Politika

Tim crnogorske vojske u operaciji EU, štitiće brod u Somaliji koji doprema humanitarnu pomoć

Foto: MOD

Pripadnici IV crnogorskog samostalnog tima za zaštitu broda – AVPD (Autonomous Vessel Protection Detachment), njih 12, upućeno je u pomorsku operaciju Evropske unije EU NAVFOR – ATALANTA, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane.

“Pripadnici IV AVPD kontingenta prošli su kroz višemjesečni proces obuke i priprema na brodovima Mornarice Vojske Crne Gore. Pripreme su u prethodnim mjesecima bile dodatno usložnjene usljed primjene epidemioloških mjera protiv COVID-19. Na kraju procesa, pripadnici tima pokazali su vrhunsku obučenost i spremnost za izvršenje zadatka. Njima se prije odlaska u operaciju zahvalio komandant Mornarice, kapetan fregate Goran Đurković i poželio uspjeh tokom izvršenja tog veoma kompleksnog zadatka. Komandir AVPD tima, poručnik fregate Lazar Knežić, zahvalio je u ime tima na ukazanom povjerenju i podršci”, dodaje se u saopštenju.

AVPD timovi su samostalne jedinice koje se angažuju u okviru pomorske operacije Evropske unije EU NAVFOR ATALANTA. Doprinos operaciji sa AVPD timovima, pored Crne Gore, daju Srbija, Hrvatska i Litvanija. Osnovna namjena AVPD timova je zaštita trgovačkog broda sa kojim se doprema humanitarna pomoć Svjetskog programa hrane (World Food Programa – WFP) narodu Somalije. Zadatak tima je prevencija, odvraćanje, osiguravanje i zaštita broda i tereta od eventualnih piratskih napada, otmica ili pljački.

Pripadnici Vojske Crne Gore učestvuju u operaciji EU NAVFOR ATALANTA od 2010. godine i obavljali su dužnosti u Komandi operacije, kao i na brodovima u području operacije. Prvi crnogorski AVPD tim upućen je 2017. godine.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
crna gora
Gost
crna gora

ljepote,,srecno vojnici

Milutin
Gost
Milutin

To je ta sila

Mitar
Gost
Mitar

Bravo! Nek je sa srecom!

LAUDA
Gost
LAUDA

Sve dobri i pošteni momci, za primjer Mornarici i Vojsci. Srećni i zdravi da se vratite porodicama!

Prč
Gost
Prč

Zdravo da se vratite momci

Tip Top
Gost
Tip Top

Lepota od zastave i ljubavi prema svojoj drzavi !!!!
Nek je vječna Crna Gora !!!!

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

Kako vas je lijepo vidjet sa tom zastavom koje god da ste nacionalnosti.
Zivi i zdravi bili , sreca nek vas prati!!!

Mitar
Gost
Mitar

Tako je! Za one kojima nije jasno: itekako ima pravih Srba koji su cio zivot u CG i koji je maksimalno postuju!!! I to je normalno jer im je to domovina!!! Sve ostalo je nenormalno!!!

Send this to a friend