Politika

Temeljni ugovor sjutra na sjednici Sinoda SPC?

Temeljni ugovor između srpske pravoslavne crkve (SPC) i Vlade Crne Gore trebalo bi da bude razmatran u četvrtak na sjednici Sinoda, prenosi srpski Blic.

Do sada su napisane najmanje tri verzije ugovora sa SPC. Prvu je napisao pokojni mitropolit MCP – Amfilohije, koji je uputio Vladi Crne Gore prije desetak godina. Na verziji prije sadašnje radio je smijenjeni ministar pravde Vladimir Leposavić.

Blic podsjeća da je ugovor usvojila Vlada Crne Gore, a potom je uz saglasnost Episkopskog savjeta Mitropolije poslat u beogradsku Patrijaršiju 22. jula.

Temeljnim ugovorom se sa određenom vjerskom zajednicom preciziraju pitanja imovine, njenog statusa i prodaje, ali i ustanovljava koji su vjerski praznici i državni.

Glavne odredbe predloga temeljnog ugovora

Ugovor ima 20 tačaka. U preambuli se priznaje kontinuitet Crkve od 1912. godine, odnosno od osnivanja Zetske, Budimljanske i Humske Episkopije.

– Ugovor potpisuju Vlada Crne Gore i Srpska pravoslavna crkva.

– Ukoliko se vodi postupak ili istraga krivične prirode protiv sveštenika, monaštva ili službenika Mitropolije, nadležni organi o tome prethodno obavještavaju nadležnog episkopa.

– Crkva ima svoju autonomiju, što praktično znači da samostalno i slobodno donosi odluke koje se tiču crkvenog života.

– SPC samostalno može da formira škole, odnosno Bogoslovije. Mijenjanje i ukidanje Eparhija (trenutno četiri na prostoru CG) je u nadležnosti Sabora.

– Kada je riječ o prodaji imovine, najednostavnije rečeno, ako bi SPC htjela da proda neku imovinu prvo je mora ponuditi Vladi, a ukoliko Vlada nije zainteresovana, može ići na dalju prodaju.

– Za gradnju vjerskog objekta neophodna je saglasnost nadležnog episkopa. Bez te saglasnosti Vlada neće ni razmatrati zahtjev.

– Najveća izmjena u predlogu koji je poslat Patrijaršiji u odnosu na pređašnji, koji nije prošao Vladu, jeste u državnim praznicima. U prošlom predlogu za državne praznike su predloženi vjerski datumi kada se svetkuje i Sveti Petar Cetinjski, Sveti Simeon Dajbabski… U verziji koja je pred Sinodom danas, vjerski praznici koji su i državni regulisani su Zakonom o državnim i drugim praznicim – poput Božića i Uskrsa.

– Vlada se obavezuje da će u saradnji sa SPC i ostalim tradicionalnim vjerskim zajednicama i Katoličkom crkvom, zakonom da reguliše restituciju imovine koja je nacionalizovana, a kod koje nije bilo pravedne naknade. Donošenje ovog zakona nije vremenski oročeno.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Uzeće nam srbijanska crkvai zemlju i dušu,to je jedna od najgorih institucija na ovim prostorima.
Tu se lucifer pretvara u samarićana,a u stvari samo čeka trenutak da ono iskonsko zlo pušti iz sebe.
Bojim se da je blizu toga u crnoj gori?

uJadgaOsamaril
Gost
uJadgaOsamaril

Sve gledaju SV Vasilije Ostroski i Petar Cetinjski i zato NE na Crnu Goru Ne na Lovcen —-sve ce se vratit sekti tudjinskoj.
DA JE VJECNA CPC!!!
VAKAT JE!!!

Demosten
Gost
Demosten

Milo je potpisao onaj Zakon o Crkvi, potpisao je smjene Ambasadora, potpisao je Tužilački zakon.. Da je to do njega i ovaj Trneljni Ugovor bi bio bio potpisan prije par mjeseci.
Sve potpisuje, a sad će da napada Vladu…

Hogar
Gost
Hogar

Mislim da je pogrešna godina,crkvi Srbije priznaje se kontinuitet od 1219. ili 1220,onih čuvenih “800 godina”.#Koliko god smiješno zvučalo

Viki
Gost
Viki

Kontinuitet od 1912.-te.A šta ćemo sa ovim prije toga?

Dolce Vita
Gost
Dolce Vita

Sveti Petar Cetinjski sve vidi i cuva Crnogorce.
Prema tome Crnogorci, ovo uglavljivanje ce biti ponisteno, ako se potpise.

Onda idemo na izvrsenje na imovini SPC crkve u Srbiji, ako budu krcmili ono sto su nasi djedovi i preci pravili, gladni a sa vjerom u srcu.

Dolores
Gost
Dolores

Kakva je ovo papazjanija od “ugovora”… Za Crnu Goru taj vaš “ugovor” je apsolutno neprihvatljiv jer bazira na očiglednoj laži. No pasaran!

Talibani
Gost
Talibani

Znači bez saglasnosti episkopa ne može se izgraditi džamija ili crkva CPC. Đe je ime sloboda vjeroispovojesti zagarantovana Ustavom?

Expert
Gost
Expert

Razmatraju Kako da sacuvaju pokradeno I otudjen9 u drugoj drzavi

Tanja
Gost
Tanja

Samo Vi sastavljajte….dogovarajte ..potpisujte….a to ništa ne vrijedi….sve će biti poništeno!!! DA JE VJEČNA! 🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Andruzzi
Gost
Andruzzi

Hahahaha

Blamaža
Gost
Blamaža

Da vidimo ko ga smije potpisati a da ga ne stigne kletva Svetog Petra Cetinjskoga.

ŚAN
Gost
ŚAN

Ja sam vjernik CPC a ove sekte su za mene nebitne i zivim za to da im vidim ledja…
Kako je micovic ?

Miko
Gost
Miko

Hoće li dritan biti ??

Send this to a friend