Kad god Šofro prenosi neki događaj sa posebnim uživanjem isključim ton.

Sova
Gost
Sova

OK! Da li to znači da samo fudbaleri mogu komentarisati fudbalske utakmice. Murinjo, kažu, nikad nije igrao fudbal. Kako može trenirati fudbalere?

TUPA BLITVA
Gost
TUPA BLITVA

Zato si u pravu ali ođe se radi o religiji koju razumiju i tumače samo vjernici. Ne može jedan ateista iako se krstio u 55. godini pod Ostrogom da razumije, tumači i što je najgore, organizuje novo ustrojstvo crkve po Statutu Centralnog Komiteta. I donosi Zakon koji na prvi pogled nema zamjerke ali neke neodređenosti stvarno izazivaju zebnju kod vjernika.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Zašto ne bi mogao?! Šofro je doktor za prenose samo da se malo politike mane. Čovjek je top komentator bez obzira je li igrao ili nije fudbal i primjer di je besmislen.

Mirko
Gost
Mirko

“Vera u Boga, lucifera, je lična stvar..” Gdje samo nalazite ovaj talog?!

CPC
Gost
CPC

Mirko, dobro je da si se ti javio da ni rečeš ko valja a ko ne.

Sova
Gost
Sova

Ovaj “talog” je general u penziji. General je osoba koja, u civilstvu, ima titulu doktor nauka. Šta si ti?

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

A ovi poovi su ono ispod taloga

Titograd
Gost
Titograd

Da je vječno nezavisno Kosovo!!!

Maki
Gost
Maki

Crnogorci procerani sa Kosova a ti kao nesto slavis tu,sramoto…..

Titograd
Gost
Titograd

Sa Kosova su proćerani srbi, a ne Crnogorci, ajvanu.

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Vecina nije,nego uredno prodavali imanja i kuce

Maki
Gost
Maki

Hahaa prodavali jadni sto su morali i bili nacerani….pitaj Mila on se tad bas zalago za Kosovo.

Crna gora moja
Gost
Crna gora moja

Ne damo svetinje i tacka

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

hahahaha ovo i tacka jeli se hrabris ili si pao u neku vrstu depresije jer znas da je neminovnost ,zakon ostaje i Britva

Митар
Gost
Митар

Ето вам га бритва
Нама светиње

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Imaces I zakon I britvu,a moguce I deportaciju u tvoj zavicaj

Bnjj
Gost
Bnjj

Što ne pišete o inicijativi DF da djela pljačke se preispitaju od 1990god i da ne zastarijevaju.Ogromna podrška

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Od 1918 mnogo veca podrska za tu pljacku I otimacinu

Vlado u sjenci
Gost
Vlado u sjenci

I ovaj tekst potvrdjuje da litije odavno nemaju vjerski vec politicki i nacionalisticki karakter. Da li je moguce da su setaci u litijama tako tesko izmanipulisani? Ne vjerujem. To su mrzitelji svega sto je crnogorsko, a Isus je propovijedao ljubav i skromnost, dakle hriscani litijasi u pakao cete.

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

niko nije izmanipulisan svjesno su tu dje su ….gradjanska crna gora ce dati odgovor na izborima …to je jedino resenje …

Sova
Gost
Sova

Oni žele da čuju informacije koje slušaju. Ili, oni slušaju informacije koje im se svidjaju. Teško je reći da li su izmanipulisani.

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Jasno kao dan,samo su oni intelektualno ograniceni kad mogu pomisliti da ovom retorikom mogu nekog ko ima i malo mozga izmanipulisati da I’m povjeruje,

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Treba razotkrit narodu kakvi su poneki monasi,da vide ko ih ćera na litije!?

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Me skidaju se sa telefona a tu su I oni koji idu sa parama od kuce do kuce

Pedja *
Gost
Pedja *

Kakogod, vazno je da se zakon o vjeroispovesti poceo primenjivati . ( TACKA)

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

I Britva

Evolution
Gost
Evolution

Crkva (sveštenstvo) je do prije 100god ateiste razapinjala na krst,a do prije 300 god spaljivala na lomači.Eto toliko o ruci Božijioj i Svjedoku Božje ljubavi

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Која црква? Заврши мисао и буди праведан до краја.

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Ovi nisu daleko odmakli od toga,tu su nedje

Bijelo Polje
Gost
Bijelo Polje

Daj ljudi da se svi malo urazimimo,sve će se to riješiti kako treba. Svi smo se nesto predali nekog nadmetanju i prebrojavanjem,to ničemu ne vodi. Svi mi ođe ostajemo,niko se niđe seliti neće,niko nikome naudi neće! Daj da malo promovišemo toleranciju,slogu! Lako je dizati tenzije,lako je u ovoj situaciji manipulisati osjećanjima svih ljudi koji žive u Crnoj Gori! Nista nam… Više »

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Sve dok je na toj strani nazalost moram tako nazvati ostrascena mrznja prema drzavi mi ostali smo gurnutu samo da razmisljamo o njenoj odbrani od toga nam prvenstveno zavisi nasa I eksinstencija nase djece,i sve dok je tako nikakve ni ekonomske ni socijalne nijedne promjene ovdje biti nece.

Zoro
Gost
Zoro

Glas razumnog Srbina..
Nazalost u zadnjih 30 godina razumni su potisnuti , zaglusila ih je buka polupismene gomile.
Puno godina ce trebati za oporavak , kako njima tako i nama.
Mrcili se i mi i oni.

Interes
Gost
Interes

Budi iskren do kraja i reci, koliko si uzeo za to što si na stranu svetovne CG.
Svi smo mi grešnici jednog Boga,… a ti si separatista, iredenta, … izrod !

Racko
Gost
Racko

Zar se sve kupuje. Razmisli ako umijes da mislis.

Volim te zeleno
Gost
Volim te zeleno

A ti si bolestan.

Sova
Gost
Sova

Zanimljiv izraz “iredenta”. Njegovo značenje je;”Neoslobođena Italija, politički savez u Italiji u drugoj polovini 19. vijeka, koji je težio za ujedinjenjem svih krajeva u kojima se govori talijanski i u kojima ima Talijana sa Kraljevinom Italijom. (ital.) Pojam iredenta i u značenju: težnja nacionalnih manjina u nekoj zemlji da se sjedine sa maticom zemljom. (ital.)” Ovo mi liči na težnju… Više »

KPJ
Gost
KPJ

SVE JE “”” SVETO “”:VETO U CRNOJ GORI
SAMO SVETA NEMA
BLAGO NAMA SNJIMA

Blejo
Gost
Blejo

Kaze jedan ateista… Postujem ja njegov stav,ali kakve veze ima ateista sa crkvom?

Aproksimativno
Gost
Aproksimativno

Zato sto vi vjernici djelite ovaj svijet i sa drugim ljudima!

Maki
Gost
Maki

Pa ni mi ne komentarisemo njih,to je njihovo pravo ali moras i druga misljenja da postujes.

Send this to a friend