Politika BALKANSKA RASKRŠĆA: KAKO INTELEKTUALCI VIDE BUDUĆNOST REGIONA

To je nama naša borba dala – Amfilohija za maršala!

Boško Jakšić

Pobjeda objavljuje autorske tekstove istaknutih intelektualaca iz regiona i njihove ocjene aktuelnih dešavanja u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Kosovu…

Piše,

Boško Jakšić

Dok Evropska unija lansira novu formulu proširenja na Zapadni Balkan institirajući na stvaranju pravnih država, snažnih institucija i svekolikih sloboda, uverena da će tome kapitalno pomoći regionalna saradnja i investicije, države pretendenti vraćaju se konfliktnoj retorici koja ih je pre tri decenije uvela u ratove.

Region kao da se trudi da demantuje Brisel koji koncept stabilokratije, koji je omogućavao rast autokratije i nacionalizma, zameni insistiranjem na istinskim reformama u procesu stvarnja liberalnih demokratskih društava.

Zapadni Balkan je vreme političkog EU-vakuuma namah popunio povratkom na katalog međusobnih, očito nezalečenih sukoba. Kosovo je najupečatljivija ilustracija prelamanja interesa SAD, EU i Rusije (Kina investiciono pogleduje iz prikrajka), ali nije jedina. Sve je, umnogome zahvaljujući politikama balkanskih aktera, ,,oplemenjeno“ krizom u Bosni i Hercegovini i dramatičnim kvarenjem odnosa Srbije i Crne Gore.

Bosanski lonac

Republika Srpska odavno se smatra bastionom ruskog Drang nach Westen, Prodora na Zapad. Milorad Dodik podržao je sve secesije koje su uvećale teritoriju Ruske Federacije i za uzvrat očekuje podršku Kremlja u svojoj neskrivenoj nameri da ,,sruši“ dejtonsku BiH a Republiku Srpsku pripoji Srbiji, kao svojevrsnu kompenzaciju za gubitak Kosova.

Simptimatično je, koliko i opasno, da Dodik podržava formiranje trećeg entiteta, hrvatskog, što kod Bošnjaka opravdano priziva strahove o razgovorima Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana iz Karađorđeva.

Ni Beograd ni Zagreb ne obaziru se previše na činjenicu da je svaki BH-dogovor dvoje protiv jednog poguban za opstanak države u kojoj su Bošnjaci bili najveće od svih žrtava ex-Yu ratova.

Sadašnja kriza oko Ustavnog suda udara na temelje Dejtonskog sporazuma koji je u BiH prekinuo rat, ali nije uspeo da stvori funkcionalnu državu. Dodik pripada osobama koje glume žrtve i zrače negativnošću jer veruju da su za njihove probleme krivi svi drugi osim njih samih.

Aleksandar Vučić pokušava da lavira. Dok se Dodik brine za Srbe na Kosovu i u Crnoj Gori i govori da je odlukom Ustavnog suda u Sarajevu pređena “crvena linija”, predsednik Srbije ponavlja frazu o poštovanju dejtonske BiH, njenog suvereniteta i integriteta i o neophodnosti očuvanja stabilnosti u regionu. Ukoliko se Vučić energičnije ne ogradi od politike lidera Srpske, uz nastavak podrške Srbima u RS , Dodik će Srbiju uvući u ozbiljne probleme.

Crna Gora i SPC

Ono što je Dodik u odnosima Srbije i BiH, to je Srpska pravoslavna crkva u odnosima Beograda i Podgorice. Još u vreme kada nije bilo nikakvih pritužbi vernika SPC u Crnoj Gori, srpski patrijarh Irinej govorio je da je položaj Srba u Crnoj Gori gori nego u Nezavisnoj državi Hrvatskoj ili osmanskoj carevini.

Onda je stigao crnogorski zakon o verskim zajednicama i crkvenoj imovini koji je od starta imao dve dimenzije: crkvenu i političko-državnu.

Predsednik Milo Đukanović je, poput Henrija Osmog u Engleskoj, rešen da stvori crkvu koja bi dodatno potvrdila državni i nacionalni identitet zemlje kojom upravlja gotovo tri decenije. Ispostavilo se da je cena uspostavljanja tog identiteta opasno produbila podele. Srbi u Crnoj Gori, koji godinama ponavljaju da su diskriminisani, stali su u odbranu SPC koju doživljavaju kao zaštitnicu svog nacionalnog i verskog bića.

Zaboravljena je stara dogma: bogu božije, caru carevo. Sukob dve crkve, etablirane SPC i crnogorske koja priželjkuje autokefalnost, pretvorio se u državni problem. Umesto da se crkvenim problemima pravoslavlja bavi vaseljenski patrijarh, otvoren je prostor da se – uz jasne političke namere – u konflikt umeša i ruska crkva koja je odmah podržala ,,plemenitu i svetu borbu“ koju SPC vodi u Crnoj Gori.

,,Pravoslavna crkva je iznad političkih granica“, poručuje iz Beograda predsednik Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije, mitropolit volokolamski Ilarion, na šta američki specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer uzvraća optužbom da je Moskva odgovorna za ,,namerne provokacije“ i za širenje dezinformacija o Zakonu o slobodi veroispovesti.

Zašto su dve zvanično sekularne države dopustile da njihove odnose određuje vera i da šizmatski crkveni problemi prerastu u državne? Đukanović je potcenio liturgijsku moć mitropolita Amfilohija koji je svojevremeno držao moleban Vladi tadašnjeg premijera Vučića, potom ga optužio da je ,,veleizdajnik“ koji hoće da se odrekne svete srpske kosovske zemlje, a sada bi da crnogorskom ministru odbrane oduzme crkveni orden Svetog Save? Kada ga je dodeljivao, zar to nije bilo uplitanje u svetovne poslove?

Izlaz

Mitropolit sada vodi glavnu reč i u Srbiji i u Crnoj Gori, što je svojevrstan poraz svetovnih lidera i u Beogradu i u Podgorici. To je nama naša borba dala, Amfilohija za maršala!

Vučić, kao i u slučaju Dodika, pokušava da stvori utisak da se kloni zaoštravanja , ali prepuštajući vitriolsku retoriku svojim najbližim poslušnicima ne samo da dopušta da Srbija bude uvučena u konflkt, već ide na ruku srpskim akademicima koji su pisali Memorandum a kasnije se na sve načine protivili nezavisnosti Crne Gore.

Vučić i Đukanović moraju da pokažu lidersku mudrost, da se suoče sa izazovima i da reše probleme koji očito postoje. Njihovo bekstvo u istoriju neće doneti ništa dobro. Zna se ko će platiti najveći ceh. Kao što se zna da je na ovim prostorima ljude najlakše mobilisati na nacionalizmu. Kada se sve to još okadi tamjanom, situacija može da iskoči iz okvira rešivosti. U svakom slučaju ostavljaju duboke, nepotrebne ožiljke.

Stvoren je galimatijas: država se meša u crkvene poslove, crvka u državne. Vreme je da se vlasti uozbilje i da prestanu da – koristeći različite alatke – produbljuju podele u sopstvenim društvima.

E sad pitanje da li svi ovi konflikti – iza kojih stoji isključiva želja vlastodržaca da sačuvaju pozicije – može da vodi ka ozbiljnijim konfliktima, oružanim. Ne verujem. Ne mogu na to više da utiču ni Istok ni Zapad. Nema izvođača ratnih radova. Značajan deo je već pobegao, a onima koji su ostali nije do vojevanja.

Jesu ljudi ovog prostora podložni lakim i prozirnim manipulacijama, jeste da nasedaju na zapaljive retorike koje raspiruju zastrašujuća osećanja lažnog patriotizma, tačno je da podležu sindromu poslušnosti, ali sve je to nedovoljno da bi (ponovo) ratovali. Ne zato što je istorijska svest dosegla više nivoe, već jednostavno zbog apatije i umora.

Neće ni Vučić, ni Vulin, ni Plenković, ni Dodik, ni Čović, ni Izetbegović, ni Đukanović, ni Mandić naći dovoljno regruta da bi konflikte pokušali da reše na način koji je Zapadni Balkan već jednom uveo u krizu čije posledice i dan danas plaćamo.

To je retka povoljna okolnost u tmurnom svetu regiona u kome živimo.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Omaž
Gost
Omaž

Druže Risto mi ti se kunemo Da od tvoga skuta ne šenemo…. Ovo nam je naša crkva dala Da imamo Rista barjaktara Drug Risto na čelu kolone korača Dok se pije šljivka i lomi pogača Sa grupom svojih pomagača… Proklinju, psuju i zapomažu, Uzvikujući parole „nedamo svetinje” Jadno je gledati ovu blamažu… Jer se ponašaju ko avetinje… Izmanipulisana masa bez… Više »

S.P.
Gost
S.P.

Odavno bolji tekst nisam procitala!

Odmor
Gost
Odmor

Nevjerovatno koliko je mnogo među komentatorima pakosnih i isfrustriranih ljudi. Opustite se ljudi. Radite nešto po kući ili oko kuće. Izvedite ženu ili đevojku makar na kafu. Riješiće vlast i popovi ovo bez nas.

Velja gora
Gost
Velja gora

Iako poznajem covjeka licno, i u oci mu kazem i ja i zajednicki prijatelji ono sto sam mu napisao , vi necete da objavite komentar…
Ne ide to tako..

007
Gost
007

DJE SU MOJI KOMENTARI.

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Ove godine necemo imati turisticku sezonu zahvaljujuci litijama i cetnicima koji se predstavljaju kao vjernici

Maki
Gost
Maki

Bravo za tekst ,pametan covjek.

4 C
Gost
4 C

Pokazalo se da je Srbija ključni faktor destabilizacije u regionu i to će ostati sve dok ne odustane od velikodržavnog nacionalizma. Srpska nacionalna elita je priželjkavala međunarodne okolnosti koje će joj, uz pomoć Rusije, omogućiti zaokruživanje nacionalnog projekta. Rusija u stvaranju te iluzije igra važnu ulogu, jer je veoma duboko ušla u srpsko javno mnjenje s tezom da „Srbi treba… Više »

Stanko
Gost
Stanko

I ova ce muka proci

Stefan
Gost
Stefan

Ne mogu oni da budu drzava udrzavi niti ce ikada moci

Jovan
Gost
Jovan

A dje Amfilohije i Evropa su nebo i zemlja to je covjek koji je navikao da blagosilja ratove i sukobe

Marko
Gost
Marko

Ne odgovara njima EU oni su i dalje u srednjem vijeku

Pravda
Gost
Pravda

Kako ti Dobri Bog sve pokaže o čovjeku….dovoljno je vidjeti koliko ima sitne , šićardžijske oči, kao tek rodjeno prasence i sve ti jasno.
Guš Boško, guš.

Maki
Gost
Maki

Ti pokazujes neobrazovanost i priitivizam.

Bijelo Polje
Gost
Bijelo Polje

I ne smatram da je Država Crna Gora više moja nego tvoja,niti da je više tvoja nego moja! Niti da je bilo čija vise nego moja i tvoja!

Piroska
Gost
Piroska

Vucic je prije neki dan izjavio da je Srbija u veoma teskom stanju, da je izlozena jakim pritiscima, da ne moze da prihvati ultimatume a ne moze ni da ih odbije,….mora da pregovara. Alternativa pregovorima je rat a Srbija ovaj rat ne bi prezivjela. Srbija je opkoljena sa svake strane NATO clanicama, u Tuzli i na Kosovu su velike baze.Srbija… Više »

Maki
Gost
Maki

Sta nam naprica ….hahahaa

Antoan
Gost
Antoan

Bosko mora da zna kakve su prilike u Crnoj Gori, ako vec kaze sve ovo, mogao je i da spomene da je narod u CG zloupotrijebljen oko vjerskog pitanja

Maki
Gost
Maki

Ante gledaj svoja posla…

Bijelo Polje
Gost
Bijelo Polje

U Crnoj Gori,Muslimani i Bošanjaci nikog ne doživljavaju neprijateljem,niti su kome neprijatelji..Sto se tiče odnosa Bošnjaka i Hrvata u Bosni,apsolutno me ne zanima,i vecinu nas! Moja Država je Crna Gora,tu smo od kad je vijeka i svijeta,od mog đeda prađeda čukun čukun đeda! Tako da poistovijetiti odnose manjina u našoj Državi sa tim međusobnim odnsima u ostalim Dražava u regionu,to… Više »

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Bravo mi imam nasu drzavu , a ovi day memorandima neka vide sami da sobom sto ce I dje ce.Ako im nije bilo jasno do sada sto su ucinjeli sa njihovim projektima I nama I sebi,bojim se da vise nece imati vremena ni sanse da ukapiraju

Pollo
Gost
Pollo

Milo je zastitio nasu drazavu i u mnogo gora ratna vremena, a sad su na snagu recidivi tih vremena od ranije

Vidoje
Gost
Vidoje

Da, zastitio je, vodio je rezerviste na Dubrovnik. Cudan nacin, ali je zastitio.

Bijelo Polje
Gost
Bijelo Polje

Za razliku od vas,Bošnjaci 99,99% slucajeve ističu zastavu Crne Gore! Ako ističu Bošnjačku,rijetkost je da bude istačena bez Crnogorske zastave! To se najčešće dešava kad su u pitanju veselja,ne sjećam se kad sam zadnji put vidio Bošnjačku bez Crnogorske! Isto tako se ne sjećam da sam skorije primijetio istaknutu Srpsku i Crnogorsku zastavu.. Prema tome,što se tiče Bošnjaka i Muslimana,ne… Više »

Maki
Gost
Maki

A vidjas li albansku ? Eno je ispred policije u Plavu visi !

Bijelo Polje
Gost
Bijelo Polje

U Bijelom Polju nikad nisam vidio Albansku,a đe god je ima,treba je zabraniti,ovo je Crna Gora.

Tvrtko
Gost
Tvrtko

Boško-ne …

Rozaj
Gost
Rozaj

Pozdravljam pisanje

Bijelo Polje
Gost
Bijelo Polje

Je li intelektualac ili nije ja ne znam,ali znam da se njegova tumačenje prije ili kasnije obestine!

eu kolonija
Gost
eu kolonija

interesantno je da su bošnjaci I hrvati vezali zastave u bih a sada su ljuti neprijatelji. sada se stavovi hrvata i srba, većine u bih, podudaraju u 80% slučajeva. tako se I u crnoj gori vežu zastave tri protiv jednog a moglo bi se završiti sa jedan protiv trojice

Joo
Gost
Joo

ne ide ti matematika….batali……

Vesko
Gost
Vesko

Ovo za BiH Srbe i Hrvate je zato što imaju svohe matične države sa kojima se i graniče pa bi da im se pripoje. To biste i vi htjeli samo kad bi vam moglo biti. Ali eto ne može.

eu kolonija
Gost
eu kolonija

pa u crnoj gori albanci imaju isto matičnu državu kojoj bi se pripojili kao I bošnjaci I srbi. šta ti nudiš albancima i bošnjacima da te podržavaju protiv srba. možda ovima u vladi nešto ali narodu ništa. samo vi vežite zastave a na kraju će te dobiti cao cetinje i bićete evropski kurdi

4 C
Gost
4 C

Ambicije Beograda u Bosni i Hercegovini su teritorijalno zaokružene, čekaju se uslovi za priključenje te teritorije Srbiji. U Crnoj Gori stvar je složenija: ambicija Beograda, za sada, nije prisajedinjenje Srbiji dijela Crne Gore – nego cijele Crne Gore. Garant toga je Srpska pravoslavna crkva. Svejedno: kada ta crkva govori o “srpskom duhovnom prostoru”, jednako kao kada Strategija razvoja kulture Vlade… Više »

Montenegrin
Gost
Montenegrin

Proci ce i ova kriza ,ali ostaje strah da vladajuce strukture u buducnosti nece mozda shvatiti da se ne moze uljuljkati u tisini,jer srpski nacionalizam rovari i neprekidno radi vec 150g. I sto je Najgore,nece stati!!

Maki
Gost
Maki

Bla bla bla,napamet naucena dosadna prica koja nidje ne pije vode…

Maki
Gost
Maki

hahaahaa imas isti komentar na sve tekstove,malopre procitah ovo isto ispod jednog drugog teksta..hahaaaa jos jedna potvrda da imate jedne te iste floskule za sve i samo ih kopirate …hhhaa nista smjesnije od ovoga ,bot bot i samo bot…..zivjeli….

Vesko
Gost
Vesko

Maki, pa on nije Srbin pa da o jednoj temi misli čas ovako, čas onako. Shvataš? Ne ti slobodno.

Maki
Gost
Maki

A Milo,sta kazes za njega,sta je misio 90 a sta sad….na hiljade video snimaka dje govori da je ponosan sto crnogorci imaju srpske korjene,muci tamo….

Nedjeljko
Gost
Nedjeljko

Maki,
Svijet ide Naprijed svuda sem u Srbiji..USA je bila dio Britanskog Kraljevstva pa su se oslobodili..SVAKO hoces svoje, Svoju drzavu, crkvu ( ??} koja posture I ne Mijesa se u Gradjansko Provo I ostaje Nenametljiva u manastirima..ovo Nije slucaj sa SPC I Amfijem..Marat ce to da se Po Zakonu srednji..voljeo ti to i tebi slicing ili ne..

TGD
Gost
TGD

RUSU UKRAJINCU STOP NA GRANICI PA NEKA DOCEKA LITIJASE NA KOSOVO RAVNO

Kočo
Gost
Kočo

Ovo intelektualac? Hahahaha

Maki
Gost
Maki

No ,no ti si…

Vukasin G.
Gost
Vukasin G.

Kakve crne litije, da odje ima 5%vjernika od ovih sto seta ovo bi bila Svicarska.

Maki
Gost
Maki

Mislis Svajcarska….

MLADEN 🇲🇪
Gost
MLADEN 🇲🇪

Ja sam mislio da će nakon 2006 godine odredjeni broj prihvatiti CG kao svoju domovinu, ali ne oni su ostali sa mislima u toj godini a neki boga mi i u pg skupstini. Zakazao je obrazovni sistem ali i druge institucije. Nije kasno ali je vrijeme za krupne promjene, jer ako oni 2020 crtaju trobojke po spomenika, sa njima nema… Više »

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ima i nas “budala”koje smo prave patriote,bez ikakve druge koristi,i mi se ne povlačimo tako lako kad je zemlja u opasnosti!!!

Novljanin
Gost
Novljanin

Dosadile su i litije. Ajde bar nesto korisno od njih da napravimo. Tokom ljetne sezone možemo turistima prikazati kao atrakciju koju vrijedi videti. Stara religija hrišćanska sa vjernicima idu ulicom i mole se bogu. Popovi u odorama kao starim, sa bradama i onim crkvenim oznakama. Litijama dobeo jer ce se ciniti da ima vise posjetilaca, a turistima zanimljivo, mogu da… Više »

Coa
Gost
Coa

Zato što nemaš mozga

xyz
Gost
xyz

Turisti dođite na mote i litije!

gradjanka CG
Gost
gradjanka CG

Milis da ih vodimo kao mecku i pokazujemo civilizovanom svijetu?

ahaha
Gost
ahaha

Novljanin…e, kakve crne litije tudje crkve….

Ogi
Gost
Ogi

BRAVO! Slazem se u potpunosti. Isto sam promisljao da litije mogu biti turisticka atrakcija.

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

I zalud je svaka prica i pokusaj nekakvog dijaloga I dokazivanja istina.Jednostavno oni imaju svoj memorandum svoj program I oni to guraju.Ja ne znam da mi svi me mozemo to ukapirati,njih ne interesuje nase misljenje oni imaju zadatak da sprovode taj njihov program I tu je kraj.Kako da pricas I onjasnjavas se da njima kad njihov otac nacije kaze otvoreno… Više »

Vesko
Gost
Vesko

Čim neko priča razumno, argumentovano, pomirljivo, nezavisno ko je, a naročito ako nije političar, komentari litijaša ne idu dalje od: Ma ko je ovaj, plaćen je, itd. Drugačije i ne mogu jer ti “analitičari” redom daju realan opis stanja sa kojim je teško diskutovati. Nadam se samo da je gospodin Jakšić u pravu i da nas ne mogu zavaditi do… Više »

Kotozna
Gost
Kotozna

Dobro jutro. Kao ste vi danas? Nema drugih problema osim litija a?

Maki
Gost
Maki

Pa to ih najvise boli…

Zapad
Gost
Zapad

Opšti galimatijas,… I ovaj će da pravi Crkvu sa Milom,… I smetaju mu Litije, BiH, Srbija, Rusija, Vaseljenski Patrijarh,… I na kraju zapad i ameri su uveli krizu na Balkanu,… E pa haos od savjetnika,…

Nenad
Gost
Nenad

Jos jedan sa platnog spiska..pa dajte nego respektabinijeg..ne bacajte nase pare

Legal
Gost
Legal

Tako je. Dajte Nufrija, ruskog Ukrajinca

GNK
Gost
GNK

Да му се плати осми март у Хилтон.

Send this to a friend