Politika

Tonino Picula izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru

Hrvatski socijaldemokratski zastupnik u Evropskom parlamentu Tonino Picula imenovan je za izvjestioca Evropskog parlamenta za Crnu Goru.

Nakon imenovanja Picula je zahvalio na ukazanom povjerenju.

“Od svih zemalja kandidatkinja, Crna Gora je najdalje odmakla u pregovorima s Evropskom unijom i kao izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, zalagaću se za jačanje njenih veza s Unijom kako bi što prije postala punopravna članica. Za Hrvatsku je od strateškog interesa da na svim svojim granicama ima druge članice Unije. Naše iskustvo i know-how, koje smo stekli kao posljednja zemlja koja je postala članica EU, trebamo prenositi na zemlje u regiji i vjerujem da ćemo u Podgorici imati dobre partnere na njihovom putu prema Uniji,“ kazao je  Picula.

U saopštenju iz Piculinog kabineta se ističe kako Evropska unija u pregovorima s Crnom Gorom naglasak stavlja na vladavinu prava, nezavisno pravosuđe, slobodu medija, te efikasniju borbu protiv kriminala i korupcije. Poglavlja 23 (Pravosuđe i temeljna prava) i 24 (Pravda, sloboda i sigurnost) prioritet su za tu zemlju. Trenutno je ispunjena većina od ukupno 83 privremena mjerila u poglavljima 23 i 24, koja se odnose na unaprjeđenje zakonodavnog i institucionalnog okvira.

“Crna Gora je otvorila ukupno 32 od 35 poglavlja u pregovorima, a tri su privremeno i zatvorena. Izvješće EK za 2018. godinu otkriva manjkavost u području povjerenja u izborni sistem, ali s druge strane, Crna Gora ostvaruje umjeren napredak u pravosuđu, a isti napredak ostvaruje i u javnoj upravi, u pogledu racionalizacije i depolitizacije, gdje je potreban dodatni trud”, navodi se u saopštenju iz kabineta novoimenovanog izvjestioca Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonina Picule.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Neven TV
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Neven TV
Gost
Neven TV

Sad će vrijednost SDP u CG da poraste naglo, jer im je ovaj blizak prijatelj.

Send this to a friend