Politika

Teško do eventualnog ukidanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Sa litije

Uklanjanje iz pravnog prometa Zakona o slobodi vjeroispovijesti, što zahtijeva jedan dio političkih subjekata, izazvalo bi pravni vakuum, odnosno oblast prava vjerskih zajednica i prava izražavanja vjere bi bili potpuno neregulisani, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore Branislav Radulović.

Sve se može riješiti amandmanskim djelovanjem na sporne djelove Zakona, kaže Radulović podsjećajući da ni Srpska pravoslavna crkva niti politički subjekti nisu imali primjedbe na prvih 60 članova Zakona, odnosno osporavali su samo elemente Zakona u oblasti imovinsko pravnih odnosa.

“Predlog da se iz pravnog prometa eliminiše postojeći Zakon je politički zahtjev kojim se nije vodilo računa da u tom slučaju Crna Gora ne bi uopšte imala uređenu ovu oblast. Nastao bi jedan pravni vakuum koji bi primarno vjerske organizacije, doveo u nevjerovatan položaj neuređenosti“, kaže Radulović poručujući da se sve može riješiti amandmanskim djelovanjem.

“Bilo bi dobro da sva procedura prođe postupak šireg društvenog dijaloga svih aktera, a da ona rješenja koja bi ušla u parlament prođu Venecijansku komisiju. Sve suprotno, bilo bi istovjetno ponašanje kao u prethodnom periodu gdje bi samo broj glasova presuđivao odgovarajući interes i to ne bi bilo dobro“, kaže Radulović.

Deset mjeseci kontroverznog Zakona

Zakon o slobodi vjeroipovijesti je usvojen krajem 2019. godine i izazvao je revolt i dugotrajne proteste Srpske pravoslavne crkve, njenih vjernika i građana.

Tadašnja parlamentarna većina predvođena Demokratskom partijom socijalista (DPS) Mila Đukanovića je Zakonom propisala da će državno vlasništvo postati svi vjerski objekti koji su izgrađeni u Crnoj Gori do 1918. godine, a za koje vjerska zajednica nema dokaza da ih je gradila. Srpska pravoslavna crkva je ovu odredbu okarakterisala kao pokušaj otimanja crkvene imovine.

Traži li SPC izmjenu kompletnog Zakona?

Član pravnog tima Mitropolije crnogorsko primorske advokat Dragan Šoć kaže za RSE da bi se jednostavnim prestankom važenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti otvorio pravni problem zakonskog uređenja statusa vjerskih zajednica.

Šoć se zalaže za drugi pristup, a to je uklanjanje iz Zakona spornih odredbi koje su izazvale revolt vjernika i Srpske pravoslavne crkve.

“Crkva je uvijek govorila da je tražila da se iz Zakona izbace odredbe koje su neustavne i protivne međunarodnim standardima. A to je pitanje imovine i da se precizira pitanje registracije i evidencije. Postupak bi bio jednostavniji, da se interveniše samo na dijelu Zakona. Bile bi ukinute odredbe koje su izazvale revolt, cjelina Zakona bi ostala, ne bi se ušlo u zonu pravne nesigurnosti i otvaranja brojnih pitanja kad nema Zakona. Zakon bi u svom najvećem dijelu nastavio da funkcioniše“, kaže Dragan Šoć naglašavajući da u oblastima koje bi bile izuzete iz Zakona, već postoji uređeno stanje.

“Imovinska pitanja su uređena drugim sistemskim zakonima i to je pitanje već riješeno. A kada je riječ o evidenciji vjerske zajednice, već postoji određena praksa. To ne bi izazvalo nikakve poremećaje u funkcionisanju Zakona“, zaključuje Šoć.

Podsjetimo, polemika da li ukinuti kompletan Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili samo sporne djelove, počela je kada je Demokratska narodna partija Milana Kneževića, koja je konstituent nove parlamentarne većine u okviru Demokratskog fronta saopštila (30.09) da “prije formiranja nove Vlade, parlamentarna većina u Skupštini treba da povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti”.

I Nova srpska demokratija, Andrije Mandića, takođe članica Demokratskog fronta (DF) i novouspostavljene parlamentarne većine je saopštila, da se zalaže za suspendovanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

URA ne podržava ukidanje kompletnog Zakona

Reagovao je Filip Adžić funkcioner Građanskog pokreta URA koji je takođe konstituent nove skupštinske većine saopštivši televiziji A1 da njegova stranka neće podržati ukidanje kompletnog Zakona:

“Što se nas tiče, mogu biti uklonjeni, izmijenjeni, ili revidirani sporni članovi tog Zakona, ali Zakon je Crnoj Gori potreban, jer ni jedna vjerska organizacija ne može biti izvan Zakona ili iznad Ustava pa ni Srpska pravoslavna crkva“.

Principi na kojima insistiraju izborni pobjednici

Nakon osvajanja parlamentarne većine lideri tri koalicije Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović su dogovorili principe na kojima će počivati nova vlast, a među kojima je i najava da će „nova vlast u potpunosti biti posvećena poštovanju Ustava i primjeni zakona, uz izmjene, dopune i reviziju svih diskriminatorskih zakonskih i podzakonskih akata, uključujući i Zakon o slobodi vjeroispovijesti“.

Postojeći Zakon o slobodi vjeroispovijesti su prihvatile Katolička crkva i Islamska vjerska zajednica u Crnoj Gori i to nakon dugih pregovora i usaglašavanja. Na pitanje da li su konsultovani u vezi najnovijeg zahtjeva o ukidanju ovog Zakona od strane buduće vlasti, u Kotorskoj biskupiji su rekli da ne žele za sada da komentarišu te najave.

A reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić je saopštio za RSE da nisu konsultovani niti kontaktirani oko inicijative ukidanja Zakona.

“Nemamo apsolutno nikakvih informacija u vezi sa tim. Mi smo malo zbunjeni, ne znamo kako će sve ići dalje. Možda će se neko sa nekim dogovoriti, a onda nama na kraju saopštiti. Ne znam koliko je sve to mudro“, rekao je Fejzić.

Episkopski savjet SPC u Crnoj Gori je saopštio (1. oktobra) da očekuje da će „konstituenti nove crnogorske vlasti usvojiti zakonski tekst zasnovan na poštovanju slobode vjeroispovijesti, crkvene stvarnosti, crnogorskog Ustava i važećim međunarodnim standardima“.

Pored procedure ukidanja spornih odredbi Zakona o slobodi vjeroispovijesti, otvorena je dilema procedure i potpisivanja Temeljnog ugovora između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, kao što je prije devet godina potpisan Temeljni ugovor sa Svetom stolicom u Vatikanu.

Zašto se traži Temeljni ugovor?

Partija Milana Kneževića iz DF je takođe saopštila da bi se „ukidanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti stekli uslovi za potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) i patrijarhom Irinejom“.

Predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore Branislav Radulović ocjenjuje da je potpisivanje Temeljnog ugovora vezano i za Zakon o slobodi vjeroispovijesti i registraciju vjerskih zajednica.

“Posebno osjetljivo pitanje je evidencija i registracija, jer sve vjerske organizacije iz tog elementa crpe svojstvo pravnog lica. Do sada je registrovano 12 vjerskih organizacija, a brisanjem ili eliminisanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti iz pravnog prometa, te vjerske organizacije bi se našle u nevjerovatnoj pravnoj situaciji. Predlaže se i da se zaključi Temeljni ugovor između Vlade i svih entiteta koji su zastupljeni u Srpkoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori. Oni bi se prirodno morali evidentirati ili registrovati da bi kao pravno lice mogli biti potpisnici sporazuma između države i crkve, na istovjetan način na koji su uradili predstavnici drugih vjeroispovijesti u Crnoj Gori“, kaže Radulović.

Na naše pitanje ko bi trebalo da bude potpisnik ugovora od strane Srpske pravoslavne crkve – Patrijarh SPC Irinej čije je sjedište u Beogradu ili čelnici Mitropolije i eparhija u Crnoj Gori, advokat Dragan Šoć kaže:

“To pitanje će se otvoriti kada se stvore uslovi da se taj ugovor potpiše. Meni bi logično bilo da to uradi Episkopski savjet u Crnoj Gori, koji može da ovlasti jednog ili više episkopa koji će u ime Crkve da stavi potpis. To bi bilo po meni primjereno. Ali ostavljam rezervu, nije moje niti bilo koga drugog izvan Crkve da se miješa u ta pitanja“.

Pitanje registracije i pravnog statusa drugih vjerskih zajednica u Crnoj Gori regulisano je posebnim ugovorima koje je država potpisala sa Katoličkom crkvom, Islamskom i Jevrejskom zajednicom.

Tako je u Temeljnom ugovoru sa Svetom Stolicom koji je potpisan 2011. godine u Vatikanu, Crna Gora priznala pravni subjektivitet Katoličke crkve, u skladu sa načelima svog Ustava i kanonskim pravom te crkve.

Takođe, Ugovorom o uređenju odnosa sa Islamskom zajednicom u Crnoj Gori, koji je potpisan 2012. godine, crnogorska država priznala je pravni subjektivitet toj vjerskoj zajednici. Iste godine takav ugovor je crnogorska Vlada potpisala sa Jevrejskom zajednicom.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Salamanca
Gost
Salamanca

Risto je menadzer najvece strane kompanije u Crnoj Gori, koja se ne pridrzava zakona i ne placa porez. To su cinjenice.

Masa
Gost
Masa

A vidji PREMIjERA kako šeta

Zoki
Gost
Zoki

Ostalo sve isto . Litije posluzile samo da se skine Milo sa vlasti. E zavedeni narode

Mr Deep-water
Gost
Mr Deep-water

Evo ga ovaj opet…

Tako je to
Gost
Tako je to

Ne može ni Šoć ni SPC presuđivati da li su neke odredbe Zakona protivustavne ili ne. To pripada Ustavnom Sudu. Oni su mogli da se žale tom sudu i da sačekaju presudu ali su bili svjesni da nijesu u pravu pa su obrnuli na ulične proteste prikrivene nekakvim litijama.

Pero
Gost
Pero

Viđi ga Saruman, mračni čarobnjak sa magičnim štapom

Morski
Gost
Morski

Potposati TEMELJNI ugovor sa nekim ko ti je uzurpirao ili oteo 95% sakralnih objekata i crkvenog zemljišta u Državi ?????

Mudro Kneževiću , muuuudro

Penezic Krcun
Gost
Penezic Krcun

@ Morski Bravo brate takoje Crna Gora 4naije je otela drzavno ime slavne Zete Nemanjica,Balsica,Crnojevica.Amfilohije i Mitropolija Crnogorska izbjegavaju rec daje Zetcka Eparhija postojala prije Crnogorske a kasnije i Mitropolija Zetcka koja izgradi s Crnojevicima CT manastir i Vlasku crkvu…Nikad nijesmo imali referendum o nazivu drzave nego nam nasilno 4 nahije i prevaru uvalise Crno ime Gore

Bernini
Gost
Bernini

Za tvoju informaciju Zetska mitropolija u doba Crnojevića je potpuno samostalna. A u doba Balšića nije imala nikakav uticaj u državi,dovoljno je reći da su se Balšići vratili na katoličku vjeru.

Penezic Krcun
Gost
Penezic Krcun

Takoje BERNINI potpuno samostalna i POSRBILA sve u okruzenju mi smo bili Srbi kad u Srbiju Srba bilo nije..Kako rece Vladika Rade A dje bi ta vesela Srbadija dok im ne poslasmo Karadjordja Petrovica….

Bernini
Gost
Bernini

CG Crnojevića nema taj srpski predznak iako ga namećeš. Njen život je potpuno nezavistan,Srbija je već pod Turcima,u to vrijeme. To što se pozivaš na Njegoša ti i nije argument. U Njegeševom pasošu u rubrici narodnost piše-Crnogorac. Srpstvo u njegoševom djelu ima vjerski karakter!

cipi ripi
Gost
cipi ripi

@ Bernini jesil ti ista procita van dometa Montenegrinike obrazati…Imas WIKIPEDIU idi nadji CROWN LAND ZETA…To pisu istoricari s CEMBRIDGE i MICHIGEN univerziteta po arhivu BECA i CARIGRADA ne CANU i SANU Srbijanski pa se uvjeri cija je bila Zeta drzava i koji je njen grad glavni bio.Pokusali su nekoliko puta Montenegrini da obore ovu stranicu ali im nije poslo… Više »

Marijana
Gost
Marijana

@cipi ripi Nema potrebe da ovako govoris, Bernini je u pravu. Covjek je lijepo sve argumentovao, ne samo u ovom komentaru, vec u svakom. Ako se ne slazes sa njegovim misljenjem, ne treba da ga omalovazavas.

Da je vjecna...
Gost
Da je vjecna...

Neka bude isti zakon za sve… Pricamo o Evropi i demokratiji, gradjanskoj drzavi?!Navedite mi jos jedan primjer, u kojoj drzavi ti prijetnjama i ucjenama nalazu za koga ces glasati na izborima, opravdavajuci svoja nedjela patriotizmom i spasavanjem drzave… Zadnji primitivizam… Porazavajuce za jedan narod da u 21.vijeku ponese onoliko glasova DF i DPS… I da drze govore o Crnoj Gori… Više »

za po ure
Gost
za po ure

D.O.O SPC ….. placacete porez I vi … ili necemo ni mi … tačka

Sara
Gost
Sara

Samo u Bd milion kvadrata, sto je vise milijardi eura. Sve gradili bespravno. Mislim na apartmane luksuzne i poslovne prostore

Bernini
Gost
Bernini

Saro,zaboravila si i hotel na 200 m od mora sa 250 ležajeva,uz sve ovo!

Da je vjecna...
Gost
Da je vjecna...

Kao sto smo vidjeli iz izvjestaja poreske uprave, koliko toliko placaju vise nego drugi… Ali svakako treba isplatiti cio dug kao svi drugi poreski obveznici… Odnosno kao svi drugi savjesni i odgovorni poreski obveznici… Ne kao braca i kumovi… 80% poreskog duga je njihovo! I vama “patriotama” to ne smeta?! E meni smeta i sto SPC nije uredno izmirila obaveze… Više »

Cetinjanin 🇲🇪
Gost
Cetinjanin 🇲🇪

Išćerat ćemo mi njih (Okupatora – SPC) – pravno ili bespravno iz naših crkava i manastira! To im je suđeno! A i dosta im je bilo 100 godina – sad je red na nas na naše 100 godina i navjek vjekova!!! AMIN!

Litijaneri
Gost
Litijaneri

Risto je pametniji od 80 I kusur godina no oni ispod 40 godina sto su nosili ona drva u obliku krsta od kubika .
I onda ce im jos prodavat stanove po trzisnoj cijeni.onako umorni jos su bili I srecni sto su izigravali magarad.a onda im rukoljub kaze da nema vise plata I penzija od novembra hahahaha . Sou

Bernini
Gost
Bernini

Što su ovi mitingovali na tzv. “Litijama” svo ljeto? I uz put širili koronu.

Negokako
Gost
Negokako

Niti ce crnogorci pustiti da se povlaci a niti da se popusta ni mm svetosavskoj okupatorskoj crkvi .kraj dosta su zla nanijeli i previse

Maja
Gost
Maja

Greota

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Amfilohije riješi to i postani parijarh praoslavne crkve u crnoj gori i svi će te blagosiljat što pomiri braću?Istorija bi te pamtila kao velikog čovjeka.

A eee
Gost
A eee

Narcise, nemoj nam poturati jaja ispod tuđe kokoske. Imamo CPC kojoj treba vratiti uzurpirane hramove.
Kapito?

Tuga
Gost
Tuga

Prozivanje ovoga Šoća kao pravnog stručnjaka i bivšeg ministra pravde mi ide na utrobice. Pa on je bio obični pravnik u industriji import prije ulaska u narodnu stranku i više stranački sistem.

Bd Bd
Gost
Bd Bd

Nece se ukidati, ali ce se diskriminatorske i lopovske odredbe ukinuti i izmijeniti. Nema dalhe priče, jer ako srpski narod opet izadje na ulice u onolikom broju, to nece vise biti litije ni mirni skup. Imamo svoja prava i ne damo ih. Pogotovo ne sad kad smo svrgli kriminalnog diktatora, covjeka koji izmislja i krade nacije, jezike, crkve,… A ateista… Više »

Crnogorka sa Lovcena
Gost
Crnogorka sa Lovcena

Cini mi se da su prvo ukinuli crnogorsku autokefalnu crkvu, just saying 🤷🏻‍♀️
PS RTCG ima divne emisije o istoriji nase zemlje, Crne Gore

Krsto
Gost
Krsto

Bd, je li te demonizovao Bato?

crna gora
Gost
crna gora

a muci srbendo budemo li izlazili kao sto kazes nekome nece biti dobro,,dosta je ovom narodu gube svetosavske

Pih
Gost
Pih

Zakon je bio samo usmjeren da se Srpstvo zatre Crne Gore…Sve svetinje su gradili Nemanjici i Crnojevici vladari koji su se izjasnjavali ko Srbi i to do bas te 1918 ja sad pitam zasto se te svetinje otimaju a one posle 1918 gradjene pripadaju MCGP

Bernini
Gost
Bernini

Vidi se koliko znaš! Pola svetinja je sagradio Kralj Nikola!

slanik
Gost
slanik

e baš si Pih
pravo si ime sebi izabra

Rakijaveli
Gost
Rakijaveli

Pa neće se ni povući Zakon. Izmijenice se na bolje po MCP i ostale priznate vjerske zajednice i to je to.

Zluratko
Gost
Zluratko

Riješiće se to, nego, kudije nam je Amfi? Da nije što slab, nidobog?

Litijaneri
Gost
Litijaneri

Nema rista ni juce ni danas po portalima zato sto je na svoje gradjevine ove dane po primorju.
Kad pada kisa ima vise vremena da palamudi o kosovu.

Crnogorka sa Lovcena
Gost
Crnogorka sa Lovcena

Nije ga valjda stvarno dohvatila korona 😳 onda nisu dobro kadili po hramu 😳

Śan
Gost
Śan

Ne damo Crnogorske svetinje srbijancima.

VanBasten
Gost
VanBasten

“Patriotizam je poslednje utočište hulja” Dr.Johnson

Marko
Gost
Marko

Ja ne znam dje ima vise patriota bez u Srbiju.

Srbijanaca Pjes
Gost
Srbijanaca Pjes

Sve me strah da ces biti pitan za bilo sta.

zoran
Gost
zoran

Samo zamlacuju narod sve su oni vec doovorili

Mitar
Gost
Mitar

Potpuno ista stvar oce li zakon bit ukinut ili ce se iz njega izbacit sve sto srbiji ne odgovara!!!

Cuca
Gost
Cuca

Nema se što izbačat! Jasno je da srpska crkva nije bila u Crnoj Gori prije 1918. pa samim tim sve što ima od tih crkava sad je oteto. a oteto je prokleto Amfilohije!
Znaš to ti dobro no oćeš na prijevran način sa lažnim litijama i neznavenim narodom da povratiš, no zakasnio si biologija ide svojim putem.

Buljarica
Gost
Buljarica

Ne sekira se on oko crkava no oko gradjevinskog zemljista sto je sasvim razumljivo.

Mitar
Gost
Mitar

Rece li to meni Cuca zivota ti??? Mora da sam bio nejasan ! Ja samo kritikujem glupu pricu o izbacivanju necega iz zakona! Ili ga ukinut ili ne! Naravno cetnicima treba da ga ukinu , ja sam da se sprovede naravno, iako sami zakon uopste ne podrzava nasu crkvu!!!

Cg pop
Gost
Cg pop

Znaci bixe exit u crkvama i poslasticarnice po manastirima i wellnes

Trampo
Gost
Trampo

Sve u krug ništa jasno !!!

Siptar
Gost
Siptar

E ako se ukine zakon onda cemo mi Crnogorci da se dignemo da branimo nase svestinje od avetinja. Afilohija treba procerati iz Crne Gore.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Nema tu teškoće nikakve.Narod traži da se taj antizakon ukone ili pojedini članovi u njemu i to ima da se ukine i tačka.

Cedomir
Gost
Cedomir

Ma ko to kaze!

Cedomir
Gost
Cedomir

Tebe ce neko pitati.

Nevenka
Gost
Nevenka

To je završeno rece Milo

A eee
Gost
A eee

Bice zavrseno kad vidimo CPC u SVOJIM HRAMOVIMA. TADA CE BIT ZAVRŠENO.
Dotle nista.

Kesh mani pop
Gost
Kesh mani pop

Ih top ipak cemo pravit poslasticarnice i diskoteke po manastirima HA!

Traktorista
Gost
Traktorista

Sve ću bas poslati na traktore pa pravo u Avganistan

Send this to a friend